Има ли смисъл от минималната работна заплата ?

Наскоро чух ББ да казва, че ще вдига минималната работна заплата. Петър Стойков пък писа за намеренията на Германия да се въведе МРЗ в цялата страна.

Минимална работна заплата – хубаво ли е това, лошо ли е, или какво?

(Още: Заплатите в България: 250лв чистачка, 350лв касиерка)

КАКВО Е МРЗ ?


Минималната работна заплата е поставена със закон долна граница на цената на труда. Тоест, ничий труд не може да се купува на цена, по-ниска от тази.

Според Wiki, това за първи път е въведено в Нова Зеландия през 1894, но днес вече официална МРЗ съществува в над 90% от страните по света. Когато за първи път е предложена идеята за МРЗ, това е било с цел да се осигури стандартно заплащане на работниците с най-тежки условия на труд.

Според Wiki, най-ощетени са били жените и младежите (децата), които съставлявали основната част в някои производства, и получавали по-малко от мъжете. Смятало се е, че работодателите злоупотребяват с това, че имат по-силни позиции на пазара на труда и плащат само абсолютния минимум – колкото работникът да не умре от глад.

КОГО ЗАСЯГА МРЗ ?


Ефектът от МРЗ и промяната в нивото й касае най-евтиния труд. Съответно най-чувствителни към нивото на МРЗ са тези, които продават такъв труд и тези, които го купуват.

На теория, най-евтиния труд е този на “черните” работници, тоест необразованите и неквалифицираните. На теория, веднага след тях се нареждат младежите – които нямат никакъв опит и сега тепърва започват работа.

На теория, евтин труд “изкупуват” главно едрите работодатели с нискотехнологично производство (ръчен труд): напр. шивашки цехове, хлебопекарни и др.

КОЙ В БЪЛГАРИЯ ПРОДАВА ЕВТИНО ТРУДА СИ?


На практика обаче, отговорът на въпроса “Кого засяга МРЗ?” е малко по-друг.

Да кажем, че МРЗ засяга главно необразованите и неквалифицираните работници е като да кажем, че има категорична връзка между нивото на образование/квалификация и нивото на заплащане в ниските етажи на пирамидата на труда.

Но реалността е друга: има секретарки, които взимат 300лв и сервитьори, които взимат 600лв. Има висшисти с 400лв заплата и кофражисти с 800лв заплата.

Най-евтиният труд е там, където има най-малко търсене за него. По правило това са малките населени места и/ли където няма достатъчно работодатели.

Тоест, за мен отговорът на въпроса “Кого засяга МРЗ” зависи много повече от състоянието на локалния пазар на труда, а не толкова от опита или образованието на работниците.

МРЗ И ПАЗАРЪТ НА ТРУДА


За всяка стока – а и трудът е стока – има две криви: на търсенето и на предлагането. Точката на равновесие е там, където двете се пресичат; тя указва и естествената (чисто пазарна) цена при наличното търсене и предлагане.

В случая с труда, точката на равновесие е естествената цена на труда или естествената минимална заплата. Тоест, под нея никой не би се хванал на работа и работодателят е длъжен да я осигури, ако иска да има кой да му работи. Примерно, 150лв месечно.

Към 03.11.2011 обаче минималната работна заплата в България е 270лв (постановление на министерски съвет 180 / 30.06.2011), тоест над естествената*.

*МРЗ трябва винаги да е над естествената минимална заплата – иначе какъв е смисълът от нея? Което на практика е невъзможно, защото МРЗ поставя минимална цена на труда за цялата страна, а не по региони. Така в с. Горно Нанадолнище никой няма да назначи човек на 270лв заплата, защото това е безумно много; в Същото време в София 270лв заплата може и да не ти стигнат за храна.

На теория, какво става при това положение? Работодател, който без МРЗ би наел двама души за по 150лв, осигурявайки им минимално препитание, сега може да наеме само един. И работодателят ще иска този един да му свърши работа като за двама.

