Допълнителна работа

В наши дни допълнителната работа е почти задължителна. Защо? Имам две много добри причини за вас.

*Под “допълнителна работа” разбирайте всяка работа, която НЕ Е тип МЛМ (мрежов маркетинг) или съмнителна оферта за пари чрез кликане на реклами в интернет.

Първо, защото ни е нужен баланс удовлетворение-пари, който не можем да си осигурим само с една работа. (Освен ако не сте Бритни Спиърс. Не? Четете надолу.)

Нуждата от по-голямо удовлетворение или от повече пари са причините, които стоят зад периодичното търсене на “по-добра работа”.

Да намерите комбинацията пари+удовлетворение в една работа е много по-трудно, отколкото да ги откриете поотделно. Затова, вместо да натоварвате основната си работа с допълнителни изисквания, можете просто да потърсите допълнителна работа.

Така например моята приятелка Н. работи в държавна структура с доста ниска заплата. След 18:00 съблича официалния костюм, слага дънките и работи като сервитьорка до 00:00ч.

Обратното – да взимате добри пари, но нещо да не ви достига – също е възможно. По този повод особено ми хареса примерът на П.:

Аз ще прибавя пример от моя живот:

Аз работя като системен администратор […] тази професия е свързана с погловно късане на нерви + натрупване на голямо(понякога огромно!) количество отрицателна енергия. Замислих се как да изразходвам тази енергия […] Разсъждавах ден два и когато една понеделнична сутрин крачех към офиса, забелязах една табела на автоморга в този момент спрях… помислих… усмихнах се и продължих пътя си.

През следващите дни на седмицата тайно наблюдавах как протича работния процес и въобще как се работи там. Петък вечерта, след работа минах през автоморгата и попитах управителя дали има нужда от работна ръка почасово, той ми отговори че има но ме попита дали си имам на идея какво трябва да правя, аз му отговорих че мога на другия ден да мина, да изкарам един работен ден и ако е доволен да ме наеме, ако ли не ще му дам 20 лв. като компенсация за загубеното време. На другия ден пристигнах с 30 лева в джоба и … започнах работа. Беше много просто […]

Накрая на работния ден получих работата и като равносметка придобих следните неща:
– 200 лева допълнителен месечен доход
– ползвам материално техническата база и служебните коли на автоморгата напълно безплатно
– Когато ми трябва някоя част я получавам с близо 40% отстъпка.
– Имам ценова листа на авточасти с 20% търговска отстъпка.

Да обобщя: Изкарвам си отрицателната енергия, макар и по варварски начин, не съм длъжен да спазвам определено работно време, научавам интересни и полезни неща, забавлявам се и най-вече получавам приличен допълнителен доход!

Второ (и по-важно) – защото допълнителната работа означава допълнителни възможности.

Първо, допълнителната работа означава нов опит. Второ, новите контакти също са фактор, понеже всеки човек е за вас връзка към нова възможност. Трето, допълнителната работа носи и доход. Ако с нея изкарвате примерно 100лв и ви се виждат малко, помислете какво биха искали от вас на основната работа, за да ви плащат 100лв отгоре – ако изобщо има такава възможност. Често основната работа е с фиксирана заплата и работно време и няма как (и за какво) да ви плащат допълнително.

(Макар че дори да не печелите много си струва да опитате нещо допълнително: Искате 2000лв? Изкарайте първо 20! )

Но най-вече – допълнителната работа може да се окаже ключ към вашата самостоятелност.

Като се връщам назад си давам сметка, че най-поучителните периоди от живота ми са били именно тези, в които съм работила допълнително. Тогава на практика виждаш колко трудно е да намериш допълнителен доход (а да си го създадеш сам – да не говорим). И колко трудно може да бъде постоянството, особено за млад човек зодия Близнаци :)

Когато навремето развивах уроците по английски като допълнителен доход , на няколко пъти ми мина през ума идеята нещата да прераснат на ниво школа. Въпреки че това не се случи (дори не се опитах), възможността я имаше и беше напълно реална.

Впрочем не е нужно допълнителната работа да е точно “работа”. В класическия случай работите 4 часа вечер на допълнителен трудов договор или определен брой часове на граждански договор – супер. Но можете също да работите за себе си, както в примера с уроците. Така може неусетно да започнете да печелите пари с нещо, което обичате.

Затова горещо препоръчвам започването на допълнителна работа, особено ако е поради липса на удовлетворение от основната. Тогава тя има потенциал направо да промени живота ви. Ако е само за пари – и това не е лоша причина, но в този случай допълнителната работа ще си остане просто временен етап от живота ви и нищо повече.

