Инвестиции при стартиране на допълнителен доход

В Ръководството на няколко пъти стана дума за първоначалната инвестиция при стартиране на допълнителен доход:

Започнете с малко или никакви пари …35

Инвестирайте после, не в началото …36

Започнете с малко пари …73

Тоест, поне три пъти ви казах да започнете с възможно най-малко пари. И продължавам да го твърдя.

Това, което не ви казах, е че има друга инвестиция в началото. Която е огромна. Става дума за


ИНВЕСТИЦИЯ НА РАБОТА

Инвестицията на работа е неизбежна.

Каквото и да е онова, с което сте решили да се захванете, в началото ще трябва да положите доста часове безвъзмезден труд. И ако инвестицията на пари може да бъде малка – и отложена чак до момента, в който намерите клиент – то инвестицията на труд трябва да се случи много, много преди това.

Работата ще бъде много.

Трябва да започнете работа с ясното съзнание, че в скоро време няма да видите никакви пари за нея. Позволете си известно време да жалеете по този факт с увесен нос и наведена глава – поне това ви се полага. Наистина е несправедливо, какво да се прави!

Но след това просто вдигнете очи и погледнете над началното препятствие в посока към хоризонта (вашата цел). Там ви чакат парите. А заедно с тях ви чакат успеха и гордостта от вашите постижения, гордостта от изминатия път.


… И СЕГА ПУКАМЕ БАЛОНА

Налага се обаче да излезем от тази розова картинка, защото тя още е в сферата на мечтите. А вас ви чака работа – не съм забравила! Бързо минаваме нататък.

Както ви казах, работата ще бъде много. По-конкретно:

1) Ще има доста четене.

Ако си мислите, че с Ръководството сте научили  абсолютно всичко – неееееее. То е страхотно начало, но е само начало.

Тепърва ще има доста да четете конкретно за избраната от вас дейност, с която ще изкарвате пари. Дори много да й разбирате, все пак досега сте я вършили само за себе си. Или за г-н Шефа.

Сега вече ще трябва да я вършите за г-н Клиента, чийто вкус не е 100% идентичен с вашия. (Или с този на досегашния ви шеф.) Следователно ще трябва да направите промени, тоест да направите нещо ново. Което иска четене.

Например може досега да сте правили много добро сладко за себе си, но като давате мостри се оказва, че повечето хора го искат по-гъсто. Или досега сте го затваряли в буркани от миналата година, а сега трябва да търсите нови. Което налага да изчетете информация за видовете буркани и капачки, техния обем, цени, откъде да ги купите, кога работи склада за буркани, как се стига до там…

А ако трябва да мислите и за етикети?

2) Ще има доста решения.

Да, да, всички знаем – хубавото на това че ще работите за себе си е главно свободата. Свободата да не се съобразявате с чужди виждания и мнения (освен на г-н Клиента). Свободата да не се обяснявате на друг защо искате етикета да е лилав, а не розов. Ами така ви харесва! Пък!!

Но и отговорността е изцяло ваша. Добрите ви решения ще ви донесат добри резултати (пари). Лошите ви решения… е, знаете. Загуби.

Каква страшна дума, нали? Изпотиха ми се дланите само като я написах :)

Най-много решения ще трябва да правите в началото. Откъде да купувате буркани, дали да ги купите на едро и да спестите (но пък ако клиентите не ги харесат?), дали да пуснете сладко от череши (евтини) или от дюли (скъпи) ?

Спокойно! Имам една добра новина!

Хубавото е, че винаги може да пробвате нещо (дюли) и ако не стане, да опитате с друго (череши). Една грешка сама по себе си не е фатална.

Целия процес по предварително обмисляне, взимане на решение, анализ на резултата и евентуално взимане на второ решение – това е доста изтощително. Мисленето е тежка работа. И цялата тази отговорност е ужасно изнервяща!

Изненада – още една добра новина! А именно, че в един момент, рано или късно, ще намерите верните отговори. След известно лутане в тъмното ще стигнете до заключението, че малките бурканчета са най-удобни за г-н Клиента, че черешите са по-търсени, и че в крайна сметка сте били прави за лилавия етикет. Примерно, де.

И оттук-нататък вашата работа ще стане доста по-лесна

3) Ще има доста … ами… работа.

Ами да. В крайна сметка ще си има и доста работа. Баш работа. Работа в класическия смисъл на думата. “Работа” като труд. Просто да се хванете и да я свършите.

Постоянно сверяване на цени. Разкарване до складове и обратно. Мъкнене на торби с череши. Миене на тави и тенджери. Лепене на етикети. Въртене на телефони. Разговори. Организиране на дегустации в хола + чистене.

Ех.

Това може да продължи с месеци. Просто бъдете готови и направете каквото трябва. Нали го правите за себе си :)

7 thoughts on “Инвестиции при стартиране на допълнителен доход”

 1. Zvuchi optimizirashto, haresva mi :)
  Trudnoto e v nachaloto. Kakto se znae, raketite gorqt mnogo poveche gorivo po vreme na starta im, otkolkoto prez ostanaloto vreme :)

 2. Ехе, още един нов в нашите редици – добре дошъл! :) Обаждай се по-често в коментарите, много ще се радвам. Само нека да е на кирилица ;)

 3. Привет на всички. Скоро не съм се вясвал та реших да понамина…

  С многото работа за започване на собствен бизнес и допълнителни доходи съм съгласен но не и с малкото пари…

  Аз лично преди да започна своя бизнес се наложи да се бъхтя почти денонощно в продължение на година и половина и след това да изхарча за мнооого кратко време парите от два банкови заема и това само за да стартирам…

  В крайна сметка се оказва, че и работата и парите трябва да са повечко…

  Поздрави,
  Слави…

 4. Привет , току-що се регнах. И ето и първият ми коментар. Налагало ми се е да стартирам бизнес от типа “страничен доход”. Освен че скочих с доста пари (които не успях да си върна впоследствие), много дълго отлагах старта. Незнам от несигурност в себеси ли или исках всичко да е изпипано и нагласено , но това отлагане вначалото е пагубно за повечето нови бизнеси. Виждам го и сега отстрани как други хора правят моята грешка. И така ето ги мойте два урока от един неуспешен бизнес . 1. В началото никакви или минимални средства , докато колелото поне малко не се завърти 2. Колкото по бързо започне работа новия бизнес (или казано понародному “да се завъртят някакви пари”), толкова по-големи стават шансовете му да просъществува в първите трудни 2 години. Сега подготвям нов “страничен доход” надявам се нещата да потръгнат ….:))))))

 5. Привет и добре дошъл :) Съгласна съм с теб. Една подробност – ако се дадат някакви пари в началото, това може да помогне да се завърти колелото. Но трябва да знаеш къде и как да ги дадеш.

 6. Благодаря за посрещането, но следя блога от доста време. Просто вчера се регнах защото си сложила филтър на някои статий. Иначе за първоначалната инвестиция стигаме до момента колко пари очакваш да изкараш от новия бизнес . И съответно колкото по-малко , толкова по-малко. Поне така ги виждам аз нещата. В тази връзка един диалог:
  -Йори?!
  -Да Ппрасчо ?
  -Куцо магааааре, мале лееееее….
  :))))

Leave a Comment