Живот без заеми! Кажете КРАЙ на заемите!

Пари в джоба
Кажете КРАЙ на заемите и джобовете ви ще са пълни :)

*Задължително вижте материала 10 стъпки към финансова стаблност

През 2009 взех 5000лв заем за стартиране на бизнес. Допълнително имах 500лв овърдрафт.

През 2010 имах 5500лв заеми + неплатени сметки за около 250лв.

През 2011 имах 0лв заеми.

През 2012 имам… доста спестявания :)

Сега ще ви разкажа как казах КРАЙ на заемите и как си осигурих СПОКОЕН живот без заеми.

(А вие си изтеглете безплатната мини-книжка за личните финанси.)

1. КАПАНЪТ

Когато си харесате телефон или лаптоп и ви го предложат на кредит, парите на заем изглеждат съвсем безобидно. Дори хубаво. Чувството е все едно изведнъж сте забогатели, все едно някой ви прави подарък.

Когато взимате кредит за ремонт, вие сте сметнали примерно 3000лв. Отивате в банката с намерението да вземете 3000лв заем и да ги върнете примерно за година и половина.

В банката усмихнато ви казват, че ще ви дадат дори 5000лв. Естествено, решението три или пет хиляди е ваше, но защо да не се възползвате? Да, хайде, вземете ги! Нали знаете как ремонта все излиза повече, отколкото го смятате. Пък ако ви останат пари от кредита, защо да не идете за една седмица на почивка? Или да си купите нов диван за ремонтирания хол? Няма проблем, банката е сметнала, че може да си позволите месечната вноска дори при 5000лв. А и сега има промоция на потребителски кредит с ниски лихви…

Аз лично бях взела заема за стартирането на бизнес. Но тогава не мислех много за връщането на парите – пет хиляди са това, не педесе! Чувствах се, все едно изведнъж съм забогатяла с 5000лв – въпреки, че бяха на заем, а не мои. Взимането беше лесно, връщането… безкрайно.

Знаете ли, взимането на заем е като пушенето. Пушачите започват със “само една цигара”. Казват си “всички покрай мене пушат – не може да е толкова лошо”. Също си казват “винаги мога да спра”.

При заемите хората започват със “само един малък овърдрафт” или “само един телефон на изплащане”. Казват си “всички покрай мен имат кой заем, кой нещо на изплащане – не може да е толкова лошо”. И си казват “винаги мога да спра”.

Какво става с пушачите всички знаем. Почва се с малко и се стига до много. Спирането е трудно.

Какво става със заемите? Ами същото. Почвате с “един малък овърдрафт”. После още един. Потребителски кредит. Кредитна карта. Човек свиква с новия си стандарт на живот и постепенно се “раздува”. Да не говорим като отвсякъде едва ли не ви тикат заемите в ръцете и да вземеш заем е по-лесно от да си купиш хляб от магазина.

В един момент започвате да взимате нови заеми за покриване на старите. Или примерно заради кризата ви намаляват заплатата. Или направо ви съкращават. Така се оказвате с един куп заеми (и вноски по тях!), а пари – няма.

Оттук изпадате в омагьосан кръг – опитвате се да съберете пари да си върнете заемите, обаче парите са малко, а лихвите – високи. Едва сега забелязвате каква огромна част от вноската отива за лихви колко малко се намалява главницата. Така плащате, плащате, плащате, а главницата почти не мърда.

2. КАК СЕ ЖИВЕЕ СЪС ЗАЕМ

Мнооооого хора имат заеми
Всеки втори българин има заеми

Ако имате заем и не си плащате, животът ви ще стане ад. Телефонът ви ще звъни постоянно. Ще имате посещения на място от колекторни фирми (като КредитРеформ). Ще ви заплашват със съд. Вероятно наистина ще стигнете до съд. Ще ви запорират банковите сметки. Ще ви пратят съдия-изпълнител, който ще дойде вероятно с полиция и ще ви вземе телевизора, лаптопа – всичко по-ценно, което може да се продаде и с парите да се покрие част от кредита ви.

Ако имате заем и се опитвате да го изплатите, животът ви ще е… пак ад, но по-малък. Питайте мене как се връщат 5000лв при 750лв заплата на месец в София и 300лв фиксирани разходи – квартира, консумативи, храна, цигари. Освен всичко, началото на 2010 ми донесе голяма семейна криза, в резултат на която освен всичко друго напуснах работа, имаше допълнителни неочаквани разходи, и минаха няколко месеца, преди да започна да работя отново.

