Има ли смисъл от бизнес-план ?

Бизнес-план
Изображение: kadebg

Редакция! Има втора част към материала, по-точна: Има ли смисъл от бизнес план (2)

Не съм фен на бизнес-плановете още откак бях 3-ти курс в УНСС.

Един бизнес зависи от вашите лични усилия и как ще го поведете, но влияние оказват и много външни фактори – фактори извън вашия контрол. Някои от тях са предвидими (например очаквани промени в закона), обаче други не са (като например сегашната криза).

Може би някои от учените умове са виждали задаващата се криза отрано, но обикновените хора тук са видели облаците на хоризонта най-рано при бурята в САЩ. А някои са се усетили чак като са подгизнали :) В това число аз.

Та, след като не всичко е под ваш контрол и не всичко е предвидимо, тогава какъв е смисълът да правите бизнес-план? Да, струва си да имате НЯКАКЪВ план, но бизнес-план в пълния смисъл на думата?

Бизнес-планът, дори варианта по учебник с три прогнози (песимистична, реалистична и оптимистична), е по-скоро съчинение с елементи на разсъждение. Особено когато се касае за нов бизнес и особено когато се прави от човек без опит.

Затова аз лично съм фен не толкова на стриктното планиране (“ще имам 10 клиента до края на месеца чрез продажби от врата на врата”), колкото на поставянето на цели (“искам да имам 10 клиента”). Не виждам и много смисъл от определянето на срокове за тези цели, понеже така или иначе всеки иска да постигне целите си възможно най-бързо.

Спорен е въпросът дали трябва да се планира в детайли конкретния начин за постигане на целта. За мен истината е в това да се пробват различни неща по малко и да се види кое работи най-добре. С уроците по английски се бях ориентирала първо към посещения в квартала от врата на врата и лепене на обяви. Бързо обаче стана ясно, че това не работи, и минах на обяви в интернет.

Някъде видях една поговорка – “в бизнеса не големите изяждат малките, а бързите изяждат бавните”. Абсолютно подкрепям. В тоя смисъл стриктното следване на някакъв предварителен план може да се отрази лошо на адаптивността към промените.

Бизнес-планът стъпва само на теорията. В практиката обаче яко вилнее факторът “случайност”. Дори да вземете предвид факти и данни от минали периоди, дори да забележите някаква тенденция, няма гаранция че на другия ден няма най-неочаквано да рухне Световния търговски център, нали?

Поради всичко това реших в Ръководството да не говоря много за планиране и конкретно за изготвяне на бизнес-план. Животът показва, че е пълен с превратности :)

Накрая само ще подчертая: бизнес-планът няма да ви помогне много. Което обаче не означава да отричате планирането изобщо. Просто… не задълбавайте много :)

Редакция! Има втора част към материала, по-точна: Има ли смисъл от бизнес план (2)

53 thoughts on “Има ли смисъл от бизнес-план ?”

 1. Да започнеш бизнес ( дори и малък ) без предварително да направиш план е като да тръгнеш на път към място, което не си посещавал преди, без да имащ карта.
  Какво толкова:) ще питаш този, ще питаш онзи,….ще пробваш първо по този път, после по онзи, ще видиш как е …..

  Поне на мен ми звучи наивно ( меко казано ).

 2. Бизнес плана си има своите функции:
  1. Когато имаш нещата черно на бяло се сещаш за това-онова.
  2. Бизнес плана ти помага да имаш фокус
  3. Правенето на бизнес план калява характера и подготвя за сблъсък с бюрокрацията и други подобни.
  4. При писането на бизнес план изскачат много нови идеи.
  5. Бизнес плана ти дава възможност да видиш някои разходи, които изобщо не си предвидил.
  6. Бизнес плана ти дава възможност да предвидиш нужния персонал навреме.
  7. Докато бях в Канада на една лекция дойде някакъв много важен директор на една от най-големите канадски банки, от тия типове дето иначе няма как да ги питаш нищо по друг повод. Та аз му казах, че според мен тая работа с фиансовата част в плана е малко измисляне и нагласяне – а, човека каза – да така е, но за нас има функция – първо проверяваме дали имаш финансова грамотност така и второ дали имаш реалистични очаквания, примерно ако правиш ресторант в даден кваратал ние имаме данни те колко печелят приблизително и ако ти си в тази рамка си ок.

