Как да изкарам повече пари с допълнителен доход? (стъпка 4)

В рамките на няколко статии ще минем стъпка по стъпка материала как да изкарате повече пари с допълнителен доход.

Аз печелех по 240лв от уроци по английски в София с общо 10часа работа на седмица. Това беше доход, който създадох съвсем сама от нулата – никой не ми е помагал. (Цялата история е тук: Допълнителен доход от нулата: как го направих аз ) Вие също можете да създадете свой допълнителен доход. Естествено, това няма да са уроци по английски, а нещо друго, което вие можете да правите.

Вече казахме, че след края на Стъпка 3: Избор на рентабилна идея , следва да имате 4-5 до 10 обещаващи рентабилни идеи като източници на допълнителен доход. Имате двойно или дори тройно оградени идеи, задраскали сте неприятните, и сте намерили поне едно нещо, с което се отличавате от конкуренцията.

ПС: Впрочем знаехте ли, че kadebg предлага и платен продукт? Това е книгата “Как да печелим повече пари с допълнителен доход / Ръководство за начинаещи” , 111 страници в PDF формат и струва само 50лв!

(Шегувам се – струва доста по-малко :) Натиснете тук ! )

Пример.

В моя случай с уроците – идеята беше двойна. Първо – английският беше нещо, което хората не могат/не знаят. Второ, уроците им пестяха време и усилия, защото подготовката вървеше много по-бързо и лесно, отколкото ако се мъчеха сами. Голяма част от тях имаха учебници, помагала, речници, касети – но друго си е да седне някой с теб и да ти покаже лесния начин :)

Освен това се отличавах от конкурентите с три неща: първо, самите учебници. Второ, аз отивах при хората, а не ги карах те да идват при мен. Трето, знаех как да им обясня простичко нещата.

СТЪПКА 4: КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ВАШАТА ИДЕЯ?

Ако си спомняте, още в Стъпка 2: генериране на идеи ви казах, че едно от нещата е вашата идея да е полезна за другите, тоест да има кой да плати за нея.

Вчера попаднах на Цитати от Томас Едисон в bogatstvo.net на Радислав Кондаков. Ето едно кредо, в което винаги съм вярвала:

“Не искам да изобретявам нещо, което не се продава. Ако се продава, то значи е полезно, а полезността е успех.”

С други думи ако вашата идея не се продава, тя е безполезна. Безполезна е за вас, защото не ви носи пари. Безполезна и за останалите, щом никой не е готов да плати за нея*. Но спокойно – Стъпка 4 е етапа, на който ще се уверим, че това няма да се случи на вас!

*Все пак имайте предвид, че някои идеи искат време, за да разцъфтят и да почнат да носят пари. Има практични идеи, които се отплащат веднага; има обаче и по-стратегически идеи, за които първо трябва да “подготвите почвата”.

4.1: С КАКВО ТОЧНО Е ПОЛЕЗНА ВАШАТА ИДЕЯ?

Не искам да разтягате локуми. Напишете възможно най-кратко какъв е крайният ефект от вашата идея.

Примери:

1) Идеята ви е уроци по английски.
Ефект: клиентът говори английски.

2) Идеята ви е почистване по домовете.
Ефект: клиентът има чиста къща.

3) Идеята ви е разхождане на кучета.
Ефект: клиентът има здраво куче.

4) Идеята ви е продажба на домашно сладко.
Ефект: клиентът има уникално, вкусно еко-сладко.

5) Идеята ви е шиене на дрехи по поръчка.
Ефект: клиентът има дреха по свой вкус.

Това “упражнение” ви носи няколко големи плюса. Като за начало, спирате с философските обяснения и минавате директно на въпроса какво ще прави вашата идея – кратко и ясно. Също така минавате по-близо до гледната точка на клиента, като изтъквате ползите на идеята, а не просто дейностите по идеята. (Клиентите обичат да им се казва ясно какво печелят. Това е ключово  при продажбата на идеята и ще го разгледаме подробно в следваща стъпка.) Накрая, то е основата за останалата част от Стъпка 4.

