Бизнес: Защо в МакДоналдс няма вегетариански сандвичи

Боян (с неговите фини подаръчета за гости) ми е изпратил следното в Истории*:

Снимка: boompoyga.edublogs.org

Здрасти Рая,

има един въпрос , който ме измъчва от много години.
Ще се радвам, ако някой знае отговора и го сподели. Тогава световните загадки ще намалеят с една.

Въпросът ми е: – Защо в Макдоналдс няма вегетариански сандвич?

При положение, че има сандвичи ( и класически и завити и печени и непечени и всякакви ) с всички видове месо, защо мамка му и прасе, няма сандвич без месо?

За мен е странно фирма, която толкова активно променя асортимента си, не прави нещо толкова просто ( и за мен – очевидно)?

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story

Такаааа, за МакДоналдс. Първо да кажа, че много се смях на думите “мамка му и прасе” :)))

Защо наистина в McDonalds няма вегетариански сандвичи? Очевидно са преценили, че нямат достатъчно сметка от това да ги предлагат.

ПЪРВО, стереотипа за вегетарианците е не просто като за хора, които не ядат месо; но и като за хора, които искат да живеят здравословно и да се хранят здравословно. Е, храната в McDonalds макар да не е токсична :) определено няма да спечели медал за принос към здравето. Идеята е, че макар да има определен процент вегетарианци, които търсят вегетарианска храна, те надали ще си го вземат точно от McDonalds, дори ако там се предлагаше веджи-бургер.

ВТОРО, за да предложат вегетариански сандвич като хората, McDonalds трябва да удвоят оборудването в кухнята, за да може да пекат и пържат “на чисто” вегетарианските сандвичи, отделно от стендовете за нормалните сандвичи с месо. Тоест да си имат една станция за нормалните сандвичи и една втора за вегетарианските.

ТРЕТО, ако горното ти изглежда като вманиачаване, то ти и сега може да си ядеш вегетариански в McDonalds, като просто им кажеш да ти махнат месото от който и да е сандвич.

Като бях на бригада в Америка през 2005 едната ми работа беше в Burger King. Там можеше всичко да се маха и добавя от един сандвич – като махането не смъква цената, но добавянето понякога се плащаше отгоре. Сега ако е за една маруля не се оскъпяваше, но допълнително кашкавал примерно струваше малко повече.

По подобен начин е и в McDonalds, тоест от всеки един сандвич могат да ти махнат месото. Естествено, вероятно си плащаш пак пълната цена, нищо че си махнал 50% от основните съставки :)

ЧЕТВЪРТО, по принцип за да се въведе вегетариански сандвич за постоянно в менюто, той трябва да се въведе из ЦЯЛАТА верига. Явно хората са преценили, че нямат сметка от това.

ПЕТО, в определени локации (например в Индия, доколкото знам) има вегетариански сандвичи. Отвреме-навреме доколкото разбрах за били пускани тестово или промоционално в някои точки. Но явно McDonalds не желае да обхване като клиенти групата на взискателните вегетарианци. В което не виждам нищо лошо – хората си гледат сметката :)

Остава въпросът защо тогава Burger King (и Subway и др.), които са основния им конкурент, предлагат вегетариански сандвичи. При всички случаи според мен това е второстепенен продукт и е ясно, че основно печелят от нормалните сандвичи.

Еми… така са решили :)

Това е хубав пример как едно бизнес-решение може да е практически без значение за бизнеса. Ето, едните са решили така, другите – иначе, но и двете вериги са си много добре. Според мен лично за успеха или провала на McDonalds влияние оказват съвсем други, стратегически неща, а не дали ще има веджи-бургер в менюто.

С което не искам да омаловажавам мъката на Боян… но се надявам световните загадки да са намалели с една! :)

PS Ако някой от вас още не си е взел Ръководството за създаване на допълнителен доход – не се мотайте :) Действайте, сега е момента. Звездите ми го говорят! :)

9 thoughts on “Бизнес: Защо в МакДоналдс няма вегетариански сандвичи”

 1. Кой уважаващ себе си вегетарианец би си купил нещо от тях?

 2. Рая,
  благодаря, че си поставила този въпрос!
  Науката се развива бързо и световните загадки намаляват всеки ден, но тази си стои непоклатимо!
  Тезите ти са принципно верни според мен, но само ако под “вегетариански” сандвич разбираме някакъв специален “веджи” ( баси и името ) сандвич. Нещо фешън, нещо ърбън, нещо по-така гъзарско.
  Аз не говоря за това. Чудя се защо просто няма нормален чизбургер, но без месо , а да речем с още един вид кашкавал или сирене или домат или ….. каквото и и да е друго?
  Или чизбургер само с чииза на по-ниска цена?

  Мисля, че има доста хора, които не са твърди вегетарианци, но не обичат много месо.

 3. Ами Бояне, да ти кажа май краткия отговор защо не го правят е – защото не искат :)

  А защо не искат? Вероятно смятат, че няма да си струва – няма да имат достатъчно търсене и може би че вегетарианците ще скочат срещу този псевдо-веджи-бургер.

  Може би смятат и че ще е в разрез с духа им, с това което се очаква от тях. Кой дебел американец ще влезе в McDonalds и вместо да си поръча петорен BigMac с тройно кашкавал и кетчуп и сосове минус марулята, доматите и лука – ще си поръча диетичен сандвич?

  И не на последно място: колко ще спечелят в единия случай и в другия?

  А това за чийзбургера само с чийза на по-ниска цена… може би си имат минимална стойност на поръчка. Представи си ти както предлагаш рисувани комплекти шампанско и чаши (еквивалента на менютата в McD). Продаваш и само бутилки (бургери), без чаши (картофи и кола). И идва някой и ти казва: абе аз искам да си взема само бутилка (бургер), ама на бутилката искам да ми махнещ главната декорация (месото) и да декорираш само тапата. И да ми намалиш цената, щото махаме главната декорация!

  Като разбира се това са само предположения от моя страна :)

 4. Статията ми хареса. Съгласен съм с констатациите на Рая. Според мен всичко зависи от позиционирането. Сега McDonalds са преценили, че тази тенденция за здравословно хранене не е толкова мощна и няма смисъл да си сменят градения толкова години имидж заради нея. След години, ако 90% от хората са някакъв вид вегетарианци, и McDonalds ще яхнат тази вълна. Но надали, в Америка вече дори генетично са пристрастени към петорния BigMac.

  @Рая – нещо извън темата. В моя профил не мога да си сменя websait-a, колкото и да се опитвам. Давам “update”, а сайта си остава същия. Не знам дали тона не е някакъв бъг в WP.

 5. Радвам се, Тони :)

  Сега ще погледна какво става в админ-панела… Мхм. Наистина не дава да се запамети промяната. Линковете ти дотук съм ги оправила ръчно, но ще трябва да видя защо така става.

 6. @Bat Tony – не се притеснявай за линковете си. Предполагам, че си си купил домейн прз гугъл и си редиректнал blogspot.com към battony. Ако е така, то гугъл се грижи линковете ти в блога да се оправят и ако някой отвори все пак блогспот линка, той бива препратен на новия домейн. Ако имаш още въпроси питай, мисля, че мога да ти помогна, защото съм го правил това всичкото

 7. Ако чрез подходяща рекламна кампания успеят да впрегнат пословичното американско лицемерие и дебилщина, може да успеят с веджи-бургер-а.

  PS: Като се замислих, още след работа отивам при баба ми, за да я крънкам да патентова някаква зелена баница… :)))

Leave a Comment