Интервю със Стойне Василев от smartmoney.bg

Стойне Василев от smartmoney.bg е на 33 години, работи в София, но живее в Перник, семеен, с едно момиченце – Карина. В момента е Мениджър Вътрешен одит в голям български холдинг.

Тони започва първия си блог на тема лични финанси и собствен бизнес в средата на 2011 година. В началото той се е наричал просто „Блогът на Бат’ Тони“. Няколко месеца по-късно сайта се прехвърля на собствен домейн и вече се казва “Финансовите съвети на Бат’ Тони”. На 24 май 2013 година се ражда новия проект SmartMoney.bg с идеята да се превърне в образователна платформа за всички, които искат да управляват по-умно парите си. Освен Тони, представя и други автори. Сайтът предлага и първият си платен продукт – финансово планиране от Личен финансов консултант. От началото на 2014 година Тони и екипа започват да организират обучения в сферата на личните финанси, като на 25 март стартира първия в България цялостен курс по управление на личните финанси „Какво не ни казва Робърт Кийоскаки?”.

Тони, как се чувстваш като млад татко? :)


Чувството не може да се опише с думи. То започва още когато бъдещето бебе е само 2 сантиметра в корема на мама, премине се през вълнението около раждането и продължава всеки ден след това с нови и нови моменти, които са уникални, сами по себе си. Винаги съм знаел, че най-важното нещо в живота са децата.

Да дадеш цялата си любов си на едно малко човече и да го възпиташ да бъде достоен гражданин на света е най-смисленото нещо, което можете да направите. Много млади хора отлагат този момент, за да се развият в кариерата и да започнат да изкарват повече пари, На тях ще кажа, че най-важното нещо, което може да дадете на вашето дете е обичта ви и времето ви, а не пари. Да, без пари не може, но досега не съм чул за неотгледано дете, но за това пък има много родители, които от работа нямат време за децата си.

А ти как намираш време за малкото човече? Работа на пълен ден, сайта, обученията…

И аз си задавам често този въпрос. :) Старая се да съм максимално ефективен във всичко, което правя. Разбира се, има моменти в които някоя от тези дейности страда и се налага да наваксвам бързо. Дъщеря ми Карина е най-важното нещо за мен и не искам да съм от онези родители, които нямат време за децата си. Кариерата е важна, както и работата по сайта и обученията, но смисълът на живота е в усмивката на едно малко човече, което разчита на възрастните да му покажат верния път.

Както разбираме от сайта ти, имаш “повече от 10 години опит във финансовата сфера и по-конкретно в банковото кредитиране, одита на финансови институции и управление на риска в едни от най-големите международни компании.” Как стана така, че попадна в тази сфера?

Аз вярвам, че има нещо, някаква сила, която ни напътства в живота и няма случайни неща. Дори да не знаете защо дадено събитие ви се случва точно в този момент, точно на вас, когато погледнете назад и „свържете точките“ ще разберете, че е имало смисъл и то ви е довело до сегашното положение. Така стана и с кариерата ми.

Няколко дни преди държавния ми изпит погледнах една обява за работа във вестник Капитал, който си купувам редовно от вече почти 15 години. С големи букви пишеше “Искате ли да работите в банка?” и логото на Прокредит Банк. Този надпис веднага ме привлече. Освен условието за завършено висше образование, нямаше други изисквания. Просто търсеха млади хора, които да ги научат на занаят, както се казва. Имаше изброени няколко позиции, но най-много ми хареса “Кредитен експерт”. Така след доста тестове и интервюта започвах работа в банковата сфера.

След това колелото се завъртя и кариерата ми се разви във възходяща линия. Като погледна от сегашна гледна точка, всяка една работа ме е научила на нещо важно, което ми е помогнало да се кача на следващото стъпало. Общия знаменател е, че съм помагал на хората и фирмите да управляват по-добре парите си. Това е моята мисия в живота. Мисля, че и сайта SmartMoney.bg е поредната крачка в тази посока.

Разкажи ни за това как си помагал на хората и фирмите да управляват по-добре парите си. Те вслушват ли се?

