Договор? Никога вече!

Днес имаме презентация вместо текст!

Договор

Слайдовете се сменят като доближите мишката вдясно до ръба на екрана.
За цял екран натиснете черното квадратче долу вдясно, точно след бутон MENU.
За изход натиснете ESCAPE на клавиатурата.

*Ако не тръгва, изтеглете на powerpoint или изтеглете на pdf.

20 thoughts on “Договор? Никога вече!”

 1. Идейно клипче, много готино ти се е получило :) Но в общия случай, за да ти дадат по-добра цена за дадена услуга, се налага сключиш договор, обвързващ те за по-дълъг период.

 2. Мерси :) Най-сетне някой да каже, че му е харесало – цял ден чакам за коментари и няма нищо :))

  Повече не искам никакви договори. Тая “по-добра цена” не ми спестява толкова пари, колкото бих могла да изгубя ако вече не ми трябват толкова минути/скорост или ако както стана ми се скапе компа. Докато събера пари за нов или за ремонт, може да минат няколко месеца, през които обаче ще си плащам за услуги, които не ползвам…

 3. Напоследък изхождам от допускането, че нуждите, желанията ми и ситуацията няма да се променят драстично през разумно дълъг период от време занапред (примерно 1 година) и ако нещо смятам, че ми трябва сега, ще ми трябва след 6 месеца или година, е по-разумно да сваля цената, колкото е възможно, сключвайки някакъв по-дългосрочен договор.

  Когато още живеех на квартира обаче, не съм се обвързвала с дългосрочни договори – нито за интернет, нито за кабелна. В настоящия момент предполагам, че при нормално развитие на нещата (ако не ми откраднат телевизора, компютъра; ако не се прецакат уредите; ако не загубя работата си; ако не замина за чужбина за по-дълго и т.н.) ситуацията и потребностите няма да се променят особено и договорите не ме притесняват като опция за получаване на отстъпка в цената на услугата.

  Предпочитам да виждам чашата наполовина пълна и да не мисля, какво би станало, ако нещо или пък всичко се обърка :)

 4. Камена, напълно си права. Моята логика беше същата – никъде няма да ходя, не очаквам никакви промени… Оказа се обаче, че ето – промени се случват.

  Но остави това. Хубаво е да имаш свободата (фрийдъъъм!!! :)) ако услугата се скапе и доставчика почне да те мотае с оправянето, на другия месец му биеш шута :)

  В някои случаи договорите може да са изгодни и да пестят пари. Явно просто при мен има тенденция плановете да се объркват постоянно :))

 5. Има такива периоди, през които нещата не вървят особено или се развиват по техни си странни и нелогични начини.

  Ако застрахователите измислят застраховка срещу всякакви непредвидени административни, бюрократични, житейски, технически и всякакви други проблеми и глупости, които ти се изсипват на главата, може да се превърне в един не лош продукт. Е, разбира се и премията ще е убийствена, като се има предвид огромния застрахователен риск :)

 6. Аз повече нови проекти не почвам…вече отказвам категорично искам да пострадам от амнезия и да си забравя идеите и по възможност да си забравя някои от проектите. А пък и има таква застраховка, оня ден бяха брандирали целия джобс с някакви такива точно,.

 7. Мда, това пък от другата страна на барикадата

 8. Според мен в 99% от случаите само с договор можеш да получиш изгодни условия за каквото и да е.
  Ниската цена изисква дългосрочна ангажираност и от двете страни…

  Колкото до презентацията малко ми напомня напъните на племенницата ми в 3-ти клас.
  Предпочитам да чета нещата, които пишеш. В писането си много, мнооого добра…

  Повреденият лаптоп да не би да е “добрата сделка” втора ръка без гаранция..?

  Поздрави, Слави…

 9. Супер клип и съм много съгласен с това, че трябва да се избягват договорите. От 3 години все се мъча да се откача от БТК (добре де виваком) и все, когато имам възможност или има нещо “много изгодно”, или “точно тогава ми трябва страшно много”. А после като се преподпише – цяла година си плащам като поп.

  Най-голямото предимство, което виждам като не съм на договор е, че всичките оператори и продавачите им ще се мъчат като мухи на мед да ме накарат да подпиша договор с възможно най-изгодни за мен условия. Когато вече съм вързан – те искат да изцоцат колкото повече може пари от мен и да направят всичко възможно да “забравя” да си подам документи за прекъсване в срок (да се надяваме, че вече няма да има автоматично преподписване).

  Естествено, ако можех да съм към фимена група би ми било най-изгодно (на една приятелка сестра й работи в БТК и й е уредила такъв договор, че като ми звъни на мен на Глобул и си говорим 10-15 минути, не се трупа повече от 15-20 стотинки сметка). Но това за момента няма практическо приложение при мен и търся по-изгодното нещо като частен клиент.

