Искате 2000лв? Изкарайте първо 20!

Най-трудно е да прибереш първото левче. То маркира границата между възможност и реалност. За много хора обаче тази граница не съществува и те вярват в “мъдростта” Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.

Вижте и материала Всеки 1 лев е успех!

Те прекарват следобедите си с кафенце в кухнята или с радиото в гаража под благовидния предлог “Така мисля по-добре”. И мислят как да изкарат пари. И мислят. И мислят.

Друга една поговорка заклеймява мисленето на дребно – според нея, ако искаш да изкараш 20лв, трябва да мислиш направо как да изкараш 200лв или 2000лв. Или най-добре – 2 милиона.

А според мен един човек с 20лв в джоба е по-добре от един човек с “план” (да се чете: мечта) за 2000лв. Защото човек е толкова голям, колкото големи са делата му. Не мечтите му и със сигурност не въображението му.

ЗАЩО СЕ ОПЪВА ЛЕВЧЕТО

Най-трудно е да направиш първото си левче. Успееш ли, значи си уцелил правилната комбинация от действия. Остава само да я усъвършенстваш. Нещо като първия полет със самолет – може би ще минеш само 6 метра, но си схванал принципа. Вече летиш.

Всъщност левчето не се опъва повече от пещерата Сезам – просто чака правилните думи. В нашия случай – действия. Но действията често биват блокирани, понеже

“ТО ЗА ТОЛКОВА ПАРИ НЕ СИ СТРУВА”

Странно защо, но тези думи ги чувам все от хора на (ниска) заплата*. Досега нито един от хората със собствен бизнес или практика не е казал подобно нещо. Защо?

Защото независимите** хора задават само един въпрос: Има ли пари в това. Отговорите биват само два вида: да/не. И нещата започват или съответно приключват.

Останалите хора обаче, болшинството, имат претенции. Затова след Имали пари в това?/ -Да , те задават и втори въпрос: Колко. Отговорът тук бива само един: зависи. И нещата могат само да приключат.

*Не искам да засегна никого и със сигурност не твърдя, че хората на заплата са по-долу от тези със собствен бизнес или на свободна практика.

**Независими – имам предвид хора, които се издържат чрез бизнес, свободна практика или инвестиции.

20 ЛВ – ПЪРВИТЕ ОТ 2000

Мислете за скромните 20лв като за първите от общо 2000 или 200 000, които ще получите.

Защото ако можете сами да изкарате 20лв, със сигурност ще стигнете и по-далеч. Дали ще продадете старото си колело за 20лв или ще продадете стария си хотел за 20 милиона – принципите са едни и същи ( Златни принципи за правене на пари ). Уменията, които ще ви трябват, са едни и същи.

Често съм слушала назидателна критика от мои познати по адрес на идеята ми да изкарвам пари с писане. По ирония на съдбата това се случи точно в периода, когато взимах по 350лв хонорар за няколко дена работа. С писане.

Да, това беше донякъде И късмет. Но беше и риск – солидна предварителна подготовка, четене, пробно писане, редакции – и всичко това без гаранция за успех. Ако нещо се обърка, аз си оставам със зачервените очи и схванатия гръб… За щастие писането е нещо, което обичам ( Как да печелим пари – с нещо, което обичаме ) – и не ми пречи да “рискувам” да го правя без пари.

Наскоро споделих на познат, че имам възможност да пиша материали за по 20-30лв на материал. Отговорът – “То за толкова пари не си струва”. Е, ако го гледаш строго като заплащане, наистина не си струва, но ако го гледаш като инвестиция? Пък и ако се водеха от този принцип, компании като Nestle например никога нямаше да пускат промоция на 3-в-1 за по 0.10лв, защото то за толкова пари… Затова за мен тази възможност си струва инвестираното време и усилия.

НЯМА “МНОГО” И “МАЛКО”

“Много” и “малко” пари винаги са били относителни понятия. Няма проблем – нека всеки се стреми към своето си “много”. Когато човек сам си създава доход обаче, пренебрежението към “малкото” пари може да се окаже фатално за идеята.

Никой не може да каже коя идея ще донесе “много” и коя – “малко” пари. Историята е пълна с примери за уж обещаващи идеи, които се провалят и за уж смешни идеи, които правят милиони.

