Как да изкарам повече пари с допълнителен доход? (стъпка 3)

В рамките на няколко статии ще минем стъпка по стъпка материала как да изкарате повече пари с допълнителен доход.

Аз печелех по 240лв от уроци по английски в София с общо 10часа работа на седмица. Това беше доход, който създадох съвсем сама от нулата – никой не ми е помагал. (Цялата история е тук: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз ) Вие също можете да създадете свой допълнителен доход. Естествено, това няма да са уроци по английски, а нещо друго, което вие можете да правите.

Пълната информация е налична в Ръководството.

Да започваме.

Както вече знаете, Стъпка 1 е правилното мислене, а Стъпка 2 е генериране на идеи.

СТЪПКА 3: ИЗБОР НА РЕНТАБИЛНА ИДЕЯ

Вече сте се настроили по-спокойно и имате (надявам се) голям списък с идеи за допълнителен доход.

Сега въпросът е, кои от тях са печеливши. За съжаление много хора се впускат да развиват някаква своя идея, без да се запитат дали изобщо може да се изкарат пари с нея.

И ако да, как точно.

3.1: ЗА КАКВО ПЛАЩАТ ХОРАТА

Само защото вие сте влюбени в сувенирите си от изрисувани охлювени черупки :) не означава, че всички са така. Разликата между мега-печелившите (Google) и не толкова печелившите (Jabse) е в това доколко са полезни.

Хората са винаги готови да платят за нещата, които са ценни за тях.

Има 5 неща, за които хората биха платили – подредени по важност:

 • За нещо, което не могат / не знаят (смяна на скоростна кутия)
 • За нещо, с което не им се занимава (отпушване на тоалетни)
 • За нещо, което им пести време / усилия (машина за рязане на картофи)
 • За нещо, което ги забавлява (телевизия)
 • За нещо, което просто искат (…)

Колкото по-нагоре е вашата идея, толкова по-добре.

Сега от списъка с идеи оградете тези, които отговарят на поне едно от петте условия. А има ли такива, които отговарят на две условия? Двойно кръгче. На три условия? Да?! Ако имате тройна идея, няма какво да четете нататък, направо тръгвайте да я правите.

Пример за тройна идея е изработката на уеб-сайтове. Огромна част от хората не могат / не знаят как се прави, а дори и да имат някаква представа, не им се занимава. Услугата по изработка на уеб-сайт пести много време и усилия и удря едновременно две големи групи хора: тези, които не могат да ги правят и тези, на които не им се занимава. Освен всичко тези три условия са в челната тройка. Затова не е чудно, че пазарът на тези услуги е направо… турбулентен.

3.2: КАКВО МРАЗИТЕ ДА ПРАВИТЕ

Задраскайте от списъка всичко, което мразите да правите.

3.3: МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЕ ОТЛИЧИТЕ ОТ ДРУГИТЕ

Както ви казах в Стъпка 2, не е нужно вашата идея да е революционна сама по себе си. Но все пак трябва да се отличите някак от останалите.

За да се отличите от останалите – тоест от потенциалните конкуренти – има няколко варианта:

 • да имате нещо уникално, което те нямат. В примера с прането това беше тайната рецепта на баба ви против петна. В моя случай с уроците по английски това бяха учебниците.
 • да правите нещо по-добре от тях. В примера с колата и тонколоните това би означавало по-добро свързване и звук. Или просто да се стараете повече от тях – да работите по-бързо, с по-хубави материали, да сте по-приветливи.
 • да ударите в цената. Използвайте го само в краен случай*, ако наистина няма какво друго да направите (е, или ако конкуренцията наистина се олива с цените). Ниската цена за вас означава по-малко пари. А в някои случаи ниската цена е синоним на ниско качество. Както казва един познат, “Разочарованието от лошото качество остава дълго след удоволствието от ниската цена”.

*Първо вижте материалите Всеки 1 лев е успех и Искате 2000лв? Изкарайте първо 20!

Разбира се, за някои неща просто има повече търсене, отколкото предлагане – например майстори през летния сезон. Дори да не сте по-добър от останалите, да взимате колкото тях и да няма какво уникално да предложите, мисля, че няма да останете без работа :) За сметка на това пък, ако с нещо се отличавате от останалите, направо ще ви позлатят!


