Да имаш прекалено… много

 

Заех се да разчистя една стая пролетно и установих: имам прекалено много неща, които не искам. В същото време имам прекалено малко от нещата, които искам. И които наистина ми трябват.

Например: имам прекалено много стари дрехи. И обувки. Стари анцунзи, скъсани китайски дънки, два чифта Bulldozer в окаяно състояние (впрочем наистина са мноо яки – издържаха години), шалове и шапки. Гардеробът ми, закачалката в антрето и няколко шкафа са пълни със стари неща, които вероятно никога няма да нося. (Затова и после мислех да направя гаражна разпродажба.)

Преди да си купя нови, трябва да си отговоря на два въпроса.

Първо, къде ще стоят. Мога да набутам още малко неща по шкафовете, макар че хич не ми се иска. Едно от малкото неща, които здравата ме изнервят, е задръстеното. Отваряш гардероба и е невъзможно да извадиш една закачалка, без да събориш или измачкаш още три. Или за да си вземеш екипа трябва да извадиш всичко от шкафа…

Така се губи време, няма комфорт и губиш продуктивност. Да не говорим колко ужасно, ама ужасно много време се губи при почистване. Ако рафтът е наблъскан с джунджурийки, ще трябва да ги преместите една по една, после да ги върнете една по една, и допълнително да проверите дали всичко си е на мястото – една по една.

А ако е празен, всичко става за две секунди.

Второ, дали няма да ги застигне същата съдба. Преди не си задавах този въпрос когато пазарувах, но сега той ме занимава доста по-често. Когато искам да си купя нещо, се питам дали то ще ми е полезно след една година или ще му е минало времето след месец и ще ми е жал да го хвърля…

Защото какво става с дрехите и техниката, които купуваме? Обикновено след година има къде-къде по-нови модели, а “старите” са си все още съвсем наред – здрави и функционални. И не си струва да се продават за смешни пари, за хвърляне да не говорим; и все пак те просто си стоят там и събират прах, докато ние купуваме следващия модел.

Вижте още Парите и вашите нужди и Какво си струва да купуваме .

Всичко това на пръв поглед няма отношение към вашите лични финанси. На втори поглед обаче виждаме, че то влияе, макар и не директно. Как? Като създава усещане за недостатъчност. Затрупани сте с неща и постепенно започвате да мислите, че нямате достатъчно голямо жилище. Или че имате нужда от нов, по-голям гардероб.

Всъщност това, от което наистина имате нужда, са по-малко неща. Вместо това обаче у вас се създава точно обратното усещане – че нямате достатъчно. Нямате достатъчно пари, достатъчно квадрати място, достатъчно мебели.

Когато започнах с разчистването на една (!) стая ми отидоха три следобеда. Имаше неща, които просто са набутани някъде и които съм забравила, че имам. И понеже исках да разчистя окончателно, всеки един дребен предмет трябваше да мине на инспекция:

 • Ще го ползвам ли
 • Има ли сантиментална стойност
 • Ако поне едно от горните е ДА, къде ще стои предмета

Това отнема мноооого време. Не само защото съм Близнаци и постоянно се чудя :) А защото нещата са прекалено много.

Пример със set-top box (кутията за цифровата). Помните ли като ви разказах как минахме От 67лв сметки на 22лв ? Една от тях беше за кабелна, и като бонус за преподписване от Blizoo дадоха кутия за цифрова.

Понеже телевизорът е малък тайвански модел, от цифровата нямаше голям ефект. Освен това имаше прекалено много кабели и самата кутия не седеше стабилно, накратко – само заемаше място. Реших да я върна. За целта

 • Трябваше да я разкача
 • Да избърша кабелите
 • Да прибера разклонителя
 • Да намеря оригиналната кутия
 • Да опитам да събера всички тези неща в нея (неуспешно)
 • Да опитам пак с пренареждане (частичен успех но адаптера остана)
 • Да опитам трети път (ура! наврях ги всички!)
 • Да намеря достатъчно голяма торбичка за кутията
 • Накрая в Blizoo ми казаха, че не можело да я вземат ( …както и да е… )

Всичко на всичко 15 минути. 15 минути за една кутия. 15 минути за едно нещо. А в една стая има десетки.