С определянето на МРЗ де факто се забранява на работника да продава труда си на по-ниска цена, дори и да иска.

В нашия пример МРЗ е сложена неестествено високо – два пъти повече – от естествената минимална заплата. Ако това се случи на практика, следват две неща:
1) при малките работодатели – договаряне на черно и плащане на ръка
2) при големите работодатели – лек ръст на безработицата

За микрофирмите заплатите на работниците са основен разход и повишаването на МРЗ може да им се отрази зле, ако персоналът им е на минимални заплати. Затова тук има различни варианти с договаряне на черно: работа без договор или пък договор на 4 часа.

При големите манифактурни работодатели може да има леко свиване на свободните работни места, но леко – защото при тях работниците са основната производствена сила. А и където има производство, надали разходът за труд е най-голямото перо – разходите по закупуване на машини и суровини вероятно са по-големи от разходите за заплати на работниците.

МРЗ И БЕЗРАБОТИЦАТА


На теория колкото по-висока е МРЗ, толкова по-висока е безработицата.

На практика обаче никой законодател няма да определи толкова неестествено висока МРЗ, че тя да е в пълен противовес с пазарните принципи, да бъде на практика неприложима и така да вдигне безработицата.

Според няколко изследвани случая на реално повишаване на МРЗ в САЩ, ефектът върху безработицата е почти винаги негативен (увеличава се), но също така – пренебрежимо малък.

Според в. Сега, който цитира данни на НОИ , “общо 52 000 души са осигурени на доход до 270 лв. Досега всички пуснати в публичното пространство сметки бяха правени на базата на статистическите данни за около 120 000 наети на минимална заплата, от които 92 300 са в частния сектор.”

По непотвърдени данни от 2009 , работещите в България са около 3.5 млн души.

Тоест, у нас работещите на МРЗ са около 3.4% от работещите.

(В САЩ май са около 2% към 2007)

ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Равнището на МРЗ в крайна сметка засяга много малка част от работещите.

Няма осезаемо влияние върху безработицата. Тогава какъв е смисълът от нея?

Според близо 50% от икономистите* – няма смисъл и трябва да се премахне.

*Wiki: “A similar survey in 2006 by Robert Whaples polled PhD members of the American Economic Association. Whaples found that 37.7% of respondents supported an increase in the minimum wage, 14.3% wanted it kept at the current level, 1.3% wanted it decreased, and 46.8% wanted it completely eliminated.” Публикувано: Robert Whaples (2006) “Do Economists Agree on Anything? Yes!,” The Economists’ Voice: Vol. 3 : Iss. 9, Article 1.

 

И все пак, какво би станало ако се премахне МРЗ? Някакви сценарии? Дали няма да настъпи хаос и произвол? Или пък нищо няма да се промени?

РЕДАКЦИЯ 04.11.2011: Мислих още по въпроса и досега виждам само един извод: МРЗ гарантира на държавата и на работника някакви минимални осигуровки и по-“бяла” икономика. Май в това се заключава цялата й роля.

Защото ако нямахме официална МРЗ, сигурно щяхме да видим случаи на сключени трудови договори с фиктивно заплащане 1ст. на месец. При съкращение работникът ще получава и такова обезщетение.

И тъй като на всички е ясно, че горното ще е само на хартия, се приема – добър или лош – някакъв минимум с презумпцията, че този минимум ще е близо до естествената минимална заплата.

Така държавата и работникът си имат осигуровките, има доказани доходи, част от порочните практики се пресичат.

(Макар че и без МРЗ може да има въведен праг на осигуровките, но това ще е частично решение – осигуровки ще има, но ще има черно счетоводство.)

28 thoughts on “Има ли смисъл от минималната работна заплата ?”

 1. Добър анализ и добре поднесена информация! Поздравления!

 2. Благодаря и добре дошъл в коментарите :)

  Остава отворен въпросът какво би станало, ако се премахне МРЗ.

