Пари от блог & интернет бизнес

Снимка: globalfinanceguru.com

Наско ми е изпратил следното в Истории* :

Здрасти Рая. Казвам се Атанас прочетох тази страница пари от блог и наистина ми хареса.Аз самия си направих блог и в момента работя върху него и ако може да те помоля само с няколко изречения да ми обясниш може ли и как следователно да имам доходи от него. Както виждаш Аз съм начинаещ но имам амбицията и ще съм ти благодарен ако ми обърнеш внимание по тази тема. Благодаря предварително.

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story

Съвсем накратко, печели се от трафик (посещения) – като имаш много хора на сайта продаваш банери (рекламни места) и печелиш от тях. Може да сложиш и Гугъл реклами и други. Това е основния начин да се печели от блог.

Вторият вариант е – като мен – да имаш някакъв продукт, който да продаваш. В моя случай това е Ръководството на тема “Как да печелим повече пари с допълнителен доход”. Можеш и чужд продукт да продаваш, в зависимост от тематиката на сайта ти. За да стигнеш до продаване обаче трябва да имаш аудитория, тоест редовни посетители които ти имат доверие и биха си купили нещо от теб. Това отнема време.

И само да ти кажа, надявам се да не почваш блог само с идеята да печелиш от него. Не че е лошо да печелиш, обаче не бива парите да са ти мотиватора, защото много бързо ще ти омръзне писането, а парите идват по-късно и няма да ги дочакаш.

Какви варианти има за пари от интернет или интернет бизнес?

 • блог
 • интернет магазин
 • сайт за новини
 • социален сайт
 • сайт за услуги
 • PTC (paid-to-click) сайт или програма, но 99.99% са пълна измама

При всички случаи това, което правиш, трябва да е достатъчно ЗНАЧИМО. Щом искаш да е блог, добре, но той трябва да е полезен за голяма група хора. Много голяма. Иначе ще си седиш с 50лв на месец :)

Мисля, че много хора си представят как ако имаш блог, ще пишеш 3 часа седмично по някаква твоя любима тема и ще печелиш по 1000лв месечно, а темите си ги пишеш на ултра фин лаптоп в някое луксозно заведение, докато се протягаш небрежно. А ако вместо 3 часа пишеш по 6 часа седмично, приходите ти веднага скачат на 2000лв…

Е не е вярно.

Проблем #1 – първо за да имаш голям блог трябва да пишеш абсолютно редовно. Жив-умрял, 2 пъти седмично трябва да подаваш материал. Това не става с 3 часа работа седмично. На мен в началото за един материал ми отиваше ЦЯЛ ДЕН.

Постепенно това време започва да намалява – на 8ч, на 6ч, на 2часа. За един материал. Много по-добре от началото, но пък я си помисли ако си цял ден на работа и после СЛЕД работа трябва да отделиш 2ч още за писане… става тегаво. Не е невъзможно, но ти се отщява. Трябва много да си обичаш темата и блога, за да минеш през това.

И после идва проблем #2: качеството. С навлизането в занаята (или темата) времето за писане започва да пада, но в същото време твоите собствени изисквания към написаното нарастват. Почваш да гониш по-голямо качество: темите да са по-интересни, по-важни, в същото време обаче да се четат по-леко, да провокират по-голяма дискусия.

Впрочем ако мислиш да говориш само за себе си и животът ти да е централна тема в блога, не става. Освен ако не си супер интересна личност която обикаля света да язди лами, да скача с бънджи и да плува с акулите, – и ако пишеш мега увлекателно.

Проблем #3 е маркетинга. За да ти научат блога трябва да си изградиш мрежа от сайтове, в които коментираш редовно и където си станал разпознаваем. Това също ще ти струва време.

Разбира се, в един момент възможностите ти да си саморекламираш сайта като пускаш коментари де що видиш не са безкрайни и в един момент предпочиташ да си платиш за реклама. Така пък имаш повече време да работиш върху съдържанието на сайта.

Това са според мен трите основни проблема на блогърите – постоянство, качество, маркетинг. Ако и трите са ти на добро ниво, няма да имаш проблем да печелиш пари. Но ако едно или две от тях ти куцат, няма да изкараш и 20лв на месец.

