Да говориш за пари… на третата среща (2)

Е, драги мои, нека ви разкажа какво се случи с мен през 2013. А то не беше малко :)

Промените в личния ми живот по една случайност съвпаднаха с времето, когато реших да обърна блога на английски. Тези от вас, които са можели да го четат на английски, отдавна знаят какво се случи, но да видим как ще звучи да го разкажа на български.

Продължава от Част 1:Да си намериш мъж по интернет – моята история (1).

biraТози път аз бях на гости. Седяхме на открито в едно кафе да пием бира.

Не помня как точно заговорихме за пари. Може би съм почнала отдалече – кой какво работи, колко изкарва, какви възможности има за работа в неговия и в моя град. Може би просто съм казала “Какво ти е отношението към парите?”. Или съм изтърсила идеята да заминем в чужбина да изкараме малко пари. Говорихме за всичко това, но с кое точно сме започнали – не помня. (Вижте още: Страх от нова работа)

За чужбината бях мислила и преди да го срещна. Даже участвах в лотарията за зелена карта – беше ми писнало да работя за 300лв, а в моя малък град не виждах възможности да повече. Всъщност изобщо не ми се ходеше в чужбина, не и след онова лято в Америка, обаче не виждах какво друго мога да направя.

Неговият отговор за чужбината беше:
“Е да ама, не може цял живот да почваш отначало.” (Тази реплика и до днес ми е в главата.)
“Обаче ако искаш да имаш семейство, с тези заплати в момента няма как да стане. Трябва да имаш поне жилище и кола…”
“Охооооо, жилище! Райче, ти знаеш ли колко трябва да работиш в чужбина, че да изкараш за жилище? Един апартамент, сложи го 50 000лв, за колко време в чужбина ще ги изкараш?”
“Е, не за целия, ама поне част от парите. А ако работиш в България да не би да ще стане по-бързо?”
“Абе не е така, в България имаш семейство, приятели, познати, друго е. Иначе ако заминеш в чужбина и се върнеш след 5 години и пак няма да имаш цялата сума, какво правим? Скъсал си всички връзки, нямаш работа в България, как ще го доизплатиш това жилище?” (Вижте още: Наем или собствено жилище?)

Тук помълчахме малко. Той беше прав. Само че с отпадането на чужбината отпадаха и възможностите – поне в моите очи – да имаме що-годе нормален семеен живот.

“Добре, обаче аз искам да имам семейство” – казах аз.
“Да, и аз.”
“Ама не виждам как ще стане… Знам, че още е много рано да говорим за такива неща, но по принцип ако се замислиш – накъде може да отиде една връзка? Или става по-сериозна, или приключва. Ако става по-сериозна, следва семейство и деца. И пак опираме до материалното, тоест парите.”
“Оффф де да знам, да ти кажа малко ми е неприятна тая тема” каза той малко раздразнено.
“Да, може би е малко рано отсега да говорим за това, но за мен пък е важно да видя кой къде стои по въпроса… все пак това си е доста важно нещо.”
“Еми, за мен пък парите не са толкова важни.”
“За теб може да не са, ама за целия останал свят СА. В крайна сметка всичко опира до пари.”
“Но в крайна сметка не са най-важното.”
“Не са НАЙ-ВАЖНОТО, но са много важни.”
“За мен пък не са толкова важни.”
(Вижте още: 5 житейски урока от Стивън Кинг)

Реших да замълча малко, защото явно човекът почваше да се дразни. По-късно разбрах, че всъщност той е приел въпроса по доста по-особен начин, понеже преди е имал връзка, където “оная само за пари ми говореше и постоянно искаше да й купувам разни работи. Ама не може да си сединкаш без работа и само да имаш претенции и да си хванеш някой глупак да ти изпълнява желанията.”