Пак тогава бившите ми съквартиранти решиха да се изнесат без предизвестие, а договорът за наем беше на мое име. Хазяите си искаха наема за месеца, понеже съквартирантите не бяха дали предизвестие; съквартирантите пък не смятаха да плащат наем на апартамент, който не ползват. За капак имаше и сметки за плащане, включително топлофикация.

Хазяите гонеха мен. “Не съм в София”, обяснявам, “обадете се на другите двама и се разберете с тях”. “Ама хич не ме интересува”, крещеше хазяйката по телефона, “договорът ми е с теб, оправяй се! И не си мисли, че като не си в София, не мога да те намеря!”

Честно казано, покрай всички шокове тогава нямам спомен как точно съм платила парите. Но помня, че на едното момиче пратих пари НАЗАЕМ (ахам, дето имах толкова пари да връщам :) да плати топлофикация, а тя си платила първо телефона да не й го спрат, и другата седмица щяла да плати на топлофикация. Браво. А аз какво да кажа на хазяйката?

Както и да е, това всичкото ви го казвам просто да видите какво е да имаш бездруго голям заем и на всичко отгоре още едно-две генерални неща да се объркат по същото време.

Но дори и всичко да беше нормално, не е лесно да връщате 300лв всеки месец. Е, зависи от заплатата ви, но все пак 300лв не са малко.

За да отделям по толкова, спестявах от всичко. От интернет, от кабелна, от кафе, от дрехи, от обувки, носех си сандвичи на работа или се прибирах на обяд. Даже бях спряла цигарите тогава (едното хубаво нещо от цялата история). По заведенията си поръчвах само кафе или чай, най-евтиното. Купувах си чорапи и бельо от Кауфланд – което определено беше най-ниската ми точка :( Зимата изкарахме в две стаи – кухня и спалня.

Имах чувството, че това никога няма да свърши.

3. ЖИВОТ БЕЗ ЗАЕМИ !

 


Но, един слънчев ден – втори март 2011 :) – върнах последните пари по заема. И можех да посрещна Трети март като наистина свободен човек :) Вярно, отидоха ми почти всички пари за месеца и до края на месеца не направих нищо особено. Не си купих нищо, не празнувах, не почерпих…

Първата ми мисъл след това беше да започна да си отделям някакви пари за спестяване. Защото финансовата ми независимост беше още много крехка – нямах никакви пари в мен и ако нещо спешно станеше, трябваше да взимам пак назаем.

А вече мразех думите “заем” и “кредит”. И сега ги мразя.

Та първата ми мисъл беше да започна да спестявам. Може да са 100лв, но са много по-добре от 0лв.

Втората ми мисъл беше да не изпадам до заеми отново. За целта трябваше да си направя буфер – като за начало между 300лв и 500лв.

И третата ми мисъл беше да събера някаква голяма сума пари. Не знаех колко и за какво точно, но усещах, че без нея ръцете ми са вързани. Защото ако ми попаднеше някаква изгодна инвестиция или промоция, нямах пари да се възползвам. И по-важното – ако исках да създам допълнителен доход или бизнес, щеше да е хубаво да имам някакъв резерв от пари. Примерно 1000лв. Но това говорим 1000лв отделно от буфера.

Събрах 500лв за буфера и отделно събирах за голямата сума. После ми хрумна, че реално на мен 500лв буфер са ми много – оставих си само 200лв. Налагало ми се е да ги разбутвам, но винаги на другия месец първата ми работа беше да ги допълня отново. Отделно си внасях по голямата сметка колкото мога повече – даваха ми 8% лихва все пак :)

4. БЕЗ ЗАЕМИ ИМАШ ПАРИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД

Постепенно сметките ми започнаха да се пълнят. Голямата не я бутах в никакъв случай – едно заради лихвата, но най-вече въпросът беше принципен. Разбутам ли ги веднъж, край – ще почна полека-лека да ги тегля, докато ги стопя. Вече се познавам добре, така че – не. Никакво теглене оттам.

Освен буфера и голямата сметка си събирах пари – ей така, ако нещо ми хрумне. Държах по 100-200лв отгоре. Така че като дойдеше време да плащам хостинга на kadebg нямах проблеми, ако ми се наложеше да си купувам обувки нямах проблеми, ако си харесах книжка нямах проблеми.

