Формулата за забогатяване: как да стана богат и да направя пари

top of the mountainФормулата за забогатяване ще ви изненада: тя е по-проста, отколкото си мислите.

Има различни начини за правене на пари: от лихва в банката, от интернет бизнес, от акции, от недвижими имоти, от FOREX търговия, от допълнителен доход или започване на бизнес. Има богати хора във всяка от тези сфери. Ако вие имате приятел или познат с много пари и го попитате как е забогатял, той ще ви каже примерно “от акции”. Ако отидете при друг богат човек и го попитате как е направил пари, той ще ви каже примерно “от интернет бизнес”. И ако вие самите искате да станете богати, кой от двамата приятели трябва да послушате? Този с повечето пари ли? Може би той е по-прав от другия… или по-умен?

Истината е, че няма значение. Няма значение по кой път ще хванете – защото истината е, че можете да направите пари от всичко. Има много пътища за забогатяване, не е само един. Можете да спечелите пари от производство на кламери, от рисуване, от продажба на автомобили, от търговия с дрехи, от производство на мед, от…

Както казах, от всичко.

И все пак, макар пътищата към забогатяването да са различни, ФОРМУЛАТА за забогатяване е една и съща.

* * *

Формулата за забогатяване, Стъпка 1: Трябват пари, за да правиш пари

Каквото и да ви разправят, трябват пари, за да правиш пари. Ако идеята ви е да печелите от търговия с акции – трябват ви пари, за да “влезете”, тоест трябва ви някаква сума, за да купите първите си акции и да започнете да търгувате с тях. Ако идеята ви е да печелите от павилионче за закуски примерно, отново ви трябват пари, за да започнете. Ако идеята ви е да произвеждате кламери… точно така, отново ви трябват пари, за да започнете.

Към това правило има и едно допълнение – ако инвестирате стотинки, ще спечелите стотинки; за да спечелите хиляди, трябва да инвестирате хиляди.

(Е добре, понякога може да извадите късмет и да надушите възможност, където инвестирате стотинки и печелите хиляди… като например да ви попадне имот на цена под пазарната, и след година да го продадете за три пъти повече пари. Или да купите акции и след шест месеца те да скочат десеторно. Всеки може да извади късмет ВЕДНЪЖ. Да го правите системно, тогава вече мога да ви призная за професионалист :) )

Та, размерът на началния капитал – каква сума пари ще инвестирате – е важен за изходния резултат, тоест колко пари ще спечелите. Няма как да си отворите цех за производство на кламери с 500лв, нали? Нито може да отворите магазин за алкохол с 2000лв начална инвестиция. (Вижте 5 съвета за успешни инвестиции.)

Натрупването на достатъчно пари, за да започнете е най-трудната част от ФОРМУЛАТА за забогатяване, защото отнема най-много време. Може да са няколко години, а може и цяло десетилетие – зависи какъв е вашият потенциал за печелене на пари. Ако работите като хамалин за 400лв на месец, ще ви е малко трудно да съберете 20 000лв за започване на собствен бизнес. Даже и 5000лв ще ви е трудничко да съберете :) Докато ако работите като инженер за 1800лв на месец, картинката е малко по-друга, нали ;) (Вижте 15 съвета как да пестим пари)

И така, колко пари обаче са “достатъчно” за да заработи ФОРМУЛАТА за забогатяване?

Ами колкото по-висока е вашата дефиниция за “богат”, толкова повече пари ще ви трябват, за да задействате ФОРМУЛАТА. Ако искате да спечелите 50 000лв, можете ли да го направите с малка инвестиция от 2000лв? Хмммм съмнявам се. :) Но ако имате капитал от 200 000лв, инвестирате ги и ги увеличавате на 250 000лв, тогава имате чиста печалба от 50 000лв… този сценарий е доста по-възможен, нали :)

Само че повечето хора не разполагат с 200 000лв, и затова повечето хора не могат да оперират по високите финансови нива до 250 000лв и да им останат 50 000лв в печалба. Мне. Повечето от нас оперират в мащабите на 200лв, съответно с 200лв колко може да направите… Ако успеете да ги увеличите до 300лв, печалбата ви е 100лв.

Ето защо казахме, че Трябват пари, за да правиш пари. И ако ги нямате, трябва първо да решите този проблем.

(Някои ще кажат, че парите не са проблем – винаги можете да вземете назаем. Така е. Но ако нещо стане, връщането на заем е сериозна работа. Ако работите за 800лв на месец, малко трудно ще се престрашите да вземете 50 000лв на заем, нали? А дори да го направите, как ще го връщате после? Отиде цял живот…)

Ето защо спестяването, на което толкова хора се подиграват и омаловажават, е всъщност толкова важно. Защото именно спестяванията ви могат да бъдат вашия стартов капитал.

(Някои ще кажат, че спестяването отнема много време. Така е. И понякога, на вас ви попада страхотна възможност, от типа веднъж-в-живота, а вие нямате парите да се възползвате от нея. Тогава очевидно решението е да вземете назаем, нали? НЕ! По-доброто решение е да имате предварително спестени пари, така че когато ви попадне Златната възможност, парите да са ви подръка и вие да сте готови за нея.)

А и трябва ли наистина спестяването – събирането на начален капитал – да отнема много време? Не е задължително. Зависи. Ако изкарвате добри пари от заплата, ще можете много бързо да “дръпнете напред”. Едно е да се мъчите да съберете 20 000лв при 800лв заплата, друго е ако работите за 1800лв на месец. С 800лв заплата, ще ви трябват примерно 5 години… и ако се провалите, ще ви трябват още 5 години, за да “презаредите” за втори опит. Но когато печелите добри пари от заплата, нещата са много различни. Дори и да се провалите, само след няколко месеца може да опитате отново.

В този ред на мисли – много е важно да можете да печелите прилична сума пари всеки месец. Затова не гледайте с пренебрежение или неприязън на работата си. Напротив, старайте се да я вършите добре и по този начин да си подсигурите позиции за повишение или поне по-висока заплата. Освен това, ако сте негативно настроени към работата си, това се усеща от околните, а никой не харесва киселите и постоянно мрънкащи хора. (Защо е важно хората да ви харесват ще кажем след малко.) Негативното отношение в работата вероятно ще се разпростре върху цялото ви ежедневие и в останалите сфери на живота ви. А това не е добре за вас, защото има много тясна връзка между позитивното мислене и парите.

Формулата за забогатяване, Стъпка 2: Трябват връзки, за да правиш пари

Почти невъзможно е да печелите пари само и единствено от собствените си усилия. Ако беше така, нямаше да съществуват фирмите – местата, където един човек (собственикът) използва уменията и работата на много други хора (служителите), за да направи пари.

