Има ли смисъл от бизнес-план (2)

Така, хайде пак да опитам по темата с бизнес-плана. (Ето първата част: Има ли смисъл от бизнес-план )

В случая под бизнес-план (БП) ще разбираме:

Бизнес-планът е официален документ в определен формат, с който се посочват бизнес-целите и планът за постигането им. Обикновено БП обхваща период от 3 до 5 години. БП задължително съдържа очакваните стойности на приходите и разходите (по седмици, месеци или години), както и в какви срокове се очаква да се постигнат заложените цели. БП съдържа оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за събитията.


Примерно съдържание на БП (pdf)– от Иван Тодоров, доктор по Икономика, Денел ЕООД

Примерно съдържание на БП – от българското wiki

Искам сега да ви кажа какъв ми е проблема с БП :)

Няма смисъл от подробен бизнес-план, когато сте НАЧИНАЕЩИ в бизнеса или започвате НОВ бизнес. Защото няма как да сте добър плановик в нещо, което е ново и непознато за вас.

Обяснявам:

1. “БП е официален документ в определен формат”. Освен ако не кандидатствате за бизнес-кредит, не виждам смисъл да се хабите и да пишете 30 страници формалности. Които вероятно после няма и да отворите. Мисля, че това време може да се използва за нещо доста по-продуктивно, като например за опознаване на вашият Идеален клиент (подробно го има в Ръководството).

Да, важно е да сте обмислили нещата и да знаете какво точно ще правите. Ако имате някакъв план, някаква структура в главата си – това може да е напълно достатъчно. Не мога да се ангажирам с мнението, че като го изсипете това на хартия “в определен формат”, ще спечелите нещо конкретно.

2. “Обикновено БП обхваща период от 3 до 5 години”. Да планирате за толкова дълги периоди напред е трудно, при всички положения. Но това планиране звучи направо абсурдно, ако започвате нов бизнес! Защото вие нямате данни от минали периоди, на които да стъпите.

За да може да прогнозирате за 3 години напред (като нали целта е накрая да имате някаква реалистична прогноза, а не изсмукани от пръстите цифри), вие трябва да имате три пъти по толкова данни за минали периоди. Тоест, за да имате стабилна прогноза за цели 3 години напред, трябва да имате данни от 9 минали години. И пак няма 100% гаранция.

А когато вие сте начинаещи в бизнеса или пък започвате нов бизнес, вие имате данни точно за 0 бр. минали периоди. Тогава на база на какво точно ще стъпят вашите прогнози занапред?

3. “БП задължително съдържа очакваните стойности на приходите и разходите (по седмици, месеци или години)”. Така. Част от аргументите ми вече ги казах в предната точка.

Мога да се съглася, че разходите като цяло могат да се планират. Хайде да кажем ще заложите +20% над базовата цифра заради непредвидени разходи.

Само че, печалбата на един бизнес е разликата между приходите и разходите. Разходите ги знаем, защото те зависят почти само от вас. Обаче приходите?

Приходите ви зависят от клиентите (брой) и колко пари можете да вземете от един клиент (цена). Вие може да си смятате разчетите при 20-30 клиента и 25лв цена, обаче какво става, ако реалността ви даде само 5 клиента и то при 15лв цена? (Това впрочем са реални цифри от реална ситуация.)

4. “…както и в какви срокове се очаква да се постигнат заложените цели”. Тук ще направя един паралел, ако може.

Значи, мога да приема прогноза за колко време се взима София-Варна с кола, ако прогнозата е от човек, който 5 пъти е пътувал София-Варна с една и съща кола, при едни и същи условия, и сега ще пътува за 6-ти път със същата кола и в същите условия. (Като пак няма гаранция, че няма да има проблем с колата или задръстване из пътя, но да не се вманиачаваме – все пак нали това е прогноза. Със 100% точност са само фактите в миналото.)

Отделно в коментарите към предната част стана ясно, че от подадените бизнес-планове 90% не се развиват както са били замислени. Стана ясно също, че май дори хората с БП не ги следват “по конец” :)

5. Накрая, едно много, много важно уточнение. Аз не се обявявам против планирането в бизнеса. Планирането и обмислянето ПРЕДИ да започнете бизнес и ПРЕДИ да инвестирате дори 20лв са си съвсем на място!

Моята теза е против бизнес-плана като документ в определен формат и съдържащ подробни финансови разчети, особено когато се прави от начинаещи. Моята теза НЕ Е против планирането изобщо.

