От програмист към собствен бизнес

Вашите истории и въпроси изпращайте на kadebg.com/story

Здрасти Рая,

Завършил съм университет , след което започнах работа
в един магазин.По принцип се интересувам от програмиране
и искам да се занимавам с това,но от известно време чета
теми свързани със собствен бизнес и това как човек да
работи за себе си.

Не след дълго ме направиха управител (не е малък магазина)и така разбрах някои работи за устройството на фирми и подобни неща , и това допълнително ме нахъса за създаването на собствен бизнес.

Интересното ми е , че хем искам да се занимавам с компютри хем
не искам цял живот да съм работник на някой си.

Чудя се добре ли е да се съчетае по някакъв начин удоволствието
от нещо и създаването на собствен бизнес.

Дали е добре? Направо е идеално! Да съчетаеш удоволствието от нещо със собствен бизнес е много силна комбинация.

Конкретно ако се занимаваш с програмиране обаче, не виждам защо трябва да скачаш на варианта “собствен бизнес” в смисъл на регистрация на фирма и наемане на хора.

Първо, създаването и поддръжката на фирма не е евтино. А и какво печелиш от това? Ако идеята ти е да можеш да издаваш фактури, това можеш да го правиш и като се регистрираш за занаятчия или за упражняващ свободна професия.

Второ, за да наемеш хора трябва да им плащаш. Затова ако ще го правиш, трябва да си сигурен в клиента (че ще ти плати). Или да се застраховаш, като сам отделиш някакви пари да платиш на човека (в случай че клиента не ти плати или се забави).

Хубаво е, че имаш опит като управител. Но все пак имай предвид, че си управител в чужда фирма, тоест: научил си някои неща, обаче и много неща са ти били спестени. Не говоря само за регистрацията на фирмата, но и за административната й поддръжка, и за управлението й. Имай го предвид.

Да имаш “хъс” за собствен бизнес е много важно и много ще ти помогне. Съдя по себе си, когато аз започвах. Както знаеш, в моя случай (Как стартирах собствен бизнес)имаше прекалено много хъс и прекалено малко справка с реалността :) Надявам се ти по-добре да обмислиш нещата, отколкото аз тогава.

В Ръководството , а и в доста статии тук все обяснявам как трябва да се почне с малко пари. Така се намалява риска, ако “експериментът” се окаже неуспешен :)

Напоследък обаче си давам сметка колко важно е и колко силен старт могат да дадат парите. Не че не може без тях, просто става по-бавно и по-трудно. И с повече мислене, което е и предимството на този метод спрямо хората, които нямат опит и наистина трябва да внимават.

За тези обаче (и може би ти си сред тях?), които са обмислили вече нещата, дори една скромна сума от 200-300 лева може да се окаже ключова инвестиция. Пак казвам – за тези, които са сигурни какво правят!

Колкото до “не искам цял живот да съм работник на някой си” – да ти кажа и това си има своите предимства (На заплата или собствен бизнес?). Надявам се, че не това е основния ти мотив да гледаш към собствения бизнес. По-скоро идеята да имаш нещо свое защото вярваш, че можеш да го направиш по-добре от който и да било друг, трябва да те води.

Не знам защо си мисля, че си млад човек. Ако е така, знай (как звучи това – “знай” :)), че целият живот е пред теб. Имаш време да мислиш, да събираш пари, да решаваш. Много млади хора подпалват по идеята за бизнес и изгарят – често просто защото прекалено много бързат.

Та, стига толкова предупреждения! Ако четеш kadebg, повечето ги знаеш. Така че остана да ти пожелая успех!

PS И да си призная, любопитно ми е да видя коментарите на старите kadebg-ейци. Тия дни се “престрашиха” и няколко по-нови, а дано пак да ги чуем :)

24 thoughts on “От програмист към собствен бизнес”

 1. слушай сега, седи си управител и се ослушвай да врътнеш някоя далавера, да гепиш нещо, като станеш по-добър ще се целиш на високо- демек примерно софиянски/масларова:)

 2. съветвам те да започнеш като freelancer – хем ще работиш директно с клиенти и ще трупаш опит, хем ще се наслаждаваш на програмирането :)

  P.S. На какво програмираш?

 3. Здравейте,
  благидаря Рая че отдели време да ми отговориш.
  Прочетох внимателно всичко и ще помисля върху
  съветите, защото наистина съм на кръстопът- между 20 и 30
  годишен съм и ми омръзна да раобтя за някого нещо кеото не харесвам
  .Годините си минават и човек трябва да изкарва и спестява пари.
  На момче на тая възрат му трябват кола,жилище – все собствени а
  с заплатите по тези стандарти това няма как да стане.
  Просто не знам как освен с бизнес и мошенничватво(него го излючваме)
  но няма друг начин човек да замогне.

  @frvasileva имам занимавам се с php , html,css,js,mysql.
  Като freelancer съм се замислял но нямам фирма и незнам как да декларирам доходи те си и ако някой клиент иска фактура или друг документ -удрям на камък.

