Как върнах 3000 лв заем

Днес [ 07 окт 2010 ] е голям ден за мен. Изплатих последните 1000лв от общо 3000лв заем към г-н В. Сега ми остават още 1500лв към други хора и около 500лв задължения към институции и роднини. Основната част от задълженията ми, въпросните 3000лв, вече са зад гърба ми. Не се ли радвам? Радвам се, разбира се. Тогава защо в този параграф няма нито едно изречение с удивителен?Какво е усещането да си с 5000лв заем и без работа? Как се връщат 3000лв ? Ще ви разкажа след малко – четете надолу. А ето защо ми трябваше този заем: “Искам собствен бизнес!” (Еретичните идеи на един млад служител)

ЕМОЦИИ ПРИ ФИНАНСИТЕ

Ако сте на заплата, в трудовия ви договор има точка, в която се казва каква сума получавате и кога се превежда тя. Обикновено “кога” не е твърдо фиксирана дата, а е примерно “до 10-то число на месеца”. Тоест, теоретично може да получите заплата на 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 или 12-ти (ако 10-ти се пада събота, остава първия работен ден след него), + още ден-два за междубанков превод, ако картата ви не е към банката на вашия работодател. В най-лошия случай, това означава 14 дена несигурност.

Как беше при мен? Червеното квадратче на календара е на числото 26, а парите ми са успешно изхарчени за… хм… дори не мога да кажа къде са отишли. Около 5-то число вече съм на предела на възможностите си и посещавам банкомата по 4-5 пъти на ден. Първите ми думи сутрин са “Добро утро, има ли заплати?”… и така още няколко дена. На 9-то число някой обявява запъхтяно “Превели са ги” и аз се изстрелвам към банкомата като Аполо към луната – тоест, с пълна газ. Слагам картата, набирам сумата и на екрана се изписва…

НЕДОСТАТЪЧНА НАЛИЧНОСТ

С подвита опашка се връщам в офиса, тръшвам се на стола и се приготвям да чакам още няколко часа/дена за глупавия междубанков превод. Когато на другия ден е дошъл дългоочакваният превод, реакцията ми е “Ура! Ура! УРА! Най-сетне!” + малко джигъл скришно от колегите :)

Единственото хубаво нещо на подобна емоционалност при финансите е това, че ми дава материал за разказ и прави настоящия пост малко по-забавен. В реалния живот обаче подобна реакция е абсолютно нездравословна, защото показва липса на елементарен разчет на парите. Означава, че не знаете колко пари ви трябват месечно, че не сте ги разпределили правилно, че няколко дена закъснение може да са фатални за вас. Тя е като реакция на дете, получило (в случая) приятна изненада.

ИЗНЕНАДА? НЕ, МЕРСИ

Вчера вечерта говорих по телефона с мой много близък човек и казах, че последните 1000лв от 3000лв заем към г-н В. са преведени. Последва леко озадаченото “Не се ли радваш” ?

Планирането на финансите елиминира силните емоции. Работих върху изплащането на този заем една година и отдавна знаех, че през Октомври ще успея да преведа последните 1000лв от него. Вярно, не знаех дали това ще стане на 1-ви или на 31-ви октомври. Можеше да се наложи малко забавяне, но на фона на една цяла година, няколко дена изобщо не са от значение.

Когато сте планирали внимателно парите си, за вас няма голямо значение кога ще получите заплата. Ако сте предвидили правилно всички разходи за месеца, цикълът ви за харчене трябва да е след една заплата. Тоест, започвате да харчите за себе си от предната заплата едва след като са ви превели новата. Пример: Започвате работа на 1-ви януари. Получавате заплата на 10-ти февруари и не я пипате, освен за най-най-наложителните разходи. Едва когато вземете и следващата заплата на 10-ти март можете да харчите спокойно каквото е останало от февруарската.