Естествено, ако Кока-Кола или Сузуки тръгнат да се преструктурират, не ги виждам как ще минат без подробен и ужасно обемен бизнес-план :)

Източник: http://www.dilbert.com

31 thoughts on “Има ли смисъл от бизнес-план (2)”

 1. Ооо, това е друго, Рая. :)
  Докато съм писала първият коментар, ти вече си изяснила позицията си напълно!

  Бизнеса работи и с привлечени средства – от банките, а там има установени правила. Без бизнес-план в определен формат и “подробни” финансови разчети, никой няма да ти обърне внимание – споделям, от минал опит. ;)

  Друг е въпросът, как се прави такъв план, до колко е реалистичен и защо остава само на хартия …

 2. 1. Формат – не е уточнен какъв – виждал съм много видове. Ако го правиш за себе си само няма нужда да си толкова стриктен. Частта с клиента е пак част от бизнес плана
  2. Могат да се правят прогнози на база информация. Тук е въпроса доколко си способен да я намериш. Да не говорим, че в ерата на Интернет има такива статистики, че ум да ти зайде… Няма нищо сигурно в тоя живот, но по добре жалка прогноза отколкото без прогноза.
  3. И това може да се смята ама не е за непросветени.

  Почваш да ме учудваш с изказванията си….и на други места съм засичал бисери ама те това за БП-на е ……
  Разбирам ти тезата, но не съм съгласен с нея освен в частта за формата ( но никой не те задължава с формат ако няма да е за пред банка примерно ).
  Предлагам да се съгласиш, че мнозинството сме прави иначе рискуваш да тръгна пост по пост с опровержителни статии в блога ми :):):):):)

 3. @Адриана – да, и това е единствената причина (за мен) да се направи бизнес-план.

  @Свилен – ами давай, тъкмо ще вземеш да пишеш по-редовно :)

  Засега обаче не виждам ясна връзка между БП и успеха на бизнеса. Има хора, които без БП са започнали и са успяли; има и такива, които си пишат БП като за “Отличен 6” в УНСС и реалността ги изяжда :)

  В ерата на Интернет има много, но не всичко. Намери ми примерно потреблението на варена царевица в крайморските райони през туристическия сезон за периода 2005-2011, разделено по местни купувачи и туристи :))

  И изобщо, ама изобщо не мога да разбера – каква файда виждаш в погрешната прогноза?

 4. @Свилен – за формата хайде Тони да каже има ли определен формат. Но мисля, че при всички случаи БП като ходиш да искаш кредит трябва да обхваща всички аспекти на бизнеса. Отврат! :)

 5. Е и аз мога да ти кажа за формата, има различни, но се следва едни основен принцип в подредбата. Абе специално ще му отделя внимание на бизнес планирането в блога си.
  Искаш за царевицата??? Дай ми 500лв + 2 месеца и ще имаш такава статистика, а на бас?

 6. Рая,

  Да подчертая, че никога не съм правил бизнес план, и вероятно представата ми за него е грешна донякъде но:
  1) Не ми изглежда логично , да правиш бизнес, без да си успял да анализираш предварително обстановката, т.е да си събрал някакви полезни данни, които да ти правят основата. Данни се събират лесно, на база на : културни особености, професионални особености , и т.н. След това можеш да намериш изследвания, които да позлваш за да си правиш аналогия и т.н
  2) Не можеш да очакваш да направиш точна прогноза, ако не почнеш да правиш каквито и да е прогнози. Това напомня на вица, дето един цял живот се молил на господ да удари шестица от тотото, и господ му казал, ми да беше пуснал един фиш поне. Т.е започва се от изцяло погрешна прогноза, и след достатъчно голям брой итерации ще стигнеш до задоволителен резултат

 7. @Свилен

  Е нали твърдиш, че в Интернет го има? :)

  За формата сам се оборваш с това, че си има все пак едни приети принципи в подредбата.

 8. @Dude – за 1) абсолютно си прав! Аз обаче не говоря за планирането, а конкретно за БП като определен тип документ.

  За 2) не съм съгласна. Неопитен човек да прави прогнози – ми по-добре хвани две зарчета и ги хвърли във въздуха, същия шанс имаш да познаеш. Напомня оня виц за успеха на Уолстрийт при брокер, обикновен човек и маймуна :)

 9. Абсолютно не съм съгласен с две, защото няма никаква корелация между хвърлянето многократно на две зарчета. Т.е няма основа за прогноза. Докато има голяма корелация между поведението на еднакви групи хора, с еднаква възраст, в една и съща локация и т.н.

