Фриланс (свободна практика)

“Фриланс” (freelance) е английският еквивалент на “свободна практика”. Това означава да работите за себе си, като сами намирате пазар за своите продукти или услуги. Тук вместо работодател имате клиент, който ви плаща за свършена работа.

За разликата между свободна практика, бизнес и допълнителен доход вижте Какво е собствен бизнес (и какво не е) .

Примери за фрилансъри:

 • адвокати, лекари, нотариуси, архитекти
 • майстори, шивачи, готвачи, бижутери
 • певци, танцьори, пианисти, цигулари
 • писатели, журналисти, сценаристи
 • програмисти, уеб-дизайнери, инженери
 • учители, преподаватели, трейнъри

Забележете, че всички те могат да работят и на щатни места (при работодател), а не задължително на свободна практика. Обратното също е вярно – много професии могат да се практикуват свободно, а не само при работодател.

Фриланс работата е два вида: постоянен фриланс или работа по проект.

Постоянният фриланс е работа с множество дребни клиенти. На този принцип работят личните лекари, частните учители, блогърите и търговците в кварталните магазинчета. Заплащането от един клиент е малко и се разчита това да се компенсира с количествено натрупване.

Фриланс работа по проект е работа с един или малко на брой едри клиенти. Например – адвокат работи по голямо дело с един-единствен клиент, вместо стандартната работа с десетки клиенти и кратки 30-минутни консултации. Друг пример – уеб-дизайнер работи по мащабен цялостен проект за сайт, вместо стандартната работа с дребни поръчки за сайтове от 1-2 страници.

Важно е да знаете, че допълнителният доход не е фриланс, както и че фрилансът не е собствен бизнес. Фрилансът се различава от бизнеса по това, че при бизнеса други хора работят за вас и ви изкарват пари. Фрилансът се различава и от допълнителния доход по това, че допълнителният доход не е основен доход и не е достатъчен да се изхранвате от него. За да се каже, че вие сте на свободна практика, трябва да може да се издържате само от това.

Напомняне: за разликата между свободна практика, бизнес и допълнителен доход вижте Какво е собствен бизнес (и какво не е) .

 

С други думи, фрилансът много прилича на занаятчийство: парите зависят главно от вашите лични умения и обема работа, която вие лично може да свършите. Няма как да “отстъпите” работата на друг, няма как да наемете друг да я върши вместо вас. (Представете си само как Бритни наема друга певица да поеме концерта й, понеже иска да мине от фриланс към бизнес!) А дори и да може, клиентът би се почувствал измамен. Той избира фрилансъра мажоритарно – заради определени лични качества.

От известно време следя блога на Иванка Могилска, който разказва за нейната борба като копирайтър-фрилансър: търсене на клиенти, преговори за цена, дни без работа или прекалено много работа… Тези три нейни поста са особено интересни:

Когато пишех диалози към един сериал, работата ми беше добре платена – за един епизод получавах колкото половин заплата. Преди да започна пратих няколко тестови разработки и си мислех колко е вълнуващо да пишеш реплики за герои, които ще видиш по телевизията. Затова и толкова се зарадвах, когато ме одобриха.

Срокът за епизода беше 1 седмица за чернова и още 1 седмица, ако трябва нещо да се оправи. Обикновено успявах да свърша 70% от работата в събота, а останалото да сместя в неделя между беленето на картофи и миенето на пода. Останалото от останалото – форматиране, пояснителни бележки и прочее – дооформях вечер след работа. Ако трябваше нещо да се дооправя, това ставаше следващата събота и неделя. Понякога това беше целия епизод, тоест всичко отначало.

И какво излиза накрая? Реално получаваш половин месечна заплата за няколко дена работа. Но също толкова реално тези “няколко дена работа” се усещат като цяла седмица работа, защото те са допълнително към 40-те часа седмично + 10-те часа път.

Всъщност заплащането беше достатъчно, че да мога да напусна работа и да се отдам изцяло на това като истински фрилансър. Тогава нямаше да се преуморявам, напротив – щеше да ми остава доста повече свободно време, а парите щяха да са същите или по-добри.

Но за сметка на това не се знае колко време ще има поръчки и какви. Няма социално и здравно осигуряване. Няма кафе сутрин с колеги.

Моя бивша колежка В.А., много добър трейнър (обучител), беше работила на фриланс няколко години. Тогава изкарвала повече пари, отколкото сега във фирмата, като имала и повече свобода на действията. Но й липсвало точно това – кафето сутрин с колегите, контактите, смешките на обяд и разкарването вечер след работа.

Друг мой познат правеше уеб-сайтове за чужденци. За един сайт взимаше колкото три заплати, а го правеше за месец-месец и нещо. По едно време напусна работа за малко, после пак започна – нищо, че имаше предостатъчно поръчки. Неговите причини бяха главно осигуровките и стажа, а донякъде и възможността за контакти с потенциални клиенти.

Фрилансът е интересен вариант за изкарване на пари. Както всички други средства, и това няма да е универсално подходящо за всички. Ако сте решили, че това е вашият начин на работа – желая ви успех :) Надявам се само да направите плавен и добре обмислен преход.

24 thoughts on “Фриланс (свободна практика)”

 1. Чудно описание на това що е фрийланс. Мен напоследък ме вълнува как се развива човек след като достигне фрийлансърския си капацитет. Някак все пак минава към бизнес? Захваща нещо съвсем различно? (Това не ми се струва добра идея, ако вече правя нещото, кеото обичам.) Имам някои размишления по темата, но ще се радвам, ако споделиш и ти.