 

*Изпращайте своите истории и въпроси на kadebg @@ abv.bg или през kadebg.com/story

22 thoughts on “Пари от блог & интернет бизнес”

 1. Браво Рая страхотен материал. Информативен, сбит и полезен. Добре е начинаещите да знаят, че правенето на пари чрез сайт не е като “режеш халва и ядеш”…

  Поздрави, Слави…

 2. Поредната добра статия. Много точно си описала стъпките и свързаните с тях проблеми.

  Признавам си, че пренебрагнах Проблем #1 и скоро не съм писал статия в моя блог, заради участието ми в един голям проект, но мисля скоро да си наваксам.

 3. Забелязах, за мое голямо съжаление. Надявам се да е скоро :)

  Впрочем няма такова нещо като “наваксване”. Ако примерно 2м нищо не си писал, после ако ще и три пъти на ден да пускаш ново трафика си го изтървал. После докато набереш пак инерция трудничко става.

 4. Айде бе бат Тони, мамка му…откога чакаля за някой материалец. Даже и аз написах 2-3 статии. Бтв има едни уиджети за прайвът мрежи – уиджета показва заглавия на статии в блогове от мрежата – що не вземем да си вържем блоговете. Много ще е удачно до моята статия за бизнес плана да излиза заглавието на статията на Р. за бизнес плана

 5. Рая е права за наваксването. Аз нямам блог и говоря като редови посетител. Тъпо е когато започнеш да следиш някой интересен блог, а той вземе, че спре да подава съдържание. Провериш веднъж, провериш два…три пъти и накрая го зарежеш.
  Статията е добра и покрива основните изисквания към всеки блог, но има и някои грешки, които трябва да се избягват. Една от най-дразнещите ( поне за мен ) е блогът да се използва “на поразия” като рекламен канал на даден продукт. При Рая не е така натрапчиво ( и слава богу ), но има някои като например НОВАВИЗИЯ, които прекаляват.
  Друг дразнещ момент е когато блогърът се подмами да се включи в някоя бизнес инициатива . Я на ФОРД, я някоя друга фирма. Уж безпристрансо, но надали:)

 6. Хора спрете да се заблуждавате, че трябва да има безплатни неща. Никой не е длъжен да ви пише статии без пари :), казано с най-добри чувства. И въпреки, че НоваВизия напоследък наистина е залитнала малко в тази насока, то си е тяхно право. Никой не дължи нищо на никой, а именно когато авторите станат още по-добре платени тогава ще дойде и истински доброто съдържание. Джокондата да не би да е рисувана за кеф?

 7. Така е с проверяването – ОСВЕН АКО няма един друг фактор налице, който ви спасява от отказването дори известно време да няма публикация :) Да видим дали ще се сетите кой е той.

  Това за Форд пак беше на Тодор нали :) Но да признаем едно, дори с всичките критики към него изкарва си пари човека и сайтовете му си вървят. Така че ние може да сме леко недоволни от читателска перспектива но НоваВизия си остава голямо име и има какво да научим от него :)

  Много хубаво му се получи според мен бизнеса с книгите. Интересно ми е само какво е било началото, началото още на НоваВизия – какви са им били посещенията, приходите, идеята и пр.

 8. @Слави – поздрав за теб с последния коментар на Свилен :)))

 9. Мисля, че никой не се заблуждава, че има право на безплатни неща.
  Дори и на статии в блог. Всеки автор сам решава какво, колко и как да пише. И не дължи нищо на никой посетител. НО ако ( само АКО ) искаш да изкараш пари от блог, би било добре да вземеш пред вид и позицията на тези, които искаш да дадат парите си на теб.
  Защото, никой посетител на блог също не дължи нищо на блогъра. Дори той да е написал статия за Пулицър.
  Ако пишеш за кеф, пиши когато ти хрумне. Но ако искаш пари от блога си – ами трябва да се съобразяваш с тези, които го посещават.
  То и в реалните магазини е така. Никой не е длъжен да отваря магазина си сутринта и да го държи отворен до вечерта. Нито да е вежлив, нито любезен. Нали?

