Книгата за Америка – официален отзив #3

Вчера (17.05.2012) Теодора Дончева от zdravduh.com пусна своя отзив за книгата за Америка.

Блогът на Теди е микс от две теми – здраве и лични финанси. Какво общо имат? Имат. Както казва Теди:

Това са инструментите, които отстраняват грозното и ненужното в живота, но и те, попаднали в ръцете на неграмотен, могат да бъдат опорочени. [..] до голяма степен здравето е пари, а парите са здраве. Те са и необходимата основа за изграждане на щастие и хармония.

Впрочем Larry Winget също вижда пряка връзка между здравето и парите. Нагласата, която е нужна за справяне с дълговете или с наднорменото тегло, е една и съща.

Коренът на тези проблеми е едно и също нещо: липса на отговорност. Хората се заблуждават, че някак си ще им се размине и че дадено еднократно действие (“този път ще хапна малко повече” / “ще взема малък кредит, само този път”) няма да има последствия. Но всяко действие има последствия, а и хората много рядко правят нещо ЕДНОКРАТНО.

Защото ако веднъж направите нещо, вероятността да го направите пак е много голяма. (Особено когато това нещо ви харесва.) Например, имате една кутия бонбони пред себе си. Много по-лесно е да не вземете нито един, отколкото само един. Малко като при алкохолиците – “без едно мога, с едно не мога” :)

Ако някой и ви помоли за 50лв заем, “само да изкарам до заплата”, и вие дадете 50лв, вероятно тя/той ще дойде и другия, и по-другия месец. Защо? Защото този човек вече го е направил веднъж. Този човек вече знае, че има алтернатива, има кой да му даде назаем.

Казвам ви го, защото и аз съм била в такава позиция в Студентски град. След първия малък заем от най-добрия ми приятел (който трябваше да е “за първи и последен път”), тичах при него за пари почти всеки месец.

Сега за храната и здравето. Тази година успях да изкарам целите великденски пости. Като бонус, доста отслабнах :) Защо? Защото ако постите, не трябва да ядете нищо от животински произход – нито месо, нито яйца, мляко и пр. .  Което изключва от менюто всякакви вафли и шоколади.

Голямата разлика между постите* и обикновената диета е, че при диета винаги можете да направите изключение с “една вафличка”. Но после обикновено идва и втора, и трета.

*не че идеята на постите е да служат за отслабване, разбира се.

За цигарите няма да говоря, там е пределно ясно – няма такова нещо като “само една цигара”.

Повече за връзката между здравето и парите може да разберете от блога на Теди. И докато разглеждате, не пропускайте да прочетете отзива за книгата :)

14 thoughts on “Книгата за Америка – официален отзив #3”

 1. Тази година успях да изкарам целите великденски пости. Като бонус, доста отслабнах :) Защо? Защото ако постите, не трябва да ядете нищо от животински произход – нито месо, нито яйца, мляко и пр. . Което изключва от менюто всякакви вафли и шоколади.

  Голямата разлика между постите* и обикновената диета е, че при диета винаги можете да направите изключение с “една вафличка”. Но после обикновено идва и втора, и трета.
  ===============
  много се извинявам, НО! Постите НЕ са диета! Доколкото разбирам, нито си се изповядала, нито си се причастила? Следователно си била на проста диета. Нито си получила разрешение за поста от своя изповедник … това са фактите, независимо дали ти харесва или не.

 2. Ммда, Julius има право.
  Една част от поста е спазването на хранителна диета. Мисля, че не е правилно да се говори за разлики между пост и диета…

 3. И аз се присъединявам към Julius. Имах колежка попадийка (т.е. мъжа й беше поп) и от нея знам какво точно е пост и как тя го спазваше. Храната е последното нещо в истинския пост.

  Няма нищо лошо в това повече хора да спрат за малко да набиват кюфтета и банички, но не може да наричаш една такава диета постене. Поста е много по-дълбоко действие, което започва с пречистване на ума и душата (така съм чувал де, не съм толкова религиозен).

  А, и не знам, дали някой наистина е изкарал целия “пост” без да яде нищо от животински произход. Според мен това е невъзможно. Почти няма продукт, който не съдържа някаква съставка от животински произход, но блажени са вярващите и тяхно е царството небесно…както пишеше някъде.

 4. Рая, благодаря за хубавото представяне на блога ми. Харесаха ми и разсъжденията ти за връзката между парите и здравето.

  Аз понеже вафлички не ям, не бих отслабнала ако постя. По-скоро бих качила тегло, заради увеличената консумация на хляб и други въглехидрати. Пък и никой от моето семейство никога не е постил, дори бабите и дядовците ми, доколкото си спомням :)

 5. Моля, Теди, аз ти благодаря! :)

  Аз ядях доста хляб, защото иначе храната те държи час, максимум два. Въпреки това доста отслабнах. Дори се изненадах.

