Цитати за парите (1)

 

1) Преди да вземеш заем от приятел, помисли кое ти е по-нужно.

Линк към втора част: Цитати за парите (2)

2) Парите не се правят на силна светлина.

2) …според глупавия младеж парите са направени кръгли, за да се търкалят. В очите на прахосника те може са кръгли, но за спестовниците те са плоски – за да се трупат.
Оноре дьо Балзак, из “Къщата на котарака”

Търговецът и парите

Източник: http://www.canvaz.com

3) Бедността не е срам, но не е и чест.
Древноеврейска поговорка

4) Цената на калпака не е мерило за акъла.

5) Беднякът моли за милост, богатият говори рязко.
Библейска мъдрост

6) Събирането на пари е като копаене с игла; харченето е като вода в пясък.
Японска поговорка

7) Приятелите на разорения се броят на палеца му.

Бедният и парите

Източник: http://www.oceansbridge.com

 

8) Лесно се дава онова, за което не си се потил ти.
Венеция

9) Богатият крие парите си, бедният се фука с тях.

10) “Ако някой тича подир парите, алчен бил;
ако ги събира, стиснат бил;
ако ги харчи, прахосник бил;
ако не изкарва, за нищо не ставал;
ако не се домогва до тях, нямал амбиция;
ако ги получи без работа, паразит бил;
а ако си осигури пари, след като е работил здраво цял живот, хората го наричат глупак, който нищо не е видял от живота…”
Vic Oliver (1898-1964)

Още 15 цитата за парите: Цитати за парите (2)

16 thoughts on “Цитати за парите (1)”

 1. Да, и забележи – различните народи имат сходно отношение към парите и към това кой е най-добрият път към тях :)

 2. с голямо внимание чета всичко,много полезни неща,жалко,че късно открих всичко това.

 3. Истината е една, парите са за да се харчат. Дали ще ги събирате или ще ви са винаги в липса и сте все на кредит. Ползата от тях е когато се превръщат в нещо друго. Да седят на стиф има много малка полза от тях. Богатството е нищо ако не е споделено с любимите хора…..

 4. късно,защото с много малко хора може да се коментира темата пари,а парите винаги са ме вълнували,не за друго,а защото са средство,за да си осигуриш,нормален живот.

 5. В реалния живот е табу тази тема. Дори вътре в семейството родителите рядко говорят открито за семейните финанси пред децата – камо ли пред други роднини.

 6. Табу е защото сме бедни (като народ,държава). Това е много интересна зависимост. Изключително ме учудва как мога да разговарям за пари с по-заможни хора и как по-бедните около мен се чувстват много неудобно от темата.

 7. Не, не е защото сме бедни (дори е спорно дали сме бедни – зависи с кого се мерим). Просто такава е човешката нагласа.

  Парите са навсякъде и определят как живееш. Някои се срамуват, ако имат малко, а други се страхуват от завист и неприязън, ако имат повече от останалите. Това е естествено състояние на хората.

 8. и как по-голяма част от хората,нямат кураж и сила да се борят запо-добър живот,защото това според мен е право на всеки,а се оставят всичко да си тече по-старому.

 9. ПС Сигурно има и други причини, но всъщност основно исках да кажа, че ако парите са табу то не е, защото сме бедни като държава.

 10. Аз пък никога не съм се срамувал да говоря пред децата си за пари. Нито тук където живея в момента, нито в България когато съм живял това е било проблем. Понякога се е налагало даже да обяснявам защо не може да се купи веднага нов телефон или нова видео игра.

 11. “ПС Сигурно има и други причини, но всъщност основно иска да кажа, че ако парите са табу то не е, защото сме бедни като държава. ”
  така е. не е заради това, поскоро сме прости като народ.
  колкото повече само за т’ва мислиме толкова повече не става.също като мечо-ни Пух- “Колкото повече Мечо гледаше през ключалката, толкова повече Прасчо го нямаше в стаята ” :)

Leave a Comment