Още докато учех в Техникума по икономика в родния ми град започнах да помагам на различни хора при кандидатстването за кредит, попълването на данъчна декларация, осчетоводяването на някакви фирмени разходи и други. Първите ми изкарани пари с консултации също бяха от този период. Имаше кампания за подаване на данъчни декларации за притежаваните недвижими имоти. След като разучих как се попълват, направих тази за нашето семейство и за бабите и дядовците ми. След като разбраха, че „има едно момче, което знае как се прави това“, започнаха да идват в нас съседи, за да им попълня декларациите. Имах твърда тарифа от 5 лева на брой, като при по-заплетени случаи се допълваше от количка в близкото кафене J. С изкараните около 150 лева си купих първата уредба, което тогава беше страшен хит.

След това, когато бях студент, продължих да помагам на мои близки с разни счетоводни трикове за законно намаляване на данъците, както и как да изкарат някой лев от масовата приватизация. Като кредитен експерт, клиентите ме приемаха за нещо като съветник и ме питаха разни неща, за това как по-добре да си организират бизнеса. С течение на времето фирмите ставаха все по-големи и с все по-сложни проблеми. Като външен и вътрешен одитор съм консултирал наистина големи компании (разбира се, като част от екипа по този ангажимент).
Преди около 3 години реших да превърна тези мои странични занимания в нещо като допълнителна дейност. От тогава съм Личен финансов консултант и помагам на хората и собствениците на малък и среден бизнес да управляват по-добре парите си. Тази и подобни професии са много необходими, защото българите разбират погрешно личните финанси. Те спестяват някакви стотинки в магазина като си купуват по-некачествена стока, но без да се замислят подписват 30-годишен ипотечен кредит за по-голямо жилище, отколкото могат да си позволят. А това жилище, особено когато е над стандарта ни, е чист пасив. През следващите 30 години това младо семейство ще отделя значителна част от месечния си доход, за да плаща вноските по кредита и когато се пенсионират ще имат само едно старо жилище, което трябва да поддържат с малките си пенсии. А те са такива, защото са разчитали на държавата да се погрижи за тях, а не са взели нещата в собствените си ръце. Дори няма нужда да чакаме толкова години, за да видим подобна картинка. В България е пълно с бедни пенсионери с големи жилища, които не могат да поддържат…

Колегите ти от работата четат ли smartmoney.bg? Какво е отношението им към твоите “извънкласни дейности”, говорите ли за това?

Предпочитам да не смесвам основната ми работа с това, което правя през свободното си време. Част от колегите четат редовно SmartMoney.bg и са фенове на сайта, но са разбрали за него не е от мен, а по други канали.

Разкажи ни за твоите инвестиции в развитието на сайта (време, пари, идеи?).

Този проект за сайта го започнах преди близо 3 години без абсолютно никаква комерсиална цел и досега съдържанието в сайта е напълно безплатно. Тогава, конкретната причина беше да дам индиректно съвет към мои близки, които стартираха нов бизнес и допуснаха почти всички възможни грешки в подобна ситуация. Бизнесът им фалира, но сайта продължи да се развива. Няма да крия, че другото ми вдъхновение беше твоя блог, който и досега чета с удоволствие и намирам много полезни неща, въпреки че не винаги съм съгласен с твоите тези J.

Постепенно, желанието да споделям моя опит и знания премина през различни етапи. Започна от блог, който миналата година прерасна в сайт с още повече информация и екип от автори, които споделят техните гледни точки за личните финанси и собствения бизнес. Основните инвестиции в сайта са свързани с моето свободно време. Може би съм прекарал хиляди часа в дизайн, писане на статии и активности за популяризирането му в социалните мрежи. Бавно и сигурно SmartMoney.bg започна да се развива и да привлича повече читатели. Към днешна дата мога да кажа, че това е най-популярния сайт за лични финанси и собствен бизнес от този тип, с над 1,000 уникални посетители на ден (като в много случаи достигат до 1,500).