Да речем, че вие имате хубава идея за печелене на пари, например да продавате ваше домашно приготвено сладко от малини. Ако искате да правите всичко сами, това би означавало да се погрижите за
да имате земя за отглеждане на малини
да посадите, поливате, плевите малините
да ги оберете
да ги изчистите
да приготвите сладкото
да си осигурите сами казани за варене, буркани и етикети
да консервирате сами сладкото и да го съхранявате
да намерите на кого да го продадете
да го придвижите до крайния купувач

Но сега вижте как се променят нещата, ако имате връзки. Някой ви помага, като ви осигурява подходящ парцел земя с плодородна почва на добра цена. Друг човек ви помага да намерите вещи хора от село, които да се грижат за малините срещу скромно заплащане. Трети човек ви подсказва нова технология за приготвяне на сладкото. Четвърти човек ви осигурява контакт на лице, което ще ви каже как да намерите евтино място за складиране и разпределение на продукцията. Пети човек ще ви помогне да популяризирате сладкото си, понеже работи с много хора и ще каже на всички за вашето домашно приготвено сладко. И така нататък…

Можем да кажем, че по отношение на печеленето на пари, връзките са важни колкото и началния капитал, като понякога може дори да се окажат по-важни. Спорно е кое е по-ценно – човек, който може да ви осигури 3000лв стартов капитал, или човек, който може да ви каже как да спечелите 15 000лв. Зависи. В крайна сметка, по-лесно е да си осигурите парите, с които да започнете (като заем), отколкото да намерите правилния съвет какво да правите с тях.

Освен информация и ноу-хау, връзките могат да ви осигурят и друго нещо – УСЛУГА. Това е също много важен фактор.

Представете си, че чакате да ви издадат някакъв документ, който стандартно отнема три дена. На вас обаче ви трябва още утре. Ако имате връзки, може лесно да получите документа още същия ден (повечето документи и без това обикновено се изготвят много преди официалния срок, но нарочно се задържат от институциите – как иначе ще ви накарат да платите за експресна услуга?). Това може да стане много лесно, на добра воля, само защото чиновникът ви е приятел. Ако нямате такъв познат обаче, доста трудно ще си издействате каквото и да било. Дори да опитате с подкуп, пак не може да го предложите на случаен човек. (Вижте: Правилата за бедните ги пишат богатите)

Ето защо е толкова важно да имате връзки. В България все още това е мръсна дума, но в крайна сметка в нашата човешка природа е заложено да помагаме на приятелите си. Също и да помагаме на този, който е помогнал на нас преди това. (Повече за това вижте в материала 10 казуса – психология на продажбите)

Формулата за забогатяване, Стъпка 3: Действайте отрано (“кладенеца”)

Имайте предвид поговорката за кладенеца: “Когато ожаднееш, вече е късно да копаеш кладенец”. Тоест, не чакайте да ви потрябват пари и чак тогава да тръгнете да ги събирате. Не чакайте да ви потрябват връзки и чак тогава да тръгнете да ги правите.

Често хората не са склонни да направят нещо, ако не виждат ДИРЕКТНА полза от него. Например образованието. Обикновено след време осъзнават грешката си, но вече е късно. Други пък не се стараят в работата си и я карат “ден да мине, друг да дойде”, защото не виждат директна полза от това. И са прави – нито ще ги повишат веднага, нито ще им вдигнат заплатата веднага. Обаче после, когато дойде време за повишения, за тях ще е твърде късно да се доказват… (Вижте: Идеалната работа за вас)

Така че по отношение ФОРМУЛАТА за забогатяване, отрано си осигурете двата основни компонента: пари и връзки. Помнете, че дойде ли моментът на златната възможност, няма да имате време тепърва да си ги осигурявате. Или сте готови, или не.

Казват, че късметът – това е когато възможността срещне подготовката…

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

59 thoughts on “Формулата за забогатяване: как да стана богат и да направя пари”

 1. Въпросът за капитала ми напомня много на разговорите на различни старт-ъп събития. Много младежи предлагат идеите си на различни фондове за дялови инвестиции и искат суми между 50 и 100 хиляди лева. На въпроса за какво им трябват, обикновено сметката е 5 до 10 хиляди за разработка на прототим и пускането му на пазара, а останалите за маркетинг. И тук се получава нещо такова. Аз не познавам човек, който е с 800 лева заплата и иска да събере 50 хил. лева, за да започне по-голямо производство.

  Ако имаш капитал от 2-3 хиляди лева, няма да си направиш депозит, за да забогатееш, нали? Въпреки, че има и такива хора. С толкова пари ще трябва риска да ти е по-голям, т.е. трябва да стартираш бизнес или да спекулираш с високорискови акции. Ако имам 1 милион ще го инвестирам в стабилен бизнес с по-малък риск.

  А ако някой ми каже, че не може стартира бизнес или източник на допълнителни доходи за по-малко от 5 хиляди, не е прав. Тук говорим за стартиране само. Сега чувам “Да, но ако искам да построя завод, няма да ми стигнат”. Ако си направиш завод преди това да си имал бизнес, стартиран с 5 хил. лева, ти ще фалираш със сигурност. Вижте Кока кола или която и да е друга световна компания с колко пари е стартирала.

  Така… връзките. Тази дума не ми харесва, защото ми напомня чакането за цветен телевизор, опашките за банани и някоя друга дефицитна стока. В държавната администрация все още не е изкоренен този термин и нещата, които се свързват с него. Предпочитам “контакти”. Да, това е много важно. Много от нещата в живота ми са ставали с помощта на хора, с които съм учил, работил или сме правили някакви проекти заедно. Но, те не са на шуро-баджаначеска основа, както го приемат хората в България. За да ме препоръча някой, например, не е заради синиме ми очи, а защото съм доказал, че мога да свърша дадена работа. Обаждали са се много познати, за да ги препоръчам за работа, за стаж, за бизнес партньорства и други, но съм съдействал само на тези, за които мога да гарантирам, а не за всички. Контактите са капитал и трябва да се увеличава, а не да се намалява или обезценява.

 2. Формули за забогатяване има много,не е само една.
  И пътища също.Незнам в кой сегмент от читателския електорат се целиш???
  Дотук разбрах,че Драган от Айтос няма шанс…
  Шанс има само инженер със 1800лв заплата,ако спести 50к и ги инвестира в акции.

  Стъпка 1:Абсолютно вярно…пари се правят с пари..,НО…колко пари трябват..за колко време..и какво ще правим с тези пари???…
  Позицията ти е ,че трябват пари,които да инвестираш за да правиш пари…

  Няма шанс да направиш каквото и да е било,ако не си в час с това което правиш….т.е.всяко нещо си има история.Няма шанс да работиш инженер..да спестиш 50 палки да ги резнеш в акции.Манталитета ти и начина ти на живот няма да ти позволят да рискуваш последните ти 10-15 г живот,в хартии.
  Няма начин.Ако все пак се случи….шанса ти е нулев.

  Стъпка 2:Трябват връзки…..
  И какво..бачкаш си като инженер,спестил си 50 хилки и в един момент,понеже имаш “връзки”…някой ти казва,че има далавера в “малините”.друг ти осигурява готин парцел и прочие….и ти се забиваш с малини..
  Пак да ти кажа..НЯМА ШАНС.
  Това може да се случи само ,ако се занимаваш със земеделие и си наясно със всичко,което правиш.

  Стъпка 3 даже няма да я коментирам.