 3. Тая “естествена” “заплата” от 150лв за месец откъде я изсмука? От измеждупръстията на краката си?
  Що не идеш в село Горно Нанадолнище да получаваш “безумно висока заплата”?
  На двадесет работни дни това е надник от 7,5лв :-). Ще работиш ли за това? Какво ще си платиш с тези пари? Деца ще гледаш ли?
  А бе, да питам направо: Мислиш ли?
  Като чета по-нататък – тц. Коя е тая “теория” дето обвръзва стойността на МРЗ с нивото на безработица независимо от останалите условия? Как го доказва?
  Защо съществува техническия прогрес щом като да закупиш машина е по-скъпо от използването на ръчен труд?

 4. 150 лв е примерна сума, естествено няма как да знаем дали в реални условия това ще е равновесната точка. Но предполагам, че ще е някъде там.

  Заплатата е безумно висока според стандартите на селото и тук няма да се хабя да ти го доказвам. Ако не го разбираш, значи просто хал хабер си нямаш от света. Не става дума естествено някой да се вдигне от София и да иде да работи в селото.

  По принцип като се разглежда някакъв пример и се сравняват две алтернативи, се приема че сравнението е “при равни други условия”.

  За машините съм писала “при големите манифактурни работодатели”, тоест при които има много ръчен труд освен минимално нужните машини. Примерно шивашките цехове.

  И ако ми напишеш втори коментар в този тон директно ти го изтривам. Като нещо не си съгласен ще се напънеш малко да си го кажеш като бял човек.

 5. Не можеш да сравняваш “примерна сума” с реално съществуваща. А предположението ти няма нищо общо с действителността. Явно и на село не си ходила, за да провериш за колко се пазарят работниците. Минимума беше 15лв надник + транспорт и то напролет! Ха сега си прави сметка за реалната минимална заплата. Това ще ме освободи от задължението да коментирам наново “безумно високата заплата”.
  Фактът, че би могла да наемеш някой умрял от глад за 10лв на ден, без да те оглозга съвестта, не променя нещата.
  Където има производство с използване на високопроизводителни машини, заплащането на труда трябва да е повече, защото квалификацията на работника обикновено е висока. Между другото, шила ли си на машина 8 часа на ден срещу безсрамно ниското заплащане на операциите в тези цехове? А можеш ли да шиеш? Защото аз не мога. Нямам тази квалификация;-)

 6. Иво, ти може би имаш предвид ползването от работници от селата за работа НА ДРУГО МЯСТО, например строежи по града. Това е различно. Обаче я си представи да държиш селския магазин и искаш да си назначиш от село продавачка? За 150лв ще се извърви цялото село да ти се моли.

  “Фактът, че би могла да наемеш някой умрял от глад за 10лв на ден, без да те оглозга съвестта, не променя нещата.” – ами то точно това е свободният, естественият пазар.

  Аз лично не съм работила в шивашки цех, за съжаление моя роднина работеше в такъв. Заедно с още не знам колко хора. И всички бяха под минималната заплата.

  За машините – защо си мислиш, че на скъпата линия в Кока-кола например им трябва някакъв много квалифициран работник. Той почти нищо не прави. Ако има нещо по линията, вика се техник.

  Основният въпрос за мен е: какво би станало, ако се премахне МРЗ? Ще има ли някакъв ефект и какъв?

 7. За машините – защо си мислиш, че на скъпата линия в Кока-кола например им трябва някакъв много квалифициран работник. Той почти нищо не прави. Ако има нещо по линията, вика се техник.

  Айде да го разсея тоя мит. Няколко линии на завода в Костинброд на кока-кола се обсужваха от 3-4 човека, които са в пълно състояние да оправят каквото и да е почти на момента.

  А по повод на свободния пазар-съгласен съм. Няма място за гузна съвест, това е пазар , ако някой е навит да го свърши за по-малко, да идва. Не ми дреме, дали е експлоатация, както на моя шеф не му дреме.