Но това са дребни работи, глезотии. По-важното беше друго. Можех да си позволя да експериментирам, като опитам това-онова за доразвиване на допълнителните ми доходи. Примерно реклама, банер, материална база. Като хубавото беше, че няма значение колко ще е успешна дадената инвестиция – както казах, можех да си позволя да експериментирам. Дори нищо да не станеше, парите си бяха мои.

Примерно съвсем наскоро си поръчах да ми направят корици на електронните книги. Преди това пък поръчвах костюми за децата – отидоха към 300лв, после още стотина.

Това пак не са големи пари, но и не е като да ги намирам на улицата. Важното е, че можех спокойно във всеки един момент да ги взема и да осигуря каквото ми трябва – било лично за мен, било за развитие на даден допълнителен доход.

По принцип в Ръководството съвета ми е като се почва допълнителен доход, да се почва с малко или никакви пари. Въпреки че моите допълнителни доходи горе-долу са стабилизирани, гледам да не се отпускам много с инвестициите. Тук вече въпросът не е, че няма откъде да взема пари (както беше преди), а просто да не се пилеят пари. Да се провери рентабилността на идеята и едва тогава да се инвестира в нея.

5. ДА ИМАШ ПАРИ И ДА ЖИВЕЕШ СПОКОЙНО

Всъщност най-хубавото на живота без заеми е спокойствието. (Ако в момента имате кредит или искате да вземете кредит, защото сте притеснени за пари, хубаво помислете колко напрегнато се чувствате в момента и си представете колко по-спокойни ще се чувствате, когато имате пари.)

Знам, че всеки месец мога да се вместя в бюджета – дори да нямам буфер. Знам, че ако нещо изникне, имам пари да го посрещна. И че ако ми попадне изгодна инвестиция, имам парите да се възползвам от нея. Няма да ми се налага да търся от кого да взема на заем и да чакам кога ще му е удобно на човекът да ми ги даде. Мога утре да ида до банката и да си взема колкото ми трябват.

Между другото навиците ми се промениха.

Преди да изпадна в дългове, гледах да си плащам първо сметките, после следваше яко харчене, и накрая на месеца – на червено. Нямах никакви спестявания. Често взимах 10-20-50-100лв на заем от приятели, докато пуснат заплатите.

По време на Голямото връщане на заема, приоритетите бяха сменени. Първо 300лв за заема – на всяка цена. После пари за сметките. После ако мога нещо допълнително да заделя по заема. Накрая каквото остане вече за мен. АКО остане.

И след като свърши кошмара с връщането на заема, приоритетите пак се смениха. Първо пари за Голямата сметка – обикновено 100лв, понякога 150лв, ако от някъде са ми паднали още – веднага там. Но никога под 50лв на месец.

Възстановяване на буфера, ако е разбутан.

После сметките. (Ако предстои плащане на данъци или изравнителна сметка за газ, обикновено имам предварително събирани от 2-3 месеца пари специално за целта.)

След това инвестиционни – ако планирам още костюми или реклама за сайта или нещо друго.

След това към допълнителната сметка. Тези пари са малко и нямат конкретна цел, само идея. Искам да си направя малък ремонт, да си купя нов лаптоп, спортни дрехи… е такива неща.

И оттам насетне си харча каквото реша. Но по принцип месечните ми разходи не са кой знае какви – кафе, цигари, книги. Това са ми най-големите пера.

Също така вече не си правя редовно бюджет. Ако се случи сложен месец, смисъл с повече извънредни приходи или разходи, си правя една бърза сметка. Но вече не е като в началото да си следя всяко кафе, което съм изпила, и да си разчитам бюджета до стотинката. За какво ми е бюджет, когато вече имам пари и съм си овладяла финансовите навици?

ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ПОСТИГНАХ ЖИВОТ БЕЗ ЗАЕМИ ?

Една дума: спестяване.

В началото беше много, много трудно. Направо си беше мизерно :) Но стисках зъби и постепенно изплувах.

Минаха две години от пропадането ми във финансовата бездна и една година, откак се отървах.

Да ви кажа, това не е голямата философия. Много книги има написани стъпка по стъпка какво да направите, за да си върнете заемите. Да си правите бюджет, да се обаждате на кредиторите, да си спрете интернета, и т.н.

Ами аз ще ви го обобщя само в една стъпка: спестявайте.

Определено си струва.

*Задължително вижте материала 10 стъпки към финансова стаблност

35 thoughts on “Живот без заеми! Кажете КРАЙ на заемите!”

 1. Аз съм в подобно положение, само че при мен я няма самодисциплината. А без ная няма да стане. Пробвах преди време да си правя бюджет, но не знам защо не се сещах да отбелязвам всяко нещо. И той просто се обесмисли. Дано се стегна и успея да разкарам смотаните кредитни карти.