  Така, че ето ти го отговора на върпроса.

 3. планът може да е кратък, но трябва да го има.
  Защото е нужен за да “проиграеш на хартия” идеята си. Може да се окаже, че имаш нереалистични очаквания за продажбите и/или печалбата. Че всъщност нямаш нужните пари за да издържиш в началото. Че нямаш ключова информация или имаш, ама грешна. Че това, което смяташ за силно твое предимство, реално не е от значение за клиентите. Че конкурентите те копират яко . Че …. още хиляда подобни “подробности”.
  Същността на планирането не е в това да правиш прогнози и твърди графици, а да си задваш въпроси и да правиш изчисления и сметки. За да си поне малко сигурен, че “сметката” щ ти излезе.
  А иначе, изглежда по-лесно вместо да се тормозиш с разни планове, да пробваш малко така, а после малко по-инака, а пък след това нещо още по-инака и т.н. Ама времето си върви, парите свършват, грешките те разколебават все повече и повече . И скоро започва да ти се струва, че всъщност, май брилянтната ти идея за бизнес не е чак толкова брилянтна. И май е по-добре да си си на заплата и да чакаш по-добрите времена.

 4. Очаквах такива реакции :) Пак да подчертая, не става дума да задраскаме планирането изобщо. Става дума да не изпадаме в прекалено големи подробности. Щото аз мога да си направя бизнес-план примерно за баничарница и да заложа някакви приходи: м.01 – 300лв, м. 02 – 500лв, м. 03 – 1000лв. Обаче реалните цифри излизат после по 100лв на месец приходи и всичко свършва. В този случай къде е ползата от бизнес-плана?

  Иначе разбирам защо банките искат бизнес-план, искат да видят доколко реалистично мислиш и дали си помислил за всичко. И пак естествено гаранция няма, от новите фирми както знаем голям процент фалират още първата година.

  Естествено, че като тръгваш да правиш нещо трябва една елементарна сметка колко можеш да изкараш, какви са ти разходите и дали оставаш на плюс. Но това НЕ Е бизнес-план, а просто една… сметка.

 5. Планът, затова е план за да ти покаже как да действаш в определена ситуация. Това означава, че прогнозите за приходи, разходи и брой клиенти са само една част от него. По-важната част е, ако наистина постигнеш например 10 хил. лева приходи на месец какво да правиш – дали да назначиш още хора, дали да произвеждаш повече, каква реклама да направиш и т.н. Много фирми са се провалили, защото не са имали план, а не защото бизнеса не е вървял. Дори много от големите компании не могат да управляват растежа си. Те не знаят какво да правят ако бизнеса започне бързо да върви нагоре или надолу.

  Като кредитен експерт в банка съм чел стотици бизнес планове. Много малка част от тях са се осъществявали в първоначалния си вид. Но плана не е статичен документ. Той се развива заедно с бизнеса. Съгласен съм със Свилен, че бизнес плана е показател, за това колко реалистично мисли предприемача.

  Любимото ми изречение от собственик на стартиращ бизнес беше :”Нямам бизнес план, но имам страхотна идея. От нея ще спечеля (шестцифрена сума) лева. Не мога да ви кажа идеята си без гаранция, че ще ми отпуснете кредит, защото вие може да ми я откраднете” :). Без коментар.

 6. “Като кредитен експерт в банка съм чел стотици бизнес планове. Много малка част от тях са се осъществявали в първоначалния си вид.” ИМЕННО :)

  Има смисъл от план, когато можеш да прогнозираш и си наясно с отношенията “ако – то”. Когато обаче това не е възможно, планирането губи всякакъв смисъл.

  И тук нямам предвид, когато се кандидатства в банката. Да кажем, че аз имам сега 3000лв и мисля да стартирам бизнес. Не ми трябва кредит. Дори не ми трябва план. Трябват ми КЛИЕНТИ и съответно ПРИХОДИ. Аз мога да мисля до утре колко клиента ще имам на ден, на месец, обаче това остава само теория и предположения.

  Ето например с едно мое скорошно начинание очаквах след 2 месеца да имам 20 клиента и това ми беше песимистичната прогноза. Реалността? 8.

