Личен бюджет и благотворителност

Всички пращаме sms-и по Коледа за 1.20лв. Или когато има някаква кампания. Това е хубаво, защото показва вашето добро желание да помогнете. Вижте как да го направите дори по-хубаво.

Както знаете, блогът на Трент ( TheSimpleDollar.com ) е любимия ми блог. Там Трент често споменава за благотворителност. Същото прави и JD Roth от GetRichSlowly.org . Очевидно за тях даренията са нещо обичайно и редовно.

В момента Трент и JD са много добре финансово. Трент работи от вкъщи и печели главно от блога си, като успява да издържа жена и три деца. JD може да си позволи да пътува и да живее така, както иска. Те изкарват достатъчно пари.

Сигурно и вие искате да правите дарения по-често и за повече пари – каузите са безброй. Но как да стане, когато вие все пак не сте милионери? Окей, временно сте закрепили положението финансово, обаче имате абитуриент. Или с триста зора сте заделили 5лв за дарение, обаче в офиса колежката има рожден ден и събират пари за подарък. Или просто бюджетът ви е разчетен толкова тясно, че няма къде да вмъкнете пари в помощ на другите.

Аз съм от хората, които рядко дават пари – освен по Коледа или когато има някаква кампания. Просто не се сещам. А когато се сещам, се оказва че вече нямам пари. Наскоро имаше кампания, за която дадох само 1.20лв. Но вместо да се почувствам добре, се почувствах гузно и ме беше срам. Затова реших, че като си върна заемите, ще намеря начин да правя нещо полезно.

Направих си графа в бюджета. Първия месец тя изглеждаше така:

Бюджет за благотворителност 

Тоест, остана празна.

Следващия месец не остана празна, но по случайност. А аз не обичам да разчитам на случайността за важните неща. Затова седнах да помисля какво мога да направя.

В материала Как се прави личен бюджет ви показах структурата на моя бюджет с шест раздела в него. Въпросния раздел “Оборотни” е последен шести от тях (а парите се разпределят отгоре-надолу, тоест последния раздел се попълва само ако останалите пет преди това са осигурени). И с целия си акъл съм сложила категория “благотворителност” накрая. Нищо чудно, че все нещо става.

Затова сега бюджетът ми изглежда така:

 

Бюджет за благотворителност 2 

Защо избрах такава промяна в бюджета?

1) Практиката показва, че важните неща трябва да са най-отпред, за да се случат. Винаги започвайте с тях. Оставите ли ги по-назад, ще видите как “все нещо става” и просто не остават пари за тях.

2) Думата “благотворителност” всъщност не ми харесва. За съжаление я свързвам с понятия като измама, PR, злоупотреба, нещастия, болести, разплакани деца и пр. Затова съм прекръстила категорията така, както искам да я знам – “за добро”. Така знам, че парите за добро ще направят някой човек щастлив, усмихнат, с по-добър живот, с по-смели мечти :) Ще помогнат на някого да направи нещо, което иначе може би не може.

Тук е моментът да кажа, че на мен са ми помагали точно за такива съдбоносни неща. Веднъж това бяха 70лв подарък в помощ на разходите за кандидат-студентски изпит. После бяха $2000 назаем, за да замина за Америка. После 5000лв назаем, за да стартирам бизнес. И много други.

Независимо, че парите не са били подарък, ги смятам за едно огромно добро дело. Първо, защото нямаше лихва. Второ, ако не бяха тези хора, не знам дали щях да успея да събера парите от други места. Трето, защото това е знак на доверие към мен.

3) Определих сумата – 20лв. Не съм го определяла като процент от приходите, както препоръчват някои. Това е точно толкова, колкото искам и мога да дам. Можех да напиша и повече, примерно 30лв или 50лв. Истината е, че засега 30лв или 50лв ми се виждат много, а според мен когато човек дава, трябва да дава спокойно и от сърце.

Освен това за мен месечното даване е нещо ново. Не съм свикнала да го правя. Дори малко се притеснявам и ми е малко неловко, особено ако има личен контакт.

4) После я разбих на части. Писала съм “за неизвестен”, “за кауза” и “за близки”.