СМЯНА НА ФИНАНСОВИЯ ЦИКЪЛ

Разбира се, цикълът на харчене се обръща постепенно. Започвате да плащате първо всички разходи – консумативи, телефон, кабелна, зареждате бензин, вноска по кредит. Ако датите ви са различни, заделете парите в началото и изчакайте да излезе сметката. Ако е възможно, внесете парите в аванс (напр. в Глобул може, за Мтел не знам). Много по-приятно е да чакате с нетърпение да платите даден разход, отколкото да чакате с нетърпение да ви преведат заплатата. Да, точно така! Това ви дава сигурност и увереност, че можете да се грижите сами за себе си и спокойно да поемете “ударите” на разходите – вие сте по-силни от тях.

Как ще усетите, че цикълът е започнал да се сменя?
– когато спрат да ви пращат смс-и “Телефонът ви е спрян за неплатена сметка”
– когато в края на месеца имате останали пари
– когато от КредитРеформ престанат да ви звънят за просрочени задължения
– когато в банката започнат да ви се усмихват :)
– когато новината за неочакван разход не ви докарва до истерия
– [любимото ми!] когато забравите на коя дата пускат заплати :)

При цикъл на харчене след една заплата не може да има изненади. За съжаление повечето хора имат точно обратен цикъл на харчене – взимат пари на заем или аванс от заплата – и харчат пари, които още не са заработили, камо ли получили. Бас държа, че в техните финанси има много емоции.

КАК СЕ ВРЪЩАТ 3000 ЛВ ЗАЕМ

Връщането на всеки заем изисква търпение и дисциплина.
Връщането на всеки заем изисква търпение и дисциплина.
Връщането на всеки заем изисква търпение и дисциплина.

Беше Септември 2009 и по начална уговорка част от парите вече трябваше да са върнати (останалите 2000лв до общо 5000лв заем можеха да чакат). Но тогава аз нямах нито работа, нито дори идея кога ще си намеря работа. На всичко отгоре кризата беше в разгара си и постоянно съкращаваха хора. Не разполагах дори и с малкото допълнителни доходи, които преди имах. Тогавашният ми приятел често беше без работа, а когато имаше работа, бавеха парите и не ги изплащаха в пълен размер. Ударът върху психиката ми беше много сериозен.

Може би единственото по-лошо нещо от липсата на план беше, че на този заем не му се вижда края. Ако отделях по 100лв на месец, което щеше да е поносимо, щях да върна парите след около 2 години – абсолютно неприемливо. Ако отделях по 300лв на месец, щях да успея след около година, но щях ли да успея да отделям толкова? 300лв на месец са много сериозна сума. И това в продължение на една година само за парите на г-н В., а останалите 2000лв? Наистина ли ме очакваха две години на абсолютни лишения?

Самия факт, че не разполагах със собствените си пари, беше съкрушителен. Коледната премия от 200лв не беше за мен. Любимите ми хора трябваше да получат символични подаръци. Не можех да си позволя да излизам с приятели. Трябваше да живеем със съквартиранти. Звъняха ми от банката, от интернет-компанията, от кабелната, не ми стигаха парите за елементарни неща.

Но, в един момент нещата започнаха да се обръщат. Започнах да свиквам психически с мисълта, че ще е нужно време да върна тези пари и просто няма друг начин. Спрях да се паникьосвам и да мрънкам и реших да направя каквото мога, за да върна парите по-бързо.

След около 6 месеца борба с дълговете, куп лични сътресения (сякаш само това ми трябваше!) и доста лишения, нещата започнаха да си идват на мястото. Вече свикнах да планирам парите си и да ограничавам емоционалния елемент при финансите. Свикнах с търпението и дисциплината, свикнах да не се ядосвам и да казвам “не”, когато трябва да кажа “не”. Разбрах, че няма смисъл да се самосъжалявам, когато не мога да си позволя нещо като всички останали. Успях да проверя себе си. Успях да се справя не само на думи. Успях да върна 3000лв.

Финала: Последни 1500лв заем – изплатени!

67 thoughts on “Как върнах 3000 лв заем”

 1. От както почнах да работя, вече около 13 години, не чакам следващата заплата. В момента съм на ниво, че не знам кога какво ми превеждат, защото имам заделени и във всеки един момент мога да разчитам на тях. Докато постоянно съм свидетел как приятели и познати остават с 2 лв и не дойде плащането навреме и не знам как се справят.

