Как пазарувате – евтино или скъпо?

Скоро в Kaufland имаше рол-он против изпотяване за… 2лв! А моят беше почти свършил и бездруго трябваше да си купя нов. На щанда с козметика имаше всякакви варианти – от 2лв до 20лв. Какво си струва да изберем в такъв случай?

Вижте още: 15 идеи как да пестим пари

Всяка компания си има ценова политика. Тази политика е водеща, когато се решава какъв приход се цели от продукта и какво ще е нужно за постигането му (място на щанда, реклама, промоция, производствени разходи и др.).

Вие също трябва да имате своя ценова политика, която да ви води при избора на покупки.

ВАРИАНТ 1

В продължение на повече от 1г (докато имах заем ) моята ценова политика беше да търся абсолютно най-евтината стока, практически без оглед на качеството. Купувах без да се замисля най-евтиното кафе, най-евтиния сапун, най-евтините обувки. Често за още малко отгоре можех да купя по-голямо количество или евентуално по-добро качество, но не го правех. Целта беше най-малък разход на пари, точка.

ВАРИАНТ 2

Към края на онзи период си позволих да не купувам задължително на най-ниската цена, но само за важни стоки. “Важни” означава такива, на които държа – в моя случай някои видове храни (шоколад) или козметика (шампоан). За тези определени стоки съм била готова да доплатя разумно над минималната цена, без обаче да се хвърлям на скъпи продукти. В примера с шоколада това означава, че не съм купувала марципанени шоколади, но и рядко съм купувала Milka или Nestle. Взимала съм Своге или най-често –любимия ми обикновен Фин млечен.

 

ВАРИАНТ 3

От този месец търся изгодно съотношение цена-качество за повечето стоки. Вече рядко търся и понякога умишлено отбягвам абсолютно най-евтината стока. Разбира се, не искам да прекалявам с изискванията си за качество – ако винаги си купувам абсолютно най-най-добрата стока, до една седмица ще съм разорена :)

ПОНЯКОГА ЕВТИНОТО Е СКЪПО

Когато купуваме евтини стоки, ние го правим с идеята да намалим разходите. Понякога обаче евтиното ни излиза скъпо, защото лесно може да се окаже некачествено.

Тогава трябва ли да се откажем от евтините стоки – изобщо?

Зависи. Както високата цена не може да е гаранция за качество, така и евтините стоки понякога се оказват истински съкровища. Въпреки това в повечето случаи недоверието ни към учудващо евтините стоки се оказва оправдано – няма как крайната стока да е по-евтина от съвкупните цени на своите съставки (напр. сирене за 1лв/кг при цена на съставката мляко от 1.50лв/л).

Един разумен вариант е да не правите компромиси с важните стоки – ако можете да си го позволите финансово. Компромиси винаги може да има, но не и с неща, на които особено държите – иначе губите. Губите време, нерви, и личния си комфорт. Просто не си струва. (Обаче повтарям – ако можете да си го позволите финансово!)

Няма нищо лошо обаче в същото време да експериментирате с не-важните стоки. Както споменах ( Дребни, средни и едри покупки ), за мен какъв е течният сапун в банята няма почти никакво значение. Затова си позволих да експериментирам с все по-евтини варианти – и се оказа, че съм все така доволна. А джобът ми е все така пълен.

Понякога си струва да експериментирате дори с важните стоки – ако “експериментът” е достатъчно евтин. Точно това направих и аз при избора на продукт против изпотяване, с който започнахме в началото.

Продуктът на промоция беше за ~2лв, а моят обичаен стик струваше 4лв. Не че не можех да си го позволя! Можех да си взема и стик за 18лв, ако исках. Но реших да експериментирам и си взех този рол-он за ~2лв:

 

рол-он Бланшет (Blanchette) за 2лв

Този рол-он вършеше някаква работа действително, но се оказа, че не е достатъчно добър. Усещането беше малко лепкаво и освен това продуктът издържаше няколко часа. Може би този рол-он щеше да работи при хора със суха кожа и без физическо натоварване. При мен обаче просто не стана.