4.2: ЗА КОГО Е ПОЛЕЗНА ВАШАТА ИДЕЯ?

И така, за кого е полезна вашата идея?

За да добиете добра представа за това, вземете отново празен лист А4 (по един за всяка идея). Избройте всички, които биха имали полза от ефекта на вашата идея. Тоест, ако идеята ви е “почистване по домовете”, избройте кой би имал полза от ефекта “клиентът има чиста къща”.

ВНИМАНИЕ: “Всички” не е отговор! Теоретично, всеки да иска да говори английски, да има чиста къща и дрехи по свой вкус. На практика обаче на вас ви трябват хората, които биха го искали по-силно от останалите! Защото само те биха платили пари за това.

Пример. 

Идеята ви е почистване по домовете.

Ефект: клиентът има чиста къща.

За кого е особено полезна тази идея? (избройте всичко, за което се сетите)

  • Заети хора
  • Ученици
  • Възрастни хора

На първо четене аз лично се сещам само за това. Затова сега ще се опитам да разбия групите на нещо по-конкретно.

“заети хора”: хора с напрегната работа, майки с малки деца, хора с големи семейства, хора, които често пътуват

“ученици”: студенти, ученици от друг град (тук се сещам примерно и за услуга, насочена към хазяи. Тези ученици живеят на квартира, нали? Като се изнасят, след тях сигурно е голям ужас. Може да предложите на хазяите да чистите боклуците след освобождаване на квартира. Или да подготвяте квартирата за новите наематели. Ето, станаха 2 идеи.)

“възрастни хора”: възрастни хора, които не могат или не искат сами да си чистят.

Очевидно няма да търсите да достигнете ВСИЧКИ гореизброени групи. Първо, защото е невъзможно и второ, защото не е необходимо. Както и при етапа с избора на рентабилни идеи (стъпка 3), и тук вашата цел е да изберете само най-рентабилните групи.

4.3: КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ВАШАТА ИДЕЯ?

Вече знаете кой би имал полза от вашата идея. Понеже обаче вашата цел не е да полагате обществено полезен труд, а да изкарате пари, безмилостно задраскайте от горния списък всички неплатежоспособни групи.

1) Първата група, която си заминава, са учениците и студентите. За тях надали чистата квартира е най-важното нещо на света; а и да беше, по правило те нямат много пари.

2) Втората група, която си заминава, са възрастните хора. По правило те също нямат много пари, понеже пенсиите им са малки.

ИЗКЛЮЧЕНИЕ: Понякога получателят на услугата и този, който плаща са различни лица. Например за учениците биха могли да платят родителите, а за възрастните хора – техните синове и дъщери. Ако решите, че те ще са достатъчно заинтересовани че да платят, насочете “атаките” си директно към тях, като изтъкнете ползите конкретно за тях (а не за получателя на услугата).

3) Третата група – хазяите – е под въпрос. Някои от тях имат пари, други няма. Някои от тях имат нужда от услуга по почистване, други нямат. Дали ще можете успешно да процедирате с тях зависи от това дали ще представите услугата достатъчно атрактивно и дали ще може да идентифицирате именно онези от тях, които имат пари.

4) Четвъртата група – заети хора – изглежда супер. Хора с напрегната работа или които често пътуват вероятно печелят добре. Майките с малки деца или хората с големи семейства са под въпрос откъм платежоспособност, макар че точно те биха имали голяма полза от услугата.

В случая можете да се насочите към хората с напрегната работа и чести пътувания, а ако сред тях има такива с малки деца или големи семейства – джакпот! :) Много е вероятно те да станат редовни клиенти на вашата услуга по почистване.

С това изчерпахме “Стъпка 4: Кой ще плати за вашата идея?” от поредицата “Как да изкарам повече пари с допълнителен доход”. В следващата стъпка ще видим как да достигнете до хората, които ще ви платят пари за вашата идея.

2 thoughts on “Как да изкарам повече пари с допълнителен доход? (стъпка 4)”

Leave a Comment