 8. Когато пиша за работа на село, имам предвид садене на разсад, садене на тютюн, бране на пипер. Тези дейности говорят ли ти нещо? Случвало ли се е цял ден задникът ти да ти пази сянка?
  Направѝ магазин на село и остави обява за 150 лв заплата! Да видиш колко хора ще се извървят. И ако някой се хване, дали ще стои повече от 4 часа на ден.
  Ти лично не си работила на шевна машина, но познаваш някого, дето…:-) Не е вярно, че вземат под мимнималната, защото са на бройка. Но тази бройка се плаща със стотинки, така, че добър работник може да си докара от 300 до 450лв, но ако не си вдига главата и в края на деня върви като пиян. Без да говорим за униженията на които са подложени.
  Никога не съм казвал,че придатъка на машината трябва да е висококвалифициран, но техникът който я обслужва(сервиз и настройка)е.
  Дуде твърди, че на линията на Кока-кола в Костинброд не е необходим квалифициран работник, но не каза колко получава :-) И в офисите има офисен планктон, дето по цял ден се чешат, но получават най-малко 400лв без да имат квалификация.
  “…точно това е свободният, естественият пазар…”, “…Не ми дреме, дали е експлоатация, както на моя шеф не му дреме.”
  Явно не умеете да погледнете през очите на смачкан от нискозаплатена работа, вероятно защото не ви се е случвало(включвам и дудето от Костинброд).
  Защитената от държавата минимална заплата няма пряка връзка с икономиката, поне докато няма големи колебания. Но защо е трън в очите на работодателя? Защото е средство за ограничаване на алчността му ;-) Тя(МРЗ) може и трябва да осигури спокойствие и сигурност в обществото.А това ще се случи, ако позволява сносен живот на работещия. И зависи единствено от цените на стоките.

 9. @Dude – Хм, какво могат точно да оправят? Някакви дребни неща като заклещена бутилка примрно – да, ама съмнявам се че могат едва ли не да ремонтират линията.

  @Иво – добре де, тогава друг въпрос: щом на село така или иначе никой няма да се хване за 150лв, щом в шивашките цехове им плащат 300 до 450лв, тогава къде остава ролята на МРЗ?

 10. И двамата не сте ме разбрали,

  Има единствено 4 човека, които само пускат/спират/ и при нужда оправят линията. Те са квалифицирани и напълно достатъчни за целия завод, защото линиите са автоматизирани и напълно автономни и бълват готови палета.
  Никой не импровизира при проблем, има си тествани процедури , които се следват от началото до края.

 11. Добре, така или иначе това не променя нещата. МРЗ, квалификацията и безработицата са отделни неща и няма пряка зависимост между тях.

 12. Рая, на последния ти въпрос съм оставил отговор малко преди това:-)

 13. Бас държа, че МРЗ е измислена от синдикатите.;)
  За да им е по лесно да определят ( и посточнно да драпат за повече ) таксите си.

 14. Абе моме, що говориш за неща дето не са ти ясни … голема трагедия начи .. тц тц. Кви са тез глупости нямало връзка между РЗ, квалификация, безработица? Не знам къде си учила ама само си яла на мама и тати париците.. да знайш :) Пишеш уникални глупости. Мое да се пробваш като ясновидец … там ти е нищата на тебе. Ти да видиш ….. ТЦ тцтцтц! Не е истина бе..

 15. Мила Рая, аз винаги съм чела с интерес това, което пишеш. Някои неща одобрявам, за други знам, че не си абсолютно права – но го отдавам на все още младата ти възраст. Въпреки, че не съм много по-голяма от теб – когато имаш семейство и дете нещата, които ти пишеш в по-голямата си част стават неприложими. Както и да е – това е друга тема на разговор и не променя фактът, че пишеш много интересно и го поднасяш със стил, който ме впечатлява и за това сайтът ти е в моите любими.