Накрая си купих Fa стик за 4лв:

Fa стик Rose Active Pearls за 4лв

Изключително добър продукт за мен! Държи много и работи просто безотказно. Само че в резултат на моя експеримент бях дала 6лв за продукти против изпотяване, като можех да мина с 4лв.

ПОНЯКОГА ЕВТИНОТО СИ Е ЕВТИНО

Въпреки това смятам да продължа да експериментирам. Цената за един такъв опит е достатъчно ниска и ако експериментът се провали, не губите много. Ако експериментът се окаже успешен обаче може трайно да намали разходите ви за даден продукт с 50%, а понякога и повече.

Така например експериментирах и с мляко за тяло на същата марка (Blanchette B) като онзи рол-он. В случая имаше промоционална цена 2.79лв / 500мл – не си ли заслужава?

Бланшет Blanchette лосион за тяло за 2.79лв

Този експеримент се оказа повече от успешен. Продуктът ми пасва много добре и има силен аромат на бадеми, който трае доста дълго.

Друг пример за успешен експеримент беше смяната Pur за миене на чинии с два пъти по-евтин вариант, чиято марка дори не помня в момента. Когато сравних съставките на двата продукта, те се оказаха идентични. Нужно ли е да казвам, че мият еднакво добре?

Така че – не се страхувайте да експериментирате, ако стоката е достатъчно евтина. Понякога евтиното наистина излиза по-скъпо, но понякога евтиното си е просто… евтино.

42 thoughts on “Как пазарувате – евтино или скъпо?”

 1. Много, ама МНОГО внимавайте при купуване на евтина и незнайна козметика и то по отношение на състава ѝ. Не си струва заради спестяването на 1-2-3 лева да си докарате някои дерматологичен (или алергичен)проблем, решаването на който ще ви струва мнооого повече. А колкото до това какъв точно е течният ти сапун, трябва да ти пука ако ти пука за състоянието на кожата на ръцете ти. Търсете евтино но само ако се касае до промоции а не до изначално евтини продукти.

  Поздрави

 2. Аз определено съм на мнение, че евтиното винаги излиза скъпо! За мен това е закон. Предпочитам да дам малко повече пари за качествени стоки, съответно след това да не съжалявам. Прекрасен пример за това са обувките, техниката и още и още :) Но тук правя и уговорка, че това не значи, че всичко скъпо е хубаво. Важното е да търсиш оправданата цена за съответното качество, което търсиш. Като търсенето е ключово. Търсиш информация, след това търсиш откъде да си го купиш :)

 3. @Слави – донякъде си прав. Наистина хората с ЧУВСТВИТЕЛНА кожа трябва да внимават с ВСЯКА нова козметика (не само евтината). Марката не е гаранция за нищо. Аз например съм ползвала Dove мляко за тяло и изобщо не ми се отразява добре – много е гъсто и предпочитам друг аромат… Но всъщност тук идеята е не толкова да се експериментира конкретно с козметика, а по принцип да се пробват по-евтините продукти. Друг пример мога да дам със самобръсначки. Дали ще е Gilette или обикновено Bic-че или някоя съвсем неизвестна може да няма голямо значение. Мога да дам пример и с хляба. И с шоколада. И с клавиатурата. И с кафето. Просто много зависи какво е важно за конкретния човек.

 4. @Рая – подкрепям идеята ти за експеримент и с по-евтини стоки но при задължително условие да се чете внимателно какво съдържа.

  А колкото до това “Дали ще е Gilette или обикновено Bic-че или някоя съвсем неизвестна може да няма голямо значение.” – тук си в сериозна грешка. Докато с обикновеното BIC-че ще се обръснеш N-пъти то с Gillete ще се обръснеш 3хN-пъти. И още ако с BIC-че ще се обръснеш за 10 мин., то с Gilette ще го направиш за максимум 5 мин. Мога да ти дам конкретни примери и с хляба и с шоколада и с кафето. Не е все едно какво ползваш, ако не ти е все едно какво получаваш на среща…

  С пожелания за усмихнат ден

  Поздрави, Слави…

 5. @ Слави – Аз даже предпочитам да си купувам BIC самобръсначка с едно (1!!!) ножче, понеже и Gillete ми дразни също толкова много кожата (изприщва ми се направо някой път след бръснене), а много се дразня като скъпата самобръсначка се наплъсти между ножчетата с косми. От там просто няма махане и трябва да се взема нова глава, което при Gillete е доста скъпо. За същата цена като 1 глава Gillete мога да взема от 3 до 5 BIC – в зависимост от модела Gilette.