 2. Интересна статия. Поздрави за успеха, чудесно е да прочетеш за човек, който знае какво иска и как да го постигне с постоянство. Един малък съвет или по скоро вметка имам.. човек когато се концентрира върху печеленето на пари, харченето на пари става все по малък и по малък проблем. Проблем е че хората се концентрират върху грешни приоритети.

 3. А защо ни занимавате с това? Мислех, че ще е нещо интересно и полезно като инфо, затгова си загубих 5 минути от живота, да го прочета. Ако нямате теми за писане, пуснете си телевизора и си гледайте филмчета…

 4. Браво, Краси :) Радвам се, че има кой да ме подкрепи с пример от своята практика.

  Ивчо – благодаря! И за печеленето си прав. Всъщност двете трябва да вървят заедно, защото да ограничиш харченето можеш веднага, а да изкарваш повече пари ще ти трябва време, поне няколко месеца.

 5. Това, за отлагането на разходите, е много интересна идея, аз също съм мислил върху нея. Ако човек успее да планира разходите си, може да внася всеки месец заплатата си в едномесечен депозит. Така всеки месец ще харчи заплатата от предишния, след като закрие депозита. Лихвата от едномесечен депозит наистина е много малка, но аз имам предвид създаването на един навик, който носи резултати във времето.

 6. Поздравления! В днешно време, когато много момичета намират “лесния” начин да разполагат с пари, ти си успяла да се стегнеш, да работиш и да си върнеш заема. И най-важното – запазила си достойнството си! А и си научила добър урок. Хубаво е, че го сподели. И един съвет – не го забравяй. Успех в живота!

 7. Това с едномесечния депозит не е практично според мен и няма да донесе резултат в пари. Но обръщането на финансовия цикъл е важно да се направи, включително както казваш с възпитателна цел.

  Мери Станева – благодаря. Трудно се забравя такъв урок :)

 8. Мога само да те поздравя. Не се срещат много хора с подобна самодисциплина

 9. Бедността е само състояние на духа!

  Китайците казват, че когато си в подобно състояние – то е възможност за ново начало.

 10. А какво би казала за теорията на Роберт Киосаки (не съм сигурен дали е негова, но той я пише във книгата си “Богат татко, беден татко”), че било по-добре да се плащат сметките последно (но пак във срок), за да си създадем навици да се развиваме и да търсим допълнителни доходи?

  В случая съм съгласен, че твоя метод е по-практичен за България, но – понеже съм останал с впечатлението, че си чела Киосаки – се питах какво ти е мнението за неговата теория?

 11. Съгласен съм с теб, по простата причина, че – за да престане да бъде беден, човек трябва да си промени начина на мислене, а от там и начина на поведение. За съжаление не е толкова лесно, като има толкова много “приятели”, които постоянно да му се смеят и да го критикуват ако почне да го прави!

 12. Кийосаки има някои много добри и някои много лоши идеи. За мен лично да плащаш първо на себе си и сметките последно е от лошите му идеи и неговият аргумент, че “така ще се принудите да сте по-креативни и да намерите начин да се справите” е непрактичен.

 13. Може би е практично на ниво, когато имаш стабилен собствен бизнес и свободни пари.

  Например – имаш печеливш бизнес като винопроизводство, обаче виждаш, че колкото и да инвестираш нормата на печалба трудно ще е съответстваща на инвестицията. Но от друга страна ако имаш пари може да ги инвестираш във лозови насъждения или предприятие за производство на стъкло/бутилки.

 14. А за “да платим първо на себе си” ми се струва рекламен трик, понеже ще им е приятна тази част на хората и чак после ще се усетят, че в България не е приложимо просто ей така да си изкараш допълнително пари в края на месеца, така че да имаш пари за плащане на сметките, пък другото да си го похарчил за себе си.

  И нарочно е направено наобратно. Сметките може и да се оставят за края на срока, ама ако е сигурен човек, че има очаквани релевантни приходи в него период. Да речем получава освен заплатата в началото на месеца – наем или рента в края.