 2. Страхотна тема. Не знаех какво е фрийланс. Сега ми стана долу-горе ясно, а относно писането на текстове – работа мечта:)

 3. @Георги – благодаря. “Горе-долу” ? :)

  @Могилска – и аз доста съм мислила за прехода от фриланс към бизнес. На този етап отговорът за мен е “не може”. Например ако ти си да кажем писател, много си добър, и много те харесват. За да стане това БИЗНЕС, трябва вече да имаш други хора, които да пишат вместо теб, а ти да си им мениджър или редактор. ю

  Същото е и с адвокатите примерно. До един момент ти си действащ адвокат, много си добър и много си обичаш работата. Но за да стане бизнес, трябва ти самият да можеш да не работиш – да можеш да наемеш хора и само да ги управляваш.

  Тоест и в двата случая трябва да спреш същинската си работа (примерно писане), за да можеш да изградиш бизнес – който е СВЪРЗАН с писане, но НЕ Е писане. И само отвреме-навреме да си позволяваш ти самият да пишеш нещо просто така за кеф. Само че тогава ще си известен не толкова като автор, а по-скоро като редактор или мениджър.

  Това са ми мислите на прима виста :)

 4. И моите са в тази посока. Освен идеалния ми план… Няма да задръствам коментарите. Може би по-късно ще продължа темата във форума. Благодаря ти. :)

 5. Работил съм като преводач такова нещо и даже съм пуснал обяви в няколко сайта. Имам чувството че повечето са спамърски истории. Но няма лошо човек да опита такова нещо. Изкарват се до 200 кинта на месец. Откакто съм се преместил в Канада обаче не ми се и случвало колкото и пъти да кандидатствам за обява да ме одобрят.

 6. @kill_u – това, което описваш е по-скоро допълнителен доход, отколкото фриланс в чист вид.

 7. Ами ако на фриланс можеш да разчиташ, тогава няма смисъл да спорим. Аз обаче съм чувал рядко някой да разчита на такова нещо. Даже самите фрилансъри търсят твърдото. Спомням си че бяха ме оферирали да пиша по 5 статии на ден и то различни статии в три различни и парите бяха смешни само защото нямам опит. Докато натрупаш опит в това и докато се докажеш и то станало време да се пенсионираш, а пари за пенсия от къде? хихи

 8. Работата като Freelancer в България не е много популярна,но примерно където съм аз в Лондон определено има стотици хиляди такива под една или друга форма.
  Работа като Freelancer:
  Нямате Шеф,Работите за Себе си,когато и колкото ви е нужно.Работите за да печелите толкова колкото искате.Колкото повече работа си намирате толкова повече ще печелите.
  Тук в Англия например е доста добре измислено Държавния начин на работа като Freelancer или работа като Self Employed по същия начин със същите правила.След като придобиете статут си търсите работа според уменията които притежавате и започвате да ги предлагате на пазара на труда.На същия Принцип работи и работата като Freelancer която основно е популярна сред Писатели,Дизайнер(УЕБ),Девелопери и прочие.

 9. @kill_u – именно :) Аз точно това казвам, разликата между фриланс и просто “нещо допълнително” е: истинският фриланс ти е достатъчен за основно препитание.

  Като в примера с уроците по английски: ако изкарвам 100лв месечно от тях, като в това време работя 8часа на друго място, това е просто допълнителен доход.

  Когато изкарвам 1000лв от тях и само от тях, това е фриланс.

  А когато наема други хора за преподаватели, тогава става бизнес.

 10. това пък с преводите е супер смешна история, едно време плащаха по 3-4 лв на страница (разбирай 1800 символа). Излъгах се веднъж с една документация, дадоха ми някакви пари, и след това им казах , поне 5 лв на страница иначе не пипам. И те се отказаха, и по-добре де. (Говоря за преди 6-7 години беше това)
  Сега нямам идея как е,

 11. Рая, здравей!
  АЯз и съпругата ми работим точно фриланс и сме много доволни ,защото в малкото градче , в което живеем ,това е един от малкото начини да изкараш допълнително пари!)

 12. изпусна фотографи, те са най-яркия пример за фрийлансъри ;)

 13. Не мога да разбера едно нещо – на няколко места се изтъква причината “осигуровки”, за да не работи човек самостоятелно…. защо смятат така тези хора, и имат ли обикновените познания, за да са наясно, че работейки за чужденци или взимайки по 3 заплати месечно, независимо, че нямат шеф могат съвсем спокойно да се осигуряват, при това на избрана от тях сума….

 14. Очевидно ако могат ВСЕКИ месец да си докарват колкото 3 заплати с фриланс, няма проблем.

  Обаче ако и в двата случая взимаш примерно 1000лв чисто месечно, но на заплата имаш примерно 250лв осигуровки към тези 1000лв и това са ти отделно, ти не ги виждаш, не ги усещаш. А ако от фриланс взимаш 1000лв трябва да извадиш стотина лева минимум, и сам да ги внесеш.

 15. Аз не знам дали точно тук е мястото да попитам, но все пак… Какво ще кажете за опцията на Google за създаването на безплатен личен сайт. Някой опитвал ли е и какви са му отзивите затова?Все още се чудя дали да опитам?

 16. И аз имам опит като freelancer. Работех на трудов договор като счетоводител, в същото време се появиха 2-3 клиента, които искаха да им водя счетоводството. От допълнителните клиенти изкарвах още една заплата. И понеже основният ми работодател доста ме ядосваше бях решила да напусна, така и така имах допълнителни доходи. Но добре че не го направих. Защото фирмите изпаднаха в затруднение – беше 2009 година, появиха се първите симптоми на икономическата криза. Не можеха да си позволят разходи за счетоводство, отказаха се от услугите ми. Това беше първият ми урок относно несигурността на допълнителните доходи. За моя най-голяма радост се оказа безболезнен за мен.

 17. Така е, фрилансът е несигурно нещо. Но с времето се стабилизира.

Leave a Comment