  И какъв план е един план, ако постоянно ще го променяш? Какъв е смисълът? Затова казах, че по-добре да се работи с ЦЕЛИ. Планът може да си го променяш колкото искаш, но целите остават винаги същите: повече клиенти, повече пари.

 7. ОК, целта ти е повече клиенти и повече пари, но нали трябва да имаш план как ще ги привлечеш и как ще им „вземеш” парите. Както казах, в бизнес плана има и други части, не само финансова. Има най-малкото има маркетингова част. Там е мястото да се опише как ще стигнеш до целта. Не може просто да имаш цел „повече клиенти”, не е сериозно. Какви да са клиентите също е важно. Ти за твоя сайт искаш не просто повече посещения, а посещения от определен тип хора. Това е същото.

 8. И аз щях да кажа същото като бат Тони – Рая излагаш се момиче, пак си твърдоглава! Бизнес плана има други части, като маркетинговата, както казва БТ. Ако си беше направила добре маркетинговата част съм сигурен, че бизнеса ти нямаше да се провали, защото ти си пропуснала много сериозен комуникационен канал в бизнеса ти. Канал който си ползвала в едно свое друго мини-начинание успешно, но не знам защо не си се сетила за разработването му за основния ти бизнес.

 9. Добре, ама пътищата (начините) към целта са много. Да планираш, означава да заложиш на някакъв конкретен начин. Ако не работи? Сменяме. Ако заложените цифри в плана се окажат нереалистични? Сменяме. Ако сроковете са неизпълними? Сменяме.

  И накрая какво става от този “бизнес”-план, една голяма каша с хиляда поправки.

  Аз съм ЗА идеята да се обмислят нещата предварително. Най-важните за мен са как да се наберат клиенти и да се печели. Но не виждам защо всичко това трябва да се пише на хартия и да се поправя постоянно. Не виждам смисъл в изготвянето на 50стр. бизнес-план.

  ОСОБЕНО при начинаещите в бизнеса. Мога да приема, че по-опитните работят с доста повече пари и имат поглед върху нещата, така че в по-голяма степен могат да прогнозират “ако-то”.

  За новобранците обаче да правиш бизнес-план е все едно да тръгнеш за страна, в която не си бил никога, и да кажеш: ден първи ще вдигна палатка, ден втори ще направя пазар, ден трети ще построя магистрала… Не може да планираш нещо, което ще правиш за първи път. Както ти сам каза, нещата не се развиват според първоначалния план.

 10. Знам, че е много удобно да използвате случая с моята фирма винаги, когато не сте съгласни с мен :) Но там нещата изобщо не опираха до “маркетинговата част в плана”, по-скоро проблемът беше в ТОТАЛНО ПОГРЕШНИЯ ПЛАН, а именно че първия клиент ще дойде до 1м, че ще плати 1000лв за проекта и то ще си ги вземем най-късно до втория месец, че ще намираме по Х нови клиента месечно, от които Y нови проекти…

  Точно затова казвам, че няма много смисъл новобранец да пише бизнес-план.

 11. @Рая просто не мога да повярвам как се инатиш като магаре върху лед…
  (всъщност вярвам – не ти е за първи път ;)

  Както отбелязаха прежде пишещите Бизнес плана не е само това, което ти си мислиш, че е…
  …това което ти маркираш относно Бизнес плана е само около да речем 10-15%.

  Бизнес плана не е само прогнози и желания/цели а пътна карта или алгоритъм при който да се движиш каквото и да се случва…

  Хайде със здраве и се вслушвай повече…

  Поздрави, Слави…

 12. Слави, интересно как може да кажеш че се “инатя”, при положение че просто си защитавам гледната точка. Чух вече, че бизнес-планът е карта и не знам какво си, но никой не ми отговори на въпроса какъв е смисълът да правиш нещо, което постоянно ще поправяш. И с какво точно ще ти помогне, ако запишеш ГРЕШНИТЕ си прогнози на хартия.

