Какво значи „инвестирай в себе си“ – как да инвестираме в себе си?

Allan Pease and me! :)
Аз и Алън Пийз :)

Често ще чуете хората да казват – „аз инвестирам в себе си“. Или „Няма да ходя на почивка тази година, предпочитам да инвестирам в себе си“. Под това обикновено имат предвид, че си купуват бизнес-книги („Богат татко“, „Лилавата крава“, „Кой ми взе сиренцето“); посещават семинари, или записват езикови курсове.

Въпросът е обаче дали това е най-добрият начин да инвестирате в себе си, и дали действително е инвестиция. (Какво е инвестиция и какво не е?)

Да вземем например „образователните“ предавания по Discovery или The History channel. Те се маркетират (представят, продават) като образователни, но в действителност имат повече развлекателна, отколкото образователна стойност. От тях можете да научите някои дребни интересни факти, които пък да ви дадат усещане за удовлетвореност и прогрес. Но как точно тези „образователни“ програми подобряват живота ви?

Никак.

Същото може да се каже за голяма част от популярните бестселъри от рода на „Лилавата крава“ – чиято основна идея, синтезирано, е „бъди различен“; – или от рода на „Тайната“, чиято основна идея е „мисли позитивно“.

Тези книги биха могли да променят живота ви, ако действително ви покажат нови за вас идеи и ако вие имате търпението да започнете да ги прилагате, ден след ден, в ежедневието си. Ако обаче четете по няколко такива заглавия на месец, казвате си „аха, ясно, готина идея“ и после продължавате по старому, използвайки идеите от книгата само като тема за разговор – тогава вие не сте направили „инвестиция в себе си“ с покупката на тази книга. Вие сте направили просто разход. (Още: Супер лесен начин за спестяване)

Това важи и за различните курсове или семинари, които посещавате. Аз например платих 300лв за семинар на Алън Пийз („Езикът на тялото“). Най-интересните за мен неща бяха малките подробности от живота му, които той споделяше, и които нямаха нищо общо с темата на семинара. Останалата част от “програмата” бяха все неща, които ги има в книгите му и в безбройните му записи в YouTube. (Ето какво написах за семинара – но е на английски.)

Не че съжалявам, че платих и отидох. Но не мога да оправдая този разход с идеята, че съм “инвестирала в себе си”. Честно погледнато, това беше разход за развлечение и нови емоции. Бих го сложила в графа “Инвестиции”, ако след семинара, благодарение на наученото там, успея да увелича приходите си или да убедя шефа си, че с новите си умения за разчитане езика на тялото мога по-успешно да преговарям с клиенти и затова заслужавам да ми вдигне заплатата с 20%. Но това е една скалъпена теория :)

(Отварям една скоба. Ако вие сте в бизнеса със семинари/обучения, бихте могли да извлечете полезност откъм идеи за организация, да видите коя е кетъринг фирмата, осигуряваща кафе-паузите, или пък да вземете контактите на лектора и да го поканите на ваше обучение.)

А курсовете по чужди езици?

Ако например вие сте машинен инженер и не знаете езици, а има търсене за специалисти като вас с английски език, един курс по английски език може наистина да бъде инвестиция в самите вас. Особено ако след като понаучите езика на разговорно ниво успеете да си издействате по-висока заплата (или ако кандидатствате за подобна позиция в друга фирма за по-голяма заплата). Ако обаче вие сте секретарка на френски бизнесмен и изкарате курс по италиански просто защото ви харесва как звучи (но който италиански изобщо не ви трябва в работата) или защото “никога не е излишно” – това не е инвестиция.

Тогава какво Е инвестиция в себе си?

За инвестиция в себе си можете да броите всяко нещо, което ви помага да печелите повече пари, или да спестите пари, или да спестите време (времето е пари).

Инвестицията в себе си може да има различна форма в зависимост от вашата конкретна ситуация, сфера на работа и възможности за развитие. Концентрирайте се точно върху вашата собствена ситуация. Какво би ви помогнало да се качите една стъпка нагоре като длъжност или заплата? Това може да е курс по английски език. Може да е инвестиция в смартфон, който ще ви позволи повече гъвкавост в работата. Може да са пари за посещаване на социални събития и набиране на “социали точки” – среща на някоя Асоциация, боулинг в петък вечер с колегите, опера с жената на шефа.