 10. Именно, няма основа за прогноза. Ако ти решиш днес да отвориш магазин, специализиран в народна музика (всички носители), ха направи ми прогноза за продажбите за 3 години напред.

 11. Принципа не е формат – те много двигатели са на принципа на вътрешното горене ама дали са със същия дизайн???
  Не съм казал че ви Интернет има всичко. Ако искаш да продаваш царевицата онлайн ще ти кажа колко се търси и.т.н., за някой неща обаче трябват олд скуул методи.

 12. Просто е, виждаш какъв е дял на радиата, които пускат народна музика, спрямо общия дял. (медия планърите го знаят това. ) Логично можеш да определиш горната граница на клиентите си. След това можеш да видиш, колко народна музика се продава въобще оффлайн (сто на сто всеки магазин има база, – даваш 50ина лв на момчето дето работи там и ще ти я експортне да си я четеш. Можеш да намериш изследвания за процент от доходите дадени за забавления. И т.н. – за 5 минути съм ти дал 3 идеи, които могат да ти направят някаква финансова рамка. Предполагам ,че за 2-3 месеца ще я докарам до доста по-конкретни данни.

 13. По принцип е хубаво един бизнес план да се разработва от няколко вида специалисти – маркетолози, финансисти, счетоводители.Маркетинговия план и направеното пазарно проучване са ОСНОВАТА върху, която по късно ще се направят прогнозите от финансово естество.Това е сърцето на бизнес плана.Ако един маркетингов план бъде направен достатъчно професионално, то на негова база ще имаме “някаква реалистична прогноза, а не изсмукани от пръстите цифри”.Следват прогнозните приходи, разходи и печалба.Естествено винаги има вероятност прогнозните да не са точни.Може да сме на по-малка печалба от прогнозираната, но може и да сме на по голяма.Във всички случаи нашия бизнес план ще бъде ориентира, по който ще се движим.Разбира се при правенето на финансовите анализи(които се правят въз основа на прогнозните печалби), ще включим и най-различни рискови фактори, застрашаващи нашия бизнес.Бизнес плана е КАРТАТА, която вземаме със себе си по пътя на осъществяването на нашето бизнес начинание.Естествено има и такива, които се ориентират и без карта по пътя си:)

 14. Това с бизнес плана ми напомня разговора ни за Адсенс преди 7-9 месеца. “Не, пък и всеки знае, че от Адсенс не се печели” – чула наща Рая някой да се изказва неподготвен и си съставила мнение. Сега гледам Адсенса гордо се пъчи на блога ти, не че е много качествено позициониран ама това е друга тема…

 15. @Dude, Тони – окей, има някакви начини да се набави инфо. Обаче първо, струват пари и второ, струват време. И това е само предварителното проучване. А самото изработване на бизнес-плана от експерти, както казва Тони? Още пари и още време. Колко според вас би била началната инвестиция само в тези проучвания и колко – в бизнес-плана?

  @Наш Свилен – адсенса съм го сложила колкото да не е без хич и от него наистина не се печели. Но ми е удобно, защото не изисква никаква поддръжка.

 16. Като е така, махни го и си сложи банерчета със заглавията на по популярните теми. Сигурен съм, че пада някоя стотинка от адсенса, а не падат левчета защото не знаеш как да си го сложиш :), ама и не питаш.

 17. Благодаря за идеята :) Искам да направя 70евро ли колко беше там, да ги взема, и после ги махам.

  Виж, Свилене, много неща има дето не знам. На 26 съм все пак :) А в света на парите съм от година-две, някои за разлика от мен са там от малки.

 18. Като не знаеш няма да спориш толкова, а малко ще си отпушиш ушите и ще го разкараш това самочувствие на “всичкознаеща, еманципирана млада жена”, която въвежда собствени правила. За да почнеш да ковеш собствени правила трябва да научиш всички други правила. Освен това за какво си я учила тая икономическа специалност ??? Това не е ли пак за света на парите? Виждаш тука няколко човека виждаме че имаш мерак и се опитваме да ти помагаме..ако не искаш аз ще спра да давам съвети де…и без това взимам пари за тая работа иначе.

 19. Свилене, все се каня да те питам – а ти на колко години си?

  Много ми е странно това дето си написал. И неприятно. Що така злобно бе?

  Първо, аз ако имам самочувствие, това не би трябвало да е проблем за теб. (А отде си извадил извода за моето самочувствие е отделен въпрос)

  Това за ““всичкознаеща, еманципирана млада жена”, която въвежда собствени правила” също не знам отде ти е хрумнало. Макар че донякъде съм поласкана, че така изглеждам в твоите очи :)

  Икономическата специалност изобщо не я брой за нищо. Това е една хартийка и нищо повече.

