7 безотказни реплики, ако ви гонят за пари

Помните ли онзи телефон на изплащане, за който си казахте “Е, то 600лв колко са” ? За лош късмет само месец след като го взехте, ви съкратиха от работа. Сега времето минава, а вие още не можете да си намерите работа. Съответно сметките и лихвите продължават да се трупат, а предупредителните писма са достатъчни за тапициране на гарсониера.

Това е последният материал от мини-поредицата, посветена на фирмите-колектори като КредитРеформ и ЕосМатрикс. Пъвро вижте предните два материала от поредицата: КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие и Как да се справим с КредитРеформ.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ОЩЕ ВРЕМЕ ?

Ето какво можете да направите тогава*:

*Забележка: този материал не цели да насърчава нередовните платци! Понеже обаче всеки може да изпадне в лична финансова криза е редно да сме информирани как да се справяме с колекторите, без да стигаме до абсурдни крайности (като например да теглим от кредитна карта с безбожна лихва, само и само да се отървем от КредитРеформ).

1) Говорете директно с фирмата-кредитор.Не с колектора, който само събира парите, а директно с фирмата или банката, на която имате да плащате. Само тя може да предоговаря условия с вас.

Две важни уточнения:

 • идете на място. Такива неща не стават по телефона.

 • не се идентифицирайте. Питайте ги “По принцип какво следва, ако”.

Така ще разберете дали фирмата е склонна да ви изчака или да ви намали задълженията. Ако по-скоро да, тогава попитайте каква е процедурата и какъв документ ще ви дадат за това допълнително споразумение. Едва след това, ако отговорът ви устройва, можете да им представите документи. Ако не – вижте дали можете да говорите с човек, който е на позиция да ви даде индивидуални условия. Ако и това не – нямате избор, освен да разиграете колектора, колкото можете.

Ключова реплика: “По принцип какво следва, ако…”

2) Залагайте на “малко, но сигурно”.

Колекторът ще поиска да му обещаете конкретна дата и сума, като естествено се бори датата да е “вчера” и сумата да е 100% от дълга. Не се поддавайте и обещайте нещо реалистично, за предпочитане – малко, но веднага. Много е важно колекторът да вижда, че си спазвате сериозно обещанията, макар и на малки хапки.

Ключова реплика: “Мога да внеса Хлв – веднага.”

3) Кажете им каквото искат да чуят. Никога не казвайте, че няма да платите, напротив – повтаряйте точно обратното, дори да нямате намерение да го правите скоро. Бъдете кооперативни и им кажете това, което искат да чуят. Дори и да подозират, няма как да ви кажат “Ама вие лъжете”, нали? Тоест, хем обещавате само бързи, но малки вноски (вж. 2), хем се съгласявате да изплатите всичко до 1 месец.

Ключова реплика: “Добре – само кажете какво трябва да направя.”

4) Объркайте ги. Точно тук записките ви (стана дума по-горе) ще са ви от голяма помощ. Цитирайте им дата и час на разговор + името на техен колега, с който сте говорили – важно е те да бъдат действителни. Кажете им, че според записките ви техният колега е обещал да не ви звъни преди … [дата], понеже вие работите по въпроса. Надали ще тръгнат да спорят.

Ключова реплика: “Но вашият колега каза…”

5) Кажете им да си проверят справките. Обикновено колекторите имат само обща информация за задължението ви и нямат разбивка как точно е начислено. Можете да ги помолите да проверят сумата, без да оспорвате самото наличие на задължение – примерно дължите пари за телефон, но според тях са 240лв, а според вас са 180лв. Справката ще ги забави и ще ви спечели време.

Ключова реплика: “А бихте ли проверили отново?”

6) “Внесох ги вчера”. Смайващо, но това може да ви спечели цял месец. Спокойно казвате, че сте внесли заветната частична вноска от 50лв… вчера. Съответно най-вероятно системата още не ги е отчела. Често колекторите получават месечни справки от фирмата-кредитор, понеже все пак те не могат да се занимават да проверяват всеки едни 20лв или 50лв, които се внасят.

