Бедно семейство = проблеми с парите

Ако сте чели kadebg достатъчно дълго, сигурно ви е направило впечатление колко тясна е връзката между психологията и личните финанси. Проблемите или успехите с парите вървят ръка за ръка с проблеми или успехи в други сфери на живота.

Колкото по-добре познавате себе си, толкова по-добре можете да разберете на какво се дължат вашите проблеми с парите. Така например липсата на самоконтрол води до прекомерно харчене, а липсата на кураж води до проблеми с печеленето на повече пари (например притеснявате се да поискате повишение или да смените работата си).

Казват, че докато не осъзнае грешките си, човек е осъден да ги повтаря. Нормално – когато не знаете къде е проблемът няма как да се избавите от него. За да се справите, трябва:

1) да осъзнаете, че имате проблем

2) да разберете какво го предизвиква

Сега вижте следния текст от club50plus.bg :

Интересувам от Изобилието във Вселената, най-вече защо то липсва в моя живот. (…) 

Да си призная расла съм в дом, в който не е имало Изобилие. Живели сме в липса. (…) Тя беше в корена на съзнанието на моите родители и аз съм я получила в наследство.

Изобилието съществува навсякъде във Вселената, но моето съзнание е толкова стеснено от влиянието на Липсата, че не мога да го забележа и да го обгърна. (…)

Спомен 1 – Отварям шкафа и я намирам там, пълна с вълшебство. [Шоколадова кутия с бонбони.]Изпълнена е с Изобилие от аромати, вкусове и наслади. Протягам ръка към цялото това богатство и ето, че зад гърба ми изниква глас – „Не пипай! Остави! Това е за гости!” (…)

Спомен 2 – Този път гостите сме ние. Важни хора. Вадят кутията с бонбони. „Вземете си, вземете си” – казва Изобилието на Вселената с гласа на домакинята. Но отново гласът на Липсата излиза от майчината ми уста „Само едничко!”, и аз успешно стеснявам съзнанието си до един-единствен бонбон. (…)

Отдавна не съм вече дете, но и досега често се чувам как сама се ограничавам. „Само едно! Избери или това или онова! Не можеш да вземеш всичко наведнъж! Не прекалявай! Не се разглезвай!”

Автор: Виктория Леви-Реувен, пълен текст тук: club50plus.bg

В живота на всеки от нас има подобни моменти, забравени или несъзнавани. Репликите от горния текст със сигурност са присъствали в моя живот като малка. Във вашия може да са били други, например “Харчи сега, докато имаш” или “Не трупай пари – това е стиснато”. И те диктуват голяма част от сегашното ви финансово поведение.

Понякога става така, че човек съзнава проблема и причината за него, уж се бори срещу това, но всъщност нищо не излиза и сякаш се върти в омагьосан кръг. Това е така, защото на съзнателно ниво вие сте взели добро решение (да имате пари), но на несъзнателно ниво вие сте “програмирани” да живеете така, както е било в детството ви (да нямате пари).

Снимка: http://www.barbaradeangelis.com/

Известният психолог Барбара Де Анджелис изследва поведението на хора с неуспешни връзки. Една от клиентите на Де Анджелис е жена, чиито партньори винаги се оказват алкохолици. Като малка тя е виждала поведението на баща си, също алкохолик, и то се е запечатало в нея на подсъзнателно ниво.

Вече като голяма, тази клиентка осъзнава и разбира проблема, но въпреки усилията си се получава така, че продължава да се среща с алкохолици. Според Де Анджелис това е така, защото докато сме малки, ние приемаме родителите си и отношенията между тях като модел на подражание. Според нея формулата, която изграждаме на подсъзнателно ниво, (в случая) е:

Щастие = дом , дом = родители , родител = алкохолизъм

“СЛЕДОВАТЕЛНО” щастие = алкохолизъм

В случая с парите, в уравнението може да напишете “безпаричие” вместо “алкохолизъм”.

Хората са програмирани така, че свързват щастието със семейството и дома. Докато сме малки, ние попиваме всичко, което виждаме и слушаме у дома. След време, дори на съзнателно ниво да определяме нещо като “лошо”, на подсъзнателно ниво то ни дава усещане за уют и сигурност.