 13. А, и забравих – при положение, че един бизнес-план трябва да обхваща период от 3-5 години (поне по учебник е така), това хептен го прави смешен. Май Тони беше писал в един свой пост колко мразел HR въпроса “Къде се виждате след 5 години” :))

 14. Ако имаш правилните маркетингови канали за промоция на бизнеса си щяха да дойдат повече клиенти…
  “Но не виждам защо всичко това трябва да се пише на хартия и да се поправя постоянно” – това го изтрий веднага щото противоречи на всичко в бизнеса – хората навсякъде са стигнали до извода, че трябва постоянно да записваш всичко черно на бяло. Дори да имаш пет разхода и прихода на месец трябва да ги запишеш защото това ти дава ориентация като е на хартия по различна от това в твърдата ти глава. И планове и идеи – всичко трябва да се записва. Ти на това ли ще учиш хората в твоите семинари и книги??? Да не планират…имаме много такива светли примерни – дето му мислят като му дойде времето…

 15. Ама хайде да не ми извърташ думите, става ли? Тук не говорим за пет прихода и разхода на месец дали да ги пишеш, което е ОТЧЕТНОСТ, която касае фактически случили се в миналото събития; говорим дали да разписваш подробен бизнес ПЛАН, който касае евентуални бъдещи събития.

  Още чакам някой да ми отговори на предните въпроси, които поставих…

 16. Рая просто нямам думи…
  …с всеки твой коментар ме изумяваш

  Изобщо не мисля да продължавам дебата…

  Поздрави, Слави…

 17. Аз съм донякъде склонен да се съглася с Рая, правиш една доста песимистична прогноза, подготвяш се за нея, всичко друго е бонус:) Ххаха

  Но иначе ако трябва да съм сериозен, както казват военните – и лошият план е по-добър от никакъв! А докато постоянно адаптираш плана си, ще се научиш да правиш по-малко грешни прогнози, което автоматично значи, че правиш повече верни:)

 18. Някой от вас наема ли се да прогнозира икономическото развитие на България или на град по избор, за след 3 години?

 19. А – понеже знам, че някои от вас имат собствен бизнес, да питам: колко от вас в момента работят ПО бизнес-план?

 20. Според мен не може без Бизнес план.
  Човек като тръгне да прави нещо то
  нормално и разумно е да има някакъв
  план към ,който да се придържа.
  Колкото до въппроса на Рая , който е
  насочен към една от частоте на един
  Бизнес план , мога да кажа че е трудно
  предвидимо да стане така както е записано
  в цифри и време.

  Примерно: Пешо има магазин за обувки в малко градче.
  Драган разбира , че Пешо изкарва хубави пари и решава и
  той да отвори такъв магазин.
  Сяда и си прави бизнес план:такааааа- наем,обзавеждане,
  регистрация на фирма,налични пари……..
  и стигаме до възврашаемост на инвестицията.
  Градчето е от 15 000 жители , има още 3 магазина
  за обувки(с този на Пешо).За да прави продажби то Драган трябва
  да привлече от клиентите на другите магазини.
  И решава да измисли план как да си намери клиентела.
  Примерно открива магазина на хх.дата и за новодошлите клиенти
  дава обувки на половин цена.
  Така Драган си прави сметка , че ще привлече средно хх клиента.
  Но това е съвсем малко сравнено с другите , и решава месец след като
  е отворил да пусне реклама в местното радио.
  От там примерно научават още хора хх на брой.
  Те от своя страна разказват на приятели за новия магзин
  и колко било добро обслужването(нещо заложено в бизнес плана)
  и как били много доволни .
  Но за да овеличи още броя на клиентите Драган решава
  да пуска промоции. И т.н……………

  Схванахте нали?
  Точна бройка не може да се придвиди ,
  но има накакъв план с който да период от време
  да привлича клиенти , с което ще се увеличават продажбите.
  Като се замисля сега , то интересни цифри могат да се извадят от примера.
  Да кажем , че всички хора от това градче си вземат обувки само от тези магазинчета то на 4 магазиан се падат средно по 4000 клиента.
  Така ако Драган достигне 4000 то другите ще загубят по 1000.
  И също има горна граница – клиентите не могат да са повече от 15 000.
  Пак влизаме в някакви цифри но не може да се определи с точност
  на какъв период с колко ще се увеличават клиентите.
  Цигрите са само приблизителни и ориентировачни.

 21. Такаааа, както не за първи път се получава – всъщност сме на едно мнение, просто не сме се разбрали :)

  Wiki: “A business plan is a formal statement of a set of business goals, the reasons why they are believed attainable, and the plan for reaching those goals. It may also contain background information about the organization or team attempting to reach those goals.