  И за да не съм голословен и да не си помислиш ,че се заяждам…
  Ако създадеш продукт…намериш спонсор,реализираш продукта на световния пазар…
  Ако спечелиш на покер ..на тото..лотария..
  Ако станеш артист,като Нина Добрев например..
  Ако направиш нещо печелившо ,па макар и с 2-300 лв,и след 2-3 години имаш 10 такива обекта..
  Ако си инженер,трябва да се развиваш в твоята област.Там където работиш и си в час със всичко- сигурация има пари.Ако там не може да се включиш…Кое те кара да мислиш,че ще успееш с малиновото сладко?
  Различни пътища..различни формули..

 3. Стартовият капитал безспорно е необходимост и е добре човек да има спестени пари,за да започне каквото и да е,но по-важното е да има смелост и решителност(и да знае какво прави и защо го прави) и да не си икономисва труда и усилията.Май позабравихме добрата поговорка”Залудо работи,залудо-не стой!”.Докато сме фокусирани само върху евентуалните резултати от предприемачеството,няма как да се получат нещата.Най-важното е човек да си харесва работата,и да я върши с мерак и… да уважава клиента и резултатите ще дойдат

 4. @Тони – “връзки” и “контакти” е едно и също. И в двата случая може да става дума както за роднини, така и за колеги, познати, съученици и др. Твоето разграничение на “връзки” и “контакти” ми звучи като “цигани” и “роми” :)))

 5. @ronin – честно ти казвам, нищо не разбрах от коментара ти :)) Само разбрах, че според теб не съм била права…

  Малиновото сладко е само пример, а за Драган от Айтос вече уточнихме, че шанс има, само че доста по-малък.

 6. @краси м

  Амиии да ти кажа вече не съм фен на “залудо работи”… по тая логика може човек да се подлъже и да влага усилия в някаква дейност, която поначало е обречена. Нещо като не става, значи не става, или променяш нещо и си даваш още един шанс, или направо си търсиш друга дейност. Ако продаваш банички на някое забито пусто място, ако ще и по 18часа на ден да работиш, ако ще и цял месец да раздаваш флаери, начинанието е обречено. В този смисъл не я приемам поговорката “залудо работи”…

 7. Хм, как да стана богат и да направя пари.
  Според мен тук има два въпроса. И отговорите на тях са различни.
  Да бъдеш богат е едно, а да имаш пари е друго. В нашия материален свят, в който благоденствието се измерва в пари може би е така, но има места по света (не много малко, даже като че ли повече отколкото си мислим),където двете неща не са тъждествени.
  Но да си кажа и аз мнението.
  Един от съществените проблеми да не сме богати и да не правим пари, е че всички си мислим, че знаем за парите всичко, а то не е така. Беше популярен изразът “Пари ми дай, акъл не ми давай”. Това че напосредък не се чува може само да радва.
  Другото според мен е, че за да правим пари е необходимо това което правим/произвеждаме да е съществено, да е ценно, да дава на другите хора някакъв вид предимство – материално или духовно. Важва е и личностната мотивация. Това което правим задължително трябва да ни доставя удоволствие и да ни прави щастливи и значими.
  Всичко останало си идва като от самосебеси.

 8. Съгласна съм с всичко казано от Стойне Василев и с ronin. Като човек, който се е занимавал с малък бизнес, смятам че понякога именно с по-малка сума човек има повече мотивация и е по-креативен, за да успее.”Трябват ми много пари, а ги нямам, затова не мога да започна нищо.” е най-честото оправдание.Да, трябват пари, но ако не говорим за производство, не е необходимо да са много. Не е невъзможно. Иска се страст към работата, огромно желание да успееш и да си се развивал и усъвършенствал само в една област в продължение на години. Баба ми казваше: ” И чистач да си, ако чистиш най-добре от всички, винаги ще ти върви.” Имам и друг пример в момента: хора наливат много пари над 100 000 лв за нов бизнес, осигуряващ услуги, а не производство и са на много голям минус, защото тази работа не им е страст, не проявяват креативност и мотивация, а голяма сума готови пари се харчат много лесно понякога за непрактични неща и за хора, които са наети, само защото са роднини и от кумова срама им дават поне 1000лв, макар че нямат умения и опит, нито пък амбиция.Голямата сума пари понякога дава едно измамно спокойствие.

 9. “Голяма сума” е относително понятие. Но за някои хора и 5000лв са много.

 10. Дори студент първи курс финанси знае как се правят пари :) без пари :) Въпросът обаче е явно, че авторът и коментиращите явно не знаят. Въпреки това успех с опознаването на инструментите довели до краха на световната финансова система основно започнали от Беър Стърнс. :) Успех и на упражненията! Важна е мотивацията все пак! :)

 11. Кокто казваше преподавателят ми по банково дело “Sallah ad-Din за съветите, които даваш трябва да се научиш да вземаш пари! Защото твоите колеги ще получат изгода от тях!” Та на едното му се вика Централна банка :) на другото му се вика деривати, а автора трябва да се замисли дали би говорила такаако беше направила инвестиция от 500 лв. да речем в злато – преди неговият скок – да речем условно при цена 100 лв. и го беше продаля при цена 1800 лв. :)?! И какво щеше да пише днес автора, ако нейният бизнес не бе попаднал в периода на кризата?! Защото предполагам ще се съгласим, че явно автора има капацитет да управлява пари в една нормална ситуация, но постоянно абдикира от един от основните сегменти при управлението на бизнеса – планирането. Планирането е най-важно, но, за да бъде то адекватно – трябва да е съставено от максимно коректна информация. Информацията и нейната максимална коректност могат да направят един план мощно оръжие в ръцете на всеки, който както казаха по горе – иска да рискува. Моят съвет към автора е да започне да пише за т. нар. провален свой проект, конкретно с какви активи, пасиви и собствен капитал е разполагала, как се е ра

 12. звивал нейният бизнес в конкретика, как са течали поръчките и развитието на балансовото равенство, за да можем да си отговорим на въпроса, какви са били грешките и факторите, които са довели до нейния провал и да си дадем адекватен отговор на въпроса “Какво да не правим при стартиране на бизнес идея?”

 13. Ами добре но това не даде отговор на постановката “как се правят пари БЕЗ пари”. Колкото до цитирания скок на златото, имам съмнения доколко един такъв скок е предвидим и планируем.

 14. В написаното от мен има отговор. Надявам се авторът да чете внимателно коментарите ;)

 15. Накратко за стъпките :-)
  Стъпка 1: Трябват пари, за да правиш пари
  Стъпка 2: Трябват връзки, за да правиш пари
  Стъпка 3: Действайте отрано (“кладенеца”)

  RE Стъпка 1: Трябват пари, за да правиш пари
  Ако бизнесът е услуги, а не производство, може да минеш и без толкова много пари.
  Известен капитал – да, но в днешно време и с 5000 лв. може да се стартира бизнес.
  По-скоро трябват КЛИЕНТИ!
  Ако усилията се вложат в намиране на клиенти, то може да им се продаде абонаментен план за 1 година например, с авансово плащане, и тогава ще имаш пари, за да разраснеш бизнеса. Да, това е заем от самия теб, но работи!
  Сферата на работа може да бъде от консултантски услуги, през счетоводство до ателие за красота, физиотерапия, танци и т.н.