 15. Би ми било интересно да споделиш мнението си и за възможността – сметките директно да ги удържат от картата, когато ти е преведена заплатата? Това е реално дори в България и спестява да речем редене по опашки.

 16. За сметките – не е добре директно да ти ги удържат от картата. Ами ако точно този месец излезе нещо спешно и трябва да избуташ сметките по към края на месеца? А ако искаш да оспориш някоя сметка? Не виждам смисъл в това. Който иска, може да си плаща с Еpay и пак да не се реди по опашки, като запазва и свобода на избора кога да плати сметките.

 17. За Кийосаки – напр. споменатата долу идея “плати първо на себе си” и идеята, че не можеш да забогатееш по друг начин, освен чрез стартиране на частен бизнес или чрез мащабни инвестиции. Също не ми харесва идеята, че като видиш интересна възможност е задължително да я сграбчиш, пък дори и с пари назаем. Понякога може така, но по-често това е лош и рискован избор.

 18. Явно аз схващам идеите на Кийосаки малко по-различно. Основното му послание ( според мен ) е да се стремим към финансова свобода чрез финансово самообразоване . Тук твоят блог е много полезен. А постигането на такава свобода е възможно само, ако приходите ти не зависят директно от твоя труд. Следователно, не можеш да постигнеш финансова независимост, ако си САМО на заплата или работиш нещо занаятчийско.

 19. Тук съм съгласен с Боян [рисувано стъкло], че духът на идеите на Киосаки е – проповядване на “Финансовата интелигентност” и в този смисъл в блога на Рая има един леко весел момент.

  Отричане на идиете на Киосаки, чрез подобряване на качествата, които именно той казва, че са необходими за прилатането на тези идеи. :)

 20. @Росен – не отричам всичките му идеи, а някои.

  Кийосаки говори за финансово самообразование от гледна точка на инвеститор/бизнесмен, но НЕ и за лични финанси – от гледна точка на човек, който работи на заплата. И именно с идеята, че финансовата независимост НЕ БИЛА възможна само с работа на заплата, не съм съгласна.

  Ако имаш добра кариера и добра заплата, си е напълно възможна финансовата независимост. Богатството вече е друго нещо, но пак е постижимо ако имаш финансов буфер и го инвестираш разумно.

 21. Мисля, че не разбираш какво казва Кийосаки, идеята му е следната, работникът работи за данъци/кредити и т.н демек за държава/банки и чак накрая за себе си.

  А реално богатите, които имат бизнес работят първо за себе си- всяка инвестиция е разход, и чак след това плащат данъци

  Това е идеята- едните оперират с after-tax money, другите с before tax money. Сещай се каква е далаверата

  Ей за това половината дето ги снимаха от въздуха бяха декларирали имотите си като офиси, защото всичко е разход/амортизации/ и т.н.

  А това дето си го мислиш, че ще забогатееш от бачкане, да ти кажа няма такъв филм, от личен опит ти го казвам.

  Струва ми се , че понятията ни за забогатяване са малко различни

  ЗА теб 3-5 на месец е забогатяване, за доста хора е заплата просто

  За да забогатее от запалта се налага спестяване на минимум 50 % от нея- и след което се инвестира, с идеята след 4-5 години да докараш нещо прилично като страничен доход, . След това със същия темп продължаваш още 10ина години и на 50 може да се смяташ за заможен:)

 22. Явно имаме разминаване в определението на понятието “финансова независимост”. Струва ми се, че ти наричаш “финансово независим”, всеки който има добра заплата и относително висока сигурност за работното си място. А ние (аз и Кийосаки ;) ) считаме , че човек е финансово независим , когато не зависи от работното си място.

  Финансовата независимост ( според мен ) не се състои в това да имаш заплата, която да надхвърля постоянните ти разходи.

  Финансовата независимост се състои в това да нямаш нужда от заплата. Доходите ти да идват от източници, за който не се иска да работиш ежедневно.

  Например:
  1. Ако имаш постоянни средномесечни разходи – 1000 лв.
  и имаш чиста заплата – 2000 лв.
  Остатъкът за теб ( без да броим данъците ) е 1000 лв. на месец.