Ключова реплика: “Внесох ги вчера.”

7) Кажете им да не бъдат груби. Често колекторите си позволяват по-грубо отношение, което естествено нито е приятно, нито е оправдано. Обяснете им, че трябва да спазват добрия тон, ако искат да си получат парите бързо (наблегнете на бързо, иначе може да се изтълкува като отказ да платите).

Някои агенти чисто и просто са прекалено нагли и само крещят по телефона, без дори да си поемат въздух :) и изобщо не ви дават думата. Не сте длъжни да ги търпите – директно затворете телефона и изчакайте да ви наберат отново. Ако няма подобрение, отново затворете и този път вие наберете номера, от който звънят – обикновено е централа. Най-вероятно ще попаднете на друг от десетките оператори, а през това време номерът ще дава заето на този, който е бил груб.

Ключова реплика: “Успокойте се или затварям”

Ако не си вземат бележка, подайте писмено оплакване до колекторската фирма, до КЗП и до фирмата-кредитор. Имайте предвид, че оплакването касае само непристойното поведение на агента и изобщо не засяга въпроса дали дължите пари или не.

ВЗЕМЕТЕ СИ ПОУКА

Всичко това не звучи забавно нали?

И не е. На мен лично са ми звъняли няколко пъти от КредитРеформ, като имаше и две писма – бонус :) Първия път ме хванаха неподготвена и признавам, че си се разтреперах. При следващите обаждания бях подготвена, но това не ги направи по-приятни.

Затова си вземете поука и следващия път мислете добре, преди да подписвате едногодишни договори за услуги или да взимате заеми. Прочетете статиите в раздел Спестяване и си изтеглете примерен бюджет. А за да научите повече за парите и управлението на личните финанси, влизайте в kadebg.com поне един път седмично. Не е сложно, уверявам ви :)

25 thoughts on “7 безотказни реплики, ако ви гонят за пари”

 1. Почвам поред:

  Съвет 1-ви – Права си, че е хубаво да се свържеш с фирмата кредитор, но също така трябва задължително да се идентифицираш, в противен случай няма да получите никаква конкретна информация, най-много да ви отсвирят ;о)

  Съвет 3 – Не съветвам никого да говори неща, които няма намерение или съзнава, че няма да може да изпълни. Това само би усложнило следващите разговори и намалява възможностите да ви влязат в положението.

  Съвет 4 – (Почти) всички фирми за събиране работят с единна система, така че със сигурност знаят за всички предишни разговори

  Съвет 5 – Самото казване да проверят отново не е сериозно. Ако имате доказателства – кажете какво са ви претенциите. Ако се надявате, че ще ви излезе късметът – никакъв шанс. Фирмата е проверила информацията преди да ви се обадят.

  Съвет 6 – внесох ги вчера?! Най-лесният начин да загубите всякакво доверие занапред. Това само и единствено ще ви нареди, не си струва за 3 дни да рискувате толкова много. Толкова им е необходимо да проверят нещата. Всеки ден се изпраща информация за получените суми от предишният ден, а банковият превод може да се забави максимум 3 дни, след това ще ви накарат да представите вносна бележка, каквато нямате!

  Най-сигурно е да чуете какво искат от вас и да потърсите заедно изход от нещата. Ако сте честни и спазвате ангажиментите, които сте поели ще намалите главоболията си значително.

 2. Рая, наистина са ценни напътствията ти по темата. Благодаря! Още повече, че имаш лични впечатления от такава ситуация. Надявам се да не ми се случва, но миналата година за малко да не се озова в подобно положение (дори все още има някаква опасност). Пожелавам ти да се справиш успешно и безпрепятствено със задълженията си и ако си съставила план за изплащане – просто го следвай и не го мисли!

  Ще бъде много полезно, ако повече мислим и ДЕЙСТВАМЕ за правенето на пари.

 3. @LUPOP – изплатих известна част от задълженията си през 2009, за останалите се отказаха да ме търсят. Дълга история.

