Информационен бушон – спрете информирането!

Вторник сутрин. Ставате и докато се приготвяте за работа, пускате телевизора. Въпреки че още няма 8:00, в сутрешния блок вече се води ожесточена дискусия за световната криза и водещата едва контролира гостите. По тази причина се налага кратко прекъсване, по време на което пък се излъчват репортажи на живо – медицинските работници отново стачкуват. След репортажа се връщаме за малко в студиото и прекъсваме за реклами – лихви, препарати срещу котлен камък, лекарства, рекламни песнички… неусетно става 8:20.

Уменията за работа с информация са тясно свързани с уменията за управление на времето и организационните умения изобщо. За да разберете как, вижте статията за организиране в работата.

Отвреме-навреме в разговорите ми с по-възрастни от мен става дума за свободния достъп до информация, на който се радваме в момента. “Навремето нямаше интернет”, “Телевизията беше само с два канала”, “Имаше едно радио и толкоз” … Несъмнено нещата доста са се променили – информацията е навсякъде.

Качвате се в колата и пускате радиото. Между песните ви съобщават, че Бионсе има нов парфюм, Металика ще идват в България, а Бритни готви нов албум. После идва ред на новините – тук задръстване, там ремонт, прогноза за времето и хороскопи. Докато чакате на светофара очите погледът ви се разхожда по околните билбордове. Нова радиостанция. Портал за работа. Списание за мъже. Мол. След още два светофара паркирате до офиса.

Ние не си даваме сметка колко много, прекалено много информация има около нас. Ако знаете как да я използвате, тя може да бъде един полезен ресурс за вас. Ако не знаете, тя се превръща в спам и вместо да ви помага, ви пречи.

КАК ИНФОРМАЦИЯТА МОЖЕ ДА Е ВРЕДНА

9:02. Вече сте на бюрото си и първата ви работа е да си проверите пощата… по-точно служебната поща за вас, служебната поща за отдела, двете пощи в абв, пощата в yahoo! и обикновената хартиена поща. Отивате в абв… я, нова онлайн игра. Хм, а тази добавка за Firefox имам ли я? Олееее, днес го дават да вали. Само да погледна…

Сигурно сте чували поговорката, че дозата прави отровата. Както всяко друго нещо, информацията е полезна до определена степен. Ако прекалите с нея, ще получите обратен ефект и по-скоро ще си навредите. Това се получава, защото информацията изисква време и концентрация за “смилане”, а вашите запаси и от двете са ограничени. Затова е по-добре да ги използвате за възприемане на информация, която наистина ви интересува и ще ви бъде полезна, а не да ги пилеете като се поддавате на информационния разстрел на медиите. Накратко:

1) приемането на информация натоварва. Дори когато четете нещо интересно за вас (напр. книга или списание), се натоварвате, а какво остава за информацията, с която ви заливат насила. Ако четете книга, след максимум час-два съзнанието ви ще има нужда от почивка – тогава оставяте книгата и за малко се “изключвате” от нея. През целия ден ви обстрелват с информационни послания – радио, телевизия, интернет, печат, а също и хората около вас. Съзнанието ви е непрекъснато под напрежение и това ви изтощава.

9:53. Сещате се, че още не сте си проверили пощата. Спам, спам, реклама, писмо от приятел, реклама, бюлетин по mail, запитване, онлайн проучване, спам. Няколко LinkedIn известия и пет пъти по толкова facebook новини, освен това някой ви е добавил в Twitter.

2) скачането от тема на тема натоварва . Мозъкът има нужда от определено време за настройка, когато става дума за определен тип работа или за възприемане на тема – затова казват “да се потопим в темата”. А когато погледът ви шари от реклама на новина и от новина на реклама, се случва точно обратното: съзнанието ви постоянно превключва и не може да набере “инерция”, което пък стопява запасите ви от концентрация. Опитайте например да прочетете тази статия, като първо четете само текста в зеленото, а после само обикновения текст. Има разлика, нали?

14:00. Налага се да се запознаете със становището на КЗК относно онази сделка с най-големия ви клиент, а също и да видите как е отразено в медиите. Към 16:10 сте приключили, но тепърва трябва да се запознаете с наредбите по трудова медицина, понеже съкратиха половината HR отдел преди два месеца…

3) горните две пречат на концентрацията и губите време. От непрекъснатия прием на информация и постоянното превключване от тема на тема в крайна сметка се разсейвате и изморявате. Когато сте в подобно състояние ви е нужно в пъти повече време да обработите информацията, която ви е наистина нужна. Неслучайно часовете в училище са разделени с междучасия за почивка и са разделени по предмети. Представете си ако учениците нямаха междучасия и ако в стаята постоянно влизат и излизат учители по математика/литература/музика/физическо/биология/шев и кройка/съпромат/танци на народите/латински. Точно на това е подложено съзнанието ви всеки ден. Не изглежда ефективно, а?