  RE Стъпка 2: Трябват връзки, за да правиш пари
  Връзки ми звучи грозно. Предпочитам контакти.
  “Връзкар” е натоварена с лош заряд дума. Да имаш контакти е чудесно.
  Но може и без контакти.
  Относно документите – ако човек предвиди времето правилно /планира/, то може да се предвиди и срока на издаването им.
  За спешна работа приемам само тази на лекари, пожарникари и полиция. Всичко друго може да се планира.
  За направена услуга обикновено се дължи услуга. Понякога излиза по-евтино да си платиш, отколкото след време да върнеш услуга :-)

  RE Стъпка 3: Действайте отрано (“кладенеца”)
  За да се действа отрано трябва ПЛАН. Планирането е в основата на всичко.

  За мен формулата би звучала така:
  1* Намери нещо, което ти харесва да правиш.
  2* Посвети му се и се усъвършенствай.
  3* Намери клиенти и ги задръж.
  Парите сами ще дойдат!

 16. @Деси

  Да, в сферата на услугите инвестициите са като цяло по-малки, но пак хептен без пари не може. Друг е въпросът, че често липсата на капитал може да се компенсира с връзки – пардон, “контакти”.

 17. @Николай

  Много правилно е това, което казваш: “за да правим пари е необходимо това което правим/произвеждаме да е съществено, да е ценно, да дава на другите хора някакъв вид предимство – материално или духовно.”

 18. Не разбирам?
  Пишеш и обясняваш нещо в което си сигурна,или
  търсиш отговори?!Искаш да кажеш.. или искаш да питаш?!
  За да печелиш пари извън заплата,много удобен е пасивният доход.Но ако нямаш варианти по рождение…трудна работа.
  За да печелиш “пари”,без да имаш пари …пак трудна работа,но не недостижима.
  Опира до собствените ти способности.
  Способности е едно,възможности друго.Но,ако имаш способности …определено ще ти се отворят и възможности.Ако не ти се отворят възможности,остава само едно…Да се опиташ да си ги осигуриш.
  Според мен най-необходимото качество,което е заложено по рождение на 95% от мъжете и на 5% от жените(знам,че 95% от жените няма да съгласни…нормално е.:)..) се нарича КОМБИНАТИВНОСТ!!!
  Давам пример:
  Ако ти се счупи колата на пътя,а мъжът ти е извън града..на кой ще звъннеш?На пътна помощ или на него?Най-вероятно ще му звъннеш да му се накараш и след това,той ще организира всичко…
  Та..опряхме до способности.В БГ по дефолт всички сме способни на всичко,разбираме и можем всичко.Моята позиция е ,че трябва да се развиваме в една посока..и колкото по големи ни стават способностите в тази посока,насока …толкова по-големи възможности придобиваме.
  Не е нормално да си инженер,да бачкаш няколко години в тази посока и след като си спестил някой лев да се зачукаш с “малини”.”акции” или каквото и да е там…Предполага се,че ще си в час с това което правиш.Ако си търговски ориентиран и имаш “онова” качество,разбираш материята и имаш някакъв капитал…можеш да търсиш реализация.

  Повечето “контакти” или връзки се създават в самия процес на реализация,а не преди него..
  Няма как да създаваш контакти и след това да чакаш идеалната възможност да ги използваш ,след като дори не си започнал някаква дейност.Най-малкото трябва да имаш някакво статукво.

  На “Саладин” мога да кажа,че бизнес плана е от изключителна необходимост…но не е необходимо да си завършил финанси за да сдобиеш с такъв…нали?!Ако всички завършили финанси “ставаха”…нямаше повечето от тях да са фронт офис по банките.
  “Пътник”,не бях се сетил за Пурко и кълбенцата..:))…горе-долу е така,но Тя разбира…

  Рая,сега разбираш ли как стоят нещата “според мен”?!Или ще трябва да ти измисля и примери..

 19. @ronin

  Като имаш нещо да казваш, кажи го нормално. Следващия път като решиш да се правиш на интересен, направо ще ти изтрия коментара. Това не ти е махленската кръчма.

 20. Ако имаш революционно иновативна идея, в днешния консуматорски и технологичен свят, навярно бързо може да се забогатее с минимални инвестиции – примерно в образование и някаква техника (съответно – създаване на някаква програма или мобилно приложение). Както и ако дълги години си се специализирал в дадена дейност, дори при нулев старт или с ниско заплащане, ако си много добър, съответно с годините ще се продаваш все по-скъпо. Има хора, които прекрасно се прехранват като писатели или консултанти, базирайки се на солиден опит и познания в различни области, или на много добро творческо мислене. Зависи и на какъв пазар, с какви клиенти оперират.

  На мен ми хареса формулировката на Деси Диманова. Пак по мое мнение, благоденствието не се изразява толкова в огромна сума пари, колкото в свобода на управление на времето (след здравето, най-ценният ни актив на този свят). Човек може и да не милионер, и пак да има добро качество на живота и най-вече – да прави това, което харесва и да му остава време за други любими занимания, вкл. социален и културен живот, самоусъвършенстване. Зависи и в каква среда битува – с кого, къде живее, дали има разбирателство.

 21. @Читател

  Времето определено е голяма ценност. Усещам го с пълна сила сега, когато имаме малко бебе и времето е мнооооого оскъден ресурс :)

  Но статията е за формулата за парично забогатяване, понеже има начин да изкараш повече пари, но не и повече време :))

  Да, има и варианти да се направят пари с малко пари, но те са значително по-рядко срещани и бих ги определила като особени случаи.

 22. Така е, Рая. В идеалния случай е налице онова положение, в което човек прави това, което иска, а не онова, което трябва – по отношение на начина, по който си докарва доходи. Дори и да не се постигне тази нирвана, важно е да вършим с желание работата си, да държим на това да имаме своето време и да се стремим към хармонично социално съществуване. :-) Това е достатъчно, за да се определим за богати и спрямо онези, които имат много, ала се чувстват по някаква причина нещастни.

 23. Здравейте,

  виждам ,че алтруистичните ми подбуди са ми довели някои негативи:)
  Предположих ,че като споделя начин на мислене ,допринасям за общата картинка или влизам в представителната извадка на мислещите и търсещите.
  Както и да е…в “махленската кръчма” не влизам със сигурност.

  Миналата седмица бях на среща със собственик на едно реномирано частно училище.Та по време на разговора ни ,в паметта ми се запечатаха някои думи,казани от господина …ерудит в своята област…, с които аз се съгласих напълно.
  В контекста на разговора,след като се извини на жена ми предварително,господина каза:”…женският мозък,не може да се сравни с мъжкият…” и “…моженето е бензина,в огъня на искането…”
  На “читател”:
  -революционна идея ,няма как да имаш ,ако не си изследовател в някоя област.
  -да напишеш програма или приложение…трябва да си програмист.
  -и т.н.,т.е. ако не те боли главата-резултати НЯМА!
  Основните ни ресурси по рождение са ВРЕМЕ И ЗДРАВЕ.Крайно недостатъчни и крехки активи.
  Конфронтацията идва от това,че се афишира нещо по-различно(прочети статията по горе).
  От тази гледна точка зададох въпроса,търсим отговори или кликове по 5 стотинки?!
  Поздрави.

 24. На мен примера на Рая със сладкото ми хареса, защото обобщава схемата, а не конкретизацията.