Напоследък се чудя на въпросите на хората в Google. Те биват два вида:

 • Как да изкарам малко пари

 • Как да изкарам много пари

Защо изобщо някой би питал за “малко пари” – запитах се на свой ред аз. Елементарно: мислят, че да изкараш “малко” пари е лесно. По-лесно, отколкото “много”. Мислех, че това са млади хора, които никога не са работили, камо ли да изкарат пари по друг начин.

За съжаление, изглежда и зрели хора се подчиняват на тази заблуда. Някои например работят за 400лв заплата, но биха отказали допълнителен доход от 100лв, понеже това са “малко” пари и не си струва допълнителните усилия.

Тези от вас, които искат независим доход, не трябва да се спират от мисълта за “малко” пари. В цялата публикация упорито слагам думата в кавички. Защото докато не разберем това, ще си стоим в студената кухня пред изстиналото кафе, а великите ни планове отдавна ще са изчезнали – като парата му.

29 thoughts on “Искате 2000лв? Изкарайте първо 20!”

 1. И според мен човек е толкова голям, колкото са делата му.
  А мечтите могат да бъдат измерител само на въображението.
  От тази гледна точка – един зарзаватчия с успешен магазин за чушки и домати е много по-“голям” от професор в БАН с големи ( но нереализирани ) мечти.

 2. Ако слезете на земята няма да стигнете до небето !

 3. Страхотна статия! :) Най-хубавото е, че се почувствах леко гузна за кафето, което пия, докато я четях :)

 4. Много добре казано!

  Ужасно е като чуя някой, който седи без работа от месеци и мрънка, че “парите били малко”!!! Наглост!

 5. A journey of a thousand miles begins with a single step – Конфуций

 6. И си права и не си. Наистина има такова животно . Например, ако за тези 20-30 лв. на материал ти е необходимо да се бъхташ цяла седмица след работа по няколко часа за един брой – сори, ама това са малко пари. По-добре използвай времето за почивка и мислене. Ако ти отнема, да речем 2 часа, са си пари и бих казал само “Газ!” :)

 7. Като цяло си права, но човек трябва и да цени труда си. Когато парите са наистина нищожни – не 20, не 10, а много, много по-малко, си е направо подигравка с работещия.

  Но иначе съм съгласна с теб. Човек почва от някъде. Мисленето за “големия удар” рядко води до резултатни действия.

 8. 20-30 лв на материал са си повече от добре, ако ги правиш за 2-3 часа на ден. Да не говорим,че можеш да си намериш нормална работа и да пишеш, докато си там материали, няма как да ти попречат.

  Признавам, че аз лично не се занимавам с някои неща, които според мен не си струват усилията, защото не виждам перспектива в тях.

  При теб поне има- ако пишеш за 20-30 лв, като придобиеш някаква популярност, ще можеш да пишеш и за повече, примерно за 50 на материал и т.н.

 9. Един мой приател робува на максимата : “Почивката прави шампиона ! ”

  И той си почива и почива до 30 годишна възраст нямаше и 1 ден стаж (ако не се брои казармата и времето прекарано в купоните в студентски град).

  Живее при техните, пари за храна и разходи не дава, шофира автомобила на баща си…и един слънчев ден, без грам стаж и подходящо образование започна като младши екперт в една от многобройноте банки в България.За 2 години се издигна до шеф на отдел със заплата 2 000 чисто, служебен автомобил и телефон…сега го съкратиха…нооо той ще си ПОЧИВА, този път може да стане изпълнителен директор на банката за около 10 000 лв. му се въртят в главата, месечно разбира се :-)))

  Та хора разни съдби също.

  Както казах в едно предишно мое мнение тук, Не е нужно да си упорит,работлив,честен, да имаш образование,стаж опит и тн…нужно е да познаваш точните хора и да л….ш точните зад…и !?!

  Успех :-)

 10. Всичко е много добре казано . Собственник съм на сайт с платени услуги . Услугите се плащат с sms , и когато ме изненада първия sms , разбирайте първото левче, “имах жълто на гащите” от кеф :-) Не заради лечето, а защото то беше индикатор, че проекта работи ! И със времето, това лече наистина започна да се умножава :-) Както се казва – посей семето ! Имаше един готин виц, в който няккакъв зевзек все се молил на господ за 6-та, и на господ един ден му писнало и се обадил …” Пусни поне един фиш де ! ” :-)

 11. Да, и аз постоянно чувам: ” А, ще им работя за ХХХ лева”, или “не си струва труда …”. Аз пък от как се помня съм на принципа “залудо работи, залудо не стой” и ДА, той винаги е работил. Работи и сега отлично и левчетата (в зелено) отдавна се множат с нулите отзад :)