  Business plans may also target changes in perception and branding by the customer, client, tax-payer, or larger community. When the existing business is to assume a major change or when planning a new venture – a 3 to 5 year business plan is required since investors will look for their annual return in the 3 to 5 year time.[1]”

  И още: “A business plan represents all aspects of business planning process declaring vision and strategy alongside sub-plans to cover marketing, finance, operations, human resources as well as a legal plan, when required. A business plan is a summary of those disciplinary plans.”

 22. Бизнес план в описания долу вид от Wiki за мен е излишен. Нещо по-семпло и гъвкаво би свършило повече работа. Да не говорим, че при стартиращ бизнес е най-малкото наивно да се правят прогнози за след 1 година, камо ли 3-5 години. А и да се направят, какъв е шанса да се сбъднат?

  Не отричам и всъщност горещо подкрепям да се обмислят начините за привличане на повече клиенти. В същото време обаче не мисля, че е разумно да се залагат предварително някакви очаквания, примерно “ще пусна реклама по радиото и очаквам 50 нови клиента”,щото като пуснеш рекламата и получиш само 15 нови клиента какво правим?

  И както Свилен писа, той не следва своя план по конец. Свилене, ти може би под “бизнес-план” си визирал най-вече привличането на клиенти, обаче по принцип бизнес-планът е един коджамити документ :) с много неща в него и най-вече много цифри. И именно с цифрите (в които се изразяват приходи, разходи, срокове) ми е най-големия проблем.

 23. “И именно с цифрите (в които се изразяват приходи, разходи, срокове) ми е най-големия проблем.”

  Май в това е проблема ;)

  Да започваш бизнес дейност без предварително да направиш сметки (писмени и с цифри ;) ) колко бройки, как и на кого трябва да продадеш за да си на печалба, е все едно да напишеш разказ без предварително да си обмислил въвеждането и рзвитието
  на героите, сюжетните линии и всички важни за историята моменти.

 24. и изобщо, тезата на Рая
  ” Какво толкова има да му планираш? И без това няма да уцелиш! ” е много странна. Поне за мен.
  Не вярвам някога да е съществувал план , който да се осъществил идеално и 100% както е бил измислен.
  И какво от това? Планирането не като пускането на тото. Няма еднократен фиш , който “изгаря” ако не познаеш точно всички цифри.
  Ако не си предвидил нещо точно и ситуацията е различна от твоите очаквания, просто адаптираш плана и това е.
  Но план ( написан на хартия ) трябва да има. И колкото по-внимателно обмислен, толкова по-добре.
  Представи си Рая, че навремето Кенеди беше каза само:
  ” До 10 години ние ще изпратим човек на луната! Това е нашата цел. Нека всеки от вас да направи, каквото може.”
  И толкова. Мислиш ли, че щяха да успеят?
  Без план, без координираната работа на хиляди хора, без графици и срокове, без цифри ( да, да …цифри ), нищо нямаше да се случи.

  Разбира се, размерът на плана трябва да съответства на размера на целите и на ресурсите ( хора, пари, време и т.н. ), с които разполагаме.
  Малки цели – малък план. Но малък по обем, а не по смисъл.

 25. Бояне, много точно си ми напипал тезата: “И без това няма да уцелиш” :) И тук не говорим, че ще си на 90% или дори на 70% – какво става, когато сметките ти се окажат ТОТАЛНО погрешни? Втори въпрос – на база на какво ще прогнозираш стойности, като нямаш данни и тенденции за минали периоди?

  Като пак искам да подчертая, че в случая не става въпрос за отричане на планирането като такова, а за смисъла на бизнес-плана (вж. извадката). Особено когато той се прави от начинаещ.

  Знаеш ли кое ме отврати в 3-ти курс, по предмета бизнес-планиране трябваше да напишем курсова (бизнес-план), моя беше за една баничарница. Боже никога няма да го забравя това :) Та доцента поглежда и ми вика, “Ама този документ трябва да обхваща поне 3 годишен период. Прогнозирайте си продажбите на банички и понички по месеци в рамките на 3 години” :))) Е!

  За мен има разлика между бизнес-плана и планирането (изобщо).

 26. От wikipedia: Бизнес планът е документ, обобщаващ намеренията на дадено предприятие за определено начинание. Бизнес плановете се използват за управление и планиране в рамките на предприятието, както и за да убедят външни организации, например банки или венчър капиталисти, да инвестират средства в начинанието.

