12 източници на пари за вас

 

Както знаете, до сега в блога доста статии бяха посветени на темата за правилно управление на парите. Определено смятам, че парите са първо за управление и после за харчене. Но всъщност всички искаме повече пари, нали?

ИЗТОЧНИЦИ НА ПАРИ

заплата. Ако това е основният ви източник, задължително помислете как можете да станете по-добри в работата си (ще има отделна статия). Обикновено обаче е по-лесно да договорите по-висока заплата на ново място, отколкото където работите в момента.

бонуси към заплата. За съжаление доста фирми използват бонусите като полулегален начин да правят удръжки от заплатата. Тоест, ако работодателят “не е в настроение”, веднага може да ви ореже половината заплата, защото е записана като бонус. НО, ако работите в нормална компания, бонусите са отличен начин да получите повече пари. Най-лесно е просто да отидете при ръководителя си и да попитате кой е най-добрия начин да си заслужите бонуса (често формално се иска едно, а неформално – друго).

стипендия. Ако учите или ако учите и работите едновременно е много възможно да вземете стипендия. Удивително е колко хора годишно фактически доброволно се отказват от тази възможност – заради няколко стотни недостиг в успеха или защото не могат да си подготвят документите навреме. Отделно за учащите до 29-годишна възраст има и един куп намаления, вкл. за транспорт. Възползвайте се.

обезщетения. Също пренебрегван източник на приход, който изисква минимално внимание и усилия. Необходими са две неща: първо, да сте съкратени от работодателя, а не да сте напуснали по взаимно съгласие (чл. 325 от КТ). Второ, да се регистрирате в Бюрото по труда в определения срок и с нужните елементарни документи. Може да сте без работа само месец-два, но защо не се възползвате от пари, които ви се полагат по право?

доход от наем. Необходимо е да имате свободно помещение, което да сте стегнали в приличен вид. Може да е стая в собствения ви дом, може да е отделен имот, може да е само мазе или таван, може да е гараж, може да е имот на село. Със съвсем малко пари и време можете чувствително да подобрите качеството на имота, съответно възможността да го дадете под наем. Пригответе се психически, че това няма да стане бързо, но не се отчайвайте – рано или късно ще стане.

допълнителен доход. Пари от допълнителен доход са много сладки :) Въпреки че не могат да заменят основния ви доход, те са много добра месечна инжекция към бюджета. Допълнителен доход можете да имате от втора работа или нещо, което правите допълнително – примерно уеб-дизайн, уроци по език, плетене, ремонт на коли, обущарство, блогване :) Всяко хоби може лесно да се превърне в източник на допълнителен доход, а защо не и основен след време. Вижте статията Допълнителен доход от нулата: как го направих аз .

пасивен доход / рента. Речниковото тълкуване на “рента” е “периодичен НЕтрудов доход”, което в моите представи се покрива с пасивния доход. Такъв е и доходът от наем (споменат отделно по-горе), но рента можете да получите и от банкови лихви, селскостопанска земя, авторски права над филм/книга (макар че това у нас е почти фантастика). Често цитиран източник на рента или пасивен доход е и МЛМ, на който аз лично гледам много скептично. Според мен МЛМ нито е пасивен, нито е доход :) но това е отделна тема. Осигуряването на добър пасивен доход е страхотно постижение, и много трудно.

дистрибуторство. Със сигурност няма да ви плати сметките за месеца и отново ще изисква време, но съществува като възможност. Много компании разпространяват продуктите си чрез дистрибутори и каталози (AquaSource, Avon, Oriflame). Можете да продавате и застраховки, принципът е същия. Имайте предвид, че доста дистрибуторски компании са МЛМ компании.

сделки. Изискват нюх и хъс – две качества, които са рядко срещани. Сделката може да бъде свързана с продажба на предмет, кола, дори имот. Знам хора, които могат да продадат и сладолед на ескимос :) – нещо, което аз лично не умея. По-големите сделки отнемат повече време и подготовка, като разбира се после и печалбата е по-голяма. Аз не бих заложила на това, но знам ли, някои се справят учудващо добре.

разпродажба. У нас няма традиция за гаражни разпродажби, но пък имаме aukro :) Аз лично не съм го ползвала, но това лято се заех да разчистя вкъщи – няма да повярвате колко много хубави неща намерих. Стари подаръци, декоративни предмети, играчки, книги… чисто нови! Лъснах ги и ги събрах в един шкаф (под, във, над и около) с идеята през Септември да направя импровизирана разпродажба, но не ми остана време. Сега съм отложила за пролетта. Не знам дали ще е точно тип гаражна разпродажба като по филмите, с изнесени масички на двора и хора, които ровят из тях :) Но ми се струва интересно да опитам да го направя точно така. Мисля, че спокойно ще изкарам към 50-на лева!