  Просто трябва да осъзнаеш поне 2 неща:

  =оборотът прави парите, не високата цена

  =няма малък клиент и той наистина е винаги прав да иска каквото на него му трябва и каквото му харесва. Не точно твоите неща? Нагоди се към него и другите клиенти и им предложи точно каквото им трябва, и дори повече :)

 12. Току-що прочетох в другите коментари: “а би ли писала за 1 лев”. Аз не пиша, но моят отговор е: “зависи от оборота (количеството)” . Глокси га си представи, че има да пише по за един лев, но почти еднакви, лесни и прости неща, но в голямо количество. Това значи, че може да се автоматизира – примерно поръчваш някой да ти напише програма дето то ги генерира от предварително направени шаблони и набор от фрази и т.н. После правиш 100 000 броя за по 1 лев :)

 13. малко се изкриви посоката на разговора:)

  не е въпроса колко печелиш от единица бройка, а дали си съгласен да започнеш от ниско ниво и да търсиш път нагоре или не си готов за това и си търсиш оправдание. Друг е въпросът дали това , с което се захващаш има голям или има малък потенциал.

  5ko е прав: оборотът , а не само цената прави печалбата.

 14. Едно време казвах, че обичам да правя ”невъзможни” неща. Имах впредвид, че много хора казваха “това не може да стане” и съвестта им беше чиста :), че не са го направили. Аз пък го хващах и го правех. Мой приятел пък винаги им казваше: ”Кажи, че ти не можеш да го направиш. Не ми казвай, че не може да стане”. Че пак стигнахме до приказката (надявам се че се придържам към темата) за трите вида хора:

  =хора, които карат нещата да се случват

  =хора, които позволяват нещата да се случват

  =и хора, които викат “какво се случи !?!?”

 15. Благодаря на всички за коментарите :) Както Стъкло отбеляза, идеята не е постоянно да продаваш труда си на безценица, а в началото да почнеш с малко. Радвам се, че има хора, които подкрепят тезата с личния си опит :)

 16. Абсолютно права си за принципите. А първите спечелени левчета, колкото и малко да са, ти дават увереността, че ТИ САМИЯТ можеш да го направиш. А това е най-важното! Мнозинството от хората не предприемат нищо, само защото не вярват в самите себе си. Когато казва “това не може да стане”, такъв човек има предвид, че той самият не би могъл да го направи, или по-скоро такава му е самооценката. Проблемът на тези хора е, че търсят сигурността. А тя никога не е 100 %, както ни се иска. Това го казват и хората, които имат голям опит в бизнеса, моят личен опит също го потвърждава непрекъснато.

 17. Много хубави думи, да, но при отказа за работа срещу ниско заплащане нека не ни убягва състоянието на т.н. пазар на труда и особено частта, която касае себестойност на положения труд. Това според мен оправдава думите на голяма част от незаетите.

  Поста и идеята са верни и много добри, но третират малко или много елементарно поведение, възприятия и нагласи, всичко плод на валидни и фунфдаментални ценности. Е, кажете ми, има ли това валидност и почва в нашите национални граници, само изключения, бих казал. Всичко това е валидно в среда, където процесите следват своя логичен път и нагласите на по-голяма част от участниците в таззи среда са плод на споделени ценности. Какво е нормалното в България за да функционира нормално.

  Това което аз забелязвам не е работа, нито работни отношения, на това му викам експлоатация, а не мисля, че посредством доброволно подлагане на експлоатация се постига напредък и прогрес в сътрудничество с експлоатиращия. Най-голямата способност в този случай е силата за отказ от тази експлоатация, там не става въпрос нито за знания вече, нито за заплащане, нито за способности, нито за личностна тежест и присъствие. Как мислите?

 18. @Shopov – забележете, че в статията не става дума за работа на заплата.

 19. Правил съм го. Продавал съм труда си доста евтино:) Лошото е, че намерих 1-2 клиента и след това замря работата. Набирах текстове за дипломни работи към ТУ, но кризата удари и студентите, пък и всеки има РС вече:)

 20. Георги, според мен това с набирането на текст отдавна беше обречено като възможност за бизнес. Виж, ако е трябвало да чертаеш или да оформяш нещо графично, но текст? Както сам каза, всеки има РС вече :)

 21. Да, набиране на текст + формули и графики (голяма мъка:)))

 22. Много хубава статия, поздравления за автора!