  А за евтини стоки – веднъж влязох в един магазин “всичко по 1 лев”, за да си купя комплект за рисуване (да те съшо нямат значение като качество, защото не съм професионален художник) и видях в един кош страхотни домашни чехли само за 2 лв. Веднага си взех един чифт и чак година по-късно започнаха да ми се късат, а дори и сега – година и 4 месеца по-късно са използваеми и с не лош вид. Докато други мои познати никога не влизат в такива магазини и не биха си купили чехли под 4 или дори под 6 лв. Да тези чехли може да са издържливи, но аз лично не съжалявам, че съм си взел моите. Година без да се да се скъсат си е доста добре.

 6. @Fenix_rises – е мен лично ми дразнят кожата самобръсначките с едно ножче тъй като за да се обръсна с такава самобръсначка трябва да се стръжа 3-4 пъти на едно място, понеже имам гъста и твърда брада а Gillete с 4 ножчета ме бръсне само с един замах. А колкото до космите между ножчетата с лекота ги измивам под течаща гореща вода.

  И разбира се не всичко, което е евтино трябва веднага да го наричаме некачествено. По-скоро трябва да ни е ясно КОЛКО и за КАКВО плащаме. Важното е каква е причината за ниската цена. Икономия на суровини, икономия на разходи, висока производителност идр. Могат да се дадат безброй примери за евтини и качествени неща, както и мога да дам личен пример но се опасявам, че ще е реклама.

  Поздрави, Слави…

 7. Евтиното просто е .. евтино .. с малки изключения трябва да бягате от него като дявол от тамян .. както казват англичаните не съм толкова богат за да купувам евтино .. и са адски прави както винаги ..или ще е почти негодно за употреба (което си е измама) , или ще е с известни неудобства и рискове , или ще е просто по нетрайно и неикономично (дори състава да е същия не се знае колко е разреден и саответно вместо 1 капка препарат за чинии да трябжа да ползваме няколко ) , както и ножчетата жилет които траят повече и затова са и по скъпи , батериите дурасел и т.н. , така че забравете за евтиното , скъпото също не е гаранция , но ако знаете защо е скъпо и уникалните качества на стоката не могат да бъдат пренебрегнати и заменени трябва да я купите , в повечето случаи трябва да проверим дадена марка дали ни покрива критериите и да се придържаме към нея , както и към стоките с средна цена (златната среда) ..

 8. Избирам евтин продукт, само ако не правя компромис със здравето си. Повечето магазини имат евтини серии, например открих, че в Билла същите са произведени (повечето) в Германия, страна която все пак има добри стандарти за качество. Оказа се, че например шоколадите им са добри и флакончето за почистване на грим не е лошо (не го казвам от личен опит:). Без опитване няма как да стане. Течния сапун има един и същ състав на активното вещество, всичко останало е допълнение. Оттам идва и разликата в цената, защото в по-скъпия има по-скъп парфюм да кажем и балсам, примерно.

 9. Този експеримент се оказа повече от успешен. Оказа се, че старата поговорка “Икономията е майка на мизерията” си е много, много вярна. Харесвам блога ти, но забелязвам една тенденция, все по-често да натякваш на читателите колко важно било да спестяват 12 стотинки от сапун, 18 стотинки от прах за пране и прочие.

 10. Рая, забелязала ли си, че любимият ти шоколад е 90 гр. вместо стандартните 100 гр.? А киселото мляко отдавна не е по 500 гр. Само да допълня, че цената зависи и от количеството, не само от качеството на стоките. Има едно старо правило в търговията “Ако не можеш да вдигнеш цената, намали грамажа!”.

 11. Възможно е, но 10гр. оправдават ли 50ст разлика в цената ? (Фин млечен е по 90ст, Милка почва от 1.40лв – освен ако е на промоция.)