 2. Здрасти, Рая!
  Не сме се чували отдавна, но с голямо удоволствие прочетох публикацията и с усмивка виждах десетки мои ситуации :)))
  От началото на 2012 и аз имам две големи финансови победи (от едната останах с имот, а от другата си купих време и оборотни пари). А по темата със заемите – разбирам те прекрасно, когато пишеш за СПОКОЙСТВИЕТО! Спокойствието НЯМА цена и не бива да се разменя срещу ремонти, битовизми, телефони, коли и прочие :) Събирачите на пари не прощават!!

 3. Умно момиче си ти :-) От известно време ти чета нещата, браво, имаш трезв поглед към нещата. Относно кредитите, права си – отвсякъде ти ги врат в лицето – вземи последния модел еди-какво си, само за 35.00 на месец, бла-бла…Да, ама ако изведнъж ти се наложи рязко да си свиеш бюджета и тия 35,00 ти се виждат супер много. Направих 1 грепшка да си взема така лаптоп – от другия месец и аз съм свободен човек, щото ми е последна вноска :-)))) За спестяването=много, ама много е трудно. Цигарите са огромен разход,да не говорим колко са вредни за здравето, но пък на мен ми се пуши, бе. Това е. Аз просто вече не излизам по заведения толкова често. Търся и други начини да спестявам и ти продължавай да пишеш, защото много ме мотивираш :)))

 4. @АЗ (с ужасно сладката снимка на котето)- не ми се сърди, ама така като гледам нищо няма да направиш… Сам си разбрал, че без дисциплина няма да стане. Така че стягай се, недей вика “дано”, недей “пробва”, а просто се вземи в ръце и се измъкни :)

  @Lifehacker – да, отдавна :) Честити да са ти победите и да почерпиш ;)

 5. @The Red Witch – добре дошла в коментарите :) Благодаря за добрите думи!

  И аз нещо не мога да се оправя с цигарите, а ги бях спряла за една година. Обяснявам си го с това, че ми е бая напрегнато в момента откъм ангажименти, а и нямам време да тичам сутрин както преди (това много помогна).

  Не бих си взела нещо на изплащане… Както беше писал един потребител с име “Кредит” – ако нещото струва примерно 600лв и го вземеш на изплащане ще ти излезе примерно 1200лв за една година или 100лв на месец.

  В същото време ако си събираш по 100лв на месец, само за шест месеца ще си събрал парите. И ще си спестил половината :)

 6. Всички говорите умни работи, особено Рая!

  Но, какво се случва ако не става дума просто за личен бюджет, а семеен. Единият от семейството спестява, а другия харчи за двама.
  Моля, който има опит да дава съвети :).

  Благодаря!

 7. О да, особено Рая е пълна с умни приказки, самата мъдрост просто :)))

  Аз нали не съм семейна… та не върви много да се обаждам. Но си мисля, че трябва да има някакво сериозно разминаване в целите и ценностните системи на двамата, ако “единия спестява, а другия харчи за двама”. Тук дори не е въпросът в самите пари, а в това, че двамата сигурно искат различни неща.

 8. jeksi,

  Вариантът е да я накараш да плаща колкото се може повече от общите неща, за да можеш ти да спестиш нещо. Само гледай да не стане, аз плащам, а ти си спестяваш на мой гръб:))

 9. Абе Dude, защо реши, че jeksi е мъж :) В тая ситуация по-вероятно е жената да спестява – заради децата, семейството и т.н. да си къта пари, а мъжа да харчи повече.

 10. Ами Dude е прав, мъж съм, ама незнам защо така реши наистина :)))
  Може би, защото на жените са им по-рехави пръстите и повече мразят парите, та гледат да се отърват от тях..
  Рая, може да го ползваш като тема на статия:
  “Кои са по-пестеливи и разумни в харченето – мъже или жени?”

 11. Хехе, значи Dude прав излезе :) Ами jeksi благодаря за идеята, мислила съм да пиша за това ама се усещам, че сигурно ще съм пристрастна :)

  Иначе в едно семейство зависи първо дали целия бюджет е общ, или част от него, или всичко е разделено… Ама парите са сериозна работа и трябва овреме да се направят уговорките колко са за харчене и колко за спестяване – и за какво точно.