  Не съм сигурен как се развива онлайн книжарницата на НОВАВИЗИЯ, но реално в 90% от статиите им в блога се говори за нея. Доста натрапчиво – мамка му.
  И мисля, че не само аз не одобрявам това. Ако се сравни броя на коментарите сега и преди – става ясно какво е преобладаващото мнение на хората.
  Според мен – силата на един блог е в способноста му да генерира коментари.
  Ама , какво ли разбирам аз;)

 10. Кака Рая :), отговора на въпроса ти е – абонамент за известия за нови статии :). Мамка му задала си въпроса си като детска учителка.
  За безплатното писание и.т.н. съм съгласен с последното изказване на сувенирите…мда

  @Рая – познавам Тодор лично :) и знам какво и как беше началото. Винаги съм завиждал на хора, които са били някъде и са видели нещо в началото, ама постепенно и на мен ми дойде ред да съм в началата на нещата…остарявам

  А това за книжарницата му , няма нищо лошо в това…само, че наистина постовете вече преобладават. Проблема на Тодор – не се заблуждавайте че не знае, в семейството са 3ма икономисти, но може би като драсне чертата приходите растат, и докато ние читателите се дразним клиентите може да се кефят пък. Прихода се гледа не това че аз и сувенирите сме недоволни. Така се прави и като се избира тема за блог :), не да пишеш за котки и да си мислиш че ще има кинти дори и с 5000 уникални на ден. Щото имам сайт с 60 уникални на ден дето прави по 40-50 лв месечно от адсенс, а тоя за котките ще направи 2 лв. Според мен ако Тодор вкара още автори няма да е така натрапчиво с промо статиите.

 11. Бтв – блог в БГ е малко загубена работа. Това е отговора защо не пиша често в блога си. Ако Р. беше вкарала това количество работа в английски блог вече можеше да напусне работа. Отделно че тя не работи технически ами хамалската :).

 12. @Рая мерси за поздрава…
  …връщам ти и аз един с поста на welcomegifts.bg

  Надявам се да си разбрала, че те критикувам добронамерено и никога не съм те нападал неоснователно…

  Поздрави, Слави…

 13. @Слави – абе аз другояче изтълкувах поста на Боян, ама нейсе :)

  @Свилен – мда :) Впрочем как трябваше да задам въпроса, че да не звучи като от детска учителка :))

  Абсолютно съм съгласна, че се гледат приходите, а не толкова читателите (макар че донякъде са свързани). Нали е бизнес това! :)

 14. Преди имах банер с текст от рода на “Рекламирайте тук”, впрочем може пак да го сложа. Иначе рекламодателите са сред редовните читатели на блога. Понякога сами ми пишат със запитване за реклама, в смисъл дори когато нямам банер “Рекламирайте тук”.

  Иначе за Адсенс просто взимаш кода от Гугъл и това е :)

 15. Здравейте!:)Искам да ви попитам, някой ползвал ли е безплатната опция на google за сайт и какво му е мнението за нея?Възможно ли е чрез безплатен сайт да се изкарват пари?

 16. @gergana – виж сайта на Гло, Бизнес-приказки. Тя си имаше преди Адсенс, сега го е махнала, но пък аз рекламирам там. Блогът на Тимур също е на blogspot като е доста посещаван; но няма реклами по решение на автора. Бат Тони също преди беше на блогър, сега е на собствен домейн.

  Аз лично мисля, че безплатната опция е супер да тестваш пазара в началото. Да видиш дали има интерес, да се поупражниш малко, да събереш аудитория. После винаги можеш да си прехвърлиш сайта на собствен хостинг.

 17. Рая, проблема с рекламирането не е чак толкова голям. Качественото съдържание, добавянето на линкове по социални мрежи и коментарите могат да бъдат достатъчни за 1 блог. Не е лоша идеята за размяна на банери и линкове. Така блога се развива с прилични темпове без да е нужно да се дават пари за реклама. Има хиляди други методи, но тези са основните.

 18. “Качественото съдържание, добавянето на линкове по социални мрежи и коментарите могат да бъдат достатъчни за 1 блог.” :)

  А колко време ще отделиш да го направиш това и да събереш 50-100 посещения? Един банер в замунда сигурно за 5 минути ще ти направи толкова.

  Тоест, безплатното популяризиране не може да се сравнява с платеното. Съвсем различни са измеренията.

 19. По-скоро престиж представете си каква уникална реклама за копирайт бизнеса ви би бил един пост публикуван в сайт като този?

Leave a Comment