Имам пари, не знам какво да ги правя

Миете чинии в чужбина за няколко месеца и се връщате с 5000лв спестени. И в един момент се оказва, че не знаете какво да ги правите.

Досега сте живели на ръба на оцеляването с 200лв на месец. Събирали сте пари за да заминете или сте взели заем. Работили сте в някоя задушна пералня при 40 градуса жега и на още две места, като сте спали по 5-6 часа на ден. Естествено, не сте си купили почти нищо, защото все пак сте отишли за пари, а не за екскурзия.

Накрая се връщате в България с разклатени нерви, сенки под очите и 5000лв в джоба. Преди заминаването сте си казвали, че отивате да изкарате пари за кола / ремонт. Сега обаче, спомняйки си потните задушни часове в пералнята и кухнята, умората, как сутрин ходите като пияни поради недоспиване – всичко това ви кара да се замислите отново какво да правите с парите си.

Дори вашия сценарий да не е толкова драматичен, парите имат цена . Парите искат работа . Точно затова понякога се парализираме, когато се окажем с повече пари, и всяка възможност да ги похарчим ни плаши.

Това е така, защото много хора не са свикнали да имат повече пари. Свикнали са да оцеляват с малко пари. А когато имате малко пари, управлението им рядко е плод на ваше решение: пари за наем, храна, телефон, сметки и пр. За да не останете без вода или на тъмно, плащате. Да осигурите пари за тези елементарни неща е въпрос на оцеляване и затова вие не питате “Какво да правя с парите си”. Те са излезли от джоба ви още преди да идете до банкомата.

КАКВО ДА ПРАВЯ С ПАРИТЕ СИ

Хубаво е, че изобщо си задавате този въпрос, защото това е наистина важно решение. Странно как понякога забравяме колко усилия сме вложили за тези пари и започваме да ги харчим сякаш са ни подарък от небето. И така, вие се питате какво да правите с парите си.

А. Най-добре похарчени пари са тези, които носят още пари. Запомнете го! Признавам, има един проблем – лесно е да се каже, а реално е трудно да измислите такова нещо. Оглеждате се за идеи, но не виждате нищо подходящо. Всичко става само с много пари или вече е заето, тоест някой вече се е сетил и го е направил. Няма място за вас… какъв е смисълът…

Това е така (или поне на вас ви се струва така), защото мислите грешно. Вие мислите, че многото пари сами ще ви донесат още пари. Само че не става така, освен ако не разполагате с милиони.

Парите са като бензина в колата. Те ви осигуряват необходимата мощност. Те ви дават възможност за придвижване – без тях естествено колата не може да мръдне, колкото и да я бутате. Но също така, само защото сте сипали бензин в колата тя няма да тръгне сама. Трябва вие да извадите картата, да седнете зад волана и да внимавате по пътя.

Тоест, за да може вашите пари да ви носят още пари, трябва първо да имате идея и поле да я задвижите с тези пари. Трябва също вие лично да работите за тази идея, не става само да й наливате пари и да чакате нещо да стане. Вече след като я развиете достатъчно тя да стане самостоятелна, може да си качите краката на бюрото и да се протегнете на стола :)

Б. Добре похарчени пари са тези, които ви спестяват пари. Спестените пари са като спечелени пари. Това са пари, които сте успели да освободите от водовъртежа на разходите. Например ако досега сте плащали 100лв месечно за ток, но с 5000лв сте си купили нова техника и сметката ви пада на 40лв месечно, вие вече имате 60лв повече всеки месец. Така вместо да оставите 100лв на касата на НЕК, оставяте само 40лв, а останалите прибирате в джоба си. Почти като приход.

Ако въпреки реализираните икономии (и наличните повече пари за харчене) успеете да запазите досегашния си начин на живот, ще можете да събирате спестените пари. Когато се натрупат, ги придвижвате по вариант А – така че да ви носят още пари.

РЕШЕНИЯТА ЧАКАТ ВАС

Когато сте с малко пари, никой не ви пита как искате да ги разпределите – животът е поставил суровите си условия пред вас. И край.

Но когато имате много пари, имате и много въпроси. Досега не сте взимали решения – просто сте плащали каквото трябва. Ако случайно* останат малко, веднага отиват за заема или за спестяване защото добре знаете кое е правилно.

*Пари никога не остават “случайно”. Остават само ако вие намерите начин да остават.

А сега имате повече пари. Не много, но повече от преди. Изведнъж пред вас се отварят хиляди избори и се питате – Какво да правя с парите си? Къде да инвестирам? Изобщо да инвестирам ли? (Ако решите – 5 правила за успешно инвестиране ) Започвате да се притеснявате, че ще направите грешка и ще загубите парите, които с толкова труд сте заработили. Постоянно търсите нещо по-добро и по-сигурно и не смеете да направите нищо, все отлагате и отлагате…

Разбираемо е. Но не е полезно за вас. А решенията чакат… точно така, вас.

