Интелектуалците не могат да изкарват пари

Вие познавате поне един човек, който е „отличник”, но не печели добре. Някой, който уважавате като интелигентен и съвестен човек, добре възпитан и внимателен с околните. Може би дори му се възхищавате и го намирате за по-умен от вас.

В един момент си казвате: „Добре де, на нея всичко й е наред. Как е възможно да не може да изкарва пари?”

Дори не е задължително този човек да е ектремен образ като професора с кръпките по сакото. Може този човек да печели… средно. На вас обаче ви се струва, че след като е толкова умен и знае толкова много неща, трябва само да щракне с пръсти и ще стане милионер. Сигурно „отличникът” ви се вижда в пъти по-интелигентен от Пешо, който държи кварталното кафене… обаче Пешо печели повече от него.

Пешо е точно обратното на „отличника”. Пешо е тип „стартер” – човек, който стартира нови неща (предприемач, бизнесмен). Какво има той, което отличникът го няма?

(Още по темата Защо някои хора не могат да изкарват пари )

ДИСЕКЦИЯ НА ОТЛИЧНИКА И СТАРТЕРА

1) Отличниците са много начетени и имат богата обща култура. Това започва още от училище, когато те овладяват предметите и изграждат своите знания. В което няма нищо лошо, дори напротив. Всъщност това е единствената им черта, която им помага да печелят пари.
Стартерите не са толкова начетени и нямат толкова богата обща култура. Те имат повече практически и житейски опит.

2) Отличниците съвестно спазват правилата. Те не преписват, не вдигат шум, стоят мирно като им се каже. Не се забъркват в неприятности и не използват лоши думи. По-късно те прилагат същото отношение в работата си.

Стартерите не обичат правилата, защото те обикновено те спират да направиш нещо по най-лесния начин. И понеже стартерите обичат нещата да стават по лесния начин, те гледат да заобиколят правилата.

3) Отличниците чакат някой да определи правилата. В училище това учителят, в работата това е отначалника. Когато в нова ситуация не е ясно точно какви са правилата, преди да направят каквото и да било те питат „Може ли…?”, като се обръщат към отговорния.

Стартерите предпочитат те самите да определят правилата. Те не обичат да зависят от някого и да им се казва какво да правят. Затова в нова ситуация те не питат „може ли”, а действат според своята вътрешна преценка. Вместо да питат „може ли”, те направо съобщават: „аз отивам да…”.

4) Отличниците търсят одобрението на главния. Те са склонни да изпълнят някоя по-тежка задача и да останат след работа, за да ги похвалят. Ако получат нареждане, с което не са съгласни, често предпочитат да го изпълнят и да им се махне от главата, отколкото да влязат в конфликт. Ако трябва да избират, те биха взели страната на главния, а не тази на техните равни (колегите си).

Стартерите не търсят нечие конкретно одобрение. Обикновено те сами много добре усещат кое е правилно и нямат нужда някой „авторитет” да им го каже. Ако може да се каже, че се съобразяват с нещо, за тях по-важни са техните равни, а не главния.

5) Отличниците общуват по-малко с хора. В училище те използват междучасията да си преговорят уроците, а през ваканциите учат допълнително. Така им остава по-малко време за контакти с връстниците. Отделно така те несъзнателно стават и по-претенциозни към хората, с които общуват.

Стартерите, обратно – постоянно говорят с някого, отворени са към срещи с нови хора, обичат да са в компания. Така те допълнително развиват заложените им силни черти за работа с хора. Опознават човешката психика и как различните хора реагират на различни неща. Това е и най-голямото им предимство спрямо отличниците.

КАКВО Е НУЖНО, ЗА ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ

От всички черти на отличниците, само една им помага да печелят пари – тяхната начетеност. Докато при стартерите всички техни черти работят в полза на техния бизнес-нюх.

В света извън класната стая е нужно да можеш сам да определяш правилата, да заобикаляш съществуващите, да се съобразяваш със себе си повече отколкото с който и да е друг, и да имаш едно наум към общоприетите „авторитети”. Тоест, ти самият да си в активната позиция, а не пасивно да чакаш някой друг да ти каже какво да правиш.

Също – да работиш за свое удовлетворение, а не за да чакаш някой да те потупа по рамото, понеже си направил каквото той иска и то по неговите правила.

Най-голямото предимство на стартерите е това, че те умеят да работят с хора. Точно тук отличниците се провалят. Затова и не могат да изкарват пари. Затова обикновено техните бизнеси се провалят. Затова обикновено им е толкова трудно да стартират допълнителен доход.

13 thoughts on “Интелектуалците не могат да изкарват пари”

 1. Поздравления за добрата статия!
  Всеки ден сме свидетели на умели и интелигентни хора, които не успяват да напреднат в кариера/бизнес заради ограничените си комуникативни умения. Като представител на отличниците забелязвам, че в момента, в който докажеш, че те бива в работата с други хора (комуникираш добре, разбираш, мотивираш, лесно печелиш доверието на хората около теб) пред теб се отварят невероятно много възможности!

 2. Охо, в малко дълбоки води си навлязла. Тия профили са доста стилизирани. Ако искаш наистина реални профили обърни се към myers briggs personality test. Там нещата са най-близко до истината. Така ще ти стане ясно какво и що. Аз мислех че нещо все в къщи не е наред защото майка ми все иска да правим размествания и ремонти, след като разбрах за този тест и го разучих стигнах до извода че женицата просто имала вътрешна нужда от това :). Аз например съм пък INTJ, една от най-предпочитаните комбинации за ръководни постове и въпреки, че съм интроверт ( виж в уикипедия какво значи INTJ ) съм предприемач. Не обичам много социалния контакт, но като ми се наложи го правя добре.