“Не знам, просто не виждам как може да имаш семейство без да имаш пари” – върнах се на темата аз. “Не казвам, че трябват милиони, но все пак някои основни неща поне.”
“Какви например?”
“Ами нали ти казвам – някакво жилище, кола, някакви спестявания – това според мен е абсолютния минимум.”
“Е хубаво, а другите хора как създават семейства, и деца гледат, без да ги имат тия неща?”
“Как без да ги имат?”
“Ами така, примерно живеят на квартира. Даже и деца гледат на квартира. И пак се оправят.”
“Ееее да ама то ако става въпрос дай като мангалите да живеем! На тях даже жилище не им трябва, една колиба им стига!” (Вижте още: Как мислят богатите и успешни бизнесмени (а вие – не) )
“Е, не съм казал…”
“То не е въпроса дали може да живееш без нищо – можеш – ама що? И плюс това едно е ТИ как можеш да живееш, друго е как искаш ДЕЦАТА ти да живеят! То и аз мога да седя на студено и да ям само хляб и сол, ама не бих го причинила на децата си!”
“Е, ти сега – на хляб и сол! Ти хептен почна… А ти какво искаш – палат на морето и беемве в гаража? Огледай се малко, виж хората как живеят!”
“Ама аз не съм хората! Плюс това какво ме топли, че на Вуте му е зле! И освен това не ти говоря за палат на морето и беемве, а просто едно обикновено жилище и някаква кола! Толкова ли е много!”

* * *

След като се поуспокоихме и двамата, подхванахме пак темата.
“Райче,” каза той, “добре, разбирам – и ти като всяка жена мислиш за семейството и най-вече за децата си. Хубаво, искаш самостоятелно жилище и кола, и някакви спестявания. Обаче аз в момента ги нямам. И ти го знаеш това. Какво искаш да ми кажеш? Ако не искаш да си с мен, кажи…”
“Нееее! Не става въпрос за това, ИЗОБЩО…”
“Добре обаче аз наистина ги нямам тези неща в момента. Кола мислех да си купувам, и сигурно в скоро време ще си купя. Но няма да стане утре. За жилището не знам още как ще стане. Аз и не съм правил нищо ама защото нямаше за какво. Аз до вчера бях сам, за какво да ходя на квартира само да давам пари и да седя сам по цял ден като мога да съм при нашите. Като се променят нещата – ето, вече срещнах тебе, и много се надявам да сме заедно – тогава ще мислим. Сега къде сме още…”
“Е да ама то така се въртим в кръг. Ти чакаш нещата да станат по-сериозни, преди да мислиш нещо; аз пък обаче не виждам как може да се развият нещата, ако ги нямаме тези елементарни неща.”
“Абе всичко ще се нареди бе, не се притеснявай.”

Моят мъж и до днес си е такъв оптимист :) За каквото и да му кажа, това вика – всичко ще се нареди, всичко ще е супер, няма страшно. И така става! Обаче тогава си виках – ъ! Тоя пък! Отде може да знае дали ще се нареди или не…

“Де да знам…” казах и погледнах настрани. Не го вярвах твърде.
“Райче, ти ако чакаш всичко да ти е наред, че тогава да имаш семейство – така може да си иде и още десет години…”
“Е, не чак “всичко”, ама поне някои неща…”
“Райче, огледай се малко бе. Огледай се! Виж тея хора дето вървят покрай нас и си държат децата за ръка – мислиш ли, че на тях всичко им е идеално? Глупости! Кой безработен, кой под наем, и пак виж – не ти ли изглеждат щастливи?”

Продължението е в Част 3: Парите и любовта: Да се преместиш в друг град заради половинката (3)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

17 thoughts on “Да говориш за пари… на третата среща (2)”

 1. Рая, и ти като повечето жени мислиш по различен начин за семейство, къща, кола. Искаш сигурност и да има поне елементарни удобства, според твоите разбирания. Съпругата ми мисли точно като теб. Трябва ни жилище, да нямаме кредити, кола за всеки и пари за бебето. За мен парите също са важни, но не като някаква самоцел, а това, което могат да ми осигурят. Също така е важен начина, по който ще ги печеля. Мъжът ти е прав – има хора и с малко гледат деца. Тази седмица гледах репортаж за семейство българи, които чакат 5-то дете и живеят с 600 лева. Децата бяха облечени, ходеха на училище и бяха щастливи.