  Изглежда супер, но това не е финансова независимост. Дори да спестяваш тези 1000 лв. вместо да ги харчиш ( доста трудна задача ;) ) – пак не си финансово независима.

  Зависиш от работодателя си. Веднага щом останеш без работа – оставаш и без доход. И тогава си не на плюс 1000, а на минус 1000 лв. на месец.

  2. Ако обаче имаш 1000 лв. разходи на месец
  и вземаш например наем ( или авторски отчисления от музика, книги или филми или нещо подобно ) да речем 1200 лв. на месец.
  вече си финансово независима ( разбира се относително, защото абсолютни неща няма ).

  Защото дори и нищо повече да не работиш – пак ще си покриваш разходите и ще ти останат 200 лв. на месец.

  Разбира се тук пак има зависимост, но тя е коренно различна от тази в първия случай.

  Сега зависиш , не от някой друг да ти дава заплата, а от себе си. От способностите и уменията ти. Например: в случая е – да поддържаш имота си и да подбираш наемателите си и т.н.

  Кийосаки не дава рецепти ( поне аз така смятам ). Ползата от неговите книги е да те накара да погледнеш нещата в перспектива и да осъзнаеш, че си независим тогава, когато не зависиш от друг, а само от себе си.

  Освен това, не мисля, че слага знак на равенство между инвеститор и бизнесмен. Всъщност всеки може да е инвеститор.

  Необходимо е само да инвестира с бизнес цел ;).

  Все пак, дали инвестираш 100 000 лв. фирмени пари или 1000 лв. от личните си спестявания – щом ги влагаш в бизнес начинание – ти си инвеститор.

  В една от книгите си направи си казва, че частният бизнес не е за всеки. Но всеки може и трябва да осъзнае финансовата логика на нещата. За да не си мисли, че като си купи къща или кола за себе си, значи инвестира.

 23. Dude – не мисля, че идеята беше за пари преди или след данъци, но понеже не съм 100% сигурна, няма да споря конкретно за ТОВА. И работникът, и бизнесът имат задължителни разходи. Ако ти имаш бизнес и служители, къде ще идеш, че няма да им платиш заплатите? Ако офисът ти е под наем, къде ще идеш, че няма да го платиш?

  За забогатяване от “бачкане” никой не говори. Говорим за осигуряване на финансова независимост. Ето според мен разликата между двете: https://kadebg.com/2010/09/10/finansov-bufer/

 24. Боян – заплатата сама по себе си НЕ Е финансова независимост, но може да е СРЕДСТВО за постигане на финансова независимост. Прав си за инвестирането, това казвам и аз. Заплатата е източник на пари, а всеки източник на пари, ако го управляваш правилно, може да ти осигури ресурс за финансово развитие, оттам – независимост, оттам – богатство.

 25. Абсолютно това е идеята, представи си следното- имате 10к доход на месец,, твоя е от заплата, на бизнесменът е приход от някаква дейност. Какво става в случая- (нека да говорим за места, на които данъците са около 30-35 %) За теб остават 6,5к. От които ти трябва да отделиш за инвестиция или най-просто спестяване. При него обаче се случва следното- 10к приход, амортизации на служебния автопарк – 500-1000 лв на месец. Наем за офис- 1000 на месец.. Разни представителни разходи- може да се докарат лесно до поне 500 лв на месец. и т.н и т.н В един момент печалбата ще бъде сведена до минимум, А той ще си е излизал с жена си на вечеря с представителните, ще си кара служебната кола за лични цели и т.н.

  А ако реши да направи следваща инвестиция- демек да купи примерно стока за 5 к, той хем има тази стока, хем е освободена от данъци, (Данък на разходите няма:))))

 26. По-високата доходност от БИЗНЕС спрямо ЗАПЛАТА се получава не заради данъчните облекчения :) А защото имаш търсене за това, което предлагаш, и оттам – приход.

  На заплата или собствен бизнес: https://kadebg.com/2010/09/27/na-zaplata-ili-sobstven-biznes/

  Именно ТОВА не харесвам на Кийосаки, че той преувеличава предимствата на бизнеса и го разглежда едва ли не като ЕДИНСТВЕН вариант за финансова независимост.