КАК ДА СПРЕМ ИНФОРМАЦИОННОТО ПРЕТОВАРВАНЕ

18:08. Работното време свърши, но трябва да напишете няколко спешни мейла + да отговорите на оня досадник, който се драчи с вас по форумите. Освен това щяхте да търсите електронни книги и да проверите от колко е прожекцията на новия 3-D филм. В 18:40 най-сетне си тръгвате. Колата, радиото, билбордовете…

1) ограничете приема на информация. Аз го наричам “информационен бушон” и за мен то е най-важното условие. Просто не приемам информация, която не ме интересува, защото това изсмуква прекалено много време. Имало някаква “скандална” новина – не ме интересува. Имало промени в Закона за Водораслите – не ме интересува. Имало разпродажба на авточасти – не ме интересува. Понякога ме критикуват, че така ще изпусна нещо наистина важно… но това досега не се е случвало. Тук важи правилото, че ако нещо се повтаря често, сигурно е важно и обратното – ако е важно, се повтаря често. Затова спокойно можете да ограничите приема на информация до това, което наистина ви интересува – а не това, с което ви заливат насила.

2) приемете, че не може да знаете всичко… и не е необходимо. Често се стараем да сме отворени към нова информация от старание да знаем всичко, да не изпуснем нещо важно. Но колкото и да ви се иска, не сте в състояние да следите новостите във всяка една сфера. Не е по силите на никой човек да е информиран абсолютно изчерпателно дори в областта, в която е специалист. Приемете, че това просто не е възможно, и не се стремете към абсолютна информираност.

19:30. Вече сте си вкъщи. Пускате телевизора, тъкмо навреме за новините. После реклами, филм, още реклами. Докато гледате “Хаус” на компютъра хвърляте по едно око към телевизора, за всеки случай – да не изпуснете нещо.

3) отсявайте важното от несъщественото. Вече казахме, че не можете да знаете всичко и че мозъкът ви има ограничен ресурс от концентрация. Затова по-добре го използвайте за важните неща. Мисля, че “новината” за новите цветове в абв и интервюто с Ники Кънчев следва да останат на заден план. И един съвет за бързо ориентиране в обемна информация: Когато аз изследвам дадена тема (нова за мен), се ориентирам кое е важно по това кое колко пъти се повтаря в различните източници. Този метод досега не ме е подвел.

4) помнете основната цел. Защо четете тази тема в момента? Това ли търсехте в интернет – тема за организационни умения и управление на времето, или случайно попаднахте тук? В интернет е много лесно да се разсеете и от клик на клик да се отклоните от основната цел. Концентрацията и целенасоченото търсене не се случват от само себе си, трябва съзнателно да си напомняте коя е основната ви цел.

Преди лягане решавате да почетете малко – някое списание или една от трите книги, които сте си казали, че трябва да прочетете + няколко разпечатани статии от интернет. А, да не забравите утре да проверите 7-те блога, които следите, за нови статии.

5) ползвайте една медия – а не няколко наведнъж. Спрете радиото, ако четете вестник. Оставете файла да се сваля, ако гледате репортаж по телевизията – не е нужно през 2 секунди да проверявате на колко процента е.

6) ползвайте един основен източник. Нямам предвид сляпо да се доверите на един източник на информация, но пък и не е възможно винаги да сте запознати с всички гледни точки. Например, ако се интересувате от градинарство и има 20 такива сайта, не изисквайте от себе си да следите всичките. Изберете си два или три, които според вас са най-добри, и следете тях.

23:39. Преди да заспите проверявате алармата на телефона си. Тогава виждате, че имате няколко sms-a – наближава крайния срок за плащане на сметката, Пешо пита ще идвате ли на екскурзията, предлагат ви FUN-call мелодия само за 0.50лв на месец и а, номерът, който сте търсили не-знам-кога вече е активен. Въздъхвате, слагате си няколко напомняния и заспивате. Сънувате мечето от рекламата за шоколад…

PS: Вижте и как бърнаут синдрома се отразява на вашите финанси

15 thoughts on “Информационен бушон – спрете информирането!”

 1. И аз не искам да се лиша от твоите коментари :) Много благодаря!

 2. Моля те махни отвратителният Comic Sans шрифт.

 3. Страшно се радвам, че го прочетох това; обяснявам го от месеци на домашните и не проумяват защо изключвам телевизора/радиото веднага щом чуя намек за непотребна/безумна/безсмислена псевдо/ерзац новина.

  Не съм бил сам, ей :D Наздраве!

 4. Браво на теб! Да основем един анти-ТВ клуб, а ;)

 5. Браво! Нямам думи, страшно си права за “информационния бушон”! Може да се нарече и “главeн” бушон, генериращ останалите. Изгори ли той – лошо се пише… :)

 6. Помислете,че дори и малките дечица са подложени на този тормоз, ако тв е включен почти денонощно…Какво да кажем за подрастващите,които не разбират зарибяването от компа и рекламите…

 7. Много вярно! Ако нещо не те води към целта – значи те “отвява” от нея.
  С две думи – натисни му DEL… :))))))))))))
  Обаче… – съгласна съм и с Христо: този шрифт е тормоз за очите и мозъка, когато не е заради ефект в някоя кратка брошура. Иначе си е готин…
  Благодаря, все пак, за подсещането за тези важни детайли в отсяването на инфото…
  Успех!!!

 8. Вече почвам да се замислям за шрифта… Но мога да редактирам само този в конкретните публикации. Менютата и коментарите просто не знам как се оправят.

 9. Рая, страхотен ти е блога! Никога до сега не си ме разочаровала :)
  И ми е забавно и полезно и изпитвам удоволствие, четейки думите ти така приятно навързани в информационни изречения

Leave a Comment