  Какъв е смисълът да се скъсвате от работа, да нямате изобщо свободно време за вас и за детето или да работите в чужбина, където е още по-тредно само, за да имате малко по-голям апартамент, по-нова кола и да почивате по 2 седмици в годината. Пари се изкарват. Може да се живее и с малко и с много. Когато купихме апартамента с жена ми (тогава все още приятелка) живеехме само в една спалня. Нямахме кухня, нямахме хол. Всичко беше в ремонт. Най-романтичния 14 февруари беше в коридора на свещи (нямаше лампа) на рибарски столчета и сгъваема маса…

  Сега нещата са по-добре. Имаме ремонтиран апаратамент, 2 сравнително нови коли, почти изплатен кредит, инвестиции, НО по-малко време за нас, а когато се появи бебето, ще е още по-малко. Връщаме се уморени от работа и имаме по 2-3 часа вечер. Събота и неделя перем, чистим, ходим някъде на природа за един ден и после пак. Какво като виждаш някакви цифри във фиша за заплатата. Ти нямаш време да ги изхарчиш.

  Идеята ми е, че нещата никога не са черни или бели. Няма да живеете в колиба и винаги детето ви ще е нахранено. Това не го мисли. Мъжът ти няма да позволи да сте лишени от нищо. Сега, шоколада няма да е от 3 лева, а от 1 лев, но пак ще има. Всеки е имал трудни периоди. Важното е да се подкрепяте и да вървите заедно по пътя, които сте избрали. Пожелавам ви успех и всичко да е наред с бебето. Ние също го чакаме всеки момент :)

 2. Някъде ми се изгуби коментара, но накратко – Може да се живее и с много и с малко – проверил съм го :) Жените имат по-различно отношение към сигурността, което е нормално още от пещерната епоха. Те са гледали децата, а мъжете са ходили на лов. Мъжът ти няма да остави теб и детето ви без покрив над главата и храна на масата. Въпросът е как се изкарват парите и какво се жертва в името на малко по-голям апартамент, по-нова кола или по-скъпи играчки за децата. В София, както знаеш, се изкарват по-високи заплати, но е съвсем нормално да те няма вкъщи по 12 часа на ден. Ако искаш да изкараш същите пари (не знам дали е възможно) в друг град в България ще трябва да отделяш дори повече време. Струва ли си това?

  За мен парите също са важни, но не като самоцел и за по-скъпи играчки (имал съм и не ме правят щастлив), а да постигна нещо голямо, като имам минимума от средства, за да живея добре. Разбира се, когато стана милионер ще си купя скъпа кола, но тогава ще мога да си я позволя, но не ми е това целта.

  Стискам палци всичко да е наред с раждането. Ние също я чакаме да се роди всеки момент.

 3. Тони,

  В наши дни няма как да не мислиш за пари :) При нас, слава Богу, в крайна сметка всичко се нареди – къде чрез спестяване, къде чрез допълнителна работа. Но тогава, в самото начало, съм много благодарна на мъжа ми, че беше толкова спокоен и уравновесен. Ако чакахме на мене, сигурно и до днеска щяхме да дъвчем същите теми и да ходим по кафетата и да се чудим какво да правим…

  Определено се радвам, че заговорихме за пари на третата среща. Това не можеш да го направиш с всеки. И не всеки е готов да преразгледа началната си позиция. Нашите начални позиции бяха много различни – моята с прекалено много фокус на парите, неговата – с прекалено малко. Важното беше, че и двамата отстъпихме по малко и така постигнахме един доста добър баланс.

  Колкото до шоколада, предпочитам да купя един от 3 лева, отколкото три по 1 лев :)

 4. PS: Успех и на вас с бебето. Ние вчера не мигнахме цяла нощ (така сме от няколко дена), защото за една бройка май това щеше да е Големия Ден (нощ)… но ни се размина. И днес сме в очакване :) в общи линии за нищо друго не можем да мислим!

 5. Няколко дена “суша”…
  Предполагам, щастливото събитие е настъпило. Надявам се всичко да е било ОК.
  Иначе, като чета тази статия и се сещам за един приятел и колега, който не беше готов за дете, защото било “много трудно” и му трябваха да събере “едни пет хиляди лева” за да се решат с жена си на такава стъпка. Тогава бяха на по 34-35 години, което за първо дете, от гледна точка на жената, хич не е малко. Междувременно добре си поживяха…
  Всеки сам решава, въпрос на приоритети. За мен този начин на мислене е, да речем, странен.
  Сега, когато и двамата са на по 37-38 години, вече си имат малко прекрасно момиченце. Надявам се да не е единствено дете.
  Не знам на какво се дължи – манталитет, характер, егоизъм или нещо друго – но е жалко това, което става с българската нация…