разни. Не е нужно да търсите само източниците на големи и постоянни доходи. Понякога сякаш от небето ви пада възможност да изкарате пари, например: да напишете статия; да оплетете пуловер; да помогнете с боядисване; да гледате деца; да свирите на сватба; да смените масло на кола; да сготвите нещо домашно; да продадете собствена продукция (мед, орехи, картофи) или животни (от кокошки и агънца до породисти котки и кучета). Тези възможности обикновено са еднократни, тоест не можете да разчитате на тях постоянно.

свободна практика / бизнес. Тук нещата стават най-бавно и всеки случай е строго индивидуален. Всеки от възможните източници на доход може да се превърне във ваш бизнес! Повече можете да прочетете в статията Какво е собствен бизнес (и какво не е) .

МОЖЕ, САМО ТЪРПЕНИЕ !

Често гледаме скептично на тези възможности, понеже обикновено мислите ни са концентрирани само върху приходи от заплата или от свободна практика. Защо обаче забравяме за останалите и не им обръщаме внимание?

Защото да създадеш нов източник на доход е трудно. Както отнема време да се разработи един нов търговски обект, така отнема време и планиране да се разработи нов източник на доход.

Понякога хората казват “Стига бе, това не може да стане”. Може, само да имате търпение. Не бива да се хвърляте в нещо ново с очакването да даде плодове още на първия месец. Бъдете готови да изчакате половин до една година. Нали говорихме, че стабилните неща се постигат бавно (Финансова стабилност).

Така че: мислете по-често за това къде може да са вашите източници на приходи. Приемете спокойно факта, че ще ви отнеме време да ги “измислите” и да ги реализирате на практика. Мислете върху това. Колкото по-често източниците на доход присъстват в съзнанието ви, толкова по-бързо ще откривате нови и нови такива. Гарантирам :)

33 thoughts on “12 източници на пари за вас”

 1. Последното изречение в статията е особено важно за повечето хора. Вместо да се стискаме за всяка стотинка и да се чудим откъде да “спестим”, ако насочим мисловната си дейност в посока алтернативни източници на доходи ще спечелим в пъти в повече. Поздравления, хубава статия!

 2. @Продуктивен,

  именно, хората с дребни стремежи имат дребни постижения, не се стремете да спестите 100-200 лв, а гледайте да изкарате 100-200 повече. БТВ абсолютно потвърждавам теорията за смяна на работата, не се надявайте в БГ по заслуги да получите повишение. Job hopper-ите успяват много по-успешно да постигнат това!

 3. @dude: това за Job hopper-ите се съгласявам напълно с теб. Много по-ефективно и много по-малко нерви-образуващо е. :)

 4. @Dude, това че се цепиш стотинката на две не значи задължително, че имаш дребни стремежи.

  @Продуктивен – благодаря :) Но и двете са важни. Ако заложиш само на едното, имаш само половината отговор.

 5. @Dude май неказа , че трябва да се цепи стотинката на две а това , че спестявайки си човек 200лв той не печели 200лв.200лв се печелят ако дойдат отнякъде , примерно пасивен доход или нещо друго.Т.е. начина на мислена как да заделя 200лв за нов GSM.Едните ще спестят от основния доход(примерно 1000лв е дохода за месец) 200лв като харчат по-малко за храна и други неща за да си купят нещо с тия 200лв.А другия тип хора ще си намери начин да искара допълнителни 200лв над основните 1000 за да си купи GSM-a.

 6. да цепиш стотинката на две е губене на време, дребнотемие според мен

  вместо това трябва да се стреми човек да върти някакви идеи в главата си, може и да излезне нещо

 7. Има моменти, в които спестяването е единственият вариант. Пак казвам, спестяването и увеличаването на приходите трябва да вървят ръка за ръка, иначе ще тъпчем на едно място (ако харчим 100% от дохода си). А разбира се, трябва да се мисли И за увеличаване на приходите, но не САМО за увеличаване на приходите.

  ПС Май никой до момента не е споделил конкретна реализирана идея как да се изкарат допълнително пари :)

 8. Ето една идея:Видях в боряча , че имаш около 500 уникални за днес .Да предположим , че са толко всеки ден.Може да сложиш реклама.Банери някакви или линкове.Може да обявиш цена ако някои иска да рекламира в твоя сайт или да пробваш с неща кто adwors на google :)

  Това си е конкретна идея само дето не е реализирана за случая , но по принцип работи :)

 9. Няма според мен и кой да сподели идея за печелене на пари. Защото идеите ако са добри, ще си ги реализира сам, няма да ги споделя. Аз също търся добра идея, с капитала ще се справя по-лесно, но не ми се захваща нещо само за идеята, трябва да има потенциал за кинти

 10. @dude: Не съм съгласен, че ако идеята е добра няма да се сподели или поне според мен е грешно това разсъждение. Защо си мислиш, че единствената предпоставка за печеливш бизнес е добрата идея? Да, това е задължително, но не единствено и достатъчно условие.