Важно е да разберете и осъзнаете това, за да можете наистина да се справите с проблема.

Когато се разхождаме с един приятел из моя град, зяпаме къщите. Нови, стари, малки, големи, скъпи, порутени – всякакви. И макар че естествено ми харесват хубавите къщи, макар че говоря именно за тях с него, се улавям, че много повече мисля за по-старите и обикновени къщи, дори леко запуснати. Те ме привличат повече и ми навяват усещане за уют.

И това ако не е случай по учебник :)

PS: А знаете ли, че можете да си направите абонамент по email за новите неща от kadebg?

20 thoughts on “Бедно семейство = проблеми с парите”

 1. Мен много ме дразнеше това “париЧКИ”, някак детинско, несериозно, омаловажаващо… сега посвикнах, в смисъл че не ме дразни колкото преди. Но защо, наистина! :)

 2. Боже, точно това си мислех и аз докато пишех коментара, но реших да си затрая. Все едно ми четеш мислите днес, брех.

 3. Интересно четиво Рая. Продължавай все така…

  ПС.: И малко извън темата. Защо целият текст на статиите ти е “болднат”. Това много напряга и все едно че викаш. Съветвам те да го направиш нормален и да подравниш текста двустранно (justify)…

  Поздрави,
  Слави

 4. @Слави – не е болднат, просто е по-голям. Това как се визуализира един шрифт зависи 50/50 от сайта и от настройките на потребителския компютър. Ако си с Мозила, Ктрл и “минус” или скрол даун намалят шрифта.

 5. Много неща се програмират в детството, така е. Но за алкохолизма не съм съгласен. По-голямата част е въпрос на воля. Но познавам хора, които в трудни моменти са посягали към него, защото и техен родител е посягал в подобна ситуация. А за равенството ми звучи като:
  Ливърпул – ЦСКА 0:1 ; Левски – ЦСКА 7:2 ; Ливърпул – Левски 3:7 :)

 6. Идеята е за връзката с алкохолика, а не че ти самият си алкохолик.

  Иначе равенството е правилно, дори от математическа гледна точка :) (това от статията, не твоето футболното)

 7. Ами аз в началото се чудех по американските филми, как им дават пари, след като е свършило нещо детето им. Ще измиеш ли колата – 5$, я окоси тревата с косачката /но после/ – ето 10$ ;) Ние сме народ с друга традиция просто :))
  А това за паричките кой знае… малко така умалително нарицателно наистина, но в миналото за цял ден разходи, че и за кино, се разполагаше в рамките на стотинки.

 8. @ниро – за какво се дават пари на детето зависи от това на какво искат да го научат родителите му. Повечето (американци) не дават пари на децата за нормални домашни задължения като миене на чинии и отсервиране, но им дават символични суми за нещата, които ти споменаваш.

 9. Аз все по-често се замислям за огромното влияние на родителите и детството върху целия живот на човека. Възгледите на родителите ми за парите съм ги възприела за свои на 100% и въпреки че родителите ми промениха мнението и подхода си към парите наскоро, аз продължавам да съм на предишните им принципи и по-скоро съм склонна да се скарам с тях, отколкото да приема новите им възгледи :D

 10. Човек наистина не си дава сметка до каква огромна степен поведението му се диктува от неосъзнати неща, програмирани от ранните години.

 11. Шрифтът не е просто голям, БОЛДНАТ е.
  Знам как да работя с браузъра. Правя това над 12 часа дневно…

  Поздрави,
  Слави

 12. ами например, някой хора тези неща които пишеш им идват отвътре.а други ги постигат по всевъзможни и като правило трудни начини. :) нещо такова

 13. Райче,в случая са нужни спешни мерки – ранна диагностика, профилактика и борба с фамилната обремененост! Колкото по-навреме, толкова по-здравословно….

 14. Абе тя ранната диагностика я изтъвахме, но за сметка на това сме подкарали здрава борба с фамилната обремененост ;)

Leave a Comment