Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса

Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

stockmarket БФБ (българската фондова борса) е пазар*, на който се търгуват акции на български дружества.

*технически, БФБ е акционерно дружество, което организира пазара на финансови инструменти в България. Като цяло всяка борса е де факто дружество (фирма), която осигурява помещение за търговия, персонал, компютри, платформи и др.

1. Българската фондова борса НЕ Е КАТО ТЕЗИ ПО ФИЛМИТЕ.

Американската борса, тази от филмите, се казва NYSE – New York Stock Exchange. На нея се търгуват само американски компании. Тъй като САЩ е голяма и икономически силна държава, тяхната борса е голяма. Това означава, че на нея се търгуват много голям брой дружества (акции) и се извършват много голям брой сделки.

По-конкретно, търгуват се около 3300 дружества, като на ден се сключват сделки с около 3-5 милиарда броя индивидуални акции, а общата им стойност е…много :)

За сравнение, на българската борса се търгуват около 150 дружества, с обща стойност на сделките с акции около 0.5 милиона лева. Разбира се, зависи кой точно период гледате, но при всички случаи разликата в мащаба е такава, че няма база за сравнение.

Фондовата борса е отражение на състоянието на икономиката. Когато икономиката е голяма и силна, борсата е активна и разнообразна.

2. С някои акции ПОЧТИ НЯМА СДЕЛКИ.

Това, че дадено дружество се търгува на борсата, далеч не означава, че се търгува “активно”. Ако разгледате внимателно списъка с акциите на БФБ ще видите, че с много от тях не са сключвани сделки седмици наред, дори месеци.

Ако с дадена акция се сключват сделки през голям интервал от време, това не пречи цената да се покачи с времето. Но все пак липсата на сделки е сериозен минус, защото когато решите да продавате, може насреща да няма купувач. Преценете дали ви устройва при необходимост да чакате няколко месеца (или година), докато продадете акциите и си освободите парите.

В случая е от значение не само броя, но и големината на сделките. Ако видите, че с дадена акция се сключват по няколко сделки на ден, но една сделка е за около 20-30 акции, помислете какво ще се случи, ако вие имате голям пакет (примерно 1000 акции) и решите да го продавате. Не забравяйте, че комисионните са плащат на сделка. Ако имате 1000 акции и продадете целия пакет на веднъж, ще платите комисионна еднократно. Ако обаче имате 1000 акции, а купувачите отсреща търсят пакети по 20 броя, ще трябва да направите 50 отделни сделки, и за всяка от тях ще платите отделна комисионна!

3. Ако цената да тръгне НАДОЛУ ?

Когато решите да инвестирате в акции на българската фондова борса, вие го правите с идеята да спечелите пари. Тоест, да купите акции при цена 5лв (примерно) и да продадете при цена 6лв (примерно). Когато се готвите за инвестиция в дадена акция, вие естествено го правите с очакването, че цената ще тръгне нагоре. Ако очаквахте цената да тръгне надолу, нямаше да купувате, нали?

Но винаги, винаги бъдете подготвени за варианта, в който купувате на 5лв и цената пада на 4лв.

Примерно, вие купувате акциите по цена 5лв за брой с очакването цената им да стигне 6лв, и да реализирате 20% печалба. Вместо това обаче цената пада на 4лв, и вие веднага сте 20% на загуба. Не сте го очаквали. Какво ще правите тогава?

Имате два варианта за действие: да се паникьосате и да продадете всичко веднага, реализирайки загуба от 1лв на акция, но предотвратявайки евентуални по-големи загуби; ИЛИ да изчакате цената да се вдигне отново.

Ако парите, които сте инвестирали, ви потрябват точно в момента, когато цената е паднала на 4лв, за да си ги “изтеглите” от борсата ще трябва да се примирите с реализираната загуба. От друга страна, така предотвратявате евентуални още по-големи загуби, например ако цената падне до 3лв или дори до 1лв. (Да, и това е съвсем реално.)

Ако обаче можете да чакате, тогава може и да дочакате момента, в който цената ще се възстанови поне на 5лв – нищо не печелите, но и нищо не сте загубили, освен платените комисионни. Ако чакате достатъчно дълго, може и да дойде момента, в който цената ще се вдигне до търсеното от вас ниво на 6лв.

Всъщност, именно поради ситуации като тази се препоръчва да инвестирате САМО пари, които няма да ви трябват в скоро време (или никога). Колкото повече време можете да си позволите да чакате, толкова повече време давате на вашата акция да се възстанови и да продадете с печалба.