 12. Рая, попаднах на твоя сайт когато имах заеми и продължителни финасови трудности. От тогава до сега нещата ми се движат почти както при теб – изплатих заемите, имам буфер и малко спестени пари, с които – като станат достатъчно, искам да започна бизнес. Ти си ми голяма подкрепа, за което ти благодаря!

  За въпроса със семейния партньор, който не е на същата вълна – мога да кажа, че имам голям опит. Има два варианта: или да се разделите, или да определиш точно колко пари ще даваш в семейния бюджет и нито лев повече! Много е трудно да се направи, особено ако има деца – тогава е сложно.

  Най-малко 10% от парите,които печелиш ти принадлежат ЛИЧНО ЗА ТЕБ! В това се състои правилото “плащай първо на себе си!”. Бъдете безкомпромисни и спазвайте начертания план, защото само така ще успеете. Ако не се получи от първия път – опитайте пак по нов начин, но не се отказвайте никога, никога, никога не се отказвайте от мечтите си!!!

 13. @Любка – БЛАГОДАРЯ ТИ! Вие пък сте ми подкрепа на мен :) Стопля ми се душичката като видя, че сайтът помага на хората! :)

 14. Много мотивираща статия!
  Само така Рая1

  Идеята за ГОЛЯМАТА СМЕТКА много ми допада.
  Почвам още от утре.

 15. Мерси, Бояне :) Хайде давай и като посъбереш, искам 10% заради идеята :))

 16. Рая това което си написала е чудесно от твоята гледна точка :)
  От моята нещата са малко по – различни за мен да изтегля кредит, когато не ми достигат пари за да изкарам пари е оправдано (най – малкото защото съм запознат с кредитирането, все пак работя в този сектор). Та ако аз изтегля 10 000 и съм убеден, че в рамките на месец с тези пари ще изкарам 12 000 (покупка на автомобил и продажбата му при осигурен купувач или др.) що да не ги взема парите. Аз ще ги погася предсрочно и ще загубя таксата усвояване м/у 2 и 3.5 % от кредита и наказателна лихва в размер максимул на 1 %, а печалбата ми ???? … Та всичко е до въпрос на гледна точка ;)

 17. рисувано стъкло по 08.03.2012 в 23:01

  Рая
  щом е за теб, може! 10% минимум:)

  ванков
  прав си. Кредита за бизнес е полезен, а за лични цели – вреден.
  Точка!

  Това, че кредитът за лични нужи е вреден е безспорно :) Ако успеем, чрез страницата на Рая и други подобни да го набием в главата на хората – то няма държавата ни да е на това положение, ама това е друга тема…

 18. Ами момчета, според мен и в двата случая най-добре без кредит, а със собствени пари :) Д.Ванков, като изкарваш 2000 на месец от продажба на колата, колко му е за някокло месеца да събереш 10000 и да се самофинансираш :)

  Но принципно всичко е въпрос на гледна точка… и на ситуация.

 19. Аз съм от страната на някой, който е дал заеми на няколко приятеля преди 3-4 години. От трите заема първия е върнат напълно, за втория приемам, че никога няма да се върне, а третия е под въпрос… но не очаквам нищо и от там. Единствения ми върнат заем е най-малкия – малко над 10.000 лв.

  Който чете това сега да не си прави илюзиите – няма да получи нищо от мен :D

  Изводите за мен са прости. Не взимам заеми. Не давам заеми.

  Човек или може да борави с парите си, или не. Ако не може – следва да се научи по трудния начин.

 20. За даването на заем на приятели казват – давай само толкова, колкото би дал като подарък, без да очакваш да ти го върнат и без да си разочарован, ако не ти го върнат. Иначе просто си разваляш приятелството, независимо по чия вина.

 21. имам кредити на стоиност около 5000лв от небанкови институции и в момента съм с големи забавяния и са ме подгонили от тези институции да ги връщам парите като срока е до днес незнам какво да правя в безизходица съм помогнете ми моля ви.

 22. @Мария – съжалявам да го чуя! Много трудна ситуация.

  Но при положение, че вече се е стигнало до тук, няма какво да се направи – просто се стараеш да върнеш парите възможно най-бързо, а за в бъдеще ще имаш едно наум за заемите ;)

  Пробвала ли си да вземеш пари от банка с по-ниска лихва и с тях да си покриеш тези кредити?