  Но мисля, че ако някой има здравословни проблеми, трябва да се консултира с лекар, преди да пости. Тази година великденските пости бяха над 40 дена, и накрая вече се озорих, а по принцип съм здрав млад човек, физически активен :)

 6. Ти не си постила била си на диета.
  Поста започва винаги с разрешение на свещеник, и приключва с изповед и причастие, ако свещеника разреши.
  По време на поста, може да ти са разреши това/онова или напротив да си се забрани. Това не го решаваш ти.
  Поста, е твоята жертва към Господа, и не е в никакъв случай самоцел.
  Самото казване че постиш – обезмисля всичко – зашото се възгордяваш – ето аз постя, пък вие не. Затова НИКОГА не питайте един православен дали пости – ако ви каже ДА – грях за него – ГОРДОСТ, ако излъже – пак грях Лъже .. така че повнимателно с теми, които не разбирате …

 7. Да, сигурно не е лесно нещо да постиш. Аз по принцип не съм за строгите диети, но ми харесва балансираното хранене. А сладките неща не ме влекат, с изключение на великденските козунаци. Интересното е, че въпреки това и аз свалих 1 кило точно около празниците. Вероятно заради повече движение и по-малко сън :)

 8. :D Изумителни коментари! Които ми напомниха, понеже последните няколко дни прехвърлих купчини български фолклор, следната притча:
  “Постник замръкнал в една кошара Когато пропели първите петли,овчарят станал да прави «метани» на подпорите и чувал камбани, а постникът нищо не чувал. Овчарят взел постника на гърба си, но този пак не чувал камбаните, а чул как казвал овчарят «господи не помилуй».Постникът го поправил да казва «господи помилуй» и си отишъл. Овчарят забравил думата и тръгнал да настигне постника, който плувал с каик. Той хвърлил абата си върху водата и с тоягата гребял като с лопата. Когато настигнал постника и той му казал думата, овчарят се върнал като по сухо.” Съжалявам, че не осъвремених езика напълно, но вярвам и така да е разбираема. Та кой е постил и кой е бил на “диета” … Пък да не говорим, че като гостуваме в нечий пост, доброто възпитание ни задължава да не вадим нещата от контекста и да подлагаме на изпитание същото такова на домакина!:D

  Хубаво ревю, Теди! :)

 9. извинявай миличка, НО!
  Фолклорът няма нищо общо със светото писание. КАПИШ?
  Проблемът е, че слободлудите за теми които не разбирате. Понеже, не сте ходили и в казарма, не можете да разберете следното – ВЯРАТА и нейното следване е като военен строй. Никой, не бива насила да те принуди, да правиш това или онова, НО когато душатата ти го поиска – си длъжен да правиш това, което командира казва.
  Разсъжденията за същността на Господа, са не само дяволити, но и пагубни за спасението. Ти, миличка привеждаш пример за възгордяването. От дълго време, в българия, се смесва фолклор с религия. ТОВА НЕ Е РЕДНО. Ходейки на църква, вие, не си покривате косите, ходите с къси поли и ръкави, нали? Защо? Толкова ли е сложно да се смириш? Да придадеш своята жертва към Господа? И когато, ви се каже, че не сте прави, да надигнете вой до небето? НЕ! Грешите, но не искате да признаете грешката си, криейки се, зад фолклор и плиткоумие …
  Само ще завърша – Св. Пропорк Илия, който всички честваме, е казал – ИЗКОЛЕТЕ ГИ … какво мислиш за това миличка а? Или, в бг приказките пише нещо друго?

 10. Айдееее, ударихме го на фанатизъм! Като сочиш с пръст хората и с пяна на устата им се караш, обиждаш ги и изобщо – съдиш ги… очакваш ли да ги привлечеш?

 11. Julius,
  като питаш:
  “Само ще завърша – Св. Пропорк Илия, който всички честваме, е казал – ИЗКОЛЕТЕ ГИ … какво мислиш за това миличка а? Или, в бг приказките пише нещо друго?”,
  предлагам радикално решение:

  Изгонете ги!
  Фанатиците и лъжепророците!
  От храма и от блога!

  п.п.Извинявам се на Рая и на потребителите за офтопика…

 12. Винаги съм се чудила, защо т.н. блогъри приемат само позитивни отзиви?
  Отваряте широко вратите на личния си живот, а очаквате само гости споделящи вашите възгледи? Когато не ви хареса, или по скоро, когато не разбирате нещо и ви се обясни, че не сте прави, изведнъж решавате че черното е бяло.
  Извинете госпожици, но светът е шарен … докато вие се опитвате да го гледате само през собственият си спектър …
  Ми човека ви обяснява, как стоят нещата, вие го избивате на фанатизъм .. извинете, ама няма фанатизъм в тая работа, така стоят нещата от 2 000 години … Никой насила не ви кара да правите нещо, ама като тръгнете да го правите, пък барем се поитересувайте как коректно да го направите …
  Към религията се обръщате само когато ви потрябва нещо, ама след това благодарствена молитва да прочете, няма кой да се сети …
  както и да е, очевидно, искате да чуете само собственото си мнение … лошо … но това е вашият живот в крайна сметка. Големите хора, винаги са обръщали внимание на своите критици, не на ласкателите си …

 13. Следващи офтопик коментари ще бъдат изтрити.

Leave a Comment