Easy Credit и пари на заем

Рядко гледам телевизия, но в петък се разболях (грип) и телевизорът стана най-добрия ми приятел. Докато сменях каналите между два фервекса попаднах на реклама, от която ми настръхнаха косите. Не може да не сте я гледали:Реклами на Easy Credit

http://vbox7.com/play:651fbdf2 – 12 сек
http://vbox7.com/play:8b041cf2 – 12 сек
http://vbox7.com/play:c9580484 – 14 сек

Слоган:  “Винаги има изход. Пари назаем – от Easy Credit.”

РЕКЛАМАТА

Рекламата на Easy Credit е много добра. В енергичните 12 секунди те  промотират не просто продукта EasyCredit, а взимането на заем като изход от трудните ситуации.

Трудно е да не харесате рекламата. От чисто маркетингова гледна точка тя сигурно е голям успех. Да видим обаче как точно рекламата човърка мозъка ви.

Първо промиване – ако нямате пари, всички ви се сърдят и никой не ви обича:

Второ промиване – ако нямате пари, вие ще сте притеснени:


…и нещастни:


Трето промиване (бонус) – ако нямате пари, някаква незнайна сила ще ви подложи на ужасни неща, които сте виждали само в анимационните филми:

Сега остава и една наковалня да му падне на главата :)

Но разбира се, ако не искате повече да ви измъчват проблемите, спасението е

Всичко става толкова бързо и лесно, че да врътнете един телефон на Easy Credit изглежда естествено. Просто посегнете към телефона! Ако въпреки всичко някаква слаба нишка разум все още ви възспира, следва слоганът “Винаги има изход. Пари назаем”.

Мисля, че никой от читателите на kadebg няма да се върже на подобна оферта. Само че много хора нямат представа колко опасно нещо е да вземат пари назаем, което ги прави податливи на бездруго силната реклама.

ПРОБЛЕМЪТ

Проблемът е, че клиповете промотират не просто продукта Easy Credit, а взимането на заем като изход от трудните ситуации.

Потребителите са много по-мотивирани да харчат пари и да живеят на кредит, защото това им се внушава постоянно. За това се говори постоянно. Никой не говори за спестяване обаче. Ако говорехме повече за спестяване и добро управление на парите, нещата щяха да са много по-розови: не само за потребителите, но и за икономиката като цяло. Хората щяха да харчат парите си по-разумно, което би принудило компаниите да създават по-качествени продукти. А след време тези спестявания биха се превърнали в инвестиции.

В тази статия Rory Sutherland казва:

“Представете си, че имате голям червен бутон на стената у дома, и всеки път като го натиснете спестявате 10лв. Тогава бихте спестявали много повече”

Питали ли сте се Защо не се говори за спестяване ? Защото от спестяването печелите най-много вие. Това означава, че всички останали по веригата – банки, кредитни компании, колектори, производители, търговци – губят. При взимането на кредит обаче губите вие, а останалите по веригата – банки, производители, търговци – печелят. На ваш гръб.

Но за да не бъдем голословни, нека да погледнем…

ФАКТИТЕ*

*Информацията е от страницата на Easy Credit, а не от личен опит.

1. Easy Credit е продукт на Изи Асет Мениджмънт АД, регистрирано като небанкова финансова институция. Според сайта им, няколкостотин хиляди клиента годишно избират “домашното кредитиране”. При това кредитиране консултант посещава дома ви за сключване на договор, после ви носи парите, и после започва да ви посещава всяка седмица за събиране на вноските.

2. “В повечето случаи консултантите и клиентите са от еднаква социално-икономическа група и живеят в близост един до друг. […] Посещавайки  клиентите си всяка седмица, кредитните консултанти могат бързо да установят настъпили промени в живота на заемополучателите.

3. Лихвите на Easy Credit са високи и фиксирани – тоест поне не могат да стават по-високи. Или поне не в срока, който ви е даден за погасяване. Отпусканите суми са уж дребни – средно 650лв, средно за 20 седмици или 5 месеца. За 1 година обаче лихвата ги прави почти двойни.