 12. Права си :) За щастие в повечето големи вериги има изчислена цена на килограм, което прави сравнението доста по-лесно.

 13. често има милка и по 1.20 освен ако не говорим за специалните серии с пълнеж , но там няма как да се сравнява с своге , така че като сложим и разликата в грамажа разликата е пренебрейително малка (около 20 стотинки) и понеже шоколада не е стока от 1-ва необходимост а се яде за удоволствие милка е логичния избор

 14. оф, рая, очаквах рано или късно да превключиш от тая тема на друга, но това дребнотемие според мен отблъсква много от читателите ти. Дзен ли беше , ти го е казал точно същото.
  Не можеш да искаш да правиш пари и да мислиш за неща, от които има икономия сумарно от 20 лв на месец. Следващия път отиди и си купи един линдт с портокал за 4 лв и ще разбереш, че важното нещо е да ядеш скъпи шоколади и да можеш да си го позволиш, а не обратното

 15. Dude – прав си. Цепенето на стотинката на две няма да те направи по-богат. А по-стиснат.

  Важното е човек да може да си управлява парите добре, без да влиза в това броене на стотинки. Това не води до никъде. Човек започва да мисли само за това. И вместо да вижда общата картина на нещата се забърква дребните неща. Така трудно може да се успее.

  Разбира се има моменти, когато може да се наложи човек да брои и стотинките, но тези момент трябва да са малко и да са много кратки. По-добре даже да ги няма. Не е добре обаче/според мен/ с години да си броиш стотинките. Просто явно бъркаш нещо генерално.

  Вместо да намаляваш разходите, просто трябва да се напънеш да увеличиш приходите.

  Или просто да си смениш стандарта. Т.е. вместо да караш грубо казано мерцедес или да живееш в хубава квартира/апартамент – просто да си вземеш по народна кола и по-евтино жилище. Така ще освободиш средства и пак няма да броиш стотинките.

 16. Всъщност не напразно хората са казали: Икономията е майка на мизерията. Това обаче не значи да се отиде в другата крайност – харчене без край.

 17. @mick – напълно споделям мнението ти:

  “Вместо да намаляваш разходите, просто трябва да се напънеш да увеличиш приходите.”

  Рая замисли се за повече разсъждения и писания именно по посока на увеличаване на приходите а не до безкрайните, безмислени в голямата си част намалявания на разходите, които наистина те правят само по-стиснат но не и по-богат…

  Поздрави, Слави…

 18. Според мен, заглавието е подвеждащо. Не въпросът в това дали купуваш скъпи или евтини марки и дали спестяваш стотинки или левове. Въпросът е ИЗБОРА. Дали правиш разумен, обоснован избор или действаш първосигнлно. За мен, да купуваш на базата само на цена е несериозно. Еднакво инфантилно ми се струва да купуваш винаги най-скъпото, както и винаги най-евтиното. Цената нр е всичко ( или поне не би трябвало да е ).
  Най-правилно е да купуваш на база на поне 2 критерия – полза и цена ( оставям настрана критерии като престиж, био и еко каузи и т.н. ).
  Основната полза от статията се крие в идеята да пробваш различни марки за да оптимизираш избора си. Има смисъл да пробваш по-евтини марки при възможност. Може да останеш приятно изненадан.
  Аз бих добавил, че има смисил да опитваш и по-скъпи марки. Може да установиш, колко много пропускаш ( Рая , сигурно не е съгласна с това, защото има силна фиксация към спестяването ):)

  От друга страна , и DUDE и MICK са прави, че не бива да се прекалява със спестяването. Както съм писал и преди – спестяването е опасно. Може да доведе до пристрастяване.:)
  Опасностите са 2
  1. Практически не е възможно да вървиш едновременно по пътеката на спестяването и по пътя на забогатяването. Това са коренно различни неща и изискват коренно различни настройки на ума.