 27. Не съм съгласен, може да има търсене и за професията , която практикуваш, това няма да ти направи по-добро положението. Всяка една инвестиция на бизнесменът е освободена от данъци, а на бачкаторът не е.

  А да имаш собствен бизнес е много различно от self-emploeyed, защото там си пак работник, просто за себе си. Бизнес за мен е, да намериш хора, на които да им плащаш, за да ти вършат работата, а ти да участваш колкото се може по-малко

 28. Ти май даже не си погледнал линка към На заплата или Бизнес? :)

  Не ми харесва думата “бачкатор”, по-конкретно отношението, което прозира от нея. Да работиш на заплата има и своите предимства и, също както бизнеса, може да те изведе до финансова независимост, но с по-малък риск.

  Да, да имаш бизнес е различно от self-employed, тук сме на едно мнение.

 29. То и аз съм бачкатор, така че не целя да хвърлям негативизъм. Колкото повече напредвам, толкова повече разбирам, че с бачкане няма да стане, а повярвай ми доста път съм извървял

  Линкът съм го чел, има истини в него, но аз търся пасивен доход, което не е нито бизнес/нито
  бачкане, а инвестиция

 30. Е добре де, като работиш на заплата, защо толкова разпалено защитаваш Бизнеса?

  Всеки иска пасивен доход, ама трудно става :) За целта трябва да имаш заделени пари, които да вложиш и да си осигуриш този пасивен доход. Аз за какво рева толкова да се спестява :)

 31. Аман от такива инвеститори като теб. Икономическото положение затова е такова, защото някои решиха, че могат да използват другите да ги направят богати. Съотношението 90/10 скоро няма да се промени.

 32. Хммм интересен блог…добри разсъждения като цяло. Мога да допълня някои неща.

  1. S=I (спестявания=инвестиции) може би един от най-важните закони в икономиката. Проблема за успеха се корени и в двете страни на уравнението. От една страна как ще спестиш и колко, от друга в какво ще инвестираш.

  2. Чърчил е казал нещо от рода : ако разходите са много, увеличи приходите. Смятам, че е бил много прав понеже когато почнеш да спестяваш, ставаш спестовник, фокусираш се главно върху дясната част на баланса или сиреч върху пасивите (разходите). Ако не инвестираш, никога няма да си повишиш благосъстоянието, понеже темпа на увеличение на заплатите не е кой знае колко по-голям от инфлацията :) т.е реалните пари за харчене не се променят кой знае колко.

  Нека се върна на спестяването и инвестирането. Най-добрата инвестиция е в образование. Тя носи най-висока доходност. Това което може да направи човек който не иска да поема големи рискове (собсвен бизнес, инвестиция в акции, или имоти) е да инвестира в себе си.

  Относно дълга. Той трябва да е малък и “добър” (такъв който се използва за инвестиции). рискове (собсвен бизнес, инвестиция в акции, или имоти) е да инвестира в себе си.

  Потребителският кредит е добър когато не се използва за потребление.

  Поздрави

 33. “Потребителският кредит е добър, когато не се използва за потребление” – много точно! :)

  Съгласна съм с теб по повечето въпроси, но ако мога да обобщя моята позиция: СПЕСТЯВАНЕ преди ИНВЕСТИРАНЕ.

 34. абе важното е че си хванала бика за рогата и действаш. Аз даже работа не мога да си харесам:))

 35. Хехе, мерси :) А за работата ми се иска другата седмица да пусна няколко материала, ама не знам дали ще успея. То харесването е едно на ръка, а назначаването… :) При всички случаи пожелавам успех на твоята авантюристична натура :)

 36. Финансовата дисциплина е първата крачка към финансовата независимост …

  Но за да бъде направена, трябва да е достигнато и определено ниво на финансова грамотност …

  А за достигането на финансова свобода са необходими още няколко крачки …

  И за да бъде всичко това без негативни емоции – трябва да имате стабилен финансов план …

  Как ?!?

  Попитайте успелите хора около Вас !

  Поздрави !