4. Клиенти са лица, които не се обслужват от банките, но имат нужда от финансови услуги. С други думи това са лица, които нямат достъп до банково финансиране (!).Това означава, че те отговарят на един или няколко признака:

 • безработни
 • работещи без официален трудов договор
 • вече имат друг заем
 • вече имат стари задължения
 • не могат да предложат гаранции за заема

Нужно ли е да казвам, че Easy Credit е само на една ръка разстояние от фирми като CreditReform? Всъщност, в страница За нас на Easy Credit като партньор е посочена фирмата Credit Return (най-долу в дъното – каква символика :)

21 thoughts on “Easy Credit и пари на заем”

 1. Трябваха ми пари, дребна сума и ходих в техен офис, само да попитам. Изготвиха ми веднага оферта. Главното, което ме интересуваше беше: Като взема 200лв и ги имам следващия месец, колко ще ми е лихвата (казаха ми, че при предсрочно погасяване лихвата пада – освен тази, която вече съм платил). Не можаха да ми отговорят, сложно било. Добре, колкото и да е сложно, има си формула?!? Не, не можем да ви кажем :? Еми като не можете, чао:) ДОбре, че не взех заем!

 2. Не предлагат срок 1 месец – минимума е 8седмици. За 200лв ще върнеш 250лв, тоест 25% лихва за 2 месеца :)

 3. Живорът на кредит се агитира от повече от 70 – 80 години и то в цял свят и не е нищо ново. Въпрос на финансова култура е до колко да се отдадем на изкушението – дали е обосновано и дали е в наша полза. Колкото до този тип дружества – те са в отговор на пазара. Всички знаем, че голяма част от работещите в България взимат повече, от колкото се осигуряват. А банките не кредитират клиенти, които не могат да докажат доходите си. Именно и заради това лихвите при тях са сериозни – висок риск – високи лихви, за да могат да компенсират и печелят в крайна сметка :о)
  Разбирам възмущението ти, но не смятам, че е оправдано – ясно е, че не са изгодни. Но все пак са необходими на пазара…иначе нямаше да съществуват. Всеки сам преценеява, за съжаление финансовата култура в България е все още на много ниско ниво ;о)

 4. iKaramanchev – ако зависеше от мен, бих забранила подобни реклами :)

  Животът на кредит не знам отколко време се агитира по света, но у нас е нещо сравнително ново. Да, естествено, че този продукт има място на пазара. Да, не си правя илюзии, че ще спрат рекламата. Но трябва да има някой и от другата страна на барикадата и да се възмути (какво ти възмущение, щях да се задавя с горещ Фервекс). Защото както сам каза, финансовата култура в България е ниска и хората са податливи.

 5. Интересно какви “настъпили промени в живота на земополучателя” ги интересуват?

 6. vbachev – аз си представям нещо от рода, ако примерно не си им се издължил и се оправдаваш че нямаш пари, а в същото време “агентът” те вижда да купуваш нова плазма.

  Но това са мои си спекулации :)

 7. На практика не виждам рекламата да нарушава някакви изисквания или бъркам?! Възмущение може (и може би трябва) да има от страна на потребителите, но…тук пак стигаме до този пазарен сегмент, който търси и иска подобни финансови продукти :о) Има много реклами, които са вредни, има и такива, които не понасям, но това не е основание да бъдат свалени или забранени ;о)

 8. На теория би трябвало да има смисъл за бизнесмени, които им трябват оборотни пари, имат много инвестиции и не им се занимава с банкови формалности.

  Познавам такива, за които – ако си развалят инвестицията – ще загубят много по-скъпо от 25-30 % лихва, защото банките губят страшно много време в административни спънки дори за платежоспособните си клиенти, често поради чиста некадърност на служителите си.

 9. Не се дави с горещ “Фервекс” – излишно е, пък и кого ще четем после? ;) Рекламите на кредити са като рекламите на всички други продукти ( Zewa ме докарват до бяс с това тяхно внимание какво докосва близките ми хора – щото можеше бананови листа да ги докосват, примерно). Кой как ползва кредитите обаче, е въпрос на строго лична преценка. Кой как претегля дилемата “модерен телефон (някъде наричан тИлИфон) срещу 34%ГПР” не е въпрос, който трябва да те ядосва. Защо ли? Защото всичко опира до избора на всеки един. Така че можем да кажем “браво” на специалистите, създали рекламите. Но за другото не си струва. Искаш или не – “Изи кредит” имат място под слънцето. Да, място осигурено от глупав стремеж към новото и модерното. Но едва ли има как да превъзпиташ всички. Онова, което сам си направиш…..

