Инвестиции в правилните финансови… навици за успех

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАристотел казва:

Ние сме това, което правим всеки ден. Отличността, тогава, не е еднократен акт, а навик.

Ако трябва да посоча едно-единствено нещо, което ми е помогнало най-много в пътя към финансовата независимост, това е промяната в собственото ми финансово поведение. Навиците не са нищо друго освен програми за поведение, които се изпълняват автоматично.

Именно тази, последната част, е важна. Когато едно поведение се изпълнява автоматично, това означава, че вие вече не мислите за него. То се грижи само за себе си.

Човек има определени ограничени запаси от воля и внимание, които да използва през деня. Например, спали сте лошо, но въпреки това сутринта трябва да станете в 7:00. Алармата ви звъни и вие ставате, но това действие ви струва няколко точки от запаса от воля. След това сутринта ви се яде нещо сладко, но вместо това пиете само чай, понеже не искате да напълнеете. Това действие също взима малко от запаса ви от воля. Следобяд ви се доспива, но вместо това пиете едно кафе и продължавате със задълженията си. Вечерта вкъщи не ви се готви, но няма как и вадите дъската за рязане.

Всеки път, когато преодолявате подобни “дребни” препятствия в ежедневието си, вие плащате с част от запаса си от воля и внимание. Само че този запас не е безкраен – напротив! Както казахме в началото, този запас е съвсем ограничен. И когато в края на деня трябва да изберете между половин час учене на английски или половин час телевизия, естествено ще изберете второто. (Още: Допълнителен доход от уроци по английски)

В този пример вашите запаси от воля свършват в края на деня. Но не винаги ще имате този късмет – може да се чувствате психически изтощени още по обяд. Или, както на мен често ми се случва напоследък – още от сутринта. :)

Да обобщим: всяко нещо, което иска вашата воля или внимание, взима по частичка от вашият ограничен резерв от воля и внимание.

Аз го усещам върху себе си най-силно, когато вечер след работа трябва да отида до магазина да напазарувам за вечеря. Много ми е трудно да измисля какво да ядем, трудно ми е да се концентрирам какви продукти ще ми трябват, трудно ми е да внимавам в цените и да съобразявам кое е изгодно и кое – не, трудно ми е да запомня допълнителните работи, които мъжът ми ми казва по телефона да взема. (Още: Да си намериш мъж по интернет – моята история)

Умората и стресът съответно се отразяват върху способността ви да взимате финансови решения и да контролирате финансовото си поведение. Това е съвсем нормално. Под въздействие на стреса и умората, вие сте по-разсеяни, по-трудно се концентрирате, по-трудно задържате вниманието си. В това състояние не е подходящо да сключвате ипотечен кредит! :)

Има два начина за справяне с проблема на ограничения резерв от воля и внимание.

Единият е да спите повече, да се забавлявате повече, и да поемате по-малко ангажименти. Сънят и забавленията са двете централи, от които вашият резерв от воля и внимание се зарежда. Ангажиментите го източват.

Но, разбира се, повечето от вас сигурно не могат да си позволят повече сън и забавления, плюс по-малко ангажименти. Ако можехте, сигурно вече щяхте да сте го направили. Когато обаче имате семейство, деца, работа, родители, приятели, кола, жилище, ипотека, домашен любимец, допълнителна работа, (…), и когато всички тези неща всички искат вашето време и внимание… е, определено задачата ви е доста сложна. (Още: Сложната лихва и още по-сложната човешка психология)

Вторият начин е да промените навиците си, тоест вашите програми за поведение, които се изпълняват автоматично.

Когато правите нещо автоматично, вие го правите без да мислите за него. Например вървенето. Вървенето не взима от вашите запаси от воля и внимание, защото то няма нужда от тях – вие го правите автоматично. Когато сутрин отивате до кафе-машината и си пускате обичайното кафе с мляко с три захарчета, това също не взима от запасите ви от воля и внимание, защото се е превърнало във ваш навик и вие вече го правите автоматично. Ако обаче ви сменят кафе машината с машина за чай, със сигурност ще ви трябва известно време да видите какви са опции, да се спрете на две-три, и накрая да изберете една. (Още: Гаражна разпродажба)

Ето защо е много важно да инвестирате време и усилия в изграждането на вашите правилни финансови навици. Когато нещо ви стане навик, то “спира да боли”.

Например спестяването. За много хора, да започнат да спестяват е също толкова трудно, колкото спирането на цигарите. Защо? Защото имат погрешния навик да харчат всичко, което изкарват. А навиците са много силно нещо – неслучайно ги наричаме “втора природа”.