  Обратно по темата: Казвам ви моята гледна точка и чакам да я оборите. Досега частично се справихте относно въпроса по събиране на предварителната информация, на която да стъпят прогнозите. А после?
  Някой от вас наема ли се да прогнозира след 1 година или 3 години собствените си приходи?

  Както казах някъде, няма доказана връзка между писането на бизнес-план и успешен бизнес (говорим за нов бизнес). Някой ако има различна информация – моля.

 20. Оф…абе понякога в Интернет стават такива недоразумения…”злобно” :). Я стига глупости, нали спорим, няма злоба тука. Съжалявам, че си го изтълкувала така. Писал съм ти какво мисля и то с най-добри чувства, понякога човек трябва да му кажат какво мислят в лицето. На 31г. съм.
  …и наистина съжалявам, че така си го възприела.

 21. И как може да си помислиш такова нещо за мен – та аз винаги съм те подкрепял…сега като навлизаш във непознати за тебе води и правиш грешни изказвания, които могат да подведат много хора, няма как да не се включа.

 22. Ам не бе, ама като написа “вземи го разкарай това самочувствие” направо ми пламнаха бузите :) И аз си представям как си се зачервил целия и ми размахваш пръст… Е ко да прайш, така е като не е на живо контакта :)

 23. Е… добре де, ама гледай сега пак Мъжете са от Марс, Жените от Венера. Ти викаш “подкрепял съм те”, аз викам – все ми се караш :))

  Абе разбрахме се, всичко е наред

 24. как човек може да се отрегистрира от този сайт???

 25. Няма смисъл от БП според мен-започнал съм от нула в търговията и не съм правил БП.Това би било по скоро в сферата на мечтите-между желаното и потенциално възможното границата е много голяма.Времето е пари,а човек,който още не ги е изкарал,по добре да не ги пилее.По скоро прохождащия в някой бизнес трябва да акцентира върху грешките на конкуренцията,да влезе в кожата на клиента и да се запита какво би искал той на негово място.Има наистина много възможности,примерно в услугите.

 26. Без бизнес-план може САМО АКО НАЧАЛНАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е НУЛА ЛЕВА и при загуба ще загубите само личното си време. Във всички останали случаи започването на бизнес без бизнес-план си е чиста форма САМОУБИЙСТВО или най-малкото ИГРА НА ТОТО.

  Не знаете колко много добри идеи се провалят още на етап БИЗНЕС ПЛАН, защото той принуждава човек да проучи подробно всички аспекти на бъдещия бизнес. Без бизнес-план може някой важен аспект да остане извън полезрението, в резултат на което да загубите РЕАЛНИ ПАРИ.

  За да успее един бизнес, НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ е той да бъде успешен дори и в най-песимистичния вариант на бизнес-плана. Вие инвестирате живи пари, което означава, че винаги има АЛТЕРНАТИВА ЗА ТОВА ИНВЕСТИРАНЕ. Това е банковия депозит. Та именно с бизнес-плана вие трябва да се убедите, че бъдещия бизнес е ПО-ДОБРА АЛТЕРНАТИВА ОТ ДЕПОЗИТА, при това ПОНЕ ДВА ПЪТИ, за да има резерв за непредвидени обстоятелства.

 27. Бизнес планът е задължителен освен ако бизнесът не е някоя сергия на пазара (въпреки че и тогава няма да е излишен). Ако да речем потрябват инвеститори как ще ги убедим, че бизнесът, в който ще инвестират, си струва и не е поредния отминаващ влак? Да не говорим, че като го има черно на бяло може по-ясно да видим ако има някакви грешки и пропуски по идеята ни за бизнес, която няма как да е идеална ако витае само в главата ни. Все пак не сме машини да помним всичко.

 28. Привет и добре дошъл в коментарите :) Ако да речем НЕ търсим инвеститори, пак ли е толкова нужен бизнес-планът?

  Познавам няколко човека, които са си развили бизнеса и печелят пари без бизнес-план. Единият има кафе, сега отвори и второ; другият има два авто-сервиза и върти доста успешна търговия с гуми; третият човек пък има счетоводна къща, и дори не си прави личен бюджет, камо ли бизнес-план, макар че изплаща заем за този бизнес.

  Просто хората са устроени различно и не всички обичат да работят с бизнес-планове.

Leave a Comment