 37. Е Вие не казахте най-същественото, че не може да се спестява при ниски приходи , а трябва да работи човек допълнително за да увеличи приходите си .Другия начин е да вземете по-изгоден заем с който да покриете лошия кредит ,друг по-бърз начин за облекчаване на моментното състояние аз не признавам .Всичко останало е напразно вайкане и суетене в безизходицата.А изход винаги има стига човек да е здрав, което означава здрав дух и настроение за нови търсене на допълнителни възможности за печелене на парички.Това му е майката на спасението.

 38. Толкова приказки и мрънкане и накрая извода какъв беше – не стана ясно!

  А той е – Не харчете пари, които не са ваши! Думата “искам” е в началото на всички беди! Жена с пари е като луд с картечница – не спира докато не свършат патроните :)))

  Лек и успешен ден ;)

 39. Поздравления, Рая! Не можеш да си представиш колко те разбирам! При мен нещата се развиха по подобен начин и аз внезапно разбрах, че трябва да направя всичко необходимо, за да се измъкна от този финансов батак, в който се озовах. Както казва Робърт Кийосаки, важното е да си задаваш въпроса: “Как мога да се справя с това?” Моят срок е до края на годината, но нещата вървят по план и съм доволна от постигнатото. Прочетох всичко, което си написала и смятам, че трябва да напишеш книга за личните финанси, защото формулираш нещата изключително добре и уцелваш “в десятката” проблемите, с които се сблъскваме.

 40. @LUPOP – много благодаря и поздравления за решението да се измъкнеш от “този финансов батак” :) Добре го каза!

 41. Да да чувството е страхотно особенно като гледам пълните буркани в къщи с надписи на тях Ток, Вода, Квартира, Телефон … и дори да има някакви непредвидени плащания винаги мога да оперирам с парите и да взимам и след това да възстановявам (плащат ми седмично) и само чакам да дойде определената дата за различните сметки :) Пък и ако оспеем да скътаме нещо още по добре …е Много е добре човек да има месечен дори и годишен план …

 42. Та в крайна сметка не разбрах как върна парите. Нали беше без работа? Какво точно се случи и от къде дойдоха финанси?

 43. @Онзи – основното беше, че както казах свикнах да планирам парите си и да отделям от тях. В началото на Ноември 2009 започнах работа и от тогава до сега съм отделяла всеки месец по 300лв (е, понякога по-малко, но средно толкова). Трябва да имаш дисциплина и то доста силна, за да можеш да правиш това в продължение на повече от година. Сега вече до Март или най-късно Май 2011 ще съм на чисто :)

 44. Една стара английска поговорка:

  “Не ме е страх от високите разходи, а от ниските приходи”

  Ако си млада имаш образование, знаеш език, мотивирана си да работиш, здрава си психически и физически по-добре си търси пътя в живота извън България.Там поне първата до третата година ще живееш подобен на живота си в България.Но след това шанса ти за НОРМАЛЕН живот са значителни.По добра здравна,образователна и пенсионна система, сигурност за теб и твоето семейство.

  Само си представи напред бъдещето ако за 30-35 години в тази страна не може да си позволиш да спестиш 3000 лв. на година.Как ще създадеш семейство ? Как ще отгледащ поколение ? Къде ще живееш ? Какво бъдеще ще дадещ на това поколение ? С каква пенсия ще се пенсионираш и за какво ще ти стига тя ? Ако не дай се боже се разболееш от нещо по сериозно от къде ще намериш пари за лечение и къде ще се лекуваш ?

  Успех :-)

 45. Благодаря, не искам да живея извън България. Тук си ми е много добре :) Но всеки е свободен да си търси щастието където иска.

 46. :-)

  Въпроса е не къде ти е по добре, а къде имаш бъдеще. Че живота е кратък :-(

  Но успех, все някой трябва да живее и да си плаща косвени и преки данъци за да може да се точи ДДС и да си отглеждат мангалите по 10 чавета със социалните помощи отпускани от държавата :-(((

  Със здраве !

  Успех :-)

 47. Последните два поста ме натъжават с оглед най-новите две публикации в блога.

Leave a Comment