Тези три следобеда ми излязоха солено. За три следобеда можех да си свърша ужасно много работа по сайта. Да подготвя няколко материала за kadebg, един за webcafe , поне да започна новия си проект и/ли да подготвя няколко неща за разпращане тук-там.

Можеше цялата тази работа с разчистването да свърши за един следобед – но не.

И ако основно разчистване от стари неща се прави веднъж-два пъти годишно, то почистването е доста по-редовна задача. Колкото по-малко неща имате, толкова по-бързо става. Губите по-малко време.

В крайна сметка, ако вашата лична площ е Х квадрата, на нея можете да поберете само Х неща разумно. Х+5, ако ги сбутате малко. Но всяко ново нещо е за сметка на простора и ефективността. Имайте го предвид, когато купувате нови неща.

6 thoughts on “Да имаш прекалено… много”

 1. Дрехите и техниката са 2 различни неща , дрехите са консуматив , след 20 изпирания и 200 обличания те вече стават само за вкъщи или за работа , малко след това са износени окончателно и се хвърлят , такава е идеята , като батериите на дистанционното примерно .. при техниката ресурса е над 10 години , досега аз не съм сменял никаква техника понеже купувам качествена и съответно нямам нищо излишно .. а това за цифровата телевизия го махни да не ти се смеят и бебетата , цифровата тв не е за по добро качество , поне не и тази която се предлага (като изключим HD програмите), тя е същата като обикновената , по доброто качество идва главно когато при аналоговата има смущения от съседни канали и т.н. , просто до 2012 година трябва да се премине към цифрова тв в цяла европа и без приемник няма да може да гледаш каквото и да било , не само от кабелната а и ефирно ,другото предимство за операторите е това че цифровите програми са кодирани и по този начин няма да има пирати нелегално гледащи кабелна без да плащат , предимството за теб е че вместо 50 програми аналогови имаш 150 цифрови , като от тези 100 отгоре има поне 20 които ще са интересни , и другото е че има малки екстри като пауза , ЕПГ и т.н.

 2. Според Фън Шуи, нещата ни, ни крадат от енергията. Колкото повече ненужни неща имаме, толкова по-зле ще се чувстваме. Вярвате или не, от време на време изхвърлям свои стари ненужни вещи и се чувствам прекрасно, освобождаващо е. Освободих се от мисленето на други хора, които са ме учили “Да стои, все ще потрябва:)” Предпочитам на някой клошар да си дам старото яке, отколкото да събира прах в килера:) Лек ви ден, аз от няколко дни съм безработен и странно, но имам по-малко време за Интернет:)

 3. Аз все си мислех да направя разпродажба и да взема някой лев за моите неща. Понеже обаче отлагам вече сигурно 1 година, накрая май просто ще ги раздам…

  Не знам дали да изразя съчувствие, че си безработен, или пък да те поздравя с възможността да започнеш нещо хубаво :)

 4. По американските филми съм виждал такива разпродажби. Ако направиш такава да разкажеш! :)
  На втората част от поста ти Рая – второто:)

 5. Интересна идея от филма с Джордж Клуни “Up In the Air” – агент който прекарва 90% на път и по летищата и изнася на лекцията:
  Целият ви живот събран в една чанта

  Натъпчете целият си живот – най-важните неща в един сак, всичко любимо…помъчете се да го помръднете…не можете. Правете опит и изхвърляйте всичко докато стане достатъчно лек за носене и удобен.
  Самият филм дава доста материал за размисъл и в какъв преходен свят живеем, саркастичното, е че той отива на място да говори с хора които компаниите уволняват…Той се храни или работата му е да съкращава другите след като е нарамен с тази нелека задача от неговите шефове…

  Много добра тема браво!

Leave a Comment