  2. И какво като спестиш 20 или 30 или 100 лв.на месец?
  По-богат ли ще станеш?
  И най-голямото спестяване не струва колкото един среден допълнителен доход.
  Фокусирайки се главно върху спестяването, вместо върху допълнителните доходи , всъщност “заменяш кон за кокошка”. Вместо да отделяш време за планиране и изпълнение на действия за повишаване на приходи, губиш същото време за спестяване и още спестяване и още малко спестяване и още и …. още. Винаги ще има възможност за още малко спестяване. 5, 2 . 1 , половин стотинка. Това е път без изход.
  Много по-полезно е да се бориш за стандарт на живот, при който няма да ти пука толкова много за спестяването.

 19. Преди няколко дни пазарувах с един колега в Carrefour (в МОЛ-а на Цариградско). Още след влизането, имаше огромен кош с пакетчета 3 в 1 турско производство по 9 стотинки едното. Е издивях, 10 минути му чете етикетчето и се чуди дали да си вземе или не, не си взе. Още 10 за четене на етикетчетата на няколко различни вида соленки (окло 1,70 пакетчето) и пак не си взе. Още дълго мога да описвам душевните му терзания над стотинките. Накрая сериозно обмислях антисоциалната идея да му прекратя мъките завинаги… Това са бедни душички, не знам какво удоволствие намират изобщо от живота (той специално постоянно мрънка, срещу държавата, световният ред, иконоическата криза, глобалното затопляне, малките зелени човечета от Алфа кентавър…).

  Имаше някаква статистика, колко време от живота си прекарваме в спане, хранене, бръснене и т.н. Този мой колега, ако доживее 70 години, поне 5-6 от тях ще е пропилял в дълбокомислени разсъждения над стотинките, а може и да са повече. Живота е твърде кратък, за да го живеем на дребно.

 20. @Стъкло – интересно ми е как ще направиш допълнителен доход без допълнителен капитал?

  @Rowan – напълно съм съгласен за чуденето и най-важното, че често тези хора не вземат никакво решение накрая е още по-лошо.

  @Слави – статиите за допълнителен бизнес и допълнителни доходи не ти ли говорят, че Рая мисли и за това едновременно. Според мен тези неща не са взаимно изключващи се, понеже – в началото на един бизнес, ако не си поне малко стиснат, докато разбереш дали ще имаш някаква печалба – няма и да я дочакаш, понеже ще фалираш, защото банковите кредити не са безкрайни.

  @mick – интересно ми е ти дали си пробвал да правиш което и да е от двете и какви са ти успехите. Аз лично съм пробвал да си изграждам допълнителен доход и съм видял колко е трудно, точно защото почнах от него, а не от спестяванията и постоянно ме спираше липсата на спестени пари.

 21. Аз не казвам, че е лесно да се докара допълнителен доход. Казвам само, че е трудно да мислиш едновременно хем за спестяване , хем за доход. Защото за да получиш, трябва и да дадеш ( демек да харчиш ). Ама трябва и да спестяваш, нали? Е кое по-напред. Ако опиваш да ги правиш едновременно, резултатът е лош и за двете дейности.

  А иначе е вярно, че трябва да имаш наличен капитал ( за необходимите инвестици и за заплати за първите поне 7-8 месеца ). Иначе е трудно да издържиш фазата на първоначалното развитие на бизнеса (или каквото друго правиш за да докараш допълнително пари ).

 22. Позволявам си да се обърна към коментиращите, които обясняват колко е безсмислено да се спестяват 5, 10, 20 или 100 лева месечно и как вместо това трябва да търсим начини да си докараме допълнително 100 лева месечно.

  Ако разглеждате нещата като време, не като пари, ще видите, че двете неща не си противоречат, а напротив, допълват се.
  Ако месечно харча 10 лева по-малко, аз постигам едно от двете неща. Или в края на месеца имам 10 лева повече, отколкото в края на миналия. Или в края на месеца съм работил 1 час по-малко, отколкото през миналия – ако допуснем, че изкарвам по 10 лева на час. 10-те лева повече са ясни, няма какво да ги коментираме.
  Единият час допълнително е по-интересен. Мога да го използвам за различни неща. Мога да го оползотворя за нещо, което ми носи удоволствие. А мога и да го употребя, за да изградя основата за допълнителния доход, който толкова много хора препоръчват. Например мога да се науча да правя нещо ново, да се запозная с нови хора, да прочета новости в нормативната уредба, въобще вариантите са предостатъчно.