 3. @vbachev – и аз бях представител на отличниците :) Но човек не е просто набор от гени, а може да избере да доразвие някои свои качества. И аз като теб доста работих над социалните умения и също смятам, че те отварят много врати.

  @Свилен – да, стилизирани са за яснота.

  Вчера премятах наум хората тип стартери, които познавам. Те са доста различни като произход и образование, всеки е минал различен път, но имаше едно общо нещо между тях – всички са страхотни в отношенията си с хората, хората ги харесват. А и още нещо – всички са с много силна психика, оптимисти.

 4. Според мен ти не познаваш Пешо от твоя квартал и въобще си нямаш и на представа как той е изкарал парите си!

 5. Супер е тази статия, Рая, много ми харесва. Тя обяснява и парадокса, който понякога се случва – в училище някой е бил отличник, а после работи за некадърния си съученик, на който е пишел домашните. :):):):)

 6. Само че и акъл в главата е нужен… има примери за доста отличници (или зубъри) които изкарват доста пари и се справят добре с управлението на хора. И все пак да си само книжен плъх няма смисъл… Може би за това прекалено амбициозните и взискателни родители правят мечешка услуга на децата си. Вярно е, че умения за общуване и ориентиране в истинския живот може всеки да развие, ти самата как си усъвършенствала уменията си за работа с хора?

 7. Мда :)

  Ами аз доста трябваше да работя относно уменията за комуникация… Всъщност всичко започва от нагласата в мисленето, тя трябва да се промени. Но с годините и със съвсем съзнателни усилия и ПРАКТИКА човек се подобрява :)

 8. Re: Интелектуалците не могат да изкарват пари

  Мнениеот batceko на 29 Юли 2014 01:30
  От тълковния речник он лайн – интелектуалец – мн. интелектуалци, м. Човек, който се занимава с умствен, творчески труд.

  Никъде не се посочва , че основно изискване е да си бил отличник , да си мил , възпитан и прочие .има достатъчно примери за хора постигнали много в интелектуалното поприще без да са били отличници и задръстеняци в училище , а относно доброто възпитание мисля , че няма смисъл да давам примери с Иван Ласкин или Андрей Слабаков , които са си видни интелектуалци , но хич не цепят басмата на никой .

  Всичко , което е описано като схема в първия пост на автора на темата е доста примитивно , леко злонамерено и най вероятно с подсъзнателната идея да отправи внушения оправдани най вече на наша територия в последните 25 години .Този така наречен стартер по начина, по който е описан особено в подточките си е типичния оправен далаверо-способен архитип на прехода – човек не много умен , но достатъчно хитър за да се ориентира в една корупционна среда и най важното – не притежаващ никакви морални задръжки – основно мото – щом не те хванат , значи всичко е наред . Такъв тип човек в началото можеше да бъде видян по битаците , на местата където се правеше нелегална обмяна на валута , по влаковете носещ чувалите със стока от Турция , Румъния или Сърбия с подготвени предварително пари за митничарите и прочие такива места , които всички ние помним от началото на 90- те .. на по късно ниво същия този архи тип , вече леко замогнал се , най вече поради неспазването на каквито и да е закони , неплащане на данъци и прочие характерни неща за сивия сектор , започва да излиза леко на светло – я кръчма , я магазин на централна улица , я склад на едро за бяла техника . Малко по късно магазините вече стават верига магазини , кръчмата – верига заведения , хотели и прочие , а складовете на едро – промишлени комплекси , фабрики за текстилно ишлеме , мебели и прочие неща основно дофинансирани по втория начин – с кредити отпускани на база политическа протекция , едри корупционни схеми и прочие също така добре познати неща . А на най високо ниво някой стартери влизат и в политиката с идеята влизайки милионери да излязат милиардери .

  И през цялото това време повечето от така наречените стартери , без значение дали карат очукана жигула с , която ходят за стока до Димитровград някъде през 1995 или се возят на БМВ – Х5 през 2012 , в колата звучи чалга .

  Такава ни е държавата , такъв ни е прехода . Навярно навсякъде по света има стартери , но примерно в Германия до кръчмата на стартера , в която работят нелегални емигранти има 20 етажна офис сграда на някой отличник , направил милиарди от софтуерни продукти .Защото в цивилизования свят така наречените стартери са и отличници и добре възпитани и ходят на театър и картини купуват и слушат класика или джаз в колата си , а не чалга . Българския тип стартери – ниско образован , но хитър и без морални задръжки няма шанс за големи нива – миришат му краката , както се казва .

  Но тук е друго .Тук е страната на Пеевски – стартер – при това дебел ..много дебел … и на Бареков – стартер – при това прост ..много прост .

 9. Здравей joachim,

  Много ми хареса коментарът ти. Когато писах този материал през 2011 си мислех за конкретни хора от двата типа, които познавам, и се опитах да обобщя най-характерните им черти. Впрочем споделям и мнението ти за Пеевски и Бареков (Бареков за мен е Борисов на млади години).

  Мисля обаче, че и днес нещата не са много променени. Виж, за Германия не знам :)

 10. Какъв трогателен анализ ! Отличниците, притежаващи черти на нормални хора, свестни и съвестни, са пълни скапаняци, обречени на бедност. Докато тъпите и нагли селски тарикати – стартери, са супер готини пробивни и успешни турбо пичове на всички галактики и печелят големите пари.
  Написаното в статията е типичен пример за утвърждаване на отрицателната селекция, деволюцията и деградацията в нашето общество, в което наглото и тъпо парвеню има предимства пред начетените и умни специалисти.
  Супер яко, няма що – по тази причина на територията България останаха само парвенютата. Отличниците избягаха…

Leave a Comment