За повече финансово грамотни българи

За повече финансово грамотни българи
За повече финансово грамотни българи

Нали ги знаете тези досадни мейли от рода на “Изпрати това на X човека”? Хрумна ми идея:

Ако мислите, че kadebg е полезен и си заслужава, изпратете това на 3 приятели в рамките на един час и ще има повече финансово грамотни българи*.

*Освен това ще получите моята безкрайна благодарност (а може би и тяхната).

Напишете им следното:

ЗАГЛАВИЕ: За повече финансово грамотни българи

ТЕКСТ: Здрасти,
От известно време чета един сайт на тема пари и лични финанси – kadebg.com. Виж го, може да ти хареса.

Авторката помоли всички читатели да изпратят link на приятел, ако мислят, че сайта е полезен и си заслужава.

Та, виж го, може да ти хареса:
kadebg.com

PS Сайтът НЕ Е за мрежов маркетинг / МЛМ, съдържанието е безплатно, не изисква регистрация и няма да ти иска пари за нищо.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

БЛАГОДАРЯ ВИ!

 

3 thoughts on “За повече финансово грамотни българи”

 1. Изчетох книжката с голямо любопитство. Има написани много верни неща, но има и спорни моменти. Рая определено много е научила и преживяла предвид краткия срок на нейния опит. Книжката определено е едно много добро пособие за всички, които все още не са осъзнали “кой им е виновен” за собствените им неудачи в живота. Ще си позволя лека критика, която ако се въприеме правилно от Рая, може да бъде основа за доразвитие и усъвършенствуване на книжките – съществуващите и бъдещите.

  1. Неправилно се използва думата АКТИВ. Може би това е следствие от преводната литература, в която некомпетентните преводачи са правили ДОСЛОВЕН, а не СМИСЛОВ превод. В българския език има поне 200-300 хиляди човека (счетоводители, бизнесмени, проджект-менижъри и др.), които използват тази думичка в съвсем различен контекст. Хубаво ще е Рая да прочете някоя книжка за двустранно счетоводство, за да си изясни истинския смисъл на АКТИВ и ПАСИВ. И след това да си измисли някаква друга терминология, която да употребява в книжките. Например ПОЛЕЗЕН и ВРЕДЕН АКТИВ, или пък ПЕЧЕЛИВШ и ГУБЕЩ АКТИВ.

  2. Същото важи и за думичките ОБОРОТ и ОБОРОТНИ СРЕДСТВА. Все пак Рая не трябва да забравя, че тази книжка може да попадне и в специалисти по материята.

  3. ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО ЗНАЕ, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО НЕ ЗНАЕ. В това число и Рая. Критиката е в това, че понякога прави ПРИБЪРЗАНИ ГЕНЕРАЛИЗАЦИИ за неща, които не знае или не разбира в пълния им смисъл и всеобхватност. Това не е критика – все пак тя е само на първото стъпало и в момента планира как да изкачи второто. Но има хора, които вече са на седмото или на десетото стъпало и може да се предполага, че те знаят неща, за които Рая все още си няма никаква представа. От целия текст и силното наблягане на определени моменти става ясно, че Рая все още не е имала контакти с такива хора, но въпреки това се опитва да дава непроверени и недоказани от личния и опит препоръки.

  Та мога да препоръчам препоръката, която тя самата е загатнала в книгата – да потърси контакти или сътрудничество с хора, които са на по-високи стъпала от нея в нелекия път към ПЪЛНА ФИНАНСОВА СВОБОДА.

 2. А ето и няколко препоръки за бъдещо доразвитие на концепциите в книгите за богатството:

  1. ВРЕМЕТО – Лошото управление на времето е по-страшно дори и от лошото управление на парите. Дори може да се каже, че то е първопричината за неудачите в живота на “неуспелите хора”. За разлика от парите, които можеш да ги удвоиш или дори умножиш по хилада или милион, времето е силно ограничен ресурс за всеки един от нас. Не можеш да го удвоиш. Можеш само да го изразходваш пестеливо, и то САМО ЗА НАЙ-ВАЖНИТЕ аспекти от бизнеса, а по-маловажните да ги движиш с пари (напр. да назначиш работници). Темата за управление на времето е толкова сериозна и всеобхватна, щото тя е достойна за цяла една нова книга или дори поредица от книги.

  2. РИСКА – Отново една всеобхватна материя, която е неотменна част от всеки един бизнес. Бъдещето винаги е непредвидимо. Бъдещето винаги ще носи както приятни изненади, така и удари под кръста. Правилното управление на риска може да помогне за подсилване на ефекта от положителните случайности (късмета), както и за минимизиране на загубите от ударите на съдбата.

  3. ИНФОРМАЦИЯТА – Непрекъснато и доживотно влечение за набиране на всякаква информация, свързана с бизнеса. Понякога тя се чете дори и между редовете на публичните медии. Как мозъка ще вземе правилно решение в условия на недостиг на информация? С натрупването на всякаква информация, която може да повлияе на бизнеса, постепенно се придобива СПОСОБНОСТ ЗА ПРОГНОЗИРАНЕ, която с времето се усъвършенствува и броят на правилните прогнози и решения нараства.