  Моето лично мнение, а и наблюдение, е че човек колкото повече споделя, дава и помага, толкова повече успех и печалба постига. Глупаво е да таиш нещо за себе си, защото се страхуваш да не ти го откраднат. Да не говорим, че вече трудно можеш да измислиш нещо толкова уникално – най-вероятно някой някъде вече се е сетил за същото. Въпросът по-скоро е как да го направиш още по-добре!

 11. аз споделям идеи само с потенциални бизнес партньори, но никога няма да седна да ги обсъждам в интернет с целия свят. Всяка конкуренция е вредна за мен и трябва да не се създава/ да се елиминира:)

 12. @Dude – питането ми беше за идея, която ВЕЧЕ си реализирал, понеже често казваш “Мислете как да изкарате 200лв повече, вместо да мислите как да спестите 200лв”. Ето аз пък си споделих моята идея (реализирана) за частните уроци по английски – нищо че не е нова и че е известна на всички като възможност, на мен ми свърши работа.

  @Productiven – много си прав, че само добрата идея изобщо не е достатъчна. За да успееш по-важно е постоянството.

  @Васил – МЛМ значи “Мулти Левъл Маркетинг” или мрежов маркетинг. Това е структура, при която примерно 1 човек продава продукт, после привлича 3ма, които да продават ЗА него, после тези 3ма привличат нови 3ма да продават за тях, а първият човек пък получава част от изкараното от всичките 9 (или повече – колкото станат).

  @Философ – благодаря, минавало ми е през ум, но първо с AdSense пари не се изкарват и второ 500 уникални е НИЩО. Като станат 2000+ тогава ще мислим пак :)

  Та, в резюме на спора за спестяването – сега нали виждате защо е по-универсално решение да внимаваш за какво харчиш :) Защото печеленето на повече пари изисква време, търпение, идея, възможност и прочее. Не че е лошо!

 13. Доходът от наем е добро нещо – стига никой да не знае за него, да не е с договор и т.н.

  По-голямата част от доходите, които получаваме са точно от наеми, но реално не е толкова “сладко нещо” както казва една приятелка.

  Апартамент – половин наем отива за брокера, един наем за държавата – данък върху доходите, ако се плащат осигуровки – още един, данък сгради и такса смет – още един наем, ремонт след всяка смяна на наематели – още един наем… И се оказва, че този доход не е много добър… освен ако не залагаш на спекулация с цената, възвращаемостта при реални условия е под 3-5% Тук идва въпроса – ако не се плащат тези неща? Тогава всичко е супер, стига да нямаш “добри съседи” а те в България са в изобилие. Оказа се, че за гараж под наем ще си върнем много по-бързо парите за инвестицията, отколкото за апартамент :-)

  Други възможности – купуване на парцел в индустриална зона – за някаква дейност…

  Една приятелка каза, че най-добре са нивите на баба и :-) Все още няма данък върху нивите, евентуално ако се въведе първоначално ще е само за необработваните, нивата си е нива – няма амортизация като при апартаментите например. Доходността е висока – нива в Добруджа – 1дка – около 30лв рента. При цени на нивите 300-500лв гоним доходност от 5-10% което е много добра доходност. Само дето трябва да знаеш, кой ще ти дава рентата, защото има случаи където нищо не плащат с години.

 14. @Zaz – винаги съм се чудила ЗАЩО собственици на имоти работят с брокери. При това на всяка среща с потенциални наематели пак те викат и трябва да присъстваш. Каква ти е ползата тогава?

  Данък сгради и такса смет не мисля, че са колкото един наем. A какъв е тоя данък сгради 200лв на година (примерно, за най-малкия наем)?

  Иначе съм съгласна, че наем може да се взима не само от апартамент :) Зависи какъв имот имаш, къде, и какво се търси в момента. Определено обаче много може да се подобри състоянието на имота с един лек ремонт.

 15. както съм казвал, досега не съм намерил идея, която да бие настощия ми доход , и затова си седя в това положение. А иначе от разни странични дейности чат пат изкарвам странични пари, но там хубавото е, че няма обвързване, те са си hit and run, не целя дългосрочност, просто използвам възможността.

 16. Dude – добре, хубаво че получаваш добри доходи, да си жив и здрав да им се радваш и да почерпиш :) Ама пък значи не следваш собствения си съвет. Случайните пари от странични дейности са хубаво нещо, но не се броят. За мен има огромна разлика между това да създадеш нещо, да търсиш пазар за него и да го реализираш, и това да си седиш и нещо да ти падне наготово.