  Същото важи и за сушене на гъби, отглеждане на риба, охлюви, раци, кориандър или други подправки, защо не и отглеждане и на щрауси…!

  Бил Гейтс бил поканен на събеседване от студентите на един университет. Един студент го запитал:
  – Мистър Гейтс, как станахте най- богатия човек на Земята?
  – – Ами с трите „О”, отвърнал той.
  – – Моля!
  – – Ами това са образованието и опитът които ми донесоха и огромни суми пари.
  – – Ами ние се учим за образование. Значи за да направим огромни суми пари трябва да натрупаме опит. А Вие как натрупахте вашия?
  – – Ами с правилни решения.
  – – А как така винаги вземате правилните решения? Какво Ви научи?
  – – Неправилните решения.

  Обобщение с поука:

  Щастие за всички даром, и нека никой да не бъде пренебрегнат.

 25. Според мен формулата за забогатяване е доста проста всеки месец трябва да заделяш поне 10% от доходите си след като натрупаш някакви прилични капитали започваш да ги инвестираш и те вече ти носят още доходи ти пак заделяш 10% от доходите си и така докато станеш достатъчно богат. Факт е че докато не знаеш как да си управляваш паричният поток никога няма да разбереш как функционира бизнеса, как се инвестира успешно и така нататък. С други думи първо се научаваш на гадните и скучни думички като бюджет, спестяване и едва тогава почваш да инвестираш ! Нали знаеш стъпките са горе-долу тези:

  1. Изготвяне на Бюджет (ясно е че няма как да забогатееш ако всеки месец харчиш повече от колкото изкарваш).

  2. Изплащане на всички кредити и кредитни карти

  3. Спестяване на сума равна на разходите ти за поне 3 месеца. (фонд за спешни случай).

  4. Инвестиране на поне 10% от месечните приходи (колкото по-голям е този процент толкова по-бързо ще станете богати).

  Горе-долу това е за да постигнете всичко което искате.

 26. @bnight – да. Аз го написах с повече думи, но същността е горе-долу както ти казваш.

  Дали да се спестява точно 10%? Това е едно хубаво и лесно за работа число, но всъщност няма значение какъв точно процент ще се спестява. Ако процентът е по-голям, тогава по-бързо ще събереш хубава сума за инвестиране. :)

 27. Написаното е вярно на теория, но няма голямо отношение към крайната цел- богатство. Как ако взимаш 500 лв. месечно да речем и отделяш 10% ще станеш богат??? 1 година- 600 лв. 10 години 6000 лв., 100 години 60 000 лв. значи ако започнеш на 20г да спестяваш на 120г. ще имаш 60 бона ако парите не се обезценят де. А за хората пишещи как се правят пари нека попитам богати ли сте? или все едно някой дебелак да пише как се отслабва без той да е слаб (ох то май е субективно а хаха)…? богатство е примерно първото, което ви изниква в съзнанието при чуването на тази дума…?

  Относно връзките нещата стават още по-яки…я дефинирайте тая дума а?
  Е нека дам дефиниция, а ако не сте съгласни с нея кажете защо…
  Връзки са едно от три неща:
  1.Баща, майка, брат и сестра…за брат и сестра не винаги.
  2.Креватен партньор.
  3.Много много добър приятел, от детство каквито отдавна няма. и да ви е длъжен с нещо голямо.
  Ако това не е дефиниция за връзки, кажете защо не е.

  Но може би аз съм хейтър и нямам правилната нагласа, само правописни грешки без позитивизъм.

 28. Боби, ако взимаш 500лв месечно, хайде ти кажи как да станеш богат! :)))

  А за връзките – бившите колеги също са връзки.

 29. Никак, освен ако не намериш няколко милиона на полето, като един идиот преди, ама па той ги върнал хаха….
  The point is, че ако нямаш влиятелен човек влизащ в горните 3 точки- значи нямаш връзки. А повечето хора нямат такъв човек.
  С парите една проста калкулация показа, трагичността на положението при 500лв. месечен доход, а повечето хора се считат за късметлии ако взимат тия пари на месец дори в София.
  Казано накратко-за 1000 лв. на месец не можеш да започнеш работа ако не ти помогне някой а ти да кажем си на 25г. и имаш нормални умения и способности за възрастта си.
  За държавна работа не можеш и за 500лв. без връзки.
  Е човек би имал повече шанс ако е гей или леко момиче, но това е само помагащ фактор, който без връзките сам не върши работа.
  В булгаристан случаен човек не може да забогатее по никакъв начин. Понеже на доста хора това не им харесва те опонират, но млъкват пред въпроса: Посочи ми един той познат случаен човек забогатял? Без успели родители, без връзки, без да е престъпник, и да е започнал бизнеса си със спестявания….да…няма такъв.

  Рая на теб ти е хрумнала идеята за сайт от където би могла да получаваш някакви доходи, но най-много и в най-добрия случай те могат да се определят като допълнителни. За богатство и дума не може да става от сайт със статии и то на български.
  Единственото място с повече възможности е интернет, но за милиони никакъв шанс.

 30. bobi това ти мислене е проблема както и на повечето българи докато мислиш че няма как да стане то няма и да стане. За сравнение на 27 години съм живея сам в София под наем, работя в ИТ индустрията без да имам дори изкарано висше а на ден по 2 различни HR хора ме канят за интервюта за работа предлагайки ми доста повече от 1000 лв на месец. И до тук съм стигнал без връзки като работя от 20 годишен в същата тази индустрия учейки и работейки. Не се определям като богат но карам чисто нова кола, нямам проблеми вечер да изхарча 50 лв за вечеря и спокойно посрещам всичките си нужди. През всичките 7 години един еднствен път ми се е случвало да ме препоръчат с “връзки” една колежка ме предложи за работа може би на 4-5-тата година от моята кариера. Днес както ти обясних дори не ми се налага да ме предлагат за дадена работа дори не ми се налага активно да си търся работа просто защото автобиографията ми е достатъчно ценна. За това да кажеш че трябват връзки за да работиш хубава работа на 25 ми се вижда доста пораженческо. В България все си мислим че някой друг ни е виновен и не търсим проблема в себе си. Според мен ако не можеш да почнеш работа на 500 лв то тогава или нямаш никакви умения или тези умения просто не струват толкова или не се търсят от пазара на труда. Пазара на труда в България е много интересно нещо защото се търсят основно хора в ИТ и Шивашката индустрия в този ред на мисли ако работиш примерно Архитект действително ще ти е много трудно да си намериш работа просто защото пазарът на труда не търси архитекти. А колкото за случаен човек дето е забогатял Вуйчо ми е от работещо семейство майка продавачка баща военен днес имам собствени магазини и инвестира в диаманти всичко това го е постигнал като е работил от 19 годишен така че да може да се забогате в България честно но за целта трябва адски много работа силно желание а не да си затваряш очите и да се оправдаваш че трябват връзки. А и ако наистина искаш да си богат или да работиш на 1000 лв или каквото и да и знаеш че примерно “трябват връзки” еми ще ги намериш ще почнеш да създаваш контакти и така нататък. Знаеш ли че според facebook всеки човек е на само 3-ма познати от всеки друг в света ? Това значи че през някой твой познат можеш да стигнеш до Обама, Папата, Анджелина Джоли. Просто намери правилният твой познат за да имаш тези връзки ! С други думи ако искаш да забогатееш трябва да работиш здраво и да търсиш възможности който имаш в противен случай винаги ще си като лисицата за която гроздето е кисело.

