Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?

Вие четете поредица от три части:
Част 1: (вие сте тук)
Част 2: Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

stockmarketПърво трябва да знаете, че вие не можете сами да си купите акции – задължително трябва да използвате услугите на лицензиран инвестиционен посредник.

Всички банки са лицензирани инвестиционни посредници и реално можете да си купите акции просто като отидете в избран от вас банков офис. В този случай обаче ще трябва да ходите на място в офис на банката всеки път, когато искате да купите още акции или когато решите да продадете акциите, които вече имате.

Брокерски фирми, които са лицензирани инвестиционни посредници и които предлагат търговия с акции чрез онлайн платформа, са например Елана, ДелтаСток, Варчев Финанс, Карол, Бенчмарк и други.

1. “Да си купя акции през банка, или през брокерска фирма, или през онлайн платформа?”

Ако решите да си купите акции през банка, трябва всеки път да ходите на място в офис на банката. Таксите са около 10лв на сделка (покупка и последвала продажба се броят за две отделни сделки, т.е. ще ви струват общо 20лв).

Ако решите да си купите акции през брокерска фирма, също трябва всеки път да ходите на място в офис на брокера, ОСВЕН АКО не сте си включили услуга за подаване на поръчки чрез телефонно обаждане. Таксите са около 10лв на сделка (покупка и последвала продажба се броят за две отделни сделки, т.е. ще ви струват общо 20лв).

Онлайн платформата е удобна алтернатива на горните два варианта. За да ползвате онлайн платформа за търговия с акции, трябва да имате договор с брокерска фирма (а не банка – банките не предлагат свои онлайн платформи). Всяка брокерска фирма разработва своя онлайн платформа за търговия, и съответно всяка платформа изглежда по различен начин. Това е нещо подобно като различните видове поща – abv изглежда по един начин, gmail по друг, yahoo по трети. Но все пак всичките предлагат горе-долу една и съща функционалност.

Онлайн платформите са с ниски такси, около 2лв на сделка (покупка и последвала продажба се броят за две отделни сделки, т.е. ще ви струват общо 4лв.)

Ако искате да видите как изглежда една онлайн платформа за търговия с акции, можете да си направите демо-сметка онлайн към някоя от брокерските фирми.

ВНИМАНИЕ! Една брокерска фирма може да предлага няколко платформи: за търговия с български акции, за търговия на чужди акции, за FOREX (валутна) търговия, за ДЗР (CFD) търговия. В случая на вас ви трябва онлайн платформа за търговия с български акции. Ако не сте сигурни коя от всичките платформи е тя, просто се обадете в офиса на брокерската фирма и попитайте.

2. Сключване на договор с инвестиционен посредник

Ако избраният от вас инвестиционен посредник е банка, тогава можете да сключите на място договора.

Ако избраният от вас инвестиционен посредник е брокерска фирма, също можете да сключите договора на място, но имате и опция да го направите дистанционно – чрез изпращане на договора по куриер, или с електронен подпис.

3. Захранване с пари на вашата банкова сметка / вашият акаунт

Ако избраният от вас инвестиционен посредник е банка, същата ще ви открие специална сметка за търговия с финансови инструменти. Дори ако вече имате разплащателна сметка в тази банка, не може да ползвате нея – ще ви направят специална сметка. След като я захраните с пари, можете да пристъпите към извършване на сделка (или сделки).

Ако избраният от вас инвестиционен посредник е брокерска фирма, трябва да преведете пари по тяхната банкова сметка, като по този начин ще захраните вашия акаунт. Захранването може да стане в брой (на място в офиса на брокера), чрез банков превод, чрез банкова карта или чрез ePay.

За търговия с български акции, сметките са в лева (BGN).

За търговия с чуждестранни финансови инструменти стъпките са подобни, но таксите за търговия стават по-високи, сметките се захранват със съответната валута, часовете за търговия се променят.

Работното време на БФБ (или часовете за търговия) са както следва:

Pre-trading (PRETR): 09:30-10:00
Откриващ аукцион (OCALL): 10:00-10:10
Непрекъсната търговия (TRADE): 10:10-16:55
Закриващ аукцион (CCALL): 16:55-17:00
Post-trading (POSTR): 17:00-17:30

Честито! Вече можете да търгувате с български акции.

Вие четете поредица от три части:
Част 1: (вие сте тук)
Част 2: Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

2 thoughts on “Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?”

  1. Рая, много благодаря за достъпния и ясен начин, по който обясняваш нещата по темата. Струва ми се днес това качество не се среща често.

    Още веднъж БЛАГОДАРЯ !

  2. Много добре обяснена информация. Голямо БЛАГОДАРИЯ!

Leave a Comment