  Вариант 1: примерно, ти си учител, трябват ти допълнително пари и решаваш да намериш работа като бояджия. Обикаляш града, търсиш какво да предложиш на хората, убеждаваш ги да си пребоядисат гаража, и с триста зора си намираш няколко поръчки – изкарал си 200лв повече.

  Вариант 2: примерно, ти си учител и заплатата ти стига – няма да върнеш пари, ако ти паднат, но няма като в първия случай да се потиш за тях. И един ден идва при теб някой и казва “Абе, ти нали си по български, трябва ми човек за граматическа проверка на една статия” – и хоп, изкарал си 200лв повече. Не че са ти подарък, ти пак си работил за тях – обаче самата възможност ти е дошла ей-така.

  Та, никой не бяга от допълнителни пари, ако има възможност наготово. Въпросът е когато трябва сам да си създадеш възможност, тогава е трудно. Затова за мен “Не мислете как да спестите 200лв, а как да ги изкарате” е странна философия :)

 17. Аз пък СМЕЯ да твърдя, че няма нещо, от което да не можеш да изкараш пари. Има нагласа, упоритост и кураж. Хайде оборете ме.. :)

 18. няма случайни доходи, все пак си се потрудил за тях. Но аз говорих за друго, имам познати, които могат да ми дадат преференциални условия за нещо, имам и хора , които тръсят нещо такова, идеята е да прибереш комисионнната по средата:)

  на този етап не съм направил много такива, но е имало. Ти говориш вече за бизнес. аз ти говоря за доходи просто.

  П.С имал съм и обратното, спестени пари, защото съм дал някакво възнаграждение на човек, който има достъп до неща, които аз нямам.

 19. Dude – то за всеки доход трябва да се потрудиш, ама понякога само желанието да го направиш не е достатъчно, като не ти се предоставя възможност. Както казал Манго: “Абе и аз искам като Айшето на магистралата, ама не ме искат” :))

 20. @Productiven – от всяко нещо може да се изкарат пари, НО не всеки може да го направи.

 21. Статията е много добра и доста изчерпателно са изброени възможните източници на доход.
  Обаче, в нея , както и в коментарите се набляга на идеята, че увеличаването на месечния доход може да стане само с ” изработване ” на допълнителен доход. Такъв, който не е свързан с основния текущ източник на доходи.

  Това, обаче е доста ограничено виждане. Всъщност, по-лесно е да потърсим начини да изкараме повече пари от това, с което се занимаваме, отколкото да измисляме и реализираме нова странична идея.

  Има 2 основни момента, на които трябва да обърнем внимание:

  1. Преди да се втурнем в ново странично начинание, е по-добре да помислим дали можем да увеличим приходите си от настоящата ни дейност.

  За бизнеса, – стремиш се да измислиш как да увеличиш оборота. Усъвършенстващ продукта си, търсиш нови канали за дистрибуция, нови пазарни ниши и т.н.

  Ако си на бонусна схема – измисляш как да увелиш продажбите.

  Ако си на заплата – търсиш начин да увеличиш заплатата си. Например: завършваш висше, изкарваш курс по бизнес английски, научаваш се да работиш с новия складов софтуер и т.н. ( Или директно си искаш увеличение ;) Или сменяш работата ;))

 22. 2. Не трябва да мислим, че увеличаването на дохода трябва да стане веднага. Стъпките, които предприемаме сега могат да се отплатят след месеци или години.

 23. @Стъкло – да, прав си :) И аз не казвам нещо различно – доходът от заплата или бонуси е описан още в началото, а и обещах отделна статия за това как да станем по-добри в работата си (и съответно с по-добра заплата). За това, че трябва време – също. Но е хубаво наистина да се подчертаят основните моменти, понеже всеки приема различна част от статията за “основна”.

  А за увеличението – много по-вероятно е да го получиш, ако смениш работата. На същото работно място те приемат за даденост и не са склонни много да променят заплащането.

 24. Само, този доход от 5%, който ти дава депозита бива безпроблемно изяждан от един познат на всички икономически феномен, а именно инфлацията.А ако имаме инфлация над 5% тук вече говорим за алтернативен разход;)

 25. Инфлацията се отразява на всеки доход, не само този от депозита; освен това зависи и каква е не толкова общата, колкото твоята лична инфлация, т.е. промените в цените на стоките, които лично ти купуваш най-често.

  Депозитът предлага сигурност и 100% гарантирана възвръщаемост, което го прави подходящ за хора, които търсят тези неща. За хора, които са склонни да поемат риск, има други варианти – инвестиране в бизнес или в ценни книжа например.

 26. A zashto pechalbata ot FOREX da ne e iztochnik na pari ?
  A zashto socialnite pomoshti da ne sa iztochnik na pari ?

Leave a Comment