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Както казахме, Стъпка 1 е правилното мислене, а Стъпка 2 е генериране на идеи. След сегашната Стъпка 3 следва да имате 4-5 до 10 обещаващи, рентабилни идеи за допълнителен доход. Мислете хубаво върху тях, доразвивайте ги, предвиждайте какви въпроси могат да изникнат.

В следващата стъпка ще говорим за това как да конкретизирате реализацията на идеята. Очаквайте да отпаднат още няколко идеи. Това е добре за вас – така накрая ще виждате само онези 2-3 идеи, които наистина ще ви носят пари.

Останете с нас :)

Знаехте ли, че kadebg предлага и платен продукт? Това е книгата “Как да печелим повече пари с допълнителен доход / Ръководство за начинаещи” , 111 страници в PDF формат и струва само 50лв!

(Шегувам се – струва доста по-малко :) Натиснете тук ! )

8 thoughts on “Как да изкарам повече пари с допълнителен доход? (стъпка 3)”

 1. и защо jabse да е губеща идея?? много лошо, че се изказваш без да си компетентна по въпроса и така подвеждаш и твоите читатели които не са запознати като цяло с търсачките…

 2. @qm – не това е основното в случая.

  По мое мнение, jabse не може да се сравнява с google. Не познавам нито един човек, който да я ползва и дори аз самата не знам откъде знам за нея.

 3. amo to po sushtata logika i tvoq site nemoje da se sravnqva s thesimpledollar, no ne go obqvqvash kato proval nali? ili puk q vij abv-to i to nemoje da se sravnqva s gmail, i to e proval. ne e taka… ne se burkai ot groznovatiq dizain na jabse-to, 4oveka koito go razrabotva raboti sam i e investiral hilqdi 4asove v programirane za napravata mu. ne e prosto gotov template, a slojni neshta. nai-malkoto taka omalovajavash truda na 4oveka. az i sravnenieto s google ne e na mqsto zashtoto jabse ne e zapo4nata s cel da i bude konkurent, a prosto da predloji neshto razli4no za bg. kakto i da e i az ne q polzvam, kakto i mnogo drugi neshta no uvajavam truda s koito sa napraveni.

 4. @qm – промених текста от “губещи” на “не толкова печеливши”. Идеята не е да се омаловажава труда на човека, а да се даде контраст.

  Оценявам коментара ти по темата, само моля те следващия път дай на кирилица.

 5. Много добър поглед и разбиване на темата на малки късове. Добри идеи и примери. Сега осъзнавам какво правя аз, в смисъл правех го по усет и без програма, а ето твоята програма е просто уникална и много подредена.

  С по-прости думи: Каквото и да почнеш трябва да имаш “ноу хау” новост или идея която само ти знаеш и която ще те отличи, или ще спечелиш повече от другите.

  Оше веднъж поздравления за статията! Много ми хареса.

  ПС. Четем и останалите статии, но просто неможем да пишем под всяка коментар.(нямаме време, няма какво подходящо да кажем и т.н.) И това не значи, че не ги четем и са маловажни, Напротив!

  ППС. Имаше много търсачки от преди 98-ма но малко от тях са останали, някой просто са били като картотеки за библиотеки.Сега с наличието на Google просто са изчезнали или са се преработили. А и гледах филм за идеите на хората от Google, да купят градче с голям капацитет от централи но напуснато – за сървърите им, или да сложат плаващи сървъри в морето, като се охлаждат от водата и т.н.
  Истината е че човек може да черпи идеи отвсякъде и да си ги прожектира по-свой си начин и разбиране в главата. Неможе да искаме всеки да разбере какво искаме да кажем по начина който искаме да го кажем :)

  И за бизнеса, неможем да искаме едно нещо да е вечно като има конкуренти с нови идеи всеки ден. Трябва да се развива непрекъснато идеята, концепцията, услугата труда, само така и кадрите и фирмата ще е на ниво и дълго време на върха. Иначе само със самата идея…вече в този динамичен свят не е достатъчно :)

 6. @косьо – благодаря! Много се радвам да го чуя, защото много се старая за тази поредица :) Ще имам предвид и това за коментарите.

  А иначе за търсачките “qm” е прав като казва, че не разбирам. Наистина не разбирам.

Leave a Comment