Пазарът се движи от принципа на конкуренцията и всеки от нас постоянно се състезава с всички останали: за повече пари, за повече свободно време, за повече престиж.

Можете ли да се състезавате наравно с човек, който работи 20 часа седмично повече от вас?

46 thoughts on “Допълнителна работа”

 1. Така като чета статиятами става ясно, че допълнителната работа е обвързана с повече свободно време. А какво правят тези, които нямат чак толкова време за втора (дори и почасова) работа, но имат нужда от допълнителни доходи?

 2. Хм, какво значи “нямат чак толкова време”? Всички работим поне по 8часа, и в този смисъл надали има някой, който да рине свободното време с лопата :)

  Ако ти работиш 12 часа на ден и парите не ти стигат, по-добре да потърсиш нова работа, защото очевидно тази хем не ти дава възможност за нещо допълнително, хем не ти носи достатъчно пари.

  Парите никога не идват просто така. Винаги трябва да платиш с нещо за тях.

 3. Рая, уточни си в статията, че това е рецепта за хора ненавършили 24-25 и такива над 40. В посочения период от време (между двете възрасти), нормалните хора имат едни “странични” занимания, които не само че не носят доходи, но и костват немалко средства и време :)

 4. Знаеш ли, мислех си за това и за хората с деца :)

  Оказва се обаче, че дори и те успяват (ако имат желание). Често срещано разпределение е – той работи основно + допълнително, тя работи основно + гледа децата с помощта на баби, стринки, каки и прочее :)

 5. Нещо не ми се връзва как е възможно да се работи 8 + 4 часа + време за отиване и връщане до 2-те работи + време за спане 8 часа + време за 2-3 храненета на ден + съответните хигиенни нужди (баня тоалетна и др.) , ако човек е самостоятелен има и разход на време за почистване , готвене , пране (и друга домакинска работа ) , пазаруване , плащане на сметки .. денонощието все още е 24 часа и човек (а дори и машините) има нужда от почивка , защото ако е за 2-3 дена ок може да се справи но ако това ти е ежедневието по добре е да се хвърлиш пред влака

 6. Интересно как става законовото регламентиране на подобен труд. Особено за държавния служител (не съм сигурен дали държавен служител може да се възползва по чл. 111 от КТ)
  Още повече ефективността би паднала доста.
  Или въпросния служител не върши никаква работа и си клати краката (при което напълно нормално заплатата да е ниска и найпдобре направо да напуска) или самата длъжност е такава, което значи че данъкоплатеца няма много нужда от щата…
  Виж за системния администратор не е лошо да изхабява така нервите :)
  Определено по-добре от фитнес или съботно мачле (за нервите…)

 7. А да, разбира се че можем да се състезаваме с хора, които работят 20 часа отгоре седмично. То зависи от труда – производителност, ефикасност, ефективност и разбира зе квалификацията…

 8. Забелязал и един необоснован за момента стремеж към т.нар. свобода и независимост.
  В момента в България работата в по-голяма фирма, банка или държавно предприятие и институция е много по-добра, от най-добрия малък или среден бизнес. Имаш защита на закона, на вътрешни правила и процедури има сравнително действаща работна характеристика и разпределени задължения.
  малкия и среден бизнес е мачкан и унижаван ежедневно и доста зависим, не пряко, но косвено.

  За съжаление това е моментната действителност, може би при законодателни промени това ще се промени, но за сега няма изгледи.

 9. Съвсем възможно е да се работи по 12 часа на ден. Това е ежедневието на половината народ, за съжаление.

  Колкото до законовата възможност държавен служител да работи допълнително – първо, не знам дали тя е държавен служител и второ, малко ли са начините да се заобиколи закона?

 10. Аз смятам че повече от 5 дни по 8 часа не е нормално да се работи , ако не стигат средствата значи сте си сбъркали професията или работното място (или сте го загазили здраво с парите ) и при всички положения е временно явление .. естествено възможно е човек да си изкарва по нещо отгоре но то трябва да е без работно време (примерно да си търгува онлайн на борсата , да прави някакви проектчета или нещо друго надомно в свободното си време)

 11. В крайна сметка трябва баланс откъм пари и свободно време , човек може да избира живот или пари (имаше такава статия даже (1 лев = 15 минути) и ако имаме само време няма как да си покрием жизнените нужди , обаче ако ооърнем всичкото време в пари рискуваме да не можем да си похарчим парите (образно казано , надявам се схванахте идеята)

 12. А аз смятам, че да се работи само 8часа/5дена е много остаряло схващане (не искам засегна никого).