 4. Аз искам само да вметна нещо, което скоро каза един мой приятел – по повод точно зякакъв бизнес. Момчето е персонален треньор и по повод идеята за отварянето на собствена зала с още няколко хора каза: “Или си добър треньор или си добър мениджър.” Тук вместо треньор може да се сложи всяккава друга професия, но идеята е, че ако искаш да програмираш и това е, което ти доставя удоволствие – като отвориш собствена фирма, няма да имаш време да програмираш, особено в началото – ще трябва да се занимаваш много повече с административна работа, с организация на работата на служителите ти и т.н.
  От друга страна – ако все пак залягаш повече по програмирането, ще ти страда фирмата, освен ако не наемеш добър управител, но пък за това трябва вече да си си стъпил на краката и да си печеливш.
  Така че се налага добре да премислиш. Вариантът с freelancer, който ти предложиха по-надолу наистина е много добър, защото проблемите и особеностите на клиентите са по-специфични когато се отнася до програмиране и подръжка.

 5. Ако идеята е просто да работиш за себе си най-добре започни нещо в свободното си време като начало. Не разбирам много от програмиране, но това е нещо от което можеш да изкарваш допълнителни доходи. А ако потръгне ще се махнеш от магазина, това е най-лесното.

  Още нещо – не отлагай много започването на собствен бизнес. Колкото повече ти се увеличава заплатата, толкова по-трудно ти е да се откажеш от нея. Това го казвам от личен опит. Като си по-млад и да не станат нещата имаш още много време да опитваш.

 6. @Bat Tony, това за заплатата е много вярно, на мен в момента ми е много трудно да пробвам каквото и да е, точно заради това. Търся по-скоро проекти, в които да инвестирам някаква сума, но не и аз да ръководя бизнеса.

 7. @dude, и аз съм така. Напоследък, обаче не намирам добри проекти, в които да инвестирам и затова предимно давам акъл :)

 8. Преди бях намерил един сайт, който разработчика му си беше сложил задна вратичка в случай, че не му бъде платено. И разбира се не му е било платено и при зареждане на сайта излизаше съобщение, че този човек е некоректен или нещо такова. Това го казвам в смисъл да се презастраховаш, защото хора и насекоми всякакви :)

 9. @Todor преди време се разминах с едно плащане.И това защото подходих с доверие към непознат.Направих на въпросната дама банери и комуникацията беше само по интернет и си взе банерите без да плати :)
  Сега като се сетя ми е смешно :)
  Та хора всякакви , и застраховката си е нещо важно :)

 10. @Bat Tony,
  то на мен последната ми инвестиция, докато успея да я канселирам ми бръкна с 20 % в джоба. Това беше рисков капитал, и имах готовност да го загубя, ама ме е яд, че нямах stop loss и докато се чудя кво да правя и айдеееее
  Сега само гледам:) че явно трябва още четене

 11. Тия па двамата нямали какво да инвестират….аз така и не се видях с пари и време от инвестиции – толкова съм пръснал дейността че в един момент като почне възвращаемост отвсякъде ще се чудя какво да ги правя… :):):). Сериозно нямате ли в какво да инвестирате? Преди седмица с мен се свърза много интересен човек с интересен продукт, който търсеше 5К – та се наложи да му откажа щото хем съм недоверчив хем нямам 5К сега свободни за странични инвестиции – тоя месец само един лиценз дето ще взема ми искат 5К за него….

  Верно ако имате по някоя хилядарка свободна може да ви понасоча. Изключвам всякакви инвестиции в форекс, акции и.т.н.

 12. Включвам се само да благодаря на новите потребители, които се включиха в дискусията :) И да повторя, че и БЕЗ ФИРМА може да се издават фактури, както писах – с регистрация като свободна професия или занаятчия.

 13. да, наистина не намирам в какво да инвестирам, и съм отворен за идеи, но по ми е интересно защо си раздаваш идеите:)
  иначе съм заинтересован
  5к е интересно за какво стигат, че някой е опрял точно до тях

 14. Раздавам ги защото ги имам с купища. Може би мотивацията ми е да се запознавам с нови яки хора така, или някой да ми каже браво и да ме потупа по рамото :), де да знам кеф ми е. Даже имам рубрика в блога за това. Често подарявам и измислени от мен яки имена на домейни. 5К стигат за много неща – човек който не може да започне бизнес с 5К и с 50К ще има да му гледаме сеира.