Затова отрано помислите какво бихте направили, ако имате излишни* пари. Като за начало не е нужно да мислите в детайли, и по-обща идея ще свърши работа. Искате да стартирате бизнес или да имате пасивен доход или собствено жилище ? Мислете отрано. Колкото повече се доближавате до преломния момент и с многото пари, толкова по-конкретно трябва да обмисляте нещата.

“Излишни” имам предвид след като вече нямате заеми, имате си жилище и дори кола, имате буфер.

Всъщност винаги е хубаво да мислите за варианти, с които да изкарате пари – дори в момента да нямате пукната стотинка. Особено ако нямате пукната стотинка. Така със сигурност ще имате предостатъчно време да обмислите нещата и когато ви попадне добра възможност, ще сте готови за действие.

24 thoughts on “Имам пари, не знам какво да ги правя”

 1. Аз лично често изпадам в такива моменти, защото в БГ няма истинска фондова борса, няма лесен пазар на суровини и т.н.
  И реално нямаш кой знае какъв избор. Имотите изискват голям капитал, а и реалната им доходност е около 5 % на година. А инфлацията яде доста и ако не правиш поне 10ина процента на година, то просто си стоиш на едно място

 2. Така е, а и хората не дават току-така съвети.

  В момента още нямам толкова пари, че да треперя какво да ги правя, но дай боже скоро да стигна и до там :)Аз лично не бих дала на друг да ми ги “управлява” (малко като оня виц с доктора) и пред мен въпросът е още по-сериозен, защото ще трябва всичко да правя лично.

 3. Аз бих добавила – и да погледнат линка на Свилен Николов :) Ако някой още не е разбрал, да кликне тук: http://businessworkshop-bg.com/

  ПС Слагам те в раздел Виж, но се надявам да публикуваш малко по-редовно.

 4. в България топлата вода, както онлайн магазините са отдавна открити..

 5. нямам нищо против тях, просто това е най Бедната държава в Европа, а и от бедните в света. Леко глупаво е да си мисли някой, че да купищ нещо за 12лв и да платиш доставка 4-5лв е много готино или дори изгодно – хаха

 6. Ако това е коментар към мен само ще кажа, че повечето от Интернет бранша почти не работим на Бг пазара. Не само административните пречки са много но и мащаба съизмерим с положените усилия е малък и няма добра възвращаемост. Другото което е че Интернет бизнес не е само електронна търговия. Освен това наистина ако поръчаш нещо за 12 лв не е на сметка ако платиш 5 лв доставка освен в случаите – а)когато поръчаш няколко неща и сумата за доставката се разпредели б) когато цената + доставката е равна или по-малка от тази в офлайн магазин с) когато нямаш време да ходиш да търсиш нещо и ти го доставят директно без да губиш време ( това пък за мен е безценно ) – трябва ми антена за колата – познай къде ще тръгна да я търся из търговката мрежа и ше загубя 2 часа ….

  @Рая – знаеш защо не публикувам. Освен това и нямам много време. Наистина имам да кажа много неща и да помогна на много хора и се надявам че ще дойде момент в който ще мога да си го позволя. Не бих казал че блога ми е за някакъв пример :).

 7. не е само до времето.ето ти пресен пример който се случи с мен.
  преди 2 години си кувам телефон, да кажа че е най добрия сигурно ще сбъркам, но доста скъп.
  плащам го на куриера след което се оказва че не приема пин кода и блокира. очевидно е дефектен.Какво правим? заради ‘бизнес идеята” или това че съм спестил няколко часа да отида в магазин в който да ми го изпробват, се налага сега не само да търся сервиз но да упражнявам нахалство в големи количества.искат да съм го оставел за да ми го оправят или сменят.тоест още полвин ден и незнайно колко време чакане.
  слава богу след известно нахалство и заплахи с какви ли не институции, незнайно как ми го замениха в сервиза им с абсолютно същия модел.
  Е.. за какво ми е на мен чужбина? цената беше с около 10на лева по малка за сметка на това платих доставка 5лв.трябваше да седя да го чакам на определен адрес полвин ден. загубих още полвин ден, и незнайно колко нервни клетки за да нахраня бизнес идеята ‘онлайненещоси’. е няма да се повтори. невър ;)
  може би в друго място на кълбото дето им е през 10та планета биха просто махнали с ръка. не ми се ще да вярвам че онлайн търговията в частта и с покриването на гаранцията, компенсира нищожното намаление в цените разчитайки на махването с ръка.

 8. Стига с тея онлайн магазини бре, нали за да вървят требва да бачкаш и по тях. Аз говоря за инвестиране, умуваш проучваш и това е. и ако си добър береш плодове, бизнес не искам, освен ако съм само партньор с капитал, а някой друг движи нещата. Но тогава опираме до доверие, а аз доверие за пари почти на никой нямам

 9. За чубжина – имах предвид, че повечето хора които за в Интернет бранша в БГ изобщо не си правят труда да работят на БГ пазара – сайтовете им са на английски и за чуждия пазар.