  @iKaramanchev:

  Съвет 1ви – не си прав. В ПИБ за овърдрафта направих точно така, без да се идентифицирам, и разбрах каква им е процедурата. На въпроси като “Ама от колко време сте клиент, колко ви е просрочието” отговарях устно, без да им дам да проверят в системата. Не ме отствириха, искам да кажа :)

  Съвет 3 – идеята е да повтаряш, че ще платиш – това е основното, което искат да чуят. Те не си напъват главите много-много да смятат.

  Съвет 4 – изобщо не си прав. Може и да работят с една система, но няма гаранция, че всичко е актуално и че колегата им е записал всичко прилежно.

  Съвет 5 – изобщо не си прав. Длъжни са да проверят и го правят. Забележи, че не се оспорва наличието на задължение, а сумата му.

  Съвет 6 – може да си прав, ако говорим за задължения към банка. В останалите случаи, когато се плаща на каса (КейбълТел или Глобул или Мегалан) справката се взима от билинга на компанията, което изисква МНОГО време. А точно това е и идеята, да се печели време, докато се осигурят парите.

 4. Ахахахха, това с диверсията (отвличането на вниманието) – “ама колегата ви каза” – до – “вчера ги внесох” направо кърти.

  Аз разчитам на (и искрено вярвам в) глупостта на разните там кредитни-продавач-консултанти-и-всякакви-хаховци-телефонисти-на-500лв-заплата. В най-добрия случай са зле информирани и със слаба организация. Вкарваш ги във филма с някаква такава реплика и само гледай сеир.

 5. Говоря от опит в съвместната ни работа с две от цитираните фирми за събиране. Като не се идентифицираш не можеш да получиш реална информация – няма как. Всичко зависи от профилът ти като клиент!

  Ако просто повтаряш, а не плащаш на вторият път коминикацията се променя драстично!
  При разговорите информация се записва, още повече ако става въпрос за дата и сума, от това зависи бонусът, който взима операторът, който е провел разговорът.

  Твърдя, че ако просто кажеш, че според теб сумата е с 50 – 100 – 200 и тн. лв, без да имаш доказателство нищо няма да стане.

  За плащания на каса не съм съвсем сигурен, но ако говориш от опит съм склонен да се съглася.

 6. @iKaramanchev – за идентификация става дума пред фирмата-кредитор, не пред колектора.

  Никъде не съм казала да не плащаш!

  За датата и сумата, които обещаваш, знам че се записват (първия път бях много учудена защо операторката каза “Дата, госпожа, дата ми трябва”). Но не можеш да запишеш всички подробности и затова номерът с “колегата ви ми каза” минава.

  Всяко несъответсвие, което според теб има, губи време на колектора (нали трябва да провери) и съответно печели време за теб. Изобщо не казвам, че това са реплики за ОПРОЩАВАНЕ на задълженията, а просто, че печелят време.

 7. Съвсем деградирахме…… първо се борехме за бизнес, после за 500-1000 лв повече на месец, а сега сме вече на лъжене на дребно кредиторите:)

 8. долния коментар беше мой, но нещо се обърка. А иначе няма такава глупост наистина да се вземе кредит от типа на джет кредит, изикредит и кво ли не.

 9. Впрочем мен ме търсеха точно след като приключихме с бизнеса :)

 10. Продължавам да мисля, че печеленето на време по този начин не е добра идея…но всеки сам си преценява :о)

 11. Със сигурност по-добре е просто да си платиш или да се опиташ да се разбереш с тях. Но когато не срещаш разбиране…

 12. Съветите са добри, най-важното не изискват кой знае каква подготвка и могат да дадът време за такава. Все пак най-добрия начин за мен си остава, първо чрез разговор с кредитора и след това съд. Ако те осъдят да платиш някое задължение, могат да бъдат осъдени по поне 5-6 други параметри.