  Разбира се, ако за да не изхарча въпросните 10 лева, през месеца съм изразходвал 2 допълнителни часа, сметката не излиза. И нетният резултат е загуба. Наистина трябва да си правим сметката и да внимаваме да не се окажем в такова положение.

  Само че практиката показва, че в повечето случаи нехарченето на пари отнема много малко време (определено не колкото минутите в случката в супермаркета, описана от един от предишните коментатори), щом човек си изгради навиците. Или дори щом веднъж си разбрал, че дадена стока може да се купи по-евтино и да ти върши същата работа, а друга не може, няма да губиш време в терзания.

  Което ни връща към идеята на тази статия. Ако можем да “печелим” пари (под формата на икономисването им) практически без да полагаме усилия и само с еднократно вложение на време и средства – въпросните експерименти, за които се говори в статията, – защо трябва да се лишаваме от това? Само защото сме решили, че трябва да “се напънем да намерим допълнителен доход”? Защо двете неща не може да са съвместими? Напълно съвместими са, когато си поставим за цел да намерим време, от което да си осигурим допълнителни доходи.

  Само от нехарчене на пари никой няма да забогатее (простата аритметика го показва). Но ако икономисването е средството, което позволява на човек да инвестира в най-широк смисъл, тогава вече уравнението леко се променя – и то в особено положителна посока.

 23. Твърдо не на евтините стоки. Англичаните казват: “Не съм толкова богат за да купувам евтино”. Последната покупка, която направих беше едно субару, което беше на 4 години и цената му беше като нов шевролет. Ама за мен шевитата са пълен боклук. Няма просто как да си купя даже и ново. Така че по добре да взема желязната японска кола отколкото чисто новото шеви, дето още на първите 100 км дава фира…..

 24. @kill_u правилно си постъпил. предполагам, че шевитата са правени от корейците (деу). Субару-то е кола за ценители

 25. И аз не си падам по евтините стоки. Предпочитам продуктите на средна цена и не експериментирам, а залагам на изпитани продукти. Не смятам, че евтиното е качествено — при каквито и да е обстоятелства! Но въпрос на гледна точка.

 26. @Fenix_rises – статиите за допълнителен бизнес и допълнителни доходи не ми говорят почти нищо, щото са в сферата на общите пожелания, но пък тези относно пилеенето на време в дребни икономии са преобладаващи а икономиите на дребно за мен са си загуба на време през което можеш да спечелиш нещо.

  В крайна сметка за мен лично е по-важно да си докарам няколко лева в повече отколкото да икономисам няколко лева. Изживяването и стойността са коренно различни в двата случая.

  Но пък всеки сам си решава и си избира по кой път да поеме. Нека Рая да продължава със статиите и по двете тематики най-малкото защото предизвиква полемика по въпросите и коментарите и мненията след всяка статия са също толкова ценни колкото и самите статии, а и не на последно място на Рая и се отдава писането…

  Поздрави, Слави…

 27. @Dodi Markov – евтиното може и да е качествено. Не винаги цената е определяща за качеството на даден продукт. Както бях писал и преди много е важно каква е причината за ниската цена…

  Поздрави, Слави…

 28. fenix_rises – Опитвал съм да си създам допълнителен доход – 2-3 пъти, изкарах средно по една допълнителна заплата на месец в продължение на няколко месеца. Направих го, не толкова заради парите, а просто да опитам. Трудно е. Проблемът е, че това не е за постоянно иначе е добре да има човек двойно по-голям доход. Всичко това като допълнителна работа, не беше някакъв бизнес допълнително. Опитвал съм и бизнес, но там не се получи добре. Просто, един съвет от мен, преди да започнете да произвеждате нещо – си осигурете клиенти!