За съжаление, времето за работа по сайта ми е доста ограничено напоследък. Старая се това да не се забелязва от читателите. За тях непрекъснато се правят различни игри, томболи и двубои, но най-важното, което получават е качествена и полезна информация за техните пари и техния бизнес. Особено застъпена е секцията за стартиращ бизнес, където непрекъснато има нови идеи за започване на собствен бизнес или допълнителни източници на доходи. Идеята е да направя SmartMoney.bg най-големия „доставчик“ на информация и обучения в сферата на личните финанси и предприемачеството, първоначално в България, а след това на Балканите и в Европа.

Отплащат ли се тези инвестиции, в смисъл изкарваш ли пари пряко от сайта? Или от свързани с него начинания?

Както предполагам и ти си установила опитно, пари от съдържание в България се изкарват изключително трудно и трафика наистина трябва да е много голям. За разлика от сайтове, които залагат на хитови теми като клюки за звезди, женски съвети и новини за чалга певици, SmartMoney.bg е нишов продукт и приходите от реклама са достатъчни само за покриване на разходите за домейн, хостинг, както и закупуването на необходими неща като фотоапарат, статив, нетбук, микрофон и други.

Друг начин за някаква възвращаемост на инвестициите са медийните партньорства. При тях не получаваме пряко заплащане, а безплатни пропуски за събития. За мен, този бартер е много ценен и спестявам доста пари, като същевременно посещавам доста полезни обучения и семинари. Когато нямаме възможност да изпратим представител на нашия екип, подаряваме пропуските на нашите читатели. Един от партньорите, с който работим много успешно по тази схема е Web and Events.

Първите индиректни приходи от сайта бяха свързани с даването на консултации и изготвянето на дългосрочни финансови планове. Доходите са добри и сравнително постоянни, но прочетох доста материали за продажбите, както и говорих с хора от бранша, които ме посъветваха да изградя правилна продажбена фуния. Аз бях я обърнал – предлагах директно примиум услуга (черешка) вместо първо да предлагаме самата торта J. Още повече, че с това си създавах втора работа, а не бизнес, които може да расте.

Правилната стратегия е първо да обхванеш широк кръг от хора, на които да предлагаш нещо по-универсално като кратки безплатни лекции, безплатна електронна книга, съвети за управлението на личните финанси и други. След това, се преминава към платени продукти като цялостни обучения, специализирани анализи, инструменти за финансов анализ и други. Накрая, като черешката на тортата, са персоналния коучинг, изготвянето на семейни финансови планове, консултации за по-големи инвестиции и други. При преминаването през тази фуния, някои от хората отпадат, но остават тези, за които твоите продукти и услуги са особено ценни и надхвърлят вложените средства.

С курса по управление на личните финанси „Какво не ни казва Робърт Кийосаки?“ сме някъде по средата на тази продажбена фуния. Екипа на SmartMoney.bg е изградил доверие, което се трансформира в доволни участници, които получават повече, отколкото са очаквали. Цената, която предлагаме за този първи курс е наистина промоционална и се равнява на стандартно еднодневно обучение. Срещу нея, те получават 20 обучения, обединени в 10 модула и практически работилници към много от тях, но най-важното нещо, което ще получат е увереност да взимат правилните решения за техните финанси и да постигнат целите си в живота.

Много пъти си казвал, че мечтата ти е със съпругата ти да имате малък семеен хотел. Как се вписва това с плановете ти за сайта, със сегашната ти работа?

Тази мечта датира от студентските ми години, когато почти завърших „Туризъм“ като втора специалност. Тогава имахме много практически стажове и видях как може да се печели от този бизнес. След това, със съпругата ми сме отсядали в стотици хотели в България и в чужбина и от всеки сме „вземали“ по някаква идея за нашия си бъдещ хотел. На много места сме оставали и разочаровани, което още повече ни надъхва да създадем място, в което всеки ще се чувства специален и ще може да си отпочине наистина. Тази мечта, обаче, е сравнително дългосрочна. Когато постигнем другите си цели и се наситим на градския „шум“, ще започнем да търсим място за нашия хотел, който задължително ще има механа. Така че, отговорът на въпроса ти е “тогава няма да работя, а SmartMoney.bg ще е достатъчно голяма компания, която ще се управлява от високоплатени мениджъри” :)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

1 thought on “Интервю със Стойне Василев от smartmoney.bg”

Leave a Comment