 15. ЗА 5-те к- ако имам идея, няма 5к да ме спрат да я реализирам
  това имах в предвид, не си представях как няма да ми стигат 5к, ако ми е дошло нещо толкова добро, а щях да съм почнал:)

  А иначе като имаш идеи, дай някоя добра- ще те потупам после по гърба:))

 16. Ами 5К за мен не а много, но има хора за които са. Хора да речем които не могат да взимат повече кредити щото вече имат, не могат да взимат от приятели щото или и те нямат или вече са взели, хора които нямат и какво да продадат. Аз ако имам идея за 5К все ще намеря пари. Но има хора които имат и деца и примерно не могат да ги оставят да гладуват и месец дори и преспрективата след това да е голяма. Не че и при тях е невъзможно – ето човека търсеше начини, но просто е по-трудно. Не причислявай всички към твоите възможности. За един 600К са пари за семки за други 4000 човека са дъжимите заплати за 4 месеца ( това по повод на нещо което мярнах по ТВ-то за някакви неизплатени заплати в някакъв завод )

  За идейка – то не става концерт пожелание – или става, но платно. Ако искаш безплатно гледай да се навърташ като ми дойде музата и желанието да споделям, най-вече се абонирай за блога ми.

 17. Това за идеята беше в кръга на шегата, не очаквам нищо безплатно. Най-малкото защото безплатните идеи обикновено не са ценни:)

 18. Аз пък ще ти кажа, че от един момент нататък колкото и брутално яка идея да ми дойде я споделям – просто така се спасявам от мислите за нея и грешката да се получи нещо наречено “spread too thin”

 19. Spread too thin би било само ако се опиташ да ги реализираш всичките
  а ако изчакваш да им дойде времето?
  Все пак поздравления, че имаш толкова идеи, интересното ми е как оценяваш потенциала им. Примерно идеята ти за вендинг машината за очила, първото нещо, което ми хрумва е, че българинът дава по 10ина лв за очила така и така, т.е не мжоеш да разчиташ на импулсивна покупка, защото няма да ги грабнеш с цената.
  А и самата вендинг машина изисква инвестиция – не малка при това, монетниците са по около 500лв, и се крадат масово, вечер какво ще я правиш?

 20. Ами да ти кажа много от тях се опитвам да реализирам, почвам ги, докарвам ги до някъде и така…някои финансирам…и.т.н. имам стотици статии за различни проекти, които няма кога да кача…просто се укротих – сега си раздавам идеите и се чувствам много по-добре. Почнах и да консултирам фирми, харесва ми организации с капацитет да прилагат идеите ми – а те може да са от схема за контрол и управление на персонала до нови техники за продажби и.т.н.

  Ето ти пример с проект който съм поръча да направят, а нямам време да популяризира. Смятам ще оцениш идеята: Аз имам ето този сайт sanuvam.com. Социална мрежа за споделяне и коментиране на истински сънища, с еднжин който матчва ако си сънувал същото като някой и показва процент сходност. Идеята е да можеш да питаш някой който е сънувал същото какво и дали му се е случило нещо. Може да се възприеме и като соц експеримент да се види дали има ясни модели в сънищата на групи хора.

  Относно вединг машината – това е по-скоро някакъв експеримент – то наистина у нас на всеки ъгъл има очила по 10лв. Аз не очаквам и повече да взимам, даже може и по малко – идеята даже може да се направи да са някакви еднодневки които аз поръчвам по 20 цента от китайите и продавам по 2лв ( стига да имат УВ ). Ще има и плажни масла и.т.н. в малки разфасофки по 2лв, и всякакви такива. Машината не и пречи да седи на някоя алея Златни Пясъци или Варна – има места където 24 часа има движение – няма нужда да я пази някой, а и винаги мога да и сложа камера за предава 24/7 от мястото на събитието.

 21. Идеален вариант е консултирането- даваш акъл, пък които иска да слуша и да реализира. Не е и толкова ангажиращо като време както би било самото реализиране на идеята. Сигурно потенциалните печалби са по-малки, но пък ти имаш много идеи……
  ЗА сънищата- струва ми се готино, ще има много посещения, съвтвам те като стане сайтът да намериш през предприемач примерно 2-3 жени с регистрация в бгмама и такива подобни, да пишат често и да си бутнат сайтът в подписа си, ще се популяризираш много бързо. Ще им дадеш по 50 лв на месец , те така и така си пишат:)

 22. Той сайтът е готов – можеш да го посетиш , написал съм урл-то. Въпроса е, че няма време да напише едно прес съобщение или да свърша това което преглагаш…което не ми пречи да си пишем ей тука и да си губя качествено времето, но път това е нужно за цялостното състояние на ума, не може само работа. Тоя сайт конкретно се опитвам да го харижа на някой с мерак за някой лев…

 23. видях го сайта, хубавото е, че му е опростен интерфейса, но гледам, че няма посетители. Лично аз предпочитам сайт, който предлага директно продукт/услуга за някакви пари. Имах идея да го правя това, но на мен сезона в НБА ми прави мизерии и като гледам тая годиан ще съм насухо:)
  ПРимерно Рая с нейното ръководство (не съм го чел, защото смятам, че няма какво ново да ми каже) има продукт, има и аудитория, която явно го харесва и ще може да материализира идеите си. Би могла и семинари да прави и т.н.

Leave a Comment