 6. Емиии, важен си е финансовия въпрос, но човек никога няма да е 100% готов. Радвам се, че не чакахме повече, макар че всъщност аз забременях непланирано и даже много се изненадахме. Но добре, че така стана :)

  За щастливото събитие ще разкажа после :))

 7. И аз като сравнително млад татко мисля, че това да си поживееш, да градиш кариера и да събереш едни 5 хиляди лева са доста непонятни неща за мен. Първо, животът не свършва с едно дете, а и колко време трябва на някой, за да си поживее? За мен, живота тепърва започва – трябва да се възпитава едно бебе да стане човек. Това с кариерата също не го разбирам. При сегашната ситуация има доста безработни мениджъри. Това, че си стигнел до някакво ниво не означава, че утре няма да си безработен и няма да си намериш работа със същите условия, дори по-лоши. За парите – деца се гледат и с малко и с много. Ако някой събира пари, за да има дете е доста непонятно за мен.

 8. Първо – честито на младия татко!

  Детето като всяко нещо в живота има и финансов аспект, който трябва да е осигурен. Количка, легло, дрешки, памперси – тези неща струват пари. Нормално е бъдещите родители да мислят за това. Ако си безработен и живееш на квартира, където се топлиш с една духалка и то само за два часа преди лягане или къпане – в такива условия как да гледаш дете?

  Но дори и без дете, в една връзка (а още повече брак) парите са фактор и неизбежна тема за обсъждане. Всяко едно нещо е свързано с пари, независимо от любовния ти статус :) По-добре човек да разбере и приеме този факт, да си поговори за това с половинката и да се изясни, отколкото да се правим, че парите не са важни.

 9. Рая, първо поздравления, че върна сайта на български. Аз си четях статиите и на английски, даже прасках и коментари, но сега като е пак на БГ ще си върне старата популярност :) Стана ми интересно, че си участвала за зелена карта. Между другото, не само ниските доходи и ниския стандарт на живот са причина за емиграция за някои хора. Познавам доста хора с доходи 2000+ лева чисто, програмисти, финансисти, които тук с тези доходи могат да си живеят супер, но заминаха… Та много са причините освен парите – ценностна система, лошо образование, здравеопазване, ниска култура, простащина, чалгария и т.н. И ние пускаме с приятелката за ЗК от 2 години, пък ако ни изтеглят, тогава ще го мислим :)

 10. Благодаря!

  Амиии, да, пуснах, и после си виках – оле, ами какво ще правим ако ни изберат :)) Но не ни изтеглиха, така че супер – едно решение по-малко!

 11. Последната реплика на мъжа ти е много вярна.
  Човек не може да живее само за едно нещо. И го казвам от личен опит точно защото дълго време и аз съм смятал, че трябва първо да се осигурим, да си намерим хубава работа,да имам жилище и тогава да градя семейство и т.н.
  Е, не е така.
  Нещата вървят някак си заедно.

 12. Да Тошко, нещата трябва да се бутат паралелно. А и веднъж като скочиш, щеш-не щеш ще намериш начин да плуваш ;)

 13. Рая, радвам се, че си срещнала подходящ мъж, с когото може спокойно да изразиш желанията и съмненията си. Разбрах, от моя опит, че успешната връзка/брак се гради на сходни разбирания за парите, възпитание на детето, възгледите за живота и др. В този ред на мисли, добре е, че си заговорила на втората среща за парите като средство за добър семеен старт. С цялото ми уважение към мъжете, жената трябва да мисли и за децата. Късмет на бебчо и много семейно щастие! Според мен, когато жена се омъжи за добър и почтен мъж, това е шестица от тотото.

 14. Благодаря! Права си за основите на успешния брак, а аз самата наистина се чувствам като ударила шестица от тотото :) Да се надяваме, че и той така :))

  По принцип обаче не са много хората, които са готови да говорят за пари още на третата среща… Мисля, че поех голям риск. Ама добре, че съм хубава :))))

 15. Много готино, Рая!!! С нетърпение чакам част 5 ;)

Leave a Comment