Алтернативно финансиране на стартиращ бизнес

Най-честата практика за финансиране на стартиращ бизнес е да вложите свои пари или да вземете заем от банка като физическо лице. А какво да правят хората, които нямат такава възможност – има ли надежда за тях?

Отговорът е: да.

Фондация Empower United обяви старта на второто издание на конкурса Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи! Приемът на документи ще стартира на 01 май 2011 и ще продължи до 30 юни 2011 г. Условията за участие през 2011 г., както и общият награден фонд ще станат ясни скоро и ще бъдат публикувани на сайта на фондация Empower United (www.empower.bg). Планира се първа награда да е 100 000лв.

За допълнителна информация:
Радослав Цонов, Фондация “Empower United“
E: [email protected]; T: +359 2 819 45 74
ПЪЛЕН ТЕКСТ ТУК
.

Освен конвенционалните (стандартни, общоприети) методи, които разгледахме в статията Как да започна бизнес, ако нямам пари , има и алтернативни варианти. Те са малко по-рядко срещани в практиката, а въпросът за успеха им е спорен – един и същи метод води до блестящ успех в някои случаи и до тотален провал в други. Но кой е подходящ във вашия случай ще оставим да прецените сами, след като се запознаете с тях.

И така: ако нямате възможност да вложите свои пари и не отговаряте на условията за отпускане на банков заем, имате няколко алтернативи.

1) ЗАЕМ ОТ ПОЗНАТИ

Това е близко до ума – щом банката не ви дава пари, ще се обърнете към личните си контакти. Плюсовете тук са ясни:

 • ниска или никаква лихва

 • бърз и директен отговор

 • възможност за предоговаряне

Има обаче два принципни въпроса, които трябва да си зададете. Първият от тях е: готови ли сте да загубите приятел, ако нещо се обърка? Доколко наистина сте уверени в успеха на идеята си? Какво ще правите, ако всичко се провали? Или ако сте изхарчили всичко и нещата тъкмо започнат да потръгват, а (да не дава господ) на човекът парите му затрябват спешно точно тогава?

Вторият принципен въпрос е как искате да вземете парите: 1х 5000лв или 5х 1000лв ? Вземете цялата сума от един човек, ако е възможно. Много по-лесно е да преговаряте с един кредитор, отколкото с пет – чисто психологически.

Освен това човек, който може да ви даде по-голяма сума, вероятно има повече пари. Тя или той ще може спокойно да ви даде отсрочка при нужда, а шансът изведнъж да й затрябват спешно е почти нулев.

Също така, по този начин имате по-голям шанс да опазите репутацията си, ако изпаднете в затруднение: едно е от вас да се оплаква един човек, макар и за по-едра сума, а съвсем друго – пет различни човека да говорят, че им дължите пари.

2) НАМЕРЕТЕ СИ СЪДРУЖНИК

…който да участва с пари. Нуждата от по-големи капитали е една от главните причини хората да си търсят съдружници. В общия случай привличането дори само на един съдружник намалява риска с 50%, на двама – със 70%. Това е така, защото ако работите самостоятелно, вие сами поемате 100% от риска, а ако сте двама или трима съответно рискът се разпределя между вас. Така вместо самостоятелно да търсите и рискувате 5000лв, може да си намерите съдружник, който участва с 2500лв и поема половината риск.

Какво означава “съдружник” обаче? Грубо казано – съсобственик, който притежава процент от фирмата. Съответно тя или той вероятно ще поиска пропорционален процент от печалбата, пропорционален глас при взимане на решения и прочее.

По принцип колкото повече съдружници има, толкова по-малък е персоналният риск за всеки от тях. Значи ли това обаче, че техният брой в едно ООД може да бъде 5, 10, 30 и така до безкрай?

Теоретично – да. На практика обаче това е несериозно и нереалистично. Отношенията между хората бездруго са достатъчно сложни – а какво остава, когато са намесени пари и управление на търговско дружество. Реалистичният брой съдружници при основаването на нов бизнес е общо двама или максимум трима.

Има случаи, в които се регистрират фирми с по 7-8 души съдружници и всеки участва с по 500-600лв. Това предполага мудно взимане на решения и много възможности за вътрешни конфликти и интриги.

3) БИЗНЕС-АНГЕЛИ

Бизнес-ангелите са разновидност на съдружниците. В общи линии това е непознат за вас човек, който е склонен да ви даде пари да финансирате идеята си срещу дял във фирмата (съответно – печалбата), като често играе и ролята на съветник.

Това са хора с много пари, като самите те имат или са имали печеливши бизнеси. Те търсят обещаващи стартиращи бизнеси, в които да инвестират с цел след време, когато нещата потръгнат, да продадат дела си на много по-висока цена.

Затова се смята, че бизнес-ангелите имат добър поглед върху нещата – тяхната печалба зависи пряко от правилната им преценка за рентабилността на дадена идея и нейната перспектива. Впрочем любопитен и малко известен факт е партньорството на svejo.net и бизнес-ангелите .

В България бизнес-ангелите са сравнително ново явление. Доколкото ми е известно, те са ориентирани към по-смели и мащабни проекти – тоест, ако искате да си отворите магазинче за дрехи или фризьорски салон, не се надявайте да се закачите за нечий ангелски ореол.

За повече информация: bban.eu и startbusiness.bg .

4) ПАРИ ПО ПРОГРАМИ (ЕС и национални)

Тук рядко има начин да се финансира стартиращ бизнес – обикновено, както и при банките, изискването е бизнесът да има от 1 до 3 години история, при това успешна и реална (а не фирмата да е регистрирана и просто да си е седяла без никаква дейност).