 10. Хаха, интересна компилацийка…

  И все пак… къде ги тези доставчици които ще пускат и спират услуга според ползваемостта и?
  – Няма… и има една много добра причина за това – THE Banksters. Те просто не биха допуснали появата на такъв сервизен оператор който да работи без договори… просто няма как да вземе $$$ (другата “мръсна” дума с К.) за да си направи бизнеса. А без $$$ няма бизнес… и в някой случаи говорим дори за суми от порядъка $ $$$ $$$ – $$$ $$$ $$$ което са си пари… също така и акционерите – и те са хора… и те ‘ляб искат да лапат. И това става само с договори с да фиксирана доходност. (е да, в частния случай на мобилните оператори има прими-мрими и разни конекти които обещават “връзка без обвързване” – но цените им са такива, че ако искаш сериозно да говориш – сам да поискаш да си сключиш… Д.)

  По-скоро би имало смисъл от статии/материали които обръщат внимание върху интересните клаузи. Примерно – че ползва се или не услугата – пари се дължат. И ако искаш да си го спираш предсрочно – плати си каквото си подписал и няма проблем… и разни такива весели моменти :)

  И последно – я се поставете малко от позицията на the dark side – Business Owners (Higher management) / Investors – тогава тези клаузи не само че ще ви радват, ами ще искате и по-рестриктивни да са, да ви е по-изгодна работата и по-сладък келепира…

  Поздрави

 11. @Voyager – е то ясно че те си гледат тях си :) Ама аз пък трябва да си гледам мен си. Щото няма кой друг.

  @Fenix – мерси :)

  @Слави – ами значи твоята племенница е гениална! :) За лаптопа – същия. Едно проблемче с USB-то, сега се оправи и работи ама рано или късно ще трябва да взема нещо ново.

  @Свилен – в смисъл, другата страна на нещата.

 12. За лаптопа 2ра ръка, то и за нов няма гаранция…това не е някакъв критерий, е има го фактора, че статистически погледнато нов трябва да ти служи по-дълго, но това не е гаранция. Примерно моята трошка си върви, а гледам по сервизите чисто нови мерцедески, въпрос на късмет предполагам и на възможности. Примерно аз нямам възможност да си взема мерцедес в момента и карам трошка ( е и по други причини ) и се радвам, че не се чупи…

 13. @Свилен освен статистическият фактор, за по-дълга служба при новата техника си има и гаранция, която е минимум 2 години. А вторият ми лаптоп има гаранция дори 3 години! Всяка повреда през това време е за сметка на продавача и на мен ми остава само да отнеса единият лаптоп до сервиза а за другият идва куриер да го вземе от дома и после ми го връща като за това плаща отново търговеца. Освен всичко това гаранцията на единият покрива всякакви проблеми до ри и причинени от мен – изтърване, намокряне и др.

  И всичко това не е на кой знае колко по-висока цена спрямо други марки и модели от същият клас…

  @Рая още нещо по темата с договорите. Текущият ми Интернет доставчик ми доставя услугата с 18 месечен договор на цена 7 лв на месец, докато при безсрочно предоставяне на услугата би ме таксувал 15 лв. Дали не ми е по-изгодно да подпиша договор а..?

  Поздрави,
  Слави

 14. Ами по принцип да, ОСВЕН АКО не се окаже калпав нета, не ти се скапе компа, не ти се наложи да ходиш в чужбина, не изпаднеш в дългова криза.

  В смисъл, окей, договор, но преди това трябва да се тества 1-2 месеца услугата и тогава да се подписва. Трябва да се тества и дали я ползваш толкова, колкото си мислиш. Примерно ето аз тия 2000 минути сега дали и 20мин изговарям на месец.

 15. @Рая разбира се, че не трябва да подписваш каквито и да е договори а такива, каквито те устройват и чиито услуги ще ползваш…

  Мисълта ми е, че определено при директна съпоставка на срочен договор и безсрочно ползване на дадена услуга нещата винаги са в ползва на договора що се отнася до финансовите параметри…

  Поздрави,
  Слави…

 16. А, при директна съпоставка само като пари на месец, спор няма. Трябва обаче и другото да се взима предвид, а именно – ако в рамките на 1 месец (или няколко) не ползваш услугата на 100%, пак ли си на сметка с тоя договор?

  Тоест ако разделиш годишната сума не на 12м а примерно на 10м, (щото примерно по някаква причина 2м не я ползваш), пак ли ще ти излезe значително по-евтино от месец за месец?

 17. Райче, мойте искренни поздравления за тази презентацийка, развесели ме наистина… Много е гот. :)))))

 18. Благодаря ти, Петър! Тя като цяло остана малко недооценена от читателите, струва ми се… :)

Leave a Comment