“Бизнесът в действие” от AIESEC – за студенти и не само

AIESEC - Бизнесът в действие

*Материалът е подготвен съвместно със Сава Савов от AIESEC

“Бизнесът в действие” (BiP или Business in Practice) има за цел да срещне студентите с бизнеса. Събитието се движи от студентската организация AIESEC и се организира за шеста поредна година.

Досега са участвали компании като Bulwork, ICB, Infragistics, SCHNEIDER, Renault, Enel, Devin, SAP, Roca, Earnest and Young, Ficosota Syntez, PWC, Baumit, SAP и HP България.

Събитието е в рамките на три дена:
• Ден 1 – обучения
• Ден 2* – студентите започват работа по реални бизнес-казуси
• Ден 3 – довършване на казусите и презентиране на решенията

*Втория ден има и срещи с компаниите, които ще наподобяват “Кариера България? Защо не?”. Ще има щандове на фирмите участници, където студентите могат да говорят с техни представители.

Чрез „Бизнеса в действие” студентите могат да тестват на практика уменията си за работа в екип, комуникация, лидерски качества, презентациони умения и т.н.

ПОДБОР НА УЧАСТИЦИТЕ

Кандидатите попълват онлайн въпросник, който има за цел да помогне на организаторите да преценят дали човека е подходящ и има ли какво да научи на подобно събитие, или ще му бъде скучно. Рядко се случва да има отхвърлени хора, но ако се случи – предлага им се да се включат в друго събитие на AIESEC.

По-голямата част от участниците са студенти, но понякога се допускат и хора, които си търсят работа или просто се интересуват от подобен тип събития.

През 2011 са участвали студенти от СУ, НБУ, ТУ, УНСС и дори младежи от други градове.

МОДУЛИ И КАЗУСИ

Снимка от Бизнесът в действие
Екипът работи по зададен бизнес-казус

Чрез онлайн въпросника се преценява и какво може да е разпределението на хората по различните модули. Миналата година, 2011, модулите са били„Техническо предизвикателство”, “Мениджмънт” и “Корпоративна социална отговорност”. Казусите съответно са според модулите.

Крайното разпределение по модули обаче е решение на организаторите, тъй като фирмите обявяват своето участие за цялостното събитие, а казусите рядко са известни преди старта.

Тъй като даващите казуси компании могат да поемат ограничен брой участници, местата се запълват на конкурентен принцип.

Самите бизнес-казуси са различни и могат да варират от това как да се направи една услуга по-търсена от потребителите, през това да се преобразува някой продукт, за да бъде по-продаван, през дълги и сложни изчисления с цел оптимизиране финансите на предприятие, клон или компания.

Решаването на казусите често изисква сбор от различни умения – креативност, икономически познания, математически умения. Така “Бизнесът в действие” стимулира екипната работа – нещо, което обикновено е високо ценено от работодателите.

Накрая на събитието екипите представят своето решение на казуса пред компанията, която го е задала.

НАГРАДИ

През годините участниците са получавали сертификати, материална награда и дори стаж.

Също така при закриването на събитието всеки участник получава грамота от AIESEC за своето участие.

ДВЕ ДУМИ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Сава Савов, AIESEC:
(Brand Manager, Business in Practice Project 2012)

Снимка от Бизнесът в действие
Екипът представя решение на казуса пред Ficosota Syntez
“Като част от екипа, организиращ събитието за втора поредна година, аз лично имам много добро впечатление за него, не защото съм организатор… е, и затова :) Но когато участниците идват при мен и ми казват колко страхотно е било събитието, как им е харесало всичко и дори искат да се включат в организацията ни, ми става приятно и осъзнавам колко е полезно това събитие. Не само от страна младите хора да видят бизнеса отблизо, но и да преминат през малка симулация на създаване на проект с напълно непознати хора.
Невероятно е чувството да гледаш как след закриването хората се снимат, забавляват се и буквално се уговарят пак да се видят, а преди ден-два са се притеснявали да кажат “здрасти” на седящия до тях. Интересно как от напълно непознати хората се сближават поради обстоятелствата и общата им цел – да се справят с предизвикателството, дадено им избраната от тях компания.”

 

ЗА ЗАПИСВАНЕ

Тази година (2012) събитието ще се проведе на 23, 24, 25 март. Записването е отворено от 01 март – тоест, днес е първият ден.

За повече информация вижте:
Формуляр
Програма
Компании 2012
Интервюта с организаторите от AIESEC

3 thoughts on ““Бизнесът в действие” от AIESEC – за студенти и не само”

  1. Изпревари ме с този пост :) Миналата седмица четох за инициативата и ми се стори интересна и доста полезна. Да си призная в университета нямаше много такива практически насочени казуси. Това рефлектира след това и върху работата. Трябва да натрупаш поне 3-4 години стаж след като завършиш, за да можеш да се справяш с елементарни бизнес казуси.

    А някои мениджъри никога не се научават и си карат на някакви си техни “техники”.

  2. Евала сетиха се най-после! В Канада правеха специални коктейли да запознават бизнес студентите с представители на местния бизнес и с политиците – смятай колко хитро! Отделно имаше екипи – един пенсиониран бизнесмен и един студент помагат на реален бизнес. А, най-якото нещо беше, че задължителния стаж можеше да ти е собствен бизнес проект, при което не сами ти го признават за стаж ами и ти плащат 7 долара на час…да развиваш собствения си бизнес…кога ли ще ги стигнем?

Leave a Comment