 23. Здравей Рая, поздравления за сайта и статиите, както и за темите.
  По темата. Защо мислиш “набирането на текст отдавна беше обречено като възможност за бизнес” ?

  Ами ако знаеш да кажем добър английски? По-добър от Google Translate?
  Ето имаме качество/инструмент.

  Ако пишем или превеждаме технически ръководства за перални, телефони, хладилници и прочие?
  Ако вземаме на текст страница 5лв. на книжка от 15-20 стр. 100 лв?

  А защо да превеждаме безкрайно? защо да имаме лимит – по 2 книжки на седмица, защо да не пуснем обява безплатна във фриилансър сайт – че търсим хора с добри езикови познания по няколко езика, защо не им платим 4 лв на страница и защо не печелим от тях?

  Защо в една идея няма хляб, ако е нужно само леко доразвиване и подобрение на идеята? Защо не питаме експерти в областта за да си подобрим знанията по тази тема? Кое ни спира от добрата и лоша бизнес идея?
  Ще ми е интересно да продължим размислите за милиони докато отделно правим реални пари всеки ден ;)

 24. @Косьо – благодаря :)

  По въпроса ти – говорим за набор на текст, тоест да ти дадат един лист, написан на ръка, и ти да го напечаташ на компютъра. Но понеже толкова много хора вече имат компютри и работят с тях, не виждам пазар за тази услуга.

 25. Набора на текст като набор съществува – при адвокатите и секретарките им или писарите, друг е въпроса какво ще набираме на текст рецепта за сладко или прочие.

  По добре е да сканираме книги и с програма която прочита картинката и го прави в текст отново да се преведе. Доразвитие на идеята набор на текст…

  Значи идеята не е нова, остаряла или без пазар. Има стари хора или просто нямаш време добре е да я има като услуга – а не както всичко в България, всеки прави ударните услуги – сивите, днес ще правим това утре каквото е на мода – не! трябва да го има като услуга! И ако тази услуга се подплати с допълнителни възможности ето ти идея.
  Всеки има копирни машини но хората ходят там където е най-добро качество, цената не е най-големия фактор, хората искат качествено свършена услуга.
  1 доволен казва на 10 човека, един недоволен казва на 100.

  С малки инвестиции големи доходи, а не с пестене, малко спестени разходи… които неизползвани губят тежестта си във времето, ако биват неизползвани.

  Ок минаваме нататък, какво ще стане ако наемем програмист – който да ни напише програма да кажем за айфон. Човека снима страницата си с телефона, програмата разчита текста и воала, човека има вече приложение.
  Може да се направи за лиценз до 15 стр. до 50 – 100-500 – хвана ми идеята.
  Освен това начална такса за програмата.
  Ето използваме клиентите на дадена група – социална потребителска или повече за лансиране на нашия продукт.

  Добре ще кажете програмисти телефони само в Америка може да стане, не.
  Но да дадем друга идея, отивате във всеки офис 1 или магазин за канцеларски материали, казвате им за услугата – да я представят като ваша да си слагат процент ако има страници за набор да ги вземат да ги сканират да ги пращат по е-мейла и вие или вашите партньори да правят услугата.
  Имате разбработена верига пазар, остава да наберете поръчки според бизнес плана ви. (Бизнес плана разбирайте избора на процент, начина за реализиране на идея, след колко месеца какви доходи очаквате, число което сте си намислили за клиенти и сключени договори и т.н.)

  Според мен – няма добра или лоша бизнес идея, има лоша реализация :)
  Или от теб – инициирала си се от книгата която си започнала бизнес, ок но, човека пише само за добрите страни, както и аз давам само идеи, вече негативите и позитивите зависят от всеки индивидуално колко е нахъсан, колко ще е споличлив или прочие.(и най голямата ти грешка според мен – пари назаем)

  Още един съвет не по темата, но генерално като бизнеса и истина:
  Ако ще започвате собствен бизнес бъдете готови да сте – сами ПР, продуцент, режисьор на дейността си, счетоводител, търговец и всички дейности включени в една фирма.
  Трябва да сте готови да работите от 2 до 3 години без заплата, никаква!
  И трябва да не се отказвате.
  Мисля че това е по-важно от някакъв заем, идея на някой друг или просто така…писано някъде.

  Вземайте най-доброто и го премислете как би действало за всеки от вас, такъв човек ли сте, търговията в кръвта ли ви е…ако да продължете нататък, ако не се пригответе за трудни битки :)

Leave a Comment