Бърнаут синдрома и вашите финанси

Не знам защо вместо “бърнаут” не казваме просто “прегаряне”. Точно това значи burnout на английски.

Бърнаут синдрома или прегарянето идва след хронична преумора – нещо като мускулна треска на мозъка. Не, всъщност това не е точно, понеже мускулната треска се получава при кратко и рязко пренапрягане на нетрениран мускул. По-точно е да кажем, че прегарянето е като разтегнато сухожилие на мозъка – скъсано от прекалено продължително натоварване без почивка. И за разлика от мускулната треска, която минава с малко аспирин и почивка, разтегнатото сухожилие иска много повече време за възстановяване.

А някои хора директно превъртат. Понякога натоварването е толкова голямо, че сухожилието просто се къса.

Прегарянето се получава от продължителен стрес и преумора. Те се натрупват в организма. Когато отлагате почивката прекалено дълго, може и вие да станете жертва на бърнаут синдрома.

Вижте 7-те признака на бърнаута:

Бърнаут - 7 признака на преумора
Бърнаут - 7 признака на преумора. Източник: thesimpledollar.com

Безсънието, боледуването и депресията са най-честите признаци на прегарянето. Те водят до непродуктивност, разсеяност, апатия и раздразнителност.

Миналата зима графикът ми беше толкова натоварен, че ТРИ ПЪТИ боледувах – през две седмици карах нещо като грип. Знам, че зимата е сезонът за грипове, но съм сигурна, че при мен прегарянето беше основната причина.

А всяко боледуване има финансова част: пари за лекарства, болничен на 70%, а ако работите на свободна практика или имате бизнес, щетите са още по-големи.

Голям капан на бърнаута е да се занимавате с няколко неща едновременно. Понякога няма как – възможностите идват при вас в случайни моменти, а не когато вие бихте искали. (Като чакането на автобуса – чакате, чакате, чакате, и не минава нито един. После накуп ви идват три :) Съответно понеже не искате да ги изтървете, се захващате с няколко неща наведнъж.

Аз така последните два месеца трябваше да работя по няколко проекта. Два от тях зависеха донякъде от мен, но повече от обстоятелствата. Третият беше книгата за Америка . Междувременно изникваше организационна работа, трябваше да се взимат решения, да се следят плащания. Отделно по книгата “довършителните работи” като финално оформление, нагласяне на снимки, преведен текст и прочее – уж дребни работи, уж не се иска много мислене – отнеха страшно много време.

Окей, успях всичко да свърша. Но напрежението си има цена. В моя случай – безсъние, подут глезен, свръхчувствителност (впрягаш се много и от дребни работи ти се реве), разбит лаптоп, след което пълен блокаж.

В такива моменти човек не е адекватен при покупките и при управлението на бюджета си. (От известно време насам изобщо не си водя бюджет – нямам нерви за това.) Вчера в магазина щяха да ми вземат 5лв отгоре на сметката – добре, че касиерът внимаваше повече от мен. Видяла му се голяма сметката, чукна я наново и ми спести 5лв. Ама ако не беше той, хич нямаше да се усетя.

Друг пример за цената на бърнаута – събираме общо пари за нещо. Аз ги събирам. Какво смятам, какво пиша – толкова съм разсеяна, че парите не ми излизат и доплащам от джоба си. После забравям да си ги потърся. Добре, че хората са съвестни и ми напомнят, че имат да ми дават.

ПРЕВЕНЦИЯ НА БЪРНАУТА / ПРЕГАРЯНЕТО

Най-добрата профилактика против прегаряне е добрия сън. Проблемът е, че когато сте под напрежение, нямате нито достатъчно време за сън, нито спокойствието да спите добре. Ако можете да се “изключвате” от ангажиментите след края на работния ден – браво. Повечето хора обаче не могат.

За тези, които не могат, съветът ми е да поемат колкото се може по-малко лични ангажименти, докато отмине натоварения период. Например един излет с приятели принципно е почивка, но когато сте претоварени, по-добре да мързелувате вкъщи без нищо да правите. Не се знае кога ще ви се доспи, но когато Сънчо дойде, добре е да имате легло наблизо :)

Оня ден ми се обадиха приятели за кафенце – отказах и на двамата. Останах си вкъщи. Към 7 вечерта рязко ми се доспа. Легнах и се събудих на другия ден в 9 сутринта, тоест спала съм 14 часа. Не че нямаше да се радвам да ги видя, но ако бяхме излезли към 6-7 вечерта както мислехме, нямаше да ми се случи 14-часовата дрямка.

Друга профилактика на бърнаута е спортуването, особено за хората със заседнал начин на живот. Спортуването е полезно и за тялото, и за психиката – при спорт тялото произвежда някакви химикали, които влияят много положително на психиката. Също така помага и за съня – по-лесно се заспива, когато сте физически изморени.

Естествено, най-доброто е да отидете на почивка да се откъснете от всичко и да не мислите за нищо. Но кой може да си позволи – и финансово, и като време – да замине ей така, когато му скимне? Предполагам, че и вие не можете.

Затова наблегнете на основната профилактика: сън и спорт. А най-добре ако можете, избягвайте натрупването на много ангажименти едновременно.

Все пак сме създадени само с две ръце, а не с осем :)

PS: Вижте и материала Информационен бушон

8 thoughts on “Бърнаут синдрома и вашите финанси”

 1. Point of no return- след тая точка вече ти е все тая колко работа имаш, и дали някога ще я свършиш, в смисъл ангажираността ти към задачите просто изчезва, защото ти е все тая . Много трябва да се внимава да не се подмине тая точка.
  Бил съм в това състояние, нечовешко е, имал съм маратони от 40 часа на компютъра с 5 часа сън като единствена почивка
  Важното е да внимаваш да не стане много голяма опашката със задачите

 2. 40 часа, уау. Че то какво можеш да свършиш тогава?

 3. то в днешно време не знам дали има човек, който да не страда от поне един от изброените признаци… :)

 4. Ако е един – не е страшно, ама ако са три и нагоре вече мирише на изгоряло :)

 5. АМи 10ина часа, за да успея да си оправя машината без никакъв data loss„ и останалите за наваксване. Съня беше на 20тия час:) 5 часа и след това отново.
  Оцелях, но не е нещо, което бих повторил с лека ръка, освен ако не е поне 100 долара на час:)

 6. Кофти тръпка. Състоянието е много неприятно наистина, вършиш нещата адски бавно и много не на ниво. Най-добре е да ги оставиш за след като се наспиш и починеш – спестяваш време и работиш по-качествено :)

  Рая, по повод спорта, защо не напишеш една статия за танците – за това как организираш времето си за тренировки и какво ти дават като усещане или нещо подобно? :)

 7. Теди, абе мислила съм да пиша за това, ама прекалено лично ми се струва :) Иначе темата е супер интересна.

 8. На мен темата за парите ми се струва по лична от темата за танците и спорта ;)

Leave a Comment