Дребните приходи

Допълнителен доход
Вчера изкарах 20 лева за два урока по танци. Оня ден изкарах 15лв от Ръководството. Чат-пат падат 10-20лв от някой банер. Рекламите на Google си вървят, макар че ако чакам на тях… :) Също така преди пък ми плащаха по 30лв на материал от един сайт.

РЕЛНО НА ЧАС КОЛКО ИДВА?

Разбира се, ако сметнем всички часове труд и подготовка, като дръпнем чертата не знам колко ще ми излезе часовата ставка за труда. 2лв на час, може би?

Принципно в началото всяко ново нещо иска бая труд да му положиш основите. Примерно тия 20лв за двата урока по танци реално не са 20лв за 2 часа работа. Защото преди тези 2 часа имаше към 8 часа подготовка. И като сметнеш, какво изилза? По 2 лева на час, м?

Същото беше с онези 30лв на материал. Последните 30лв дето взех бяха лесни – удари ме вдъхновението и си написах материала за 20 минути. Случвало се е също за около час-час и половина също да си подготвя материала. Ако обаче сметна всички часове работа от първия до последия, и ги разделя на общата сума (200-300 лева), не знам дали ще се вържат и 5 лева на час.

ДРУГИ ПОЛЗИ ОСВЕН ПАРИТЕ

Разбира се, освен (малкото) пари допълнителните занимания носят и други ползи:

 • опит – колкото повече го правиш, толкова по-лесно става. Отнема по-малко време, съответно часовата ставка за труд се вдига (примера с 30лв за 20 минути).
 • име – изграждаш си име и разпознаваемост, в някои случаи дори можем да го наречем авторитет. Това разбира се не се превръща в пари веднага, но е добра стъпка в тази посока.
 • аудитория – което е най-важното. Почти всичките ми клиенти за банери са били читатели на kadebg. За Ръководството пък съвсем.

Тоест, непреките ползи в един момент отново се монетизират (превръщат се в пари). Въпросите са В КОЛКО и КОГА.

КАПКА ПО КАПКА…

Има една приказка: “Не е важно да шурти. Нека да капе, но редовно”.

Ами да. С времето става така, че – тук 20 лева, там 10лв, там 30лв, и ей-така на шега се събират стотина лева на месец. Понякога и повече.

Също така един продукт може да бъде продаден на повече от едно място. Един материал, написан срещу скромните 30лв, може след време да бъде продаден на още 1-2 сайта. Или на вестник.

(В крайна сметка нали на този принцип работят болшинството консултантски фирми: изработват някакъв план, да кажем за обучение, и после с лека преработка го “натаманяват” да е подходящ за няколко различни фирми. На подобен принцип работят и много уеб-дизайнери. Правят някаква обща рамка за сайт, после с малко преработка го продават на различни фирми. Дори в нашата поредица за Стивън Кинг ако си спомняте, той пише разкази за разни списания и после ги издава в свой сборник.)

Но идеята е, че макар и малки сами по себе си, дребните приходи като се натрупат се оказват доста важен ресурс. Представете си ако имате 60лв вноска за телефон и ако почнете да внасяте по 80лв, благодарение на някакви “случайни” 20 лева. Или ако искате да съберете 400лв за ремонт и отделяте по 50лв месечно, представете си да слагате още 50лв от допълителен доход.

Някой път е лесно човек да загуби мотивация, когато големите пари не идват веднага… И аз искам да изкарвам 500лв месечно на месец от блога или изобщо с писане. Ама не става. Понякога си викам – абе за какво ли ми е всичко това, толкова много работа за тия пари. Дали някога това ще доведе до наистина нормален доход?

После си припомням, че всеки 1 лев е успех.

И че – как изобщо можах да забравя? – Обожавам да пиша :)

25 thoughts on “Дребните приходи”

 1. Супер си Рая! Само искам да допълня, че от бизнес гледна точка може да се стигне до момент, когато да поддържаш някаква дейност на загуба е много по-изгодно, отколкото да не я поддържаш.