  Не е казано, че трябва по 4часа допълнително всеки ден, но пък само 8часа? А цялата събота и неделя какво – лежим по гръб?

 13. Ако работиш истински дори 8 часа ще ти се струват тежко бреме , за хората с леки професии които си почиват в работно време може би дори е желателно да се работи още нещо особенно имайки предвид че често това са държавни служители които освен че не правят нищо на работа ,също така взимат и малко пари (около 400 лева ).. добър вариант да се работи повече е и за хората които нямат други интереси в живота и постоянно се оплакват че им е скучно .. лично аз предпочитам да разполагам с времето си и често работя по малко от 8 часа

 14. Ако 8 часа са тежко бреме, значи работата те затормозява прекалено.

  Е, ако можеш да работиш по-малко от 8часа и да печелиш добре… моля те, кажи ми как го правиш :)

 15. Ами то затова се казва работа а не почивка и затова е “само” 8 часа , че и отпуска дават .. защото част от хората се “затормозяват” .. а относно това дали може да се печели добре трябва да уточним какво е добре като абсолютна стойност , по вероятно е да се окаже че не съм от добре печелищите, но независимо че мразиш израза “не всичко е пари” тои си остава валиден и в наши дни , защото парите не са цел а средство за постигането и , предлагам ти да пуснеш една анкета дали 8/5 е прекалено малко и ще се изненадаш от резултата гарантирам ти

 16. Ако пусна анкета, сигурно и 2часа на ден веднъж седмично ще се окаже много :))

  Впрочем даваш ми идея за другия материал :) Ще трябва да почерпя.

 17. Събота, можем например да свършим добро количество домакинска работа – пране, чистене, готвене и т.н.

  А Неделя разбира се, че е за почивка (когато се работи 8/5, а не в някакъв друг режим на работа).
  Време за отдих и култура е необходимо за всеки човек.

  А пък и повечето работи, които се водят 8/5 са си 10,11/5.

  Приятел в одиторска компания работи по 65-70 на седмица, работата му харесва, допълнителните часове разбира се изплащат.

  Това е много по-добър вариант – работиш хубава работа, концентрираш се върху нея, специализираш, развиваш се. Допълнителна работа в авто-морга или като барман, сервитьор, помага единствено в краткосрочен план, финансово и нищо повече. Разбирам го само ако човек наистина е притиснат и няма друг избор.

 18. Твоят приятел одитор е голям късметлия – намерил е и парите, и удовлетворението в една работа.

  Аз лично не съм работила 8/5 от… хм… хм… май че 2008. Признавам, че на моменти беше много жестоко :)

  Но пък ако не бяха допълнителните занимания, сега щях да съм много по-зле по всички параграфи. Казвам го с ръка на сърцето.

  Естествено, крайната ми цел е точно обратната – да работя възможно най-малко :)

 19. Какво се оплаквате бе, хора? Факт е, че българите сме мързеливи и обичаме да лежим. А после се оплакваме, че нямаме пари… Пари има, стига да има кой да свърши съвестно работата си!

 20. Няма да пропусна почерпка от теб , друг въпрос е кога и къде може да се осъществи това ;) А иначе напълно подкрепям последния коментар , аз съм за извънареден труд когато се заплаща и не се превърне от изключение в правило , седял съм и до 1.30 през ноща , просто определени клиенти и дейности го изискват понякога , говорим за не повече от 2-3 пъти в месеца .. а допълнителна неквалифицирана работа само в случаи на крайна нужда като временно решение (което междувпрочем едва ли ще се наложи на човек с добра финансова грамотност )

 21. Аз затова така смело предлагам да черпя – понеже се укривам :))

 22. Ааа .. ще те откриеме , интернет не е анонимен а и ти доста жокери си дала ;)

 23. Аз пък искам да кажа на SUZI, че тя, ако се чувства ” мързелива” и “обича да лежи”, няма нужда се оправдава с фразата “всички българи”. Много ( ама много ) ме дразнят такива обобщения. Всеки да отговаря за себе си!

  А иначе: тезата, че втората работе е едвали не за удоволствие – ми е много странна. Ако не теудовлетворява емоционално ( или по какъвто и да е друг начин ) дадена работа – ами смения с по-удовлетворяваща. Или се заеми с някакво хоби. Ако наистина изпитваш удоволствие от това да работиш по 10-12 часа на ден на 2 или 3 места, значи за мен ти си извратен работохолик. И спешно трябва да се прегледаш :)

  А по отношение на втората причина ” повече възможности ” , само ще кажа, че не бива да се бърка повечето работа ( на заплата ) с повечето доход. По-ефективно е да използваш времето си за постигане на повече доходи , а не да пилееш всяка свободна минута за да работиш за някой друг.