 10. Момчета, знам, че сте прави :) Няма как да превъзпитаме всички, знам, и рекламата не нарушава закона, знам…

  Някой ден, ако имам възможност, бих започнала кампания за добро управление на парите като контра на всички послания за повече харчене и живот на кредит. Не може то така :)

 11. Рекламите са много силно средство за въздействие и масова психоза. Като се почне от “млякото-естествен източник на калций” (виж тази статия: http://www.zemianazaem.com/archives/65 ), до днешни времена, в които постоянно ни се вменява, че видите ли сме болни – лекарства да си купим. Не си купувам лекарства и съм здрав! Това е по-правилното:) Да се забрани рекламата е абсурдно, но чакам с нетърпение момента, в който и в България ще се предлага услугата (срещу 2-3лева допълнително на месец) заглушаване на рекламите (когато има рекламен блок, звука на цифровия Ви приемник се изключва или ви прехвърля на друг канал, след което ви връща)

 12. Вече водиш тази кампания, тук. Имаш читатели, които разпространяват тези меми… А ако имаш предвид кампанния по средствата за масова информация – зарежи. Първо, защото определена част от добитъка се превъзпитава само с остен и второ,… второ всъщност няма. Такава кампания е най-близкото възможно до хвърляне на пари на вятъра.

 13. Не е правилно да се забраняват раклами, но е важно да се чува и друго мнение. Гласът на здравия разум ;)
  Но няма как да стане , защото не е изгодно нито на медиите, нито на разните банки, изи кредити, джет кредити и всякакви дуги хитреци!
  За да вземеш пари от такива фирми, трябва или много да си закъсал или да си много невеж. И в двата случая рекламирането на вземането на пари при такива лихви е ( за мен поне ) неморално. Защото е някаква форма на възползване от слабостите на хората.

 14. За мен тези кредитни “услуги” са си истински измамници. Използват слабостите на хората и печелят от това. Точно като кърлежи!

 15. Кредитите и лихварите са стари колкото света. Разбира се че има такива, които печелят от невежеството и алчността на другите да живеят на мига. Искам да ви разкажа историята за древен Вавилон – оказва се, че и там е можело човек лесно да се сдобие с пари от лихварите. Но законите там са били по-сурови – ако човек изпадне в “неплатежоспособност” кредитора му е можел да го вземе в робство. Тъй като единствения начин кредитора да си върне парите е да си продаде взетите в робство по този начин хора, той това и правел. А най-големия купувач са били местните власти – робите и затворниците са ги пращали да строят стените на великия град Вавилон… тъй като работата била тежка, средната продължителност на живота била около 3 месеца там. През деня робите падали от умора мъртви, а през нощта новите попълнения “почиствали” телата като ги скупчвали на големи купчини извън града и ги запалвали. Любопитен факт е, че повечето роби са били именно хора, които не са можели да си връщат кредитите, и въпреки че това се е случвало пред очите на всички – хората са продължавали да си взимат кредити за да си купуват по-добър живот сега…

 16. Че кредитът и сега е начин за заробване на хората… Май единственото, което се е променило е продължителносста на живота на “роба” … с цел да връща по-продължително. И сега не строи стени, но в голяма част от времето си работи за заемодателя

 17. В тези трудни времена,в който живеем,все повече ще се роят компании като Изи кредит.Изключително трудно е да спестиш някой лев,затова е по-добре да ги има

 18. При тези кредити има една голяма заблуда, че лихвата е около 25 – 30, до 50%. Всъщност се отпускат при годишна лихва 250 – 300%. На 250 лева за 8 седмици, вноската е 38,74 на седмица. В нета има калкулатори, смятайте с какъв годишен лихвен процент се олихвяват подобни кредити

Leave a Comment