Голям бизнес в малък град?

Ако живеете в малък град, фразата “то в тоя забутания град…” със сигурност ви е позната.

Снимка: Grzegorz Polak (username Grzesiek), с разрешение

Снимка на пуст град

Вчера К. от нашата Facebook група ми писа:

“…Та…как ако не сме в София, а в някой по-малък град, да правим примерно почистване по домовете на хора които никога не биха ни допуснали, поради тези предрасъдъци, как като гледат старите хора по новините всеки ден за грабежи?…”


Това по повод примера от материала Как да изкараме повече пари с допълнителен доход (стъпка 4): Кой ще плати за вашата идея , точка 4.2.

ИМА ЛИ ГОЛЕМИ ПАРИ В МАЛКИЯ ГРАД ?

Краткият отговор е: да.

Жената от статията Не искам повече пари! е започнала тук, в малкия град. Освен нея има и много други успели хора с много пари – смея да го твърдя, защото ги познавам лично. Конкретно в нашия град има няколко големи производства, частни, създадени еднолично. Имаме и чужди заводи, естествено, но 1/3 от големите са на тукашни хора.

Вижте само Димитровград, който е близък до моя по население. Там е създаден пословичния бизнес на “Пайнер Мюзик”:

Снимка: http://upload.wikimedia.org

Снимка на центъра на малък град

ГРАДЪТ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

Вчера чета следното в bg-mamma (темата е “Какво е нужно, за да потръгне един бизнес в България”):

…Просто се чудя дали Русе е град с достатъчно перспективи за развитие на бизнес…

Според мен Русе е достатъчно добър град – или поне не по-лош от някой друг. (Всъщност той дори не се класира като “малък” град.) Истината е, че в малкия или в големия град – няма значение! Въпросът не е до възможностите на града, а до ВАШИТЕ възможности.

Ще го кажа така: ако едно пате не може да плува, няма значение дали езерото е малко или голямо.

УСВОЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ

Освен това има едно нещо, наречено “усвояване на възможности”. Например вие можете да изядете максимум две порции на обяд. Ако малкият ресторант така или иначе ви предлага тези две порции, има ли смисъл да ходите в големия ресторант, защото там давали по двайсет?

Ако сте завършили атомна физика, къде ще имате повече възможности – в София или в Козлодуй / Белене?

От друга страна, в малкия град наистина трудно ще направите блестяща HR кариера. Единствено по-големия град ви дава тази възможност. Но ето уловката: това е реална възможност само ако вие искате да я реализирате!

София например – има много големи и тясно специализирани компании в сферата на фармацията, HR, международната търговия, консултантските услуги. Това са 4 различни възможности. Само че ако вие се интересувате само от фармация, но не и от останалите три, тогава всъщност възможността за вас е само 1. Останалите не ви топлят.

А ОТНОСНО ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БИЗНЕС ?

Горните примери бяха главно за намиране на работа. Как обаче стои въпросът с бизнеса? Не е ли вярно, че в големите градове има най-много възможности за допълнителен доход и бизнес? Все пак там има повече хора, а повече хора = повече клиенти?

“Повече хора” може да е равно на “повече клиенти” само ако смятате да продавате всичко на всички. Което е невъзможно. Все пак “повече хора” би могло да наистина да означава повече пазар, но също така означава и повече конкуренция, повече изисквания.

И накрая, помислете сериозно върху следното:

НИЕ НЕ СМЕ В КАМЕННАТА ЕРА

…и вие не сте вързани за града, в който живеете.

Първо, защото много бизнеси могат да се управляват дистанционно. Типични примери са писането на текст, правенето на снимки, IT, консултации и обучения и пр.

Второ, защото малкият град НЕ е самотен остров в океана. Около него има други градове, до които се стига с влак / кола / автобус. В тези градове живеят хора, работят бизнеси, предлагат се услуги. Да достигнете до тях е само въпрос на желание.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Снимка: Christian Steinkrüger, с разрешение

Снимка на запалена клечка кибрит

Е, добре, един голям град наистина предлага малко повече възможности. Освен това той е архитектурно проектиран като едно цяло – затова 30км с метрото не са като 30км по разбити, непочистени от сняг пътища. Признавам.

Но възможностите са там, където сам си ги създадеш.

Ако се занимавате с шиене в малкия град, но не сте достатъчно добри, проблемът няма да се реши като смените града с по-голям. (Просто ще се изложите пред повече хора.)

Не се оправдавайте с това, че сте от малък град и той не ви предоставя възможности за бизнес. Където липсва възможност – създайте си я. Защото и в малкия град има големи пари.

PS: Вижте още  Херлуф Бидструп за парите и богатството (1)

13 thoughts on “Голям бизнес в малък град?”

 1. Има значение къде ти е бизнеса, но това е съотнесено спрямо самия бизнес. Тоест за накои бизнеси има значение, за други няма. Например едва ли е удачно да правиш гурме ресторант в центъра на Попово, освен ако няма някакъв друг фактор – както например защо всички ходим да ядем миди в Мидена Ферма. Има обаче бизнеси, които ако се подберат внимателно даже е по-добре да са в малкия град. Аз например съм хиляди часове работа назад за да се обезпечавам в големия град, а геолокацията няма никакво значение за любимите ми бизнеси, ако бях в малък град да имам къща с басейн, вместо някакви кутийки наречени жилище.

 2. @Свилен – хаха :))Е, в този случай да. Луксозните продукти и услуги се ПРОДАВАТ там, където има достатъчно високо ниво клиентела.

  Но ако бизнесът ти беше да ПРОИЗВЕЖДАШ лукозни стоки или пакетирани гурме храни (малко оксиморонче стана, ама в името на примера ;), то тогава би могъл да локираш производството и в малък град.

 3. Има естествено, понякога даже и в повече от големия град. Както е казал бай Тошо: “Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал…”, въпреки че е визирал съвсем друг вид материал…

 4. PS: В момента пиша една статия, в която описвам как в едно забутано американско село състоящо се от няколко къщи, един фермер прави луди пари… Заглавието и е малко цинично: “Лайняния бизнесмен”, но след като се прочете… :)

 5. Прочетох я цялата, много интересна (и очевидно печеливша) идея :) Благодаря и за линка.

  ПС Да ти призная, като читател, аз лично бих посещавала блога ти доста по-често, ако не бяха цинизмите.

 6. @Рая – Имах предвид да се конкретизираш, блога като цяло или определени статии?!

 7. Ами някои от снимките ти, оня материал за имената на колите, това там за телефонните тероризъм :)

  С което не ти казвам да го променяш. Всеки трябва да си има стил и конкретна аудитория. Просто споделям лично за мен как е :)

 8. @Рая – Някои ситуации и случки се налага да се опишат по такъв начин, че нещата да се представят такива каквито са и да се назоват с истинските им имена, иначе се губи ефекта. Конкретно за моя блог, аз не целя да го правя по учебник т.е. да държа една линия, стил на писане, да целя аудитория, да спазвам формати и прочие. Аз просто намирам нещо което ми е интересно или ми се е случило такова, изтипосвам го в блога и това е. Който иска чете, който не иска – блогове колкото щеш. :) Че някои статии са грубички, грубички са, спор няма, но са забавни, нали?! :))

  PS: Прочете ли статията за часовника?! ;)

 9. Да бе, разбирам те. Затова ти казах, че моето мнение е само едно мнение от многото, а останалото си зависи от теб.

  Статията за часовника не я четох, само разгледах снимките :)

Leave a Comment