 23. mnogo umno hayde kato si tolkova umna kaji mi kak da zapochna da spestyavam az s edna pensiya po bolest koyato e 133lv koyato ya poluchavam ot 16 godishna vazrast i imam 4 deca dvama uchenika i dve po malki jena mi e bezrabotna. kaji mi kakk da spra da tarsya krediti

 24. Еми с тоя малък доход защо сте направили 4 деца…

 25. Е не бях чел такава глупост (е така случайно попаднах). Спестяването е първа спирка към бедността.
  Спестява се едва когато успееш да направиш да ти идват доходи за които ти не работиш лично. Всеки лев за който ти се налага да го изкараш сам е кървав лев- не се прави така.
  До тогава всеки лев го впрягаш да работи за теб.
  Иначе губиш- губиш си живота да спестяваш от заплата изкарана при някой друг

 26. @Ивайло – явно нямаш много житейски опит.

 27. Ивайло-едно е да искаш,друго -да можеш,а трето и четвърто да го направиш….
  Спестяването е мисъл за утре. И аз мисля,че опита не ти е сила,а твърденията ти са неправилни …..

 28. E няма такива лъжи. Отпаднал кредита и станахме богати. То, ако със 750 лв. се забогатяваше, всички щяха да са богати. Това са пари, колкото да креташ и то, ако си при вашите, и ти плащат сметките. Само при това положение можеш да си направиш някакви минимални спестявания. Ама да си поемеш целия месец разходите със 750лв. плюс цигари и кафета, макар и от най евтините, и да правиш спестявания, това вече е тоталната лъжа. Всичко опира до проста математика. А извода, е че е невъзможно.

 29. Нона, не знам откъде го измисли това, че със 750лв се забогатява.

  Но аз лично в София съм живяла с толкова пари и съм си плащала всичко сама. Така че е съвсем възможно.

 30. Здравей Рая!Много ми харесва твоя сайт и всичко което описваш ми е много познато – само с разликата ,че съм семейна с 2 деца ,потребителски заем ,кредитна карта и един овърдрафт.
  Много е трудно да се измъкнеш от тази омагьосана въртележка особено когато половинката ти не те разбира.Затова започнах да търся в нета хора които са на моята “вълна”.Благодаря ти много ,даваш ми нужния кураж че мога да се справя .

 31. Нона аз също живея с толкова самостоятелно ,4 членно семейство и пак спестявам – не е невъзможно-всичко е войнишка дисциплина

 32. Рая благодаря ти за хубавия сайт – даваш ми ценни съвети и най вече подкрепата от която имам нужда-мъжът ми изобщо не се интересува от финанси и е оставил всичко в мои ръце.
  Имах нужда от приятел който да споделя моите виждания за нещата.В твое лице намерих такъв приятел.Пожелавам ти успех във всичко.

 33. Благодаря ти, Йоана! :)

  Наистина е много трудно, ако половинката ти не е на тая вълна. Ние с моя мъж минахме през един такъв етап в началото. Вече сме на една вълна :) Но иска време – на нас ни отне може би година, ако не и малко повече.

  Моето мнение е, че ако с мъжа ти не споделяте еднакви или поне подобни гледни точки относно парите, е добре да поговорите и да разберете защо се получава това. Иначе може да стане орел, рак и щука – всеки дърпа на различна посока. Така понякога се получава – каквото спести единия, другия го изхарчва. Така че според мен ще ви помогне да си поговорите полекичка на тази тема (без да се карате, ако започнете да се ядосвате, оставете разговора и изчакайте друг момент).

 34. Харесвам статии от мислещи хора, но до момента не видях нищо съществено, а отделих немалко време на тезите за личните финанси. И?! Съвети (дали не трябва да е в кавички?!), които се свеждат до “спестявай” и “не взимай заеми”. Т.е., моите уважения, но сайтът явно е разработен под влиянието на тоталната липса на перспектива и финанси, като не съм сигурен дали не би могло дори тогава да се направи по-добре!

  Няколко години е имало чесане на езици около взет заем, стартиране на бизнес, връщане на заем (ама колко трудно ми беше) и в един момент се прехвърляме на тема Великобритания :-), по-точно, Обединено кралство Великобритания и Сев. Ирландия. Ето това е старт-ъп, това е просто финансова дисциплина и разбира се, това е невероятното постижение – имаме някакви спестявания :-).

  Какво да Ви кажа, Рая, впечатлен съм – автобиографията Ви е незабравима, финансовите Ви познания са на невероятно високо ниво, а разказите Ви и съветите Ви за личните финанси и методи за забогатяване са смесени по неповторим начин с дъщеричката Ви НиколетКа и описания ” защо са богати евреите”…

  И все пак Ви пожелавам успех!

Leave a Comment