  Би било желателно да се разграничат задълженията към банки и към други компании.
  Няма място тук да се описват разликите, но при банките абсолютно желателно е да се плаща всичко редовно, дори човек да чувства някаква несправедливост (тук варианта е да се помисли два пъти преди да се влезе в кредитни отношения), защото при банките действат още ЗМИП, Наредбите на БНБ и др.
  Ако човек има възможност, консултацията а адвокат също е желателна, за мен това рязко увеличава шансовете за благоприятен изход от ситуацията.

 13. Идеята да се посъветваш с адвокат е най-ценната от всички. Още по-добре би било, ако го направиш преди да вземеш кредит.

 14. Стъкло – хубаво е да мислиш, преди да вземеш кредит, но адвокат? Просто чети внимателно. Ако ти трябва съвет, не е ли по-добре да е от финансист, а не от юрист?

 15. Най-добре е да се посъветваш и с двамата.

  За юриста имам пред вид , да ти обясни по принцип, какви права и задължения имаш при този тип договорни отношения. Повечето хора нямат добра представа за тези неща и лесно се поддават на заплахи и манипулации. Освен това, често имат наивна представа за банките и кредитните фирми – смятат, че ако им обяснят човешки проблема си – ще получат разбиране.

 16. Аз също съм имал проблеми със споменатите фирми и съм практикувал диктни отговори като: Сега нямам възможност потърсете ме след 2 седмици; Миналият ден ги внесов в Х банка;

  Но въпреки всичко си платих смешната сума, защото ми писна да ми звънят… Е пак ги окачвам по друг договор да ме потърсят :D

 17. @Доди Марков – идеята на репликите е само да печелят време :) Хубаво, че имаме допълнително потвърждение от теб, че вършат работа :)

 18. Благодаря за интересните статии. Лично аз искам да стигна до съд. Копелетата ми искат 148 лв по договор, който не съм подписвал. Наглостта на vivacom е смайваща.
  В моя случай парите не са проблем. Правя го по убеждение.

 19. Истинско удоволствие беше да прочета тази статия :о)

  Всъщност поуката е много важна, но ако вече сте изпуснали положението, трябва да се прави така наречения damage control :о)

 20. Здравейте! Случайно попаднах на статиите Ви. Естествено са актуални за мен, защото в момента си имам работа с Кредит Реформ. Бах клиент на Виваком, неправомерно ми подновиха договора и се започна с разправиите. Аз не съм получавала писма от колектора, само обаждания. Но странното е, че онзи ден получих смс, изпартен от сайта на Глобул, в който ми се казва незабавно да се свържа на някакъв варненски номер относно някакво дело. Това за мен е свръх несериозно и се чудя как да го разбирам… своевременно си водя преговори с Ввиваком и не възнамерявам да се обяснявам на колектора. Единствено ме притеснява да не ми се обадят някой ден от банката, че са ми запорирали заплата… ще умра от срам, не друго. Не съм наясно с процедурите.

 21. Здравей Ани,

  Наистина е много несериозно да ти пратят смс ТИ да се обаждаш на някакъв си номер. Направо е смешно :))

  Правилно си решила да комуникираш директно с Виваком, особено при липса на каквото и да било ПИСМЕНО искане (или представяне) от колектора. Съветвам те комуникацията с Виваком също да я водиш писмено. Моят мъж е имал същия казус като теб преди години и само са го прехвърляли по триъгълника Местен офис-123-Офис София…

  Основният въпрос при теб е дали това преподписване е било правомерно или не. Напиши им една жалба, опиши какъв е казуса, и кажи да ти посочат на какво законово основание са ти преподписали договора, и посочи в жалбата, че искаш ПИСМЕН договор. Кажи им също, че някакъв колектор се представя за действащ от тяхно име и им кажи, че искаш комуникацията с него също да е писмена, иначе ще ги дадеш под съд за тормоз. (Ако искаш да смекчиш тона, добави накрая нещо от рода, че си лоялен клиент и иначе си доволна от услугите им и искаш да си запазите добрите отношения или нещо от сорта. Моето лично мнение обаче е че с добро нищо няма да постигнеш).

  Успех :)

Leave a Comment