  П.С. Примерът със системния администратор е нетипичен. Явно трошенето на коли за него не е работа , а удоволствие!

  1

 24. Ами има нещо такова. Аз в момента съвсем случайно попаднах на втора работа. Ей така за разнообразие се хванах да помогна с нещо, то пък доведе до друго, трето, пето и въпреки, че по-принцип притежавам всички знания и умения да работя сам за себе си ( което и правя ) се забавлявам как новата ми работа всеки ден ми носи все повече нови възможности под всякаква форма.

 25. @Стъкло – ами да, обаче хобито не носи пари.

  Освен това не е казано, че трябва да работиш по 12ч всеки ден. Може допълнителната работа да ти е само няколко часа на седмица, и пак може да е такава, че да работиш за себе си.

  @Бизнес идеи – я разкажи :)

 26. Разбира се , че съм мързелив, и го смятам, за едно от най-силните ми качества! Благодарение на мързела си, съм постигнал изключително много неща. Стремежът да не работиш дава много добра мотивация !

 27. Аха, значи съм прав: става въпрос за пари!

  Или пък мотивът е по-скоро любопитството и желанието да реализираш някоя своя идея?

 28. Пари + удовлетворение винаги е по-добре от само удовлетворение :)

 29. Ще разкажа като оправиш функционалността на коментарите :) и като се похвалиш от къде ти е банера дето се вижда до заглавието на статиите ти.

 30. И други функционалности, ето тъкмо се вдъхнових да пиша статия за това как се търсят клиенти и исках да я базирам на твой въпрос във връзка с това и мой коментар тук ( ставаше въпрос нещо за Хевън ЕйчАр ) и не мога нищо да намеря….

 31. Това за функционалността на коментарите не го разбрах?

  Heaven HR се пише “Хеван” :) Ето линк към сайта, докато не е изтекъл хостинга: http://heaven.bg/

  Банерът е от… не, няма да кажа – кликни и ще видиш! :)

 32. Ами не мога да се връщам назад, да коригирам, не мога да търся по ключова дума със едит/файнд на браузъра. Не се ли сещащ къде ме беше питала аз какви методи предлагам за намиране на клиенти, не мога да го намеря….

 33. Работих нещо, което не ме удовлетворява 5 години. Парите бяха хубави в началото (2005), а 2010 бяха с 50лв повече, което вече беше малко:) Поне осъзнах, че няма смисъл човек да работи нещо, което не го прави щастлив. Нямате представа колко хора работят “такава” работа. Работата ми беше 66 часа, с чести психологически натоварвания. Сега работя 40 часа за същите пари и 0-10% натоварване (може и стрес да го нарека). Отделно си имам хоби, което би ми донесло пари (засега те са нищожни). Отделно много ме мързи да искарам за 2-3 часа още една заплата.(имам възможност – става въпрос за алтернативна работа). Та мога да се меря с хора, които работят повече часове, но се питам защо толкова ме мързи? :)

 34. И понеже не каза нищо за анонимността в интернет , явно реши че само си говоря празни приказки ще ти дам последните 4 цифри като доказателство : **** .. ако ти е любопитно колко инфо има може на лични , обаче спокойно нямам често път до град ***… та може и да не си взема почерпката ;)

 35. Градовете в България с буквата *** за начална са *** :) Няма да гадаем, предай се:)

 36. лошото е че цялата информация която е нужна за изтеглянето на банков кредит на твое име може да се добие за 10-тина минути от средноинтелигентен човек .. а с малко повече умения може да се събере повече информация отколкото самата ти имаш за себе си .. умно момиче като теб би трябвало да се замисля за сигурноста

 37. Колкото и да се замисляме за сигурността с това може само да затрудним заинтересуваните. Винаги си има начини…

 38. Аз почнах с първия коментар и да продължа – под няма време имам точно предвид хората със семейства, особено майките. А ако нямаш баба, която да помага, трябва да наемеш детегледачка примерно, което значи да работиш още повече и пак се въртим в кръг. Не съм съгласна, че ако искаш ще намериш време. Понякога просто е невъзможно. И аз се опитвам от 3 години, но някакси не става. Не виждам как мъжът ми ще работи 12 часа, а аз през това време ще гледам децата и ще се грижа за дома или обратното. Ами сори, ама това е заробване, да изкараме пари, които кога ще харчим след като сме постоянно на работа???

 39. Тоя човек с автоморгата, явно няма семейство. Аз в момента работя на две работи, от 8 до 2 вечерта и определено ще зарежа едната и то само заради семейството си. Парите са най малкия ми дерт….

Leave a Comment