  Относно статията:
  Може би ако нямате бизнес план или не искате да правите такъв, може би е добра идея да започнете (след достатъчно пестене и натрупан капитал) франчайзинг бизнес. Ще сте клон на фирма или производство с уточнени цифри за приход, разход, ноухау и възвръщаемост?
  Нещо като вид депозит, с минимална печалба за вашите пари, но по-голям процент от депозит?
  Може би след като добиете опит като менаджер на такъв тип бизнес, бихте си записали какво бихте подобрили и какво е успешно какво не кое работи за вас и във вашата среда, как е да управляваш хора и ресурси, допада ли ви и чак тогава може би, да се впуснете в дълбоките води на напълно частен ваш си бизнес.
  (След известен опит и среда в която сте най-добри и продуктивни, известен процент клиенти, и повече пари за личен брандинг и инвестиции)
  Започнете стъпка по-стъпка, не е нужно да правите бизнес план, но е необходим за по-нататъшно развитие, ако искате да се развивате естествено…

  Успех.
  Поздрави.
  К.

 27. Рая, ще ти кажа нещо но без да ми се сърдиш. Обсъждаш смисъла на бизнес плана без реално някога да си имала бизнес. Фалиралият ти бизнес изобщо не го броя защото той реално не е функционирал, нито танците, уроците, или пък писателските начинания или блога ти. Казвайки всичко това веднага правя препратка към прогнозите за които ми говориш. Като си правила бизнес в едни условия 5-7-10 години, малко или много развиваш усет и имаш база на която да направиш тия прогнози. И едно е да си студентка 3-ти курс, която бог знае какво има в главата и да няма понятие от бизнес, друго е да си имал вече бизнес. Тогава просто знаеш нещата и ако правиш бизнес план за дадена сфера най-малко можеш да си услужиш със знанията от съседната сфера в която си, така и данните ти ще имат по-голям смисъл. В моного случаи добрите бизнес планове заради това не се правят от сульо и пульо ами от опитни бизнес консултанти.

 28. Напълно съм съгласен със Свилен. И на мен в 3-ти курс нещата ми звучаха много абстрактно, но като натрупах малко опит, изглеждат съвсем различно.

  Аз всяка година правя план за моя отдел. Естествено, има много неща, които могат да се променят, но доколкото мога, ги вземам под внимание.

  @welcomegifts.bg – примера с човека на луната е точно на място. Него го дават и като пример за много добра SMART цел.

 29. Точно така план трябва да има, и да променя се според обстановката, пример:

  Искате да си ушиете чанта по поръчка, знаете колко джоба и отделения искате какъв размер каква презрамка искате и отивате да я поръчате при шивача. Казвате му желанията си (плана).
  Шивача отива да купи плат дамаска, подплата, казва: Няма този плат който искаш взех подобен (след питане и одобрение) няма тази катарама взех тази (другата е прекалено скъпа и излиза много по скъпа от готова чанта), взех тази презрамка този цвят защото няма внос криза е, взех тези капси защото другите са свършили.

  Накрая удряте чертата, виждате че са минали 4 седмици вместо 1 от поръчка до завършен продукт, малко по-друг цвят но плана – основната идея е запазена точен брой джобове размер и т.н. Върши страхотна работа чантата доволни сте.
  Но сте научили важен урок – това на хартия и в реалността коренно се различава и за следващия път ще знаете.

  Успех.
  Поздрави.
  К.

 30. И като епилог и заключение, план трябва да има, но да сме достатъчно флексабилни и гъвкави в решенията и да имаме по 3 решения за всеки даден проблем. (съоветно резервно време и пари за всеки етап/решение) и всичко останало ще се нареди.

  Като цяло съдбата е благосклонна към подготвените и няма какво да ги изненада просто всичко е въпрос на добри или лоши решения.
  План –> промяна –> мисъл –> корективно Действие –> … и след много цикли вероятен Успех, ако не връщане отначало :) Но да основен план е необходим

  Успех

 31. Свилене, за опитен човек да, но когато за първи път навлизаш в бизнеса какво ще ти помогне плана? Аз като съм имала бизнес-план това да не би да ми е помогнало нещо? Много ми хареса примера на Косьо с шивача :)

  Абе, ако си разбираш нещата, не ти трябва бизнес план; ако пък грам не разбираш – за какво ти е :)))

 32. Пък и нали и вие сами казахте, че плановете ви седят в разни там папки… И май след като веднъж е написан, отива в архива и никой не го поглежда?