  А защо допълнителната работа не е за постоянно? Поне при мен намаляваше доста почивката ми. Та допълнителната работа не е постоянно решение. Постоянното решение е: или бизнес, който го може. Или намиране на работа, на която заплащането ви е достатъчно. Щото всяка една професия си има таван на доходите. Стигнете ли до този таван – и факир да станете не може да вземете повече. Та ако и тогава не ви стигат парите – трябва да се преквалифицирате и да намерите нова професия. Или да емигрирате в някой друг град, или държава, където заплащането е по-високо.

  Купуването на евтини неща – няма проблем. Въпросът е да не купувате нещата само заради цената. Или цената да ви кара да купувате. Аз като купувам, въобще в началото не гледам цените и нарочно се абстрахирам от тях. Избирам това което ми харесва. Ако цената не ми харесва :) се оглеждам за нещо по-евтино :) или въобще се отказвам от покупката. А ако видя нещо, което рекламират като много евтино/отстъпки от 40-50-60%/ – обикновено не го поглеждам.

  П.П невъзможно е да се редактират коментарите :( а аз не съм писател, та да ми тече плавно мисълта :)

  Забравих най-важното. По-добре е, човек да се усъвършенства в професията си, и така да постигне по-високо заплащане, отколкото допълнителна работа. Допълнителната работа е – или за държавни служители, отиващи на работа само заради присъствието или за авантюристи :)

 29. @Слави: съгласен съм с теб, ако си имал това предвид, че повечето неща в инвестиции трудно са приложими за повечето хора, но аз намерих поне една-две идеи, които ЗА МЕН ЛИЧНО си струва да ги опитам.

  @mick и @Слави: За смисъла на спестяването си зависи и от мащаба на града. Аз живея в Търговище. Заплатите в частния сектор доста често почти не се различават от държавните тук, а възможностите за основна работа са толкова малко, че трудно се намира и допълнителна. Средно заплатите са 350-400 лв преди удръжките по мое наблюдение, като естествено изключвам мениджърските, за които не претендирам да съм квалифициран или опитен, но и те да са да речем 1/15 от работещите в града. При това положение е по-лесно и по-приложимо да се приложи намаляване на разходите. А за допълнителен доход е по-изгодно да се търсят нестандартни бизнес инвестиции, които обаче имат недостатъка да изискват свободен капитал.

  @mick: Напълно съм съгласен, че допълнителната работа съкращава ужасно времето за почивка и човек трябва да си прецени, кое му е по-изгодно. Имам съученик, който на 29 години вече има толкова здравословни проблеми, че на месец дава за лекарства, колкото баба ми и дядо ми и това само от стреса на една работа, където му дават достатъчно пари и му харесва, но му се налага по над 16 часа на ден да отделя зад волана, в чакане на срещи и писане на доклади. А, че преди да направиш бизнес – трябва да намериш клиенти съм напълно съгласен и на тази тема съм написал във форума темата “Моят МЛМ провал”.

 30. @Fenix_rises – в никакъв случай не казвам, че няма ценни идеи. Главната ми мисъл е че основно се залита към спестяването а не към печеленето/заработването на допълнителни доходи. 5 лв. допълнително изкарани са по-ценни от 10 лв. които са спестени…

  А и когато иде реч за спестяване всичко трябва да си има граници и да е разумно обосновано. И накрая да ти излезе математиката правилно. Нека да не спестяваме 10 лв. сега за да ги дадем двойно след няколко дена/седмици/месеца. За пореден път казвам че е много важно каква е причината за ниската цена и да търсим разумният баланс…

  Колкото до това в кой град живееш и какъв е мащаба, не всичко зависи от това. Една добра бизнес идея може да намери почва и в София и в Търговище и във Варна и някое малко селце. И за финансиране има различни варианти. Лично моя старт в бизнеса беше чрез банков заем при 420 лв. заплата в гр. Варна. Иска се само добре обмислена идея и добре преценен риск и яко дупе :)

  Поздрави, Слави…

 31. @Слави – статиите за спестяване НЕ СА преобладаващи. Наравно са с тези за повече пари и бизнес.

  Материалите за повече пари и бизнес не са в сферата на общите пожелания, а са конкретни доколкото е възможно. Няма как да се даде конкретен съвет тип “купи толкова стока на такава цена от тук и я продай там на онакава цена”. Сам разбираш защо :)

  @Mick – не може да се редактират коментарите заради някои скриптове против копиране. Досадно, знам, но няма как :) Във форума обаче може.

