Инвестиране в индексни ETF-фондове

Днешният материал е от гост-автор Димитър Генчев.

Димитър Генчев е независим финансов анализатор и запален привърженик на инвестирането в стойност (по-известно като value investing). Освен анализи на компании, някои от които поства на блога си studentofvalue.com, той се занимава и с моделиране на кредитния риск. Активен е основно в туитър, @DGenchev.

Вие четете поредица от три части.
Част 1: Инвестиране в ETFs – борсово търгувани фондове
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Сложната лихва и още по-сложната човешка психология

etfПоследния път се спрях на борсово търгуваните фондове (ETFs) като най-подходяща инвестиция за индивидуалния инвеститор, който иска да вложи дългосрочно спестяванията си. Този път ще обърна внимание на конкретни примери за такива фондове.

Важното в тази статия е да разберете идеята зад предложения инвестиционен портфейл, а не да се фокусирате върху конкретните инструменти, които ще спомена. Възможно е да съществуват по-добри и по-евтини алтернативи на фондовете разгледани в тази статия. А и дори в момента да няма такива, е почти сигурно, че в бъдеще ще се появят.

Идеята

 

Идеята е да вложите парите си дългосрочно и да получите добра доходност в края на периода.

Първата част е “дългосрочно”. В случая разбираме минимум 5-10 години. Ако парите ще ви трябват преди това, погрижете се за краткосрочните си нужди преди да предприемете тази стъпка. В блога ще намерите много и добри съвети как да вкарате личните си финанси в ред, за да може да спестявате дългосрочно.

Втората част е “добра доходност”. Тук, както и за дългосрочния хоризонт, може да има безкрайни дискусии. За да ги избегнем, разчитаме на статистиката за дългосрочното представяне на пет основни класа активи.

2

В последните 112 години доходността от акции е била най-висока при разгледаните пет актива. Съответно, инвестицията в акции има и най-високо стандартно отклонение, т.е. от 1900 до 2011 цените на акциите са подскачали най-много нагоре-надолу в сравнение с другите активи.

В академичните среди, а и сред доста практикуващи инвеститори, тази волатилност* се приема за най-добър индикатор за риска. За мен рискът е дали в края на инвестиционния хоризонт ще има загуба на покупателна способност. Ако с инвестираните пари след 20 години може да си позволите по-малко стоки и услуги отколкото в началото на периода, инвестицията ви е била неуспешна. Дали междувременно цената на актива е подскачала малко или много, е от второстепенно значение.

*непостоянност, колебливост

Тук отново искам да припомня, че инвестирането в ценни книжа носи риск и няма гарантирана доходност.

Единствената причина да разглеждаме горната таблица е, за да добием идея за дългосрочната доходност от различните активи (периода 1900-2011). Поради липса на по-добра информация може да предположим, че е реалистично да очакваме 5.4% реална годишна доходност, т.е. коригирана за инфлацията, от световния индекс на акциите. Следователно тази статия не би била интересна на хората, които смятат, че могат да реализират по-висока доходност. Останалите могат да продължат да четат нататък.

Вариант #1: Представителни (индексни) фондове

Основната идея зад индексните фондове е, че те се опитват да “представляват” пазара на акции. От икономическа гледна точка, в дългосрочен план пазарът винаги върви нагоре. Инвестирайки в пазара като цяло, а не в индивидуални акции, вие се “закачате” за това движение.

Теоретически най-чисто, пазарът е съвкупността от всички акции, търгувани на всички фондови борси по света. За да добием представа за мащаба, трябва да знаем че има над 100 000 публично търгувани компании по света, а капитализацията им е около $60 трилиона.

Понеже е практически невъзможно да се състави борсово търгуван фонд (ETF), който да притежава всички тези акции в правилната пропорция, съставителите на индекси вземат представителни (и не толкова представителни) извадки, за да създадат добър заместител, който да представлява поведението на световния индекс.

За нашата инвестиционна цел (5.4% годишна доходност), всеки широко диверсифициран индекс, заместител на световния индекс, е достатъчно добър, стига фондът, който го представлява, да има ниска такса за управление. В предишната статия обърнах внимание на това, че разлика от 1% или 2 % в таксата за управление за 20 години ще набъбне съответно до 17% и 30% разлика в крайния резултат.

Два подходящи фонда, които представляват световнияи ндекс на акциите са:
Vanguard Total World Stock ETF (VT)*
iShares MSCI ACWI ETF (ACWI)
*в скоби е символът, под който може да ги намерите на борсата

Да разгледаме една сравнителна таблица:

Период: 2010-2014

VT ACWI
Такса за управление 0.18% 0.33%
Брой акции 6678 1277
Дивидентна доходност 2.26% 2.41%
Средна годишна доходност в последните 5 години, включително дивидентна доходност 9.77% 9.17%

И двата фонда предлагат широка диверсификация, като акциите са представени в пропорция, близка до тази в световния индекс: 50% акции на компании от САЩ, 20% от Европа, 15% от Азия, и останалите 15% са всички останали – Австралия, Канада, Южна Америка, Африка.

Макар и двата фонда да са сравнително евтини за категорията си, ACWI е двойно по-скъп от VT (сравняваме таксата за управление: 0.33% спрямо 0.18%).