Съответно, дори когато тези хора имат конкретен повод и искат да спестяват – “най-добрата ми приятелка се жени след два месеца!” – им е много трудно и рядко успяват. Тези програми за поведение, които се изпълняват автоматично, не може току-така да бъдат “изключени” за един-два месеца. Те продължават да си се изпълняват. Пробвайте да спрете да пиете кафе за една седмица и ще се учудите как нещо толкова елементарно може да е толкова трудно. (Още: Ако парите бяха Фейсбук игра)

Навремето завърших музикална паралелка и с класа редовно правехме концерти (или участвахме в концерти). Това, което ми направи впечатление, е че тези от нас, които си бяха добри по принцип, се представяха добре винаги – независимо дали концертът е малък или голям, дали в публиката има учители или не, дали кметът е дошъл на концерта или не. Тези, които си бяха добри по принцип, се представяха добре дори когато в залата беше студено (за пианистите това е проблем, защото трудно се разсвирват), дори когато бяха болни или недоспали, дори когато “много се притесняваха”. Но, който може, го може, и толкова.

Абсолютно същото важи и при финансите. Ако вие сте добри с парите, ако сте си “включили” правилните програми за поведение, те няма да излязат от строя дори и когато сте стресирани, уморени, недоспали и т.н. Обратно, ако нямате правилните финансови навици, и най-малкото нещо ще ви е повод да харчите фриволно и да прескочите елемента със спестяването. (Още: Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса)

Навикът е като добре утъпкана пътека сред поляна с висока трева. Да си направите нова пътека отнема време, докато стане така добре утъпкана като старата. Дори когато новата ви пътека е готова, отнема време докато тревата върху старата израсте и я заличи напълно.

При личните финанси има три навика, които трябва да си изградите:
–спестяване
–правилно мислене
–инвестиране

За спестяването нещото, което може да ви помогне най-много, е автоматичното банкиране. Може да си включите тази услуга в банката. Например ако получавате заплата между 1-во и 5-то число, може да си включите автоматичен превод на 6-то число към отделна спестовна сметка. Така ще започнете да градите спестявания, без да се налага специално да мислите за това. (Още: Спестявай, докато си млад)

За правилното мислене ще трябва сами да си помогнете. :) Навремето на мен много ми помогна четенето на различни финансови блогове. Оттам научавах различни истории и виждах много примери за хора, които постепенно са променили живота си. Четях и коментарите. Това ми помагаше да не губя фокус и освен това виждах, че не съм сама.

За инвестирането нещата са малко по-сложни (но не чак толкова). Преди да стигнете до инвестирането, трябва да сте овладели първите две неща – спестяването и правилното мислене. Когато стигнете до инвестирането, ще трябва да вземете някои трудни решения – колко, в какво, и кога да инвестирате. Това изисква предварителна подготовка с повечко проучване и четене, НО, в крайна сметка също се превръща в навик.

Запомнете: “Ние сме това, което правим всеки ден. Отличността, тогава, не е еднократен акт, а навик.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

4 thoughts on “Инвестиции в правилните финансови… навици за успех”

 1. Здравей Рая,

  Аз съм от по- старото поколение, което някога учеха на съвсем други неща и при нас да спестяваш докато си млад не беше приоритетно. Мислиш ли, че хората от моето поколение биха могли по някакъв начин да се справят финансово и да наваксат изгубеното време, че дори да инвестират.

 2. Много добра статия!
  Най-много ми хареса примерът с утъпканата пътека.
  Точно така е. Като се замисли човек, всички ние живеем на полуавтоматичен режим през по-голямата част от деня. Именно заради навиците, които имаме.
  Кофти момента е , че лошите навици сами си се създават без да се усетиш, а добрите искат много воля, търпение и постоянство. Тъжен факт.
  Но е напълно възможно. Аз например съм се съсредоточил да си изградя навик да си лягам преди 24 часа. Трудно е мамка му, но ще стане / някой ден:)/

  Хареса ми и идеята за ограничения запас от воля!
  Не бях се замислял, но май наистина е така.

 3. @Ваня
  Разбира се,че е възможно. Винаги може човек да се промени, но разбира се колкото е по-стар навика, по-трудно се променя.

  Основният проблем тук е най-вече загубеното време. Трудно ще настигнете човек, който отрано е започнал да спестява и инвестира. По-добре късно, отколкпто никога, а най-добре – рано :-)

 4. @Боян
  Това с ограничените запаси от воля е доказано многократно :-) потърси в нета и ще видиш. Много интересни експерименти :)

Leave a Comment