 33. Естествено, че има смисъл от бизнес план!Нямаш нужда ако мислиш да продаваш сладолед или царевица.Ако искаш да стартираш бизнес, в който ще се инвестират стотици хиляди левове, как си представяш нещата без да си изчислил какви пари, за какво ще дадеш, без да си проучил пазара, да си направиш прогнози и така нататък, по добре недей да започваш.Да не говорим за още по-големи инвестиционни проекти, те там какво правят мениджърите сигурно на ум си смятат всичко.Бизнес плана е важен документ за да можеш да систематизираш ясно на бял лист хартия от А до Я как ще развиеш бизнеса си!

 34. Ммм, Тони, аз нямам предвид “бизнес за стотици хиляди левове”. Имам предвид когато си начинаещ и това ти е първи или втори бизнес и сега започваш.

 35. Ммм, Свилене, видях ти поста, ама не мога да се съглася. Единствено мога да приема, че БП е “нещо като пропуск за финансиране”, ако нямаш свои пари и търсиш бизнес кредит.

  Но знаете ли, май ще трябва да пренапиша поста и по-подробно и ясно да си обясня позицията. Сега като чета този виждам, че малко общо съм го написала.

 36. @Рая – Според мен, още по-важно е да имаш бизнес план, когато стартираш първи или втори бизнес. Това е така, защото в главата си имаш само идея и нищо друго т.е. със сигурност ще изпуснеш много дребни неща, които могат да те провалят.

  Пред очите ми се провали втория обект от семейния бизнес на приятелката ми. Основната причина беше липсата на бизнес план и подробно разписани стъпки. Всички действия,

 37. Тони, а защо мислиш, че това е именно заради липсата на бизнес план? Не може ли да е просто лошо планиране и неразбиране на нещата?

 38. Привет Рая,
  Оценявам провокацията ти. ;)
  Но съм сигурна, че това не е категоричното ти мнение или поне, не в този смисъл. :)

  А по повод поговорката, сигурно си я видяла в моя блог. ;)

 39. Привет, Адриана! :) Радвам се много, че се включваш в коментарите!

  Всъщност твоя блог сега го отворих за първи път и видях тази поговорка най-горе :) Иначе не помня къде я видях, ааа, момент! Значи, видях я в подписа на един потребител във форума на Кариерист (или Предприемач? Не знам.)

  Права си, че понякога нещата ми са малко по-провокативни, за да предизвикат по-голяма дискусия ;) Но по принцип наистина не съм фен на бизнес-плановете. По-подробно и конкретно го разписах в нов материал, пуснала съм го вече :)

 40. Май накрая ще убедим Рая и тя ще напише нова статия, нещо от сорта на “Бизнес плана – ключа към вашия бизнес” :D

 41. Много трудно ще бъде да те пречупим това е сигурно:)В крайна сметка съм убеден, че сама ще си промениш мнението по въпроса :)

 42. Еее, Тони, недей така :) Това ли е смисълът на дискусията, някой да се “пречупи” ?

  За мен смисълът е всеки да си тества гледната точка с аргументите на другите. Затова и ви отговарям на коментарите :) Ако бях 100% убедена, нямаше да го правя (по тази причина вече не влизам много в спорове относно спестяването).

 43. @kocbo Защо така човек?
  Каква хубава дискусия се е завъртяла а пък ти
  да вземеш да се отпишеш :(

 44. Вижте “Бизнес-плана” на Джаро от “Под прикритие”! И разберете, че това, което се пише тук е наивно, смешно и глупаво…
  Ако ставаше само с учене в УНСС и тям подобни заведения, нямаше да има наркокартели, сива икономика и нелегален бизнес.
  В реалния живот трябва да се бориш не само за пари, но и за живота си!
  Още Дарвин е казал – в живота не оцеляват нито най-силните, нито най умните, а само и единствено тези, които умеят да се приспособяват!!!
  Желая ви успех! Дерзайте!

 45. P.S. Един покоен вече голям български “бизнесмен” казваше – Никой няма да ти даде пари ако сам не си ги вземеш…

Leave a Comment