Като цяло имайте предвид, че дори когато има опция за финансиране на нов бизнес, тя се отнася до конкретен район, отрасъл или предмет на дейност.

Обикновено подобни програми за финансиране се създават, когато даден сектор е неразвит и непривлекателен за частните предприемачи поради ниските норми на печалба или липсата на възможности за разрастване в бъдеще.

Друг важен момент е, че обикновено по такива програми се възстановяват пари, а не се отпускат предварително. Тоест – вие стартирате, инвестирате сами и след време програмата ви възстановява определен процент от сумата (но рядко е 100%).

Затова често е необходимо вие сами да си осигурите старта – било то със собствени пари или със заем от банка-партньор по програмата. В този случай самият факт, че сте одобрени и имате договор за финансиране по програмата е достатъчна гаранция за банката.

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Вече стана въпрос, че по правило няма финансиране за нов стартиращ бизнес.

Тук ще разгледаме някои изключения от това правило. Но! Държа да подчертая, че нямам никакъв личен опит с изброените долу фондове.

Отправна точка: сайт на ИАНМСП – Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малки и Средни Предприятия.

ГФМК към МТСП (Гаранционен фонд за микрокредитиране към Министерство на труда и социалната политика). Инфо в pdf тук, но доколкото знам финансирането към момента е спряно.

Мярка 312 към ДФЗ (Държавен Фонд Земеделие). Инфо в pdf тук, свързани документи – на сайта на ДФЗ, но доколкото знам в момента нещата са хаотични и не е ясно дали мярката е активна или не.

Подкрепа за стартиращи иновативни предприятия към ОПКС (Оперативна програма Конкурентоспособност). Инфо на страницата на ОББ тук, но доколкото знам финансирането към момента е спряно.

Изключително трудно е човек да се ориентира в морето от подвеждаща и неактуална информация, касаеща тези възможности. Затова ако някой може да помогне с разяснение или да добави изключение, нека да пише. Благодаря предварително!

6 thoughts on “Алтернативно финансиране на стартиращ бизнес”

 1. Здравейте, обикновено само чета, без да коментирам, но понеже скоро разисквахме същата тема с няколко приятели, да се включа и аз:

  Друг начин за финансиране на стартиращ собствен бизнес, според мен, е продажбата на ненужни активи. Под “ненужни” активи имам предвид:

  1)къщи на село, в които не сте стъпвали от 15 г и се саморазрушават;

  2) земеделска земя, която естествено не обработвате, кооперацията ви дава по 15-20 лв. рента, а реалната цена е около 400 лв. (т.е. за 10 г. рентата не може да покрие цената на земята);

  3)трите (двете) коли пред къщи, като само едната е в движение;

  Във всяка българска къща има по нещо купувано от предшествениците, крайно ненужно, но навремето купено с много пари и надежда; Има и други такива “ненужни активи”, за които в момента не се сещам, но ако искате вие може да допълните

 2. Като говорим за бизнес ангели, не се сещам по коя телевизия в Англия вървеше Dragon’s Den, предаване в което 4-5 бизнесмена се срещаха с хора, които търсеха пари за финансиране на бизнес.

  Всеки имаше по 4-5 минути да изложи идеята си, те после му задаваха въпроси и преценяваха дали си струва риска. Не винаги даваха толкова, колкото искаше другия. или пък искаха по-голям дял, за парите , които дават. но беше страшно яко предаване.

  P.S намерих линка http://www.bbc.co.uk/dragonsden/

 3. Тъй като работя в област финансиране от ЕС, бих искала да направя някои уточнения:

  1. Наличието на одобрен проект и договор за финансиране на практика не е достатъчна гаранция за банката да ви даде кредит, с който да покриете разходите по стартиране на бизнес, докато те бъдат възстановени от програмата. В 100% от случаите банката иска допълнителен залог /например недвижим имот/, какъвто би искала, дори и ако нямахте подписан договор за финансиране. Първо, наличието на договор за финансиране не е гаранция, че предвиденото в него ще се изпълни, второ – от финансиращите програми често отказват изплащане на средствата, ако има нередности във финансовите документи, трето – може да решите да се откажете, затова на практика банката не дава заем само срещу подписан договор.

  2. Нещо от личния ми опит – бюрата по труда дават субсидия от 2500 лв. за стартиран бизнес от безработни /трябва да сте регистриран безработен/. Кандидатства се с бизнес план. Парите обаче не може да се ползват за каквото ви хрумне – могат да се ползват за направа на интернет сайт, реклама, закупуване на някакви офис консумативи /но не техника/. Не е много, но е вариант, аз и съдружничката ми така си финансирахме интернет страницата и още някои дреболии. Условие е безработното лице да се осигурява поне 12 месеца. Информацията ми е от 2008 година, но може да се провери в сайта на Агенция по заетостта или да се попита в местното бюро по труда дали още е в сила тази схема.

  2. По мярка 312 може да се кандидатства само за създаване на фирма в селска община.

  3. По програмата за стартиращи иновативни предприятия може да се кандидатства предимно с идеи, които са достатъчно оригинални и иновативни, че биха могли да защитят патент или друг вид авторско право /не е изрично изискване, но се подразбира и на практика се одобряват такива идеи/.

  4. Кандидатстването по програми на ЕС е трудно постижимо без помощ от консултант /а консултантите искат големи суми/, освен това е бавно /схемата за стартиращи иновативни предприятия е обявена юли 2009 и до ден днешен няма одобрен проект по нея, а са подадени над 200/ и несигурно. С това не целя да обезсърча желаещите да кандидатстват – уж обещават да ускорят нещата и улеснят кандидатстването, но просто да сте подготвени, ако решите да се спрете на някой от тези алтернативни варианти.

Leave a Comment