 31. Именно. С малко пари не става, затова идеята е да изкарваш повече, така че да имаш повече за инвестиране.

  За останалите работи не съм напълно съгласна – че само с връзки и така нататък. А това, че ти или някой си не познава случаен човек забогатял не значи, че няма ;)

  Но определено и само със собствени усилия не може. И това е така навсякъде по света, а не само в България. Проблемът в България е, че заплатите са ниски и е много по-трудно да минеш към собствен бизнес. Докато в Америка примерно, или изобщо на запад, заплатите са по-добри, по-лесно се спестява и съответно по-лесно се натрупва капитал за инвестиране.

 32. @bnight – твоята грешка е, че си мислиш, че всички са IT специалисти. IT сферата е съвсем, съвсем различна от всички други. Също и в София е много, много различно от Видин примерно.

  Много хора знам, които са били добре на млади години, с голямо самочувствие и “аз всичко сам постигнах с работа”. После като ги удари живота отнякъде и разбират, че не е толкова просто. Защото за да постигнеш всичко “сам”, трябва да са налице някои други фактори, които да ти позволят да използваш 100% от потенциала си.

  Ти даваш пример с чичо си. И аз мога да ти дам примери като неговия. Обаче има и други сценарии. Например една моя позната, работливо и умно момиче, никога не се е оплаквала. Нейното положение – баща й е починал отдавна, майка й е в инвалидна количка. Тя от малка много се грижи и помага на майка си. Като голяма пак много се грижи за нея и й помага.

  Така че за да постигнеш всичко “сам”, няма да е лошо и животът малко да ти помогне, и поне да ти спести подобен вид грижи.

 33. И още нещо. Браво на теб за това, което си постигнал. То си е постижение. НО. Приложи към себе си това, което казваш. Аз ще ти кажа – има програмисти на твоята възраст, които изкарват по 8000 лева. Ти защо не изкарваш толкова? Ако на теб не ти ги предлагат, може би не си чак толкова добър. Ако в София не ти ги предлагат, отиди в чужбина.

  Как ти звучи? ;)

 34. По-голяма тъпотия [цензура] не бях чувал bnight! Хахаха….Някой забогатял в България честно и имал това или онова хаха (то всички богати това казват)…..е тука трябва да се даде дефиниция на думата честно! Тая дума много хора я тълкуват различно. Второ това, че някой е от работническо семейство нищо не значи- почти всички министър председатели от 1989 насам са от работнически семейства, но какво от това? Назначени са си от интернационала и това е.

  То и аз да съм богат ще казвам ооо аз с много труд и с това и онова постигнах еди кво си, както го правят всички богаташи у нас, е ако вие смятате тези думи за автентични и истина [цензура]! И определено е несериозно човек да отдели и 1 мин. от времето си с вас.

  Тука даващите мнение приличат на врачките по тв преди, казват некви общи приказки, ала-бала…но конкретно какво-що тука вече нищо като инфо.

  По телевизията даваха едно интервю на Арнолд Шварценегер нали като успял човек да дава съвети за успех. Същите общи приказки празни и нищо не значещи и so on… След сума ти време празнословия, той каза-Всеки може да го постигне!

  Е тълпата от идиотите слушащи го изпадна в истерия от кеф, че всички те ще успеят и ще станат богати, никой от тези не се замисли за реалните неща, стоящи зад успеха му:
  1. Баща му е офицер от SS, с висок чин в нацистката партия. След ВСВ е осигурен комфорта на много от нацисткия елит в различни части на света следствие от проекта кламер и други подобни.
  2.Той е от еврейски род.
  3.Самия Арни е висока степен масон в едни от най-престижните масонски ложи в САЩ.
  4.Женен за жена от клана Кенеди.

  Но достатъчно е просто много труд и воля хаха, както и питане! Много питане, не забравяйте, че с питане до Цариград стига се, но [цензура]!

  И яко Фейсбук приятели там е истината, та аз съм на една ръка разстояние до успеха-яко почвам да добавям френдове…хахахаха….

  но важното е, че рецептата е ясна…както и диагнозата.
  чао…аз вече почти съм богат.

 35. bobi с този си начин на мислене никога няма да станеш богат. Успех !

 36. Аз пък се съгласявам с bnight. ИТ сферата е може би една от малкото в БГ, в която човек може да успее с много труд, упорство и постоянство. Вярно че като си новобранец ще трябва да работиш за по-малко пари, но ако след 2 години ще можеш да утроиш (или дори повече (bnight да сподели опита си ако има желание)) дохода си и да натрупаш ценен опит – не си ли заслужава?

  Друг е въпроса че на 25 имаш много време да се преквалифицираш, ако не те устройва дохода ти от 500лв. В крайна сметка трябва да се ръководиш от пазара и търсенето и да придобиеш такива умения, които ще ти позволят да си намериш по-високо платена работа.

 37. В ИТ индустрията много зависи какво правиш но реално от където съм тръгнал аз преди 10-тина години доходът ми се е увеличил 3 пъти а сега ще се увеличи още веднъж тъй като скоро сменям позицията на която съм. Много от мойте приятели който се занимават с програмиране взимат двойно на това което взимам аз. Въпроса е че за забогатяване доходът не е единствената предпоставка правилното управление на парите е много по-важен фактор според мен. Защото иначе може да взимаш супер много пари и пак да живееш от заплата до заплата за пример само миналият месец разходите ми за първи път презкочиха 5000 лв за месеца ! Това са пари които са повече от средно похарчените от средностатистически Българин за 1 календарна година. Така че управлението на средствата и не правенето на разходи е по-важно от това какъв доход имаш.

 38. Да, управлението на средстава е много важно разбира се. Но все пак има един минимум като доход, който ти е необходим за да изкараш месеца. От там нататък решаваш дали да живееш скромно или охолно и колко да инвестираш в нещо. Ако изкарваш добър доход е по-лесно -можеш да избираш, но има хора, които нямат тази опция.

  От друга страна нещата са навързани. Колкото повече пари печелиш, толкова повече харчиш и си позволяваш по-скъпи неща.

  Щом не програмираш каква е дейността ти bnight?

 39. Ами всъщност не когато за първи път работех изкарвах 150 лв които дори за 2006-2007-ма не бяха много пари и въпреки това съм се оправял с парите. Така че не проблема не е в колко изкарваш а в това че българина има манталитет да изкарва 500 лв а да ходи с iPhone ! Иначе с облачни услуги се занимавам в последно време.

 40. Всички се стремят да бъдат богати, а на човек му трябва толкова малко за да е щастлив…

 41. @bobi

  Преди да пишеш нещо е хубаво да си си написал домашното първо ;) Специално Арнолд Шварценегер е един много успял човек с желязна воля. Започнал е да тренира от 15 годишна възраст и е станал най – великия културист. Печели Мр. Олимпия 6 ПЪТИ последователно, като след това се маха от спорта. Пет години по – късно се връща в спорта и пак печели състезанието. След това идва и поканите от Холивуд като първите филми са пълен провал, но това не го спира и т.н. Изобщо няма смисъл да продължавам тази тема..