  Конкретно по темата аз смятам,че премахването на МРЗ ще се отрази пагубно на всички засегнати страни. Така ще се стимулира минаването на още по-голям брой работещи в сивата икономика, нещо което дори те самите желаят, защото малко от нас ще доживеят 73години – последно четох,че това е възрастта за пенсиониране, която ще трябва да достигнем с годините.От друга страна какъв данък ще вземе държавата, ако по документи хората работят на 150 примерно, а реално вземат примерно 500лв. Така че МРЗ е необходимост – от една страна държавата си гарантира някакъв вид вземания, от друга всеки работещ е поне минимално защитен, защото всичко под 270лв е подигравка с труда на хората, независимо дали на бюро в офис или на полето.Поздрави!

 16. @Khaleesi – здравей, благодаря ти за добрите думи и добре дошла в коментарите :)

  Съгласна съм с коментара ти, в общи линии това са и моите изводи. Единствено не съм сигурна доколко реално МРЗ гарантира нещо на работника, при положение че контролът върху спазването на закона е хлабав.

  Със сигурност когато имаш семейство нещата са по-сложни. Точно затова не съм поддръжник на идеята “Живей (пилей), докато си млад” – а трябва да се използва момента човек докато е несемеен да си сложи нещата в ред.

 17. Освен честен отговор с друг не разполагам, за това ще ти кажа : МРЗ гарантираШЕ нещо на работника, докато едни “умни” глави не решиха, че МРЗ също трябва да се облага с данъци. За това вече не гарантира нищо, защото след като ти натресат на 270лв данъците и вземаш към 190 лв чисти пари.
  Нямам впечатления от законовата страна на въпроса, в смисъл аз доколкото имам опита и впечатленията МРЗ се спазва (не говоря за хората,които работят без договор или сами правят уговорка за заплащане на ръка под масата).

 18. Е, там където има договор за 8 часа просто няма как да не се спазва закона. Щом са пуснали официален договор…

  Въпросът е именно за местата, където няма договор или където има договор за 4часа примерно, а реално хората работят повече.

  И ако наистина на 270лв чистата сума е 190лв, естествено че хората се изкушават да кажат на шефа “Шефе, дай ми 230лв на ръка, майната му на договора”

  Да не говорим, че в по-бедните краища на страната си я има практиката “Шефе, дай 150лв на ръка МОЛЯ ТИ СЕ, само да взимам някакви пари”. И какво друго да каже човека, след като шефа казва “Не мога да давам по 270лв за работник, стойте си без работа”

 19. “Да не говорим, че в по-бедните краища на страната си я има практиката “Шефе, дай 150лв на ръка МОЛЯ ТИ СЕ, само да взимам някакви пари”. И какво друго да каже човека, след като шефа казва “Не мога да давам по 270лв за работник, стойте си без работа””

  Е кво да каже шефа ако не може да си позволи повече пара? Обясни ми?

 20. Е кво да каже шефа , ако толкова може да си позволи? Питам аз :)

 21. Помага му .. разбира се ….ясно е като бял ден. МРЗ е инструмент и мерна единица на фиска!

 22. Има цял набор от такси, стипендии и др., които са обвързани с минималната работна заплата. От друга страна стоят обвързващите плащания на бизнеса с абсолютната и стойност.В последно време държава се опитва да развърже първите от тази обвързаност и да вдигне МРЗ, като запази зависимостта на бизнеса. Казано по просто, опитва се да вземе повече пари от бизнеса и да ги даде на роботниците по формата на социални плащания .. Абе надявам се, че не е обидно да попитам, как ще даваш акъл на хората да правят бизнес като първо въобще не си наясно с основни постулати, и второ дето викаше Гриша Ганчев, къщичка за птички не си правила в живота си!

 23. В някои градове в БГ-то, МРЗ е мерило за стандарта на плащанията на работниците, или другояче, радотодателите да гледат долната граница да не преминат, която всъщност е МРЗ!

Leave a Comment