Как да кандидатстваме за работа в кризата

CVSample

Ядосвате ли се понякога на служителите Човешки ресурси? Питате ли се защо добри специалисти отпадат още при подбора по документи? А познавате ли хора, чието разбиране за интервю е просто да седят и да отговарят на някакви въпроси? Или такива, които на въпроса “Защо напуснахте?” с удоволствие си изливат мъката от последния работодател и могат с часове да разказват как никой не ги е оценил там?

[Още: Как си намерих офис работа в Англия ]

Състезанието за дадена позиция започва много преди интервюто.

Започва много преди да изпратите автобиографията си.

ПОДГОТОВКА НА БИОГРАФИЯ

Има различни стилове на оформление на биография и мотивационно писмо.

Специално за биографията, аз лично съм привърженик на това да се спазва хронологията. Чела съм съвети да се оформи биографията по “функционален” начин, тоест да започнете с тези позиции, които са най-близки до тази, за която кандидатствате, независимо, че хронологично те може да са били по-отдавна. Според мен това е малко объркващо, а и колко набиращи (рекрутери) ще заблудите?

По-добрият вариант според мен е да запазите хронологията, но да редактирате описанието на различните позиции с акцент върху това, което е най-съществено спрямо обявената позиция.

Например, ако сте били служител в офис на мобилен оператор, можете да наблегнете на финансовите операции, ако кандидатствате за Търговец разносна търговия. А можете да наблегнете и на техническата част, ако кандидатсвате за Асистент Технически отдел.

[ Още: Как да се развиваме професионално и да печелим повече пари ]

Идеята е, че какво ще вземете като опит от старата си работа зависи от вас. От двама души на една и съща позиция единият може да научи на всички тънкости на софтуера, а другият може да не усвои нищо повече от най-основните функции. Едната може да се научи на всички тънкости в ценообразуването, а другата да си рови в телефона по цял ден.

Спорни са въпросите дали е хубаво или не да сложите снимка, да посочите възраст, семейно положение, адрес. Всеки си има виждане, затова тук няма да коментирам и ще ви оставя сами да прецените за себе си.

ПОДГОТОВКА НА МОТИВАЦИОННО ПИСМО

За мен лично придружаващото писмо винаги е било еднакво важно, ако не и по-важно от самата биография.

Защо?

Защото в него имате възможност да блеснете. Или да се изложите тотално – зависи от ситуацията 😀

В писмото можете да обясните какво в обявената позиция ви мотивира, защо представлява интерес за вас. Да, естествено, всеки има нужда от работа, за да взима пари, но някои позиции са по-привлекателни от други. Както всеки мъж има нужда от жена, но най-хубавите ги ухажват с любовни писма! 😀

[ Още: Как да мислим позитивно на работа: 5 изненадващи принципа ]

Придружителното писмо може да ви помогне особено много в ситуация, където вие може да не сте точно най-добрия кандидат откъм опит или умения, но пък имате голямо желание за работа точно в тази сфера или компания. Кажете го! Покажете го!

Същото важи за всеки кандидат в положение, малко по-различно от обичайното – например жени, връщащи се на работа след 3 години майчинство или професионалисти, завръщащи се от чужбина в България. (Това второто заслужава да му посветим отделна тема.)

При всички случаи обаче, ВАША работа е да представите себе си в добра светлина.

Работата на тези два документа – биографията и писмото – е да ви спечелят покана за интервю. Това е основната цел.

А в процеса на подготовка на документите ще трябва добре да проучите както самата фирма, така и посоката, в която тя се развива. Това е важно, тъй като влияе на естеството на работа и възможностите за развитие. Например: работата на търговец в една строителна фирма спрямо тази в един месокомбинат определено ще е много различна.

При подготовката за кандидатстване ще научите повече за фирмата и нейната посока на развитие. Възползвайте се от това! Възползвайте се не само за да “спечелите” интервюто, но и за да прецените доколко техните планове за развитие пасват на вашите.

[ Още: Лични финанси и лични избори ]

Компаниите, както и позициите се променят и развиват с времето. Или поне по-добрите от тях. ☺ Така че е добре да мислим в перспектива.

Умението да кандидатствате добре е умението да играете играта добре. Пожелавам на всички успех и много нови възможности!

ПП: Ако темата представлява интерес за вас, следващия път можем да говорим за самото интервю, обсъждането на заплатата, договарянето на допълнителни условия и др.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

7 thoughts on “Как да кандидатстваме за работа в кризата”

 1. Ще ми е интересно да има продължение темата – интервю / подходящо облекло/, препоръки за поведение, обсъждането на заплатата / мноого важна част от интервюто/. Поздрави, София :)

 2. @София – определено интервюто е много по-интересната част, и, разбира се, тънкия момент с обсъждането на заплатата – страшният въпрос “каква заплата очаквате” :D

 3. Имам и още един “любим” – защо искате да напуснете :) И като им кажа, че ми е омръзнало да седя на едно място 5 години – започват да ме гледат подозрително, т.е. тази хич не е надеждна … И за това, ако може, да понапишете в следващата си статия :) А иначе, не се обиждайте, че няма коментари – хората Ви четат и харесват, но не всеки е склонен да го изрази с думи – свенливост ли е, мързел ли е, непукизъм ли е, липса на мнение ли е …За всеки е различно ;) Но Ви чета много внимателно и редовно – имам абонаментче ;) Желая Ви здраве, мъдрост и хармония в душата ;)

 4. О, съвсем не се обиждам – правя всичко с радост, и ако някой я сподели – чудесно, ако не – аз все пак съм зарадвала себе си :) Но благодаря много за хубавите думи! Дано да има и други желаещи за втора част. :)

 5. Здравей, Рая! Аз също се интересувам от темата, макар и да не планирам скоро да сменям работното си място. Имам фрапиращ случай, който от личен опит преживях, преди години. На интервюто HR подробно ми обясни плюсовете и благинките при работа в тяхната фирма и че си имат определен диапазон на заплатата за позицията, за която кандидатствах. Ако кажа заплата по-висока или по-ниска, нямало да повлияе на офертата, която ще ми отправят. На второто им интервю посочих диапазон от очаквана заплата. Предложиха ми нещо, близо и малко над моята по-ниска сума. Започнах работа при тях. След 2 месеца разбрах, че всички колеги, с които имаме еднакви задачи и цели, са стартирали с начална заплата +400 лв бруто, спрямо моята. А шефчето на отдела се бори за солиден годишен бонус, заради икономиите, които прави в поверения му отдел. Мила родна картинка! Ще ми е приятно да прочета тук практически съвети, с които да избегнем подобни преживявания :)

 6. Много хубав пример! Темата с интервютата и обсъждането на заплатата е много интересна. И полезна. Дано съберем повече заинтересовани! ☺

 7. Интересния въпрос с възнаграждението…
  За мен е ясно едно. Който пръв посочи сума, той е прецакания.
  Ще ми е интересно да чуя професионално мнение по темата, Рая :) Също така и за останалите елементи от интервюто.
  Ползотворен ден!

Leave a Comment