  Относно другото ти изказване “В булгаристан случаен човек не може да забогатее по никакъв начин. Понеже на доста хора това не им харесва те опонират, но млъкват пред въпроса: Посочи ми един той познат случаен човек забогатял? Без успели родители, без връзки, без да е престъпник, и да е започнал бизнеса си със спестявания….да…няма такъв.”

  Мдаа аз познавам такива, даже не са от IT сферата и са направили пари! Това сигурно те изненада. Е нямат къщи в Бояна за няколко милиона, но се замогнаха достатъчно. Същите тези хора още от студентските си години четяха като луди това, което виждаха, че има смисъл, а не по безмислените предмети в университета. Същите тези хора бачкаха след това като луди, с това с което се захванеха (почивни дни нямаха).

  Съгласен съм като цяло със статията. Ето малко и мои размисли:
  Стъпка 1: Трябват пари, за да правиш пари – Това е така! Но това не трябва да обезкуражава никой. Ако нямаш пари имаш две възможности. Едната е да се научиш да инвестираш и то в изключително високо рискови неща и задължително с голям leverage, за да може един ден като натрупаш някакво достатъчно количество пари да минеш към сентенцията “Трябват пари, за да правиш пари”…демек намаляш дяла на рисковите инвестиции и дизерсифицираш към доста по – ниско рискови. Тази възможност е добра за хора, които имат добри текущи доходи от заплата и за тези, които социалните умения не са им голяма сила. Другата възможност е да се научиш да продаваш. Това е добре за хора с малки доходи в момента, за хора които искат активно да участват някой ден в отварянето на бизнес и ръководенето му и т.н. Това е мега важен skill!

  Стъпка 2: Трябват връзки, за да правиш пари. – Това също е така! Само, че има едно голямо НО и ronin го е казал вече. Ако си никой в момента, разбирай работиш някаква работа в някаква фирма никакви връзки не можеш да направиш. Връзките с бивши и настоящи колеги не ги броя, защото те едва ли ще ти послужат когато развиеш някакъв бизнес. Още повече, че бъдещият ти бизнес може изобщо да не е свързан с това, което работиш на текущата ти работа. Връзки се правят в процеса на създаване на бизнеса. Да тогава може пак да си никой, но имаш много по – голям шанс да се срещнеш с други големи собственици на компании и т.н. и някой наистина да хареса идеите ти, работата ти, както и куража ти да се захванеш от нищото!

  Стъпка 3: Действайте отрано (“кладенеца”) – Това също е така! Не чакайте да станете на 60 години!

  И още нещо. Не забравяйте, че от заплата не се забогатява! Да може да се замогнеш за известно време, но никой не знае колко време може да работиш това. Въпреки, че в момента ИТ е много вървежно в БГ, то никога не знаеш до кога ще бъде така. Освен това като ИТ в повечето случаи си имаш “срок на годност”, който изтича, като станеш над 35 и имаш деца, семейство и т.н и нямаш времето да четеш книгите по 1000 страници за най – новите технологии и т.н.. Като голям “манагер” също не е ясно колко време ще стоиш на заплата. Note: Всяко нещо си има изключение, така че ако вие сте изключението, моля не се заяждайте за този абзац ;)

 42. Що бе, може и без пари. Аз познавам една мома от село, която стана фолк певица в Пайнер и сега сменя возила от по 100К нагоре….и са нейни лични. Защо давам този плосък пример? Истината е в стойността, която е една идея пред началния капитал. ВИНАГИ. Последното изречение не е в подкрепа на поп-фолка. Под “стойност” имам предвид нещо, к някой иска жадно да поребява, а не че е стойностно. Особено сега както живеем в условия на интернет, човек буквално може да направи пари от нищо. И на такъв пример съм пряк свидетел.

 43. Нямате представа колко сте прави всички.
  Тайната е в разнообразието.

  Успех на всички!

 44. Поздравления на Рая Христова за темата. Коментарите, които прочетох, най – вече тези на bnight и някой, ме изправиха на мисълта, че 1. Заможен в България се става най – вече с IT работа и 2. Богатите хора нямат почивен ден, тоест нямат личен живот. Изхождайки от 1. и 2., и комбинирайки ги, достигам логично до 3. Ако такива са богатите в България, айде няма нужда…

 45. @Виктор
  Истински богатите имат много почивни дни. Направо всеки ден им е почивен.
  Но тези, които искат да се измъкнат от тази класа, в която са родени, и да минат едно стъпало по-нагоре – те наистина трябва доста да поработят.

 46. 1. Отивате на happyminercoupon.com и се регистрирате.

  2. Поствате нещо подобно на 5 различни места.

  3. Взимате си безплатния купон.

  4. Отивате на www. virtaex.com и продавате купона.

  5. Получавате лесни 10$ в пейпал.

 47. Благодаря, изключително полезна информация предоставена от повечето коментари !!!

 48. Понеже прочетох всички коментари и някъде беше споменат един от любимците ми Бил Гейтс. Той натрупва първият си капитал чрез измама като продава на IBM операционна система която не имал, после е купил въпросната операционна система от някакъв клет програмист, като му е обяснено, че ще тази система ще се ползва с учебни цели.
  След това го играе приятелче на Стив Джобс и Ейпъл като цяло, краде всичко що може да се открадне, докато от Ейпъл не се усещат ( Те и Ейпъл не са много стока , и в началото поне бая неща са пооткраднали ) , но то затова и едните и другите много ревностно си защитават продуктите ( крадеца вика : дръжте крадеца ).
  Бил се отказа от софтуера за да захване къде по хуманно дело – Монсанто. първото което намерих като информация http://www.otizvora.com/2012/02/3826

  Път за изкарване на пари: лъжа , измама , заблуда.

 49. Здравей,

  Много ценни съвети има в този материал, а и в другите материали написани и публикувани на този сайт. Съгласен съм с повечето твърдения и хипотези. Забелязвам, че има неща изразени от теб като основни – да кажем за твърдението, че „трябват пари за да правиш пари” с това твърдение абсолютно не съм съгласен, както и хипотезата, че ако получавам заплата 1800лв. щял съм да събера повече пари.

  Доводите са ми следните:
  има десетки, дори стотици сектори в икономиката при които входа е отворен и можеш лесно да стартираш собствен бизнес с наистина джобни пари. Това са сферите на услугите, свободните професии, различни занаяти. Ето аз започнах своя бизнес с има няма 120лв. и на шестия месец имах чист доход след данъци и осигуровки 1300лв. месечно. Преди това работех без осигуровки за 400лв. вярно е, че доходите не са равни месечни суми, но когато в края на годината изравняваш се вижда колко си печелил през съответната година. За мен беше важно да имам клиенти преди да съм напуснал работа и преди да се регистрирам в ТР и НАП.