  Аз на пример бях копирайтър два месеца в началото на лятото и от 45-50 ст. средно на час (цената на статия си е обичайно около 50 ст., когато не се договаря директно със сайт, но и няма как да стане такова договаряне, ако не е утвърден човек) стигнах до 2-3 лв за час, тъй като успявах да пиша по 3-4 статии за 1 час с достатъчно добро качество. В един момент обаче се уморих и реших, че не си заслужава, по-добре да си използвам почивката от редовната работа, за да си почина истински. Когато след два месеца се завърнах към писането на статии обаче, вече нямаше толкова много работа и аз отново се бях върнал на началното ниво на скорост на писане и качество, т.е. започвах от нулата.

 2. :) Понякога наистина си струва да работиш известно време на загуба. Както казваше шефката ми от Америка, когато в един период почти нямаше клиенти: “Понякога цялата година е трудна. Но ние сме къща за гости – не става *временно* да затвориш за една година и после просто пак да отвориш” (цялата история очаквайте скоро в отделна книжка).

  В твоя случай си позагубил тренинг. Но пък според мен доста по-бързо щеше да стигнеш добрата скорост втория път, защото все пак опита ти е останал. Нямаше да ти отнеме толкова много време, както в самото начало :)

 3. Много си е вярно, че капка по капка вир става…

  Ето аз например освен всичко друго до преди време често правих определени услуги на по-ниска цена от останалите и то често по домовете. Имаше доста желаещи и падаха добри пари но и времето което ми отнемаше беше съществено. Само, че в един момент реших да намаля оборотите и да поемам по-малко ангажименти но на по-висока цена. И това стана благодарение на името което си създадох. Сега ме търсят и си плащат каквато цена им поискам без коментар. Сега цената ми е доста по-висока от “нормалната” на останалите и понякога е двойна, но пък имам повече време за други неща и всеки поет ангажимент ми носи повече пари отколкото преди когато го правех на занижени цени…

  Поздрави, Слави..

 4. Ами Слави, браво на теб :) И според мен това е начина.

  То е нормално като имаш малко поръчки / клиенти, а от друга страна – много време, да си продаваш евтино времето. Постепенно се обръщат нещата и имаш повече клиенти, отколкото реално можеш (искаш) да поемеш. Това е според мен повратната точка :)

 5. Аз също си направих сметката, за приходите, които имам от блога си, и отделеното време. Да кажем, че смятам, че не си заслужава. Парите, които могат да се изкарат от там за цяла година са пренебрежими , ако сложим едно елементарно увеличение от 150-200 лв на година в заплатата. Поне за БГ пазара 1500-2000 на година от блог не е много лесно постижимо. Има аудитория, но няма монетизация. А ако пишеш на английски, има монетизация, но си никой, не можеш да се буташ лесно в топ 20 на гугъл и т.н

 6. Да, не е лесно да се печелят големи пари от блог.

  Варианта е зад блога да има продукт или услуга, който да се продава. Иначе само с едното писане и някакви рекламки…

 7. Определено е мнооого трудно да не казвам невъзможно само с писане и реклами…
  Аз лично от 2001 година се мъча и след като в продължение на 8 години не се случи нищо съществено реших да стана и търговец и започнах да предлагам стоки свързани с тематиката на сайта. Между другото освен, че не получавах приходи преди, поддръжката на сайта ми костваше лични средства но за мен това не беше особен проблем защото харесвах това което правя, а и имах няколко съмишленици за които безвъзмездният труд не беше табу…

  Затова, съветът ми е при първа възможност, но и след внимателен анализ и преценка предлагайте продукт/и и едва тогава може да става дума за овъзмездяване на положеният труд…

  Поздрави, Слави…

 8. А, поддръжката на сайта кой ти го брои за труд :)

  Има английски блогове дето основно от писане и реклами се издържат – $5000 месечно, но при 100 000 абоната.