  За твоето преживяване – има куриери които предлагат услугата да погледнеш какво получаваш и изчакват – това би ти дало точно толкова време колкото и в магазин. Ако го купиш от магазин каква е гаранцията че в момента в който излезеш няма да се случи същото и ако се върнеш и искаш гаранция няма да реагират по същия начин. Не можем да слагаме етикети на един търговски канал само заради някакви субективни преживявания. Всеки има право да пазарува от там от където иска. Освен това има онлайн търговци и онлайн търговци и офлайн търговци и офлайн търговци – хубавите хора са си хубави хора без значение онлайн или офлайн, боклука си е боклук ако ще и да е председател на асоциацията на най-добрите хора в света :)

 10. а на заглавието на статия имам само един верен отговор :)
  „Ти акъл не ми давай, пари ми дай.”

 11. Уверявам те има бизнес в Интернет дето нито храна искат нито вода. Ето ти този например : http://www.colorcombos.com/
  Случайно се познавам със собственика му – американец е мисля. Нищо не прави по него , веднъж направен и популяризиран достатъчно, само носи приходи :), и то повече от средна заплата за БГ – е как е от едно такова сайтче да имаш приход все едно всеки ден ходиш на работа.

 12. @Сатаншно – изобщо не съм съгласна с тая приказка. За мен е точно обратното – аз пари ще си намеря, ти ми дай акъл. Хиляди пъти предпочитам да получа съвет, отколкото еднократно някакви там пари :)

 13. eeee то акъла да беше да го сипе човек с фуния ама не става.акъл всеки може да си вземе(в интернет има всичко), а парите трябва да се дадат, че ако тръгне човек да си ги взима става страшно

 14. Пак не мога да се съглася, акъл се взима ако ти дават :) В интернет има много неща, но най-ценното го няма. А и да го имаше – дали ще имаш късмета да го намериш?

  Всяка ситуация е различна и понякога генералните съвети не вършат работа.

  Пари се заработват, може и на заем да се вземат в краен случай, но без акъл нищо не става. Нали знаеш поговорката – дай на човек риба (пари) и ще го нахраниш за ден. Научи го да лови риба (да изкарва пари) и ще го нахраниш за цял живот. Те това е за мен кредото :)

 15. именно има всичко, стига да си достатъчно умен и упорит да го намериш и употребиш.
  а каквото го няма продавачите в магазина ще ти го кажат(хахах) :)
  то за това и изземва социалните функции де, ако си чувалала за това..

 16. Рая, много съм съгласна с последния коментар. Да знаеш какво да правиш с парите и как най-добре да го направиш е безценно. Който не е опитвал наистина да инвестира, той само твърди обратното. Аз от доста време се интересувам от борсова търговия, обаче при наличните ми знания би било чист хазарт ако тръгна да купувам акции. И вярно има информация много, но за да си успешен трябва да можеш и да боравиш с нея.

 17. Denny – да, и именно липсата на знания мен ме спира да се занимавам с неща, които могат да са доходоносни (добър пример с борсата).

 18. Привет на всички не прегледах всички коментари но конкретно за борсовата търговия бих ви казал че е чист хазарт (освен разбиара се ако нямате вътрешна информация ама мн вътрешна). Обикновенно схемата на борсовите посредници особено в бг е така направена че да печелят не само от комисионни и такси но и по други не толкова коректни начини спрямо вас. Познавам инвеститор крупен не знам как бихте се почуствали ако в рамките на няколко часа загубите 4 800 000$.

 19. @Tycoon – Добре дошъл в коментарите :)

  Личното ми мнение като цяло съвпада с това, което си написал тук. Но като цяло аз не съм човека, който трябва да се изказва за борсата, понеже нямам никакъв опит с това.

 20. @Tycoon – Аз също съм се замислял за борсата. Наистина е хазарт ако играеш с чужди пари спекулативно. Можеш случайно да спечелиш много, но също толкова лесно можеш да загубиш всичко. Че и да останеш с дългове. Друг е въпроса ако инвестираш дългосрочно собствени пари в компании на които вярваш. Тогава най-лошия случай е да загубиш всичко. Обикновенно обаче, би купил за дългосрочна инвестиция акции от компании, чийто бизнес познаваш, следиш развитието им и си убеден че си струва. И много е вероятно след време наистина да си струва. Дори и цените в някакъв момент да падат добрата компания ще оцелее и ще бъде напред. Спекулантите (които всъщност аз разбирам като “играчи на борсата”) си харесват някои акции за малко, вземат ги за ден два и след това ги продават като видят че има печалба. Рядко правят задълбочен анализ на компанията, в която “инвестират” и като резултат често са на загуба. А пък ако и играят с пари взети на заем (тъй наречения “margin call”) дори 1% загуба на някоя акция може да ги докара до фалит.

 21. Здравейте, аз инвестирах част от моите средства, в компанията в която съм парньор и определено считам че това е една от най-добрите ми инвестиции свързани с пасивен доход.

Leave a Comment