  @Стъкло – възможностите за работа, допълнителна работа и бизнес са различни в различните градове. Не че в малките е невъзможно, но е по-трудо.

 32. @Рая – Мила ми Рая. Не съм броил колко статии има за едното или другото, просто на мен (а и на доста други) им е направило впечатление, че залиташ повече към спестяването. Няма лошо това е твоя избор. Независимо за какво пишеш на мен ми е интересно да чета защото харесвам стилът ти и както вече казах по всяка тема възникват интересни дискусии, които са полезни за всички…

  Колкото до скриптовете против копиране – по-ценно ще е да могат коментарите да се редактират…

  Поздрави, Слави…

 33. @Слави – да, на доста читатели им се СТРУВА, че за спестяване говорим прекалено много – защото идеята за спестяването не им харесва :) На мен също никак не ми харесваше преди, но всички знаете докъде я докарах без него… Естествено, както и друг път е ставало дума, не бива да се прави избор “спестяване ИЛИ повече пари” – в идеалния вариант и двете ще са налице.

  Впрочем някой е пуснал тема във Форума “Къде инвестирате?”. Супер, това е ценна и наистина интересна тема. Но къде може да инвестира един човек без спестявания :)) Никъде, просто защото няма с какво (Спестявания = Капитал, 0лв спестявания = 0лв капитал).

 34. @Рая – не става дума за това че сме против спестяването изобщо а във формата му в която ти го посочваш. Такова спестяване на дребно е ценно за човек с малки доходи, който иска да си спести някои разходи. Но когато иде реч за инвестиране и/или бизнес, каквато според мен е очакваната посока на блога с този тип спестяване ще се ни нужни 100-200-200 години за набиране на капитал който може да се инвестира ;-)

  А идеята за спестяването се харесва на всеки разумен човек. Ето например на мен много ми се харесва когато си спестявам някои нежелани и ненужни разходи изобщо. Но не ми харесва да спестявам от неща чрез които правя съществен компромис с качеството, особено що се касае до хранителни и козметични продукти и още повече от продукти, които не са от първа необходимост а са с цел доставяне на лично удоволствие. Винаги ще предпочета да си купя един хубав, качествен и скъп шоколад на двойна и дори тройна цена спрямо някоя бюджетна измишльотина и пак бих спестил. Ще си купя един такъв шоколад веднъж седмично или дори веднъж месечно и ще му се насладя подобаващо вместо да ям ежедневно ефтино “шоколадче” нямащо нищо общо със шоколада.

  1 шоколад на седмица / 4 на месец от 5 лв. = 5/20 лв разход за седмица/месец.
  3 шоколада на седмица / 12 на месец от 1.20 лв. = 3.60/14.40 лв разход за седмица/месец

  От примера по-горе спестяваме 1.40 лв. на седмица или 5.60 лв. на месец. И колко време така за да получиш нужният ти капитал за инвестиране/бизнес..? Тези схеми за спестяване са приложими само когато иде реч за физическо оцеляване…

  Виж спестяването от излишни и съществени разходи вече е нещо друго, за което мога да говоря когато му дойде времето…

  Поздрави, Слави…

 35. @всички Много задълбахте, приятели:) Истината е, че човек е добре да живее според собствените си разбирания и да се чувства щастлив:)

 36. @Рая – Браво…

  @Георги Иванов – много си прав, че всеки трябва да се чувства щастлив каквото и да прави. Но пък и сме тук именно за да се задълбаваме по темите провокирани от авторката… :)

  И още нещо. Разбиранията на човек подлежат на промяна, така че е добре да продължаваме да се задълбаваме…

  Поздрави, Слави…

 37. Зачетох се в блога,харесва ми достъпния език на авторката,но с тази статия окончателно ме загуби.Икономията е майка на мизерията,както са писали и преди мен.А за да пестя два лева от храна,за какви финанси и култура ще говорим…Купувам качествена храна и козметика и го броя за дългосрочна инвестиция в здравето ми!

Leave a Comment