  По отношение на твърдението, че с 1800лв. ще спестя за стартиране на бизнес мога да каза следното нещо – колко и какви хора получават тази заплата? Какви разходи има съответния човек? Защото обикновено тези пари се печелят или от предприемач или добре квалифициран човек с много опит. Ако плащаш ипотека и ходиш на работа с кола и работата налага да ходиш с разни костюми то тези пари не са много. Разходите за наем/ипотека, сметки и храна в България са огромни на фона на заплатите дори в София. Ти си във Великобритания и сега можеш да направиш разликата. Там минимална заплата стига да покриеш наем, сметки, храна, транспорт и общо взето почти всичко, ако печелиш по – малко от минималната заплата има WTC – държавата ти помага да имаш минимален доход да се грижиш за семейството си. Същия стандарт в България е около 1400лв. месечно. За жалост 1400лв. не е минималната заплата в България!

  Смятам, че много рядко човек на тази заплата ще рискува да стартира собствен бизнес и шефа да разбере защо идваш на работа изморен и умърлушен, ами рискуваш да загубиш сигурната работа. Можеш да пестиш, но едва ли спестеното ще отиде да станеш баничар.
  Считам, че по – важно е какво искаш и да научиш как да го направиш. Съвети и препоръки за правене на пари не са най – лесното нещо, тъй като изисква комплекс от факти и обстоятелства около човека стартираш бизнес. На запад съвети за това се дават от квалифицирани адвайзери срещу хонорар. Можеш да отидеш в Citizen Advice Bureau за съвет или в Jobcentre Plus, но какво от това – ще ти наговорят един куп глупости и така?

  Когато нямаш капитал естествено е да търсиш бизнес, който не изисква една чанта с пари. Наличието на големи суми у един човек не означава, че ще е успешен предприемач, просто е много важно какво можеш, а какво ще правиш е въпрос на проучване. Моя опит показва, че когато няма капитал и искаш да правиш пари е да избереш сферата на услугите и то тези от тях които не изискват инвестиции, а бачкане и то здраво, малко реклама и препоръки от доволни клиенти.

  Моята тъща през 2011 получи обезщетение – една торба с пари и реши да се прави на бизнес дама, но фалира и сега с остатъка стиска, стиска, но парата е потрошена. Та парите сами по себе си изискват знания и умения да ги управляваш в разумни инвестиции.

 50. Само недейте да забравяте най-важното! За какво всъщност ви трябват всичките тези пари? Да не се окаже накрая, че сте пропилели целия си живот трупайки капитал, който когато вече натрупате ще се чудите какво да правите. Защото за какво са ви много пари когато сте вече стари болни? Правенето на пари е хубаво нещо, но не го превръщайте в самоцел. Това определено няма да ви направи щастливи.

 51. Хора, това което чета и което разбрах за авторът на тази статия и от вас коментиращите е че вие сте млади хора с много мечти за успешен живот.

  Това, което сте пропуснали да напишете е едно много просто нещо. Действие. Мисълта идва и отлита ако не бъде реализирана, затова млади хора реализирайте вашите идеи.

  Виждам големи цели и много амбиции, но всичко това е безполезно, ако липсва действието.

  Аз преди време отворих сергия за плодове и зеленчуци. Държа да отбележа, че много обичах работата си и правех всичко възможно за да се облагодетелствам и да развия този малък бизнес.

  Понеже аз обичам да говоря в цифри. Средно съм взимал 1000-1500 лв на месец. 10 години по-късно , разполагах с 13 сергии и 17 човека, които работят за мен. Заплата ми беше около 7000 лв на месец.

  Един ден познат ми каза, че има по-добри начини за печалба (магазини за бързо хранене). За мен не беше нещо ново това, защото и като дете съм работил по различни заведения, бях заделил около двеста и петдесет хилядарки с които започнах бизнеса си ( отворих две дюнерджииници)
  Едната е на хотел плиска, другата е в студетнски град до спирката.

  Инвестицията беше с голям риск, но бях решил да взема нещата в свой ръце. Сега правя оборот между 3 и 5 хиляди лева на ден. Средно месечно взимам по 50 бона.

  За 5 години в бизнеса се очаква да съм станал милионер, но не съм. Всичко инвестирам в земеделски фондове. Така, че от ренти и земи взимам още около 200 хиляди годишно.

  Мисълта ми е хора, че не трябва чак толкова да умувате и да търсите някакви чужди фирми , които движат нещата, ами просто излезте на улицата и се огледаите. Не твърдя, че съм умен човек. Просто използвам възможностите, които света ми предлага, успех!

 52. Абе… Ето я формулата. Лъскаш две ябълки, лъскаш. Хапваш едната и докато стигнеш до другата.. Аз ти давам интересна концепция. Слушайте! Ако ви се занимава… Верига циркаджийски павилиони с пъстър купол… Пишете ли? Тясно специализирани в производството на 5… Казах 5! Различни ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИ шейкове…. Споко, един път само се прави технология… Продават се в пъстри огромни чаши от картон…. И наименованието на веригата е… МИС МУС. Мусове ше правим…. Шоколадов, бананов, мента, ягода…. Айде, безплатна съм, ше почерпите. Много цветове искам… Като детски кът… Всички са деца… А хората купуват ЕМОЦИИ….

 53. Здравейте.
  Наистина трябват пари за да стартираш,нещо,но НИКОГА не ги инвестирайте в едно всичките средства които имате.Четете,има много литература за всичко.

 54. За да станете богати ще трябва да имате брутален гръб във България :) да не ви натиснат институциите!

  Харесват ми стъпките но това са стъпки за начален бизнес на човек който не е имал сблъсък със бг институциите, идва момент когато ти казват глоба или черпиш една вечеря която ти струва 15 хиляди най-малко!

  Да влизам ли за изнудванията и конкуренцията да не говорим че във Голям град да отвориш магазин ей така няма как да стане на централно място абсурд ако не се договориш със мутрите които държат региона!

  Харесват ми тези идеи които всеки вярва и принципно има начин да минеш между капките тук там, но станеш ли голям ще дойдат тези моменти когато се чудиш как да се справиш със тези боклуци :)

  Стъпките които ви предлагам аз са следните:

  1.Пари да имате
  2.Вложете ги във акции или нещо което няма голям достъп до Българска част
  3.Направете си план и цел
  4.Не спирайте да работите ден и нощ!
  5.Спрете да вярвате за Бил и Марк и другите милионери тези милионери зад тях имат клубове от хора които са си продали душата за да контролират хората, тези неща че вие ще сте следващият Бил или Марк Зукърбърг надали ще стане!

  Все пак успех!

 55. Придобиването на богатство не става нито с много работа, нито с късмет. Печеленето на големи материални блага се осъществява единствено чрез присвояване (кражба), заблуда (лъжа) и корупция (вземане на подкуп). Още Балзак е казал, че зад всяко голямо богатство се крие престъпление. В световната история няма сведения за забогатял човек само затова, че е бил умен или работлив. Но примерите за не много умни, но предприемчиви, започнали производство, назначили хора, които да работят за тях, и забогатели на техен гръб, са много. Повече прочетете тук:
  https://prodanov.org/kniga/stres.html#st32

 56. Гео Пеев, ако си беден и тъп съдбата ти е да си беден и тъп.

 57. @Гео Пеев – напротив, милиони примери има за хора, постигнали много благодарение на личните си качества.

Leave a Comment