  Има и дребни блогове английски, с 10-15 хил посещения дето правят по 700 долара от реклами… не знам как става точно :)

 9. На английски си е друго. Тогава имаш един глобален интернационален пазар и мащабите са невероятни и нещата се случват по друг начин. Аз ти говоря за родната действителност…

  Колкото до приходите от реклами ако имаш подходящите рекламодатели се правят пари. Само, че добрите рекламодатели са малко и все повече не им се дава пари…

  Поздрави,
  Слави…

 10. И така е, и не е така.

  Значи на английски има голям потенциал, но и конкуренцията е много голяма.

  Освен това в тоя пример ти говоря за 10-15 хил. посещения месечно, които моя сайт като има толкова (или повече), никога няма да направи 700 долара само от реклами.

  И аз не мога да си обясня защо, в смисъл – да, друг стандарт и цени, ама чак па толкова…

 11. Оф Рая аз мога да ви кажа защо на всичките ама ще ви мине покрай ушите, най вече на тебе Райче :). Всичко зависи от 2 неща – ниша и разположение на рекламите – ако говорим за адсенс. Щото цената на клик е една в ниша пантофи, а друга в ниша застраховки и кредити. А е важно и как ще разположиш рекламите. Освен това е важен и трафика какъв е. При тебе трафика идва главно да ти чете статиите, а не защото търси нещо конкретно в Г, съответно е свикнал с рекламите и не клика на тяьх

  Тия с 100 000 абоната печелят по 50 000, а не по 5000 месечно, и то по некадърните…
  От 15 000 посетителя месечно се правят около 700 тука си права, но пак зависи. Разликата идва от цената на клик, има ниши където цената на клик е 10-20 долара, представи си ти днес имаш 25 клика и всеки да ти носи 3 долара = 75 на ден – е има такива ниши.

  @феникс – брат, какви са тия 50ст за статия, това за колко думи??? Винаги плащам по 5лв на статия и нагоре защото не искам мизерии. Ако пишеш за по 50ст на статия, може ли да си поръчам на секундата 1000 статии на тема кредитиране? Даже ше ти дам бонус отгоре + 25 %. Моите колеги също плащат по толкова. В предприемач.ком вече 4-5 лв са си стандарт за статия от 500 думи.

  Да това с клиентите е така – той бай Парето си го е казал – 20/80 :), ако ви звучи познато на компанията :).

  п.с. търсех си едино изказване че и мона лиза е рисувана за пари – не мога да се сетя дали беше в тоя блог , май тука беше ама не мога да го намеря – то и с търсене в Г. не става сигурно тия заключените статии не се индексират изобщо…оффф

 12. На въпросните сайтове също става дума за редовни читатели, не знам те колко кликат… Също нямам 100% гаранция за парите, все пак приемам на доверие думите на блогърите :) Но тук говорим само за пари от реклами. Сега може някой блог със 100 000 абоната успешно да предлага продукт и да печели повече.

  Това за Мона Лиза не е от тук, а заключените статии са индексирани също.

 13. @Свилен не знам колко е реалната цена към краен клиент на КОПИРАЙТ статия (т.е. чужда статия преработена или преведена от английски език, не авторска моя). При мен ми се появи като възможност и ми беше много интересно в началото да го правя – за пръв път работа от дома и нещо интересно за мен като тематика – здраве и психология на личността. Пък и не забравяй, че бях напълно нов – без никакви познания за изискването на клиентите, т.е. си имах и редактор и агенция, която осигурява поръчките, така че може и цената за краен клиент да е 5 лв., но не мисля, че много са ме излъгали със 50 ст. на 300 думи (е аз бях понякога с 400-500 като имам вдъхновение :).