 • “за неизвестен” – това са пари, които още не знам къде точно ще отидат, но ще отидат.
 • “за кауза” – това са пари, които ще подкрепят нещо, в което вярвам. Моята кауза са книгите и местната библиотека. Знам, че има по-спешни неща, но за мен библиотеката означава страшно много. Обичам я. Книгите там са ми дали някои от най-хубавите часове в живота ми. Искам за повече хора да е така.
 • “за близки” – това са пари, които ще помогнат на мои близки: познати, роднини или приятели. Не мисля, че мога да съм в мир със себе си, ако отделям пари за добри дела, и в същото време не помагам да хората покрай мен – които познавам лично и които знам, че заслужават. Чиято ситуация ми е добре позната.

5) Сега остава да събирам. Очевидно не мога да се обадя на приятел и да кажа “Хей, знам че си без работа сега – ще ти пращам 5лв всеки месец да ти помагам”. Нито мога да купя книга за 5лв за библиотеката. Мога да дам веднага единствено онези 10лв за неизвестен.

Това е моят начин да помогна за нещо добро. Парите не са много и сигурно идеите ми не са най-добрите, но знам, че това ще работи при мен. Ще трябва да положа съзнателни усилия това да ми стане навик и да мога да го правя всеки месец.

А какво ще работи при вас – вие си знаете най-добре.

Накрая ви пускам един материал за размисъл: Да си намериш щастие . Често се сещам за него :)

14 thoughts on “Личен бюджет и благотворителност”

 1. Редовно ти чета блога, записан съм в бюлетина. Моето мнение е че на сила нищо не става. До колкото разбирам си готова да носиш дрехи втора употреба и да се лишаваш от разни неща за да можеш да дадеш 20 лева на някои. Това не го разбирам.

 2. Браво за тази статия, Рая, харесва ми начинът ти на мислене – да се помага от сърце е толкова хубаво.

 3. @Jony – благодаря :) Идеята е главно да планираме това помагане, за да можем да го правим редовно, а не инцидентно по кампании :)

  @gdinko – купувам си дрехи втора употреба, защото ги намирам за много изгодни. Не се лишавам насила от нищо, просто си имам приоритети.

  Тези неща не ги правя ЗА ДА мога да дам 20лв на някой, правя ги защото според мен това е правилно. Така мога спокойно да се погрижа за себе си. Щом мога да отделям някаква малка сума и за нещо хубаво – още по-добре, това е бонус. Пестеливостта помага да мога да отделя тези 20лв, но пак казвам – не заради това съм пестелива, просто съм такава :)

 4. Аз също бих дал някакви пари, стига да знам къде отиват и да са за чиста кауза. В случаите когато това е приложимо и видя насреща си човек, който и сам иска да си помогне бих дал по скоро 1 час от времето си отколкото 20 лв за да го науча на нещо примерно или да разсъждаваме заедно как да променим положението му – мисля че е по ценно това. Винаги има начини да изкараш пари честно и почтено или да се насочиш към квалификация, която ти позволява това – особено в Интернет. Преспокойно грамотен човек знаещ английски добре може да изкарва 20-30 лв на ден с 5-6 часа работа като начало стига да знае къде и как да си потърси такава работа. Не ми харесва, когато някой ми иска пари, а не е готов да покаже дори малко уважение и да изслуша това което имам да кажа….

 5. @Рая – не целя да те засегна. Просто ме впечатли със статия за дрехите. Защото аз никога не бих си купил дори и да са по – евтини.

  Принципно обичам да дарявам, но аз съм на музи няма нищо планирано (за това и на края на месеца винаги съм на нула :)). Като ме хване музата влизал в дарина и пращам.

  Дано да има повече хора като теб.