(Инвестицията, впрочем, не е задължително на бъде парична – може да бъде инвестиция на време. Например вместо да плащате пари за курс по английски, може да го учите сами вкъщи. Или вместо да инвестирате в курс, може да инвестирате в “социални точки” с шефа :) Или дори в емиграция – както разказва един емигрант в САЩ.)

Понякога ползата от една “инвестиция в себе си” идва от там, откъдето не очакваме. Тоест, можете да отидете на семинар на Алън Пийз и да не извлечете никаква приложима полезност от фактите за езика на тялото. Може обаче нещо дребно да ви вдъхнови или да ви даде нова идея – да кажем, нещо от личния живот на автора. За мен това беше момента, в който Алън Пийз обясняваше как заради работата си и разрастването на дейността си не е усетил кога е стигнал до ръба на развода със съпругата си. Това послание го улових и запомних. Може би защото по онова време аз самата се разсипвах от работа и не се наслаждавах достатъчно на връзката си с един прекрасен млад мъж, който скоро след това стана мой съпруг.

Дали парите, дадени за даден продукт/услуга, са инвестиция или разход, зависи от вашата конкретна ситуация. Зависи от това каква конкретна полза можете да извлечете за себе си.

Ключовата дума в случая е “конкретно”. Можете ли точно и ясно да кажете как новия смартфон ви е помогнал да спечелите пари или да спестите време? Можете ли точно и ясно да кажете как семинарът “Езикът на тялото” ви е помогнал да спечелите пари или да откриете нови възможности? Можете ли точно и ясно да кажете как курсът по италиански/френски… и така нататък.

Това, разбира се, не означава, че не трябва да давате пари за нещо, от което нямате конкретна финансова полза. (Например книгата за Америка ;) Винаги може да платите за нещо, просто защото ви доставя удоволствие – както аз платих за семинара на Алън Пийз.

Но имайте едно на ум за разликата между инвестиция и разход. ;)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

7 thoughts on “Какво значи „инвестирай в себе си“ – как да инвестираме в себе си?”

  1. Благодаря, Рая! Много точно обясняваш разликата между инвестиция и разход. Когато прочета за някой семинар и обучение често реагирам с нагласата, че ще инвестирам в себе си. Много често обаче не научавам нищо ново, което да ми е полезно. Веднага уточнявам, че обичам да чета книги и там обикновено има всичко, което чувам и на семинарите. Понякога си мисля, че изнасянето на семинар е лесно, прочиташ една, две книги и хоп-говориш…Все повече се убеждавам в това…а иначе за емоцията-съглсна…има емоция и нови познанства…въпрос на лична преценка. Благодаря!

  2. Радвам се, че ти харесва, Ентелехия :)

    Аз също много обичам да чета, но разбира се всеки човек е различен. Някои мои приятели например предпочитат филм, видео или презентация вместо книга. Като цяло аз не съм против книгите и семинарите, но да не стане така да се самозалъгваме :)

  3. И на мен ми хареса статията. Хубаво е ясно да разграничаваме разхода и инвестицията. Така се прави съзнателен избор. А относно книгите и семинарите, аз съм голям почитател на четенето и книгите, но на пазара едно 80 процента от заглавията са ала бала. От друга страна съм страшен фен на семинарите и представянията на книгите и ако събитието е добро, ако този който води срминара е добър мога да се вдъхновя много повече. Не е никак лесно да се направи успешно обучение, семинар, представяне… Но не всички са качествени.

  4. Благодаря, Нина! Явно ние жените повече си падаме по книги, обучения и семинари :)

    Наистина е трудно да избереш. За мен става по метода проба-грешка. :)

  5. Е, глупости. Аз съм платила заради семинара, не заради снимката. Снимката просто беше… един хубав момент. :)

  6. Това е страхотна статия.От самото заглавие веднага ми става ясно че ако искаме де успеем и да сме доволни от живота, който сме избрали то нека инвестираме в себе си.Ако сме спечелили малка сума пари, то нека я вложим в ученето на даден език, който може да ни бъде от полза както в професионален аспект, така и просто когато пътуваме на екскурзии.Понякога е малко трудно тъй като за всичко е нужно финансови средства, но това е живота тук на тази земя.

Leave a Comment