Дивидентната доходност показва какъв процент от цената на фонда бихте получили като доход от дивиденти от акциите, които фондът притежава. Тя е включена в общата годишна доходност.

Средната годишна доходност показва колко средно са печелили фондовете на година за последните 5 години. Имайте предвид, че този период (2010-2014) беше изключително благоприятен за световните фондови борси. За сравнение американският индекс S&P 500 генерира 15.85% годишно за последните 5 години. Само за 2013 ръстът му беше 32.39%. Това, което се опитвам да кажа, е че да базирате очакванията си на тези резултати би било крайно оптимистично и предпоставка за бъдещи разочарования.

Вариант #2: Индексни фондове според вида на активите

Който и да е от горните два фонда (или техни близки алтернативи) да изберете е напълно достатъчно решение за инвестиционните нужди на редовия индивидуален инвеститор. Влагайки периодично спестяванията си там за 10, 20, 30 години е чудесен начин да изградите личния си пенсионен фонд с идеята да запазите и подобрите покупателната си способност след време.

Все пак някои от вас няма да са съгласни, че акциите са най-добрият актив за дългосрочно инвестиране и биха искали да имат експозиция и към другите класове активи в портфейла си като допълнителна диверсификация на риска.

За тях предлагам вариант, който представлява комбинация от евтини борсово търгувани фондове, всеки представляващ отделен клас активи. В скоби са примерни проценти от портфейла в съответния фонд и символът на фонда, под който може да го намерите на борсата.

(40%) Vanguard Total Stock Market Index (VTI) – експозиция към всички акции в САЩ
(30%) Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) – експозиция към акциите в развитите пазари без Северна Америка
(5%) Vanguard Emerging Markets ETF (VWO) – експозиция към акциите в развиващите се пазари
(15%) Vanguard Total Bond Market ETF (BND) – експозиция към всички облигации в САЩ
(5%) Vanguard REIT ETF (VNQ) – експозиция към компании, които инвестират в офис сгради, хотели и други недвижимости
(5%) United States Commodities Index Fund (USCI) – експозиция към 14 вида стоки (commodities).

Таксата за управление на изброените фондове на Vanguard варира между 0.05-0.15%.  Последният фонд, който предлага експозиция към стоки, е доста по-скъп (0.80%), защото работи с фючърси. Това е нормално за този тип фондове.

Ако разпределите парите си между шестте фонда според процентите, които съм предложил в скоби, средната такса за управление на портфейла ви ще бъде 0.11%.  Това е дори по-евтино от варианта със само един фонд, но за сметка на това малко усложнява работата ви.  Трябва да изберете 6 фонда, между които да разпределите спестяванията си, както и пропорцията, в която да ги разпределите.

Както споменах вече, конкретните фондове, които давам като примери, не са задължително най-добрите или най-евтините.  Подбрал съм тях, защото са евтини и се предлагат от утвърдени фирми в бранша, което ги прави широко достъпни.  Освен Vanguard и BlackRock, които предлагат iShares фондовете, Charles Schwab също предлагат много добри и много евтини борсово търгувани фондове (ETFs). Това са трите бранда, на които бих заложил аз.  Но ако намерите фондове със сходна функция, но по-евтини или по-достъпни за вас, може би те са по-добрият вариант и не бива да ги изключвате като възможност.

Как да купя борсово търгуван фонд (ETF)?

 

Големите управляващи дружества споменати по-горе – Vanguard, BlackRock, Charles Schwab – са американски. В България все още нямаме местен борсово търгуван фонд. За сравнение, всички американски онлайн брокери предлагат борсово търгувани фондове, но засилените мерки за борба с прането на пари направиха невъзможно отварянето на сметка при тях за хора извън САЩ.

Това ни поставя в малко неудобна ситуация до толкова, до колкото е необходимо допълнително усилие, за да си намерим подходящ брокер, който да:
–има нисък минимум за откриване на сметка;
–няма такса за неактивност или за поддържане на сметката;
–има ниски комисиони;
–предлага популярните борсово търгувани фондове.

Елана, Карол и Бенчмарк предлагат директна търговия с борсово търгувани фондове, но не предоставят списък с фондовете, които може да тъгувате през техните платформи.  Най-добрият вариант е да си откриете демо сметка и да проверите какво точно предлагат.

От банките, Райфайзен и Уникредит предлагат добри брокерски услуги, но тъй като банките предлагат пълно обслужване услугите им са по-скъпи от тези на онлайн посредниците, които предлагат само изпълнение на поръчките ви.

Струва си да се провери и кои чуждестранни онлайн брокери все още приемат клиенти от България.  Таксите за парични преводи падат и тази тенденция ще продължи, така че няма да е толкова скъпо да внасяте пари в брокерската си сметка веднъж годишно или по-рядко.  TD Direct Investing са доста отворени към света, както и Interactive Brokers.  Навярно има и други, за които не се сещам в момента.

Нека тези от вас, които вече ползват такива услуги, да споделят в коментарите кой брокер какви фондове предлага и при какви условия.

Вие четете поредица от три части.
Част 1: Инвестиране в ETFs – борсово търгувани фондове
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Сложната лихва и още по-сложната човешка психология

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

1 thought on “Инвестиране в индексни ETF-фондове”

Leave a Comment