 6. Здравей отново Рая,
  много се радвам за тематиката на тази статия, както и за духа и съдържанието й!
  Също така се сещам и за една източна мъдрост казваща, че ние не притежаваме нищо – идваме без нищо на този свят и не взимаме нищо като си тръгвем, всичко което можем да направим с материалния си живот е да го отдадем в полза на другите…
  Истинската причина да пиша това сега обаче е, че наскоро един приятел ми разказа много интересна история:
  за рождения си ден негов приятел помолил близките и приятелите си вместо да му купуват подаръци да отидат на един сайт и за стойност, която желаят, да направят дарение. Начинът, по който работи сайта е – всеки дарява каквато и да е сума (сега да вземем примерно 100 долара), като тези пари се използват като безлихвен заем за (частично или пълно)стимулиране на бизнеса и предприемачеството в някоя страна от третия свят, където всвъщност 100 долара могат да бъдат ужасно много пари. Всеки предприемач или човек с идея и талант, на който не му достигат пари кандидатства, дарителят сам избира коя идея му харесва и на кого да помогне, предприемача получава спонсорството и при първа възможнаст изплаща обратно заема. Тези пари остават като дарение и дарителят пак може да избира на кого и с колко да помогне. Примерно жена шивачка иска да започне свой бизнес, но няма пари за машина, получава спонсорството, купува си машина, започва да работи, печели, после с печалбата успява да купи още няколко машини и наема хора да шият и после връща парите накуп и има своя работеща фирма… Върнатите пари отишли за построяване на ферма за птици на някакъв човек от друга страна, който сега вече е започнал да връща част от тях… и т.н. Не е ли прекрасна идеята?!
  За съжаление не знам името на сайта, но предполагам, че може да се намери. Знам също и че има някакъв международен фонд с милиарди, който действа на същия принцип, но там нещата са малко на по-високо ниво…

 7. аз също давам рядко, но миналага година дадох на едно момиче сандра имаше болно 200 лв, стана ми жал и бях много доволен, като събраха пари за лечение и пишеше последно че била добре. Не че мойте 200 лв са решили нещо, но все пак… ако повече хора го правят нещата ще са по-добри. Имам един съученик, който ми е споделял, че всеки месец дарява по 50 лв от заплатата си. Това е похвално!

 8. @gdinko – спокойно, не съм се засегнала, така че не се притеснявай :) Исках просто да е ясно как стоят нещата.

  @Снежа – да, хубава идея. Мисля, че има някакъв подобен сайт на български. Аз предпочитам да дам пари за нещо, което е пред очите ми и мога директно да видя (или проверя, ако трябва). Всяка идея е хубава, особено ако се поддържа редовно :)

  @Dude – дай боже повече хора като вас :)

 9. Поздрави на всички подкрепящи идеята да се прави добро и да се помага на нуждаещите се. Похвално е, когато нещата се случват принципно и безкористно а не само по повод и под строй. Много точно си го нарекла Рая “За добро”. Нека всеки открие какво добро може да стори и да го направи. И не забравяйте “Не всичко е пари приятелю, не всичко е пар…” Има много начини да се помогне както отбелязва Свилен…

  С пожелания за лек и усмихнат ден,
  Слави…

 10. Здравейте,

  Моя близка приятела и се нуждае от средства за да бъде излекувана. Случайно попаднах на сайта ви и тъй като се обръщам за зов за помощ навсякъде, реших да помоля и вас. Всъщност това правим всички нейни приятели от около една семдмица!
  Нели Данова се нуждае спешно от помощта на всички добри хора. Нели страда от тежко заболяване, засягащо гръбнака и незабавно трябва да бъде оперирана в Турция. Сумата за операцията е 25 000 EUR, но е стократно по-малка от огромната душа на Нелката. Самата тя през целия си живот помага на хората и е инициатор на не една благотворителна кампания. Сега Нели се нуждае от помощ! Затова молим всеки, който има желание и възможност да помогне със средства на:

  Сметка в лева

  BG 52 PRCB 9230 1017676510

  BIC: PRCBBGSF

  Прокредит Банк
  Титуляр: Деница Данова (сестрата на Нели)

  От името на семейството и приятелите на Нели благодарим предварително на всички добри хора!

  Адрес към анонс на дарикнюз:

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=726648

 11. Дарението е много важо, Скоро и аз го разбрах и съм решил от днес нататък да отделям определена сума я за църква, я по пътя ако срешна някой който реша, че има нужда, или за някоя благотворителна цел. По принцип много от заможните хора даряват. Като цяло това е в основата на повечето бизнеси, като изкарват пари част от тях да отиват за дарения. 10% от изкараните пари са идеални не само според мен. Дай и ще ти се върне многократно. По-принцип това е философията. Най-хубаво ако даваш без да имаш задни мисли. \/

 12. @Ангел – здравей и добре дошъл в коментарите :)

  Да, хубаво е да се правят дарения и благотворителност. Бих казала “независимо къде”, НО всъщност не бих дала на просяци.