  По-добър съм и изкарвам прилично от преводи на текстове от английски на български език. Там предимството за клиентите е, че не ползвам посредник и, понеже не съм с лиценз за преводач – взимам по народни цени 3лв. на страница от 200 думи, а за спешен проект – 6 лв на страница. Стават добре за практически цели при работата. Лошото е, че тези преводи не са на нивото на преводачите с 20 години опит и нямат стойност пред държавни или други институции.

 14. Копирайтинга е измисляне на слогани и рекламни текстове. Това за преводната статия или компилирана от няколко английски и преведена си е просто преводна статия, а ти се водиш преводач или автор в зависимост самите видове статии. 0.50 ст. е супер мизерно заплащане, но мога да се сетя и качеството какво е било….Аз като давам 5лв искам логическа мисъл и без правописни и пунктуационни греши и сгрешена фактология. Плащам редовно и навреме, както и голяма част от моите колеги.

 15. @Свилен За качеството си прав – няма как да е било много високо. За Копирайтинга – явно не съм го знаел какво е реално. Благодаря ти, че ми даде информация, която не знаех, за да не давам и аз грешна за себе си! Ако ми беше дал поръчка на мен – бих изработил няколко примерни безплатно и да решим дали да работим заедно и на каква цена. Днес съм доста по-отворен за идеи и доста по-опитен, но и приоритетите ми са вече другаде.

  Благодаря ти отново за информацията. Сега вече знам как да се равнявам в цената на другите, когато постигна и съответното качество.

 16. @Свилен – “copy” по принцип не се отнася само до рекламни текстове.

 17. http://en.wikipedia.org/wiki/Copywriting

  Говорим за копирайтинг, за копи само се използва по-широко, а копирайт пък е 3-то нещо, но предполагам автора има предвид копирайтинг

  @феникс – какви са ти приоритетите сега, с какво се занимаваш? Влез ми в сайта, виж ми мейла и ми прати твоя работа. Освен това ти не се ли занимаваш с някакъв бизнес, който май се беше провалил? Можем да започнем със статия за това, започвам кампания за набиране на автори с такъв опит.

 18. @Свилен ОК. В отпуск съм до края на седмицата и ще имам време да ти пиша по-сериозно.

  За проваления бизнес – беше участие в МЛМ компания, от която разбрах, че човек не трябва да взема кредити, за да отиде на обучение, където да го научат единствено, че кредитите са лошо нещо и трябва да ги избягваме хихихи :)

  Иначе в момента съм в друга насока, но винаги ми е приятно да правя преводи на текстове, защото така се ограмотявам и поддържам сносно ниво на английски език, отделно от общуването с хора, на които той им е роден (дори и на индийците им разбирам при разговор лице в лице хихих).

 19. Това за продукта зад сайта е добра идея и си заслужава да се помисли! :)

 20. Не е лоша, но зависи и от продукта, физически ли е, дигитален ли е, ако е физически почва едно опаковане, надписване, разпращане, зареждане на нова стока, ала бала…. Понякога като човек си направи сметка и не е много на сметка. Примерно по добре да напише 30 статии по 5 лв. Отколкото да държи електронен магазин с оборот 500лв на месец…всичко е според зависи, най-се печели от дигитални продукти, софтуер, ръководства, книги, ама в чужбина, за тука е Райчето да каже :)…

 21. Е, аз по скоро си мисля не за електронен магазин и не за някаква основна дейност, а за допълнителен доход от някакъв продукт, свързан с темата на сайта.

 22. Хаха :) Ами Райчето какво да каже, не са големите пари ама пък за мен не са и малко. Достатъчни са ми да оправдаят засега поддържането на сайта :)

 23. Райчето да каже за конверсията на ръководството ( може и на мейла тайно да ми напише :) ) , дето досега така и не му е направила един хубав и графично издържан ландинг пейдж, не е интегрирала различни начини за плащане и ни му е направила една яка корица да ти потичат лигите от нея…или не е наела дизайнерка за дейност 1 и 3.

Leave a Comment