  4. СПОСОБНОСТ ЗА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ в условия на недостиг на информация. Колкото и да сте информиран, винаги има едно “ако…..”. Въпреки това решение трябва да се вземе, защото невземането или отлагането води до по-страшни последици за бизнеса.

  5. РЕШИТЕЛНОСТ ЗА ПРИВЕЖДАНЕ НА РЕШЕНИЯТА В ДЕЙСТВИЕ, въпреки ясното съзнание, че част от тях вероятно са грешни и ще доведат до загуби. Въпреки това трябва активно да се действува, защото нерешителността е още по-страшна.

  6. В този живот трябва да се направят НЯКОЛКО ОПИТА за създаване на успешен бизнес. Не губете повече от 5 години в един опит, за да имате време и за няколко други. По-голямата част от опитите ще завършат с трагични последици или ще се затлачат в ситуация, в която ви консумират 100% от времето, но переспективата за големи печалби е някъде в далечното бъдеще или въобще я няма. Това не трябва да ви отчайва. Така е при всички, включая и при най-богатите хора на планетата. Не се поддавайте на емоции и не жалете загубените години от живота си. Бъдете смели да прекратите безпереспективните начинания и след това да се концентрирате в следващия опит. Всеки провал го възприемайте не с отчаяние, а с нагласата, че сте натрупали нова порция голям личен опит, който ще ви е от полза за бъдещите начинания.

  7. ЗАГУБАТА НА ПРИЯТЕЛИ – готови ли сте да жертвате приятелите си в името на бъдещата си финансова свобода? С постепенното ви забогатяване постепенно ще загубите всичките си бедни приятели, защото завистта и липсата на общи теми за разговор ще издигнат непреодолима бариера в отношенията. Е, ще се сдобиете с други приятели от вашето ниво, но те ще се броят на пръстите на едната ръка.

  Оффф – омръзна ми да пиша. В заключение само ще кажа, че има още стотици аспекти, свързани със забогатяването. При това става въпрос само за тези, които вече знам. А колко е броя на тези, които не знам – ами трябва да попитаме Бил Гейтс или Уорън Бъфет. Едно е ясно – човек се учи докато е жив, но трябва много да внимава в подбора на учителите. Пътищата към богатството са много, но сляпото подражание никога не е водело до нищо добро. Трябва да се влага много интелектуален труд и да се изгражда собствено мнение за реалното състояние на нещата в окръжаващата бизнес-среда. И да не се забравя, че медиите рядко лъжат, но също така и никога не казват пълната истина. Вие трябва сами да си я откриете, да си повярвате, че сте прави, да си вземете решенията, да ги приведете в действие и след това да берете плодовете – сладки или горчиви. И така ден след ден до края на живота. И не се плашете – с практиката ще се усъвършенствувате и с времето положителните резултати ще започнат многократно ще надхвърлят отрицателните. И никога не забравяйте крайната цел, която не е формулирана съвсем точно в тази книга:

  ДА ПОЛУЧИТЕ ПЪЛНА ФИНАНСОВА СВОБОДА още докато сте млади или поне в средна възраст и ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ. Какво означава това?

  Това означава да постигнете такъв стандарт на живот, който лично вас да ви устройва. Няма значение дали това са 5000 или 100 000 лева на месец. Вие сам ще си решите. Важното е друго:
  1. Тези пари да ги получавате без да си мърдате пръста или най-много с жертването на 1 работен ден в месеца
  2. През останалото време да се занимавате с хоби или с каквото там ви харесва. Може и с друг бизнес, ако все още не сте се изхабили психически и ако това ви доставя удоволствие. Важното е да се отдадете на удоволствията от живота (в рамките на избрания от вас стандарт).
  3. Основния ви капитал или актив или както там го наречете ДА НЕ НАМАЛЯВА с времето. Да си остава един и същ през следващите 10 или 100 години. Ако е възможно да е индексиран с инфлацията – още по-добре. А ако и нараства – това направо си е мечта.
  4. Ако всичко това го направите в периода между 30 или 40 годишна възраст – много добре. Ако го направите до 50 години – също не е зле. А ако възпитате и наследниците си да се грижат за семейното богатство – това вече е мечта.

  ПС: Запознайте се с теорията на вероятностите и ще останете учудени колко голямо приложение намира в бизнеса и в живота като цяло. Също така ежедневно тя ще ви помага при вземането на правилни решения с положително математическо очакване. Бизнеса е една сложна смесица от закономерности и случайности, като познаването на вероятностите за възникването на едно или друго случайно събитие ще ви помогне да ускорите забогатяването си и да се предпазите или омекотите неприятните последици от неминуемите удари на съдбата.

Leave a Comment