  Препоръчвам ти тези материали на Тихомир Димитров:
  http://asktisho.wordpress.com/2010/05/11/izobilie/
  http://asktisho.wordpress.com/2009/02/03/prosperity/

 13. Здравейте, аз съм писателка на няколко книги с редактор журналиста Неделчо Димов и издателство “Либра Скорп” зад гърба ми и въпреки, че бях много харесана, когато запознах с трилогията си “Принцеса Пресантиман” гилдията на бургаските свободни писатели на 18 юли в зала № 7 в Дом на народната армия не мога да я издам, защото нямам необходимата сума, а тя е като за три книги. Т.е. 3 книги по 100 страници по 300 екземпляра – минимума според издателството. Аз вложих толкова много труд, “журналистическо проучване”, /безсънни нощи/, кандидатстване за спонсорство по банки и резултат за сега нулев, но имам три обещани спонсорства от мои приятели, които са дребни бизнесмени и в края на сезона, ще реализират искрено се надявам печалба и са ми обещали да заделят колкото могат и да инвестират в трилогията. Тя е креативна и може би за първи път в България ще има такава книга, т.е. трилогия, защото обхваща минало, настояще и бъдеще. Първата книжка е за траките – живели 3416 г. назад във времето и пространството по времето на Орфей. Имали сме тракийска писменост – /има запазени само 10 надписа скрити в пещери и на свода на църква. Всички поробители минали по нашите земи от византийци до днес са се стремели да ни заличат културното наследство – разбираемо е, но е останала следа и ние трябва да сме горди, че сме с тракийски произход и сме най-древния народ на Европа/. Втората книжка е действителността в настоящето от 1970-2016 г. Пиша за Бургас, Странджа планина и в частност за гр. Пирдоп. Прототипи са ми хора на града – оставили следа в своето развитие и живот. Третата книга е в стил фентъзи или езотерика. “Нещо познато пулсираше и искаше да го преоткрия”. “Открий корените си”. Много творческо лутане ми коства, но ги открих, в различни варианти и прозрях, че имаме бъдеще в Космоса. На човечеството му е бил даван втори, трети … и т.н. шанс… ! В моята фантастика, шестата раса от по специалните хора от бъдещето ще успеят да съхранят човешкият геном на 2/3 кухия спътник на Марс Фобус/страх/. А, ще успеят ли да го пренесат на Гея II – /Земя-2/ ще разберете, когато прочетете книгата. И ако Земята е прекрасен Космически аквамарин/фотографията и от Космоса/ с една прекрасна Луна, то новата планета, е Космически тюркоаз със три диамантени луни разположени в съвършен равнобедрен триъгълник. Точно те са причината планетата да балансира успешно след големия взрив и да продължи своя космически танц във вид на спираловидна елипса в безкрая на съзвездие Андромеда. Все още “крита”, защото е с една полуразрушена Луна от трите. Лекуват я със сложни космически огледални съоръжения-т.е затоплят я с отразена светлина от младото, но все още “студено” и отдалечено слънце, а старото е разширил се червен гигант. Ще успеят ли Пресантиманите, знае само Ваелет Саймън Донован – американска писателка от български произход. Помогнете ми да реализирам книгата, уверявам ви ще ви хареса. За сега имам на “обещание” парите за първа книжка, но тя има своето продължение във втора и трета… ! А, … след това мога да мисля за книга № 4 “Спомен за майките”, № 5 “SOS-завръщане в бъдещето”, № 6 – само на хартия и без заглавие, № 7 /проект-2017/ Автобиография на Мила Мадова- руска пианистка, № 8 – Цезар – белият вълк. “Аве Цезар – аве Константин” и т.н. до 33-та според сънят ми – медитация… ! Отворена съм за контакт и предложения, как да активирам спонсорски интерес? Аз нямам какво да предложа, освен интелектуалният си труд. 2400 лв.- е цената на издателството. Е,… може би минус 800 – обещаните… ! Приемам предложения и съвети, … защото имам какво да ви разкажа и с какво да ви изненадам, … дори провокирам да се замислите, в тези трудни години на икономическа криза и тероризъм. На кого е нужен той, какво делим, Слънцето, звездите, водата, разстенията, животните, и тук на Земята и в Космоса, има в изобилие и за всички… !!! Гинка Дянкова РР/послепис/ В момента кандидатствам за спонсорство и в радио POWER FM – добрата кауза на Тришър-денонощни магазини в Бургас и изписвайки радиото, може да видите корицата на първата ми книжка – това е Грациела и ако желаете гласувайте за мен, вижте офертата на издателството в подробности и трите страници презентация. Г.Д.

Leave a Comment