4. Печалбата не е просто процент, а процент спрямо време

Срещат се Иван и Мария. Иван казва на Мария: “Инвестирах в акция А, и имам 20% печалба!” Мария казва: “Аз инвестирах в акция Б, и имам 10% печалба!” Изглежда, че Иван е инвестирал по-добре?

Но Иван е реализирал тези 20% печалба за една година, докато Мария е реализирала нейните 10% печалба за два месеца. В този случай Мария е постигнала по-висока доходност от Иван, тъй като на нейните пари са били нужни само два месеца, за да “пораснат” с 10%.

Това, разбира се, не означава, че ако Мария е задържала акциите си една година, е щяла да реализира 60% печалба. Доходността от акциите не е право пропорционална на времето, както е при депозитите (там колкото повече ги държите, толкова повече лихва получавате). Ако този прозорец от два месеца, в които Мария е купила и продала акциите, беше изместен в друг период, Мария щеше да има съвсем различна доходност.

Защото:

5. На колко ще КУПИТЕ е също толкова важно, както на колко ще продавате.

Мария е реализирала добра печалба за кратък период, защото е купила в точния момент и е продала в точния момент. Основно правило при търговията с акции (както и при всяка търговия) е “buy low, sell high” или “купувай ниско, продавай високо”.

Много начинаещи инвеститори търсят акция, която има ясен тренд (посока) НАГОРЕ – тоест, чиято цена се вдига. По този начин те чакат крайната върхова точка на тренда и целта им е да спечелят от продажната цена, когато тя стане достатъчно висока.

Другият също толкова добър вариант е да потърсите акция, чиято цена в момента има тренд (посока) НАДОЛУ – тоест, чиято цена в момента пада. В случая вие се целите в моментната, или в покупната цена. По този начин вие ще спечелите, когато цената се върне на обичайните си нива отпреди спада, а ако дори надмине обичайните нива – още по-добре.

Идеалният вариант, естествено, е да “уцелите” както момента на покупка, така и момента на продажба. Не подценявайте възможностите, които евтината покупка ви дава. Когато гледате цената на дадена акция, вас ви интересува моментната цена спрямо цената, на която сте купили. Ако в момента дадена акция се търгува за 3лв, и вие сте купили на 2.80лв е едно; но ако сте купили на 2.00лв – съвсем друго.

6. Кога трябва да излезете от играта? При 30%.

Никой не може да каже със сигурност кога е абсолютното дъно (момент за купуване) и кога е абсолютният връх (момент за продаване).

Съответно, нормално е да не можете да уцелите абсолютните моменти и тогава си казвате – “ех, да бях изчакал още малко с покупката” или “ех, да бях продал преди един час”.

Моето мнение е следното: определете си целева печалба (например 30%), и когато я реализирате, не се лакомете за повече. Мисля, че това е едно добро и практично правило, което ще ви предпази от големи загуби – които се случват, ако вечно чакате “идеалният” момент. Защото “идеалният” момент обикновено е много кратък.

Разбира се, можете да си изберете и целева печалба от 50% или пък 10% – зависи какъв риск сте готови да поемете, и колко време можете да чакате. Важното в случая е да имате правило, което да следвате без емоции и без изключения.

7. Можете да инвестирате и само в ЕДНА* акция.

*като казвам “една акция”, имам предвид акции само на 1 дружество, а не 1 бр. акция.

Специалистите винаги съветват да диверсифицирате (разнообразявате) портфолиото си. Това е принципен и добър съвет. Но, като начинаещи инвеститори, за вас може би ще е по-добре да инвестирате само в ЕДНА акция като за начало. Защо? Защото това ще ви даде възможност да се фокусирате и да разучите в дълбочина нещата.

Ако решите портфейлът ви да включва две, три или повече акции, теоретично снижавате риска от загуба – защото ако една от акциите ви тръгне надолу, другите пък могат да тръгнат нагоре и да компенсират загубите ви. Само че, ако сте начинаещ инвеститор и не знаете какво точно правите, увеличавате шансовете си за грешка. Три компании “на сляпо” надали са по-добре от една компания “на сляпо”…

Очаквайте продължението в следващия материал.

Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: (вие сте тук)
Част 3: Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

14 thoughts on “Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса”

 1. На NYSE не се търгуват само американски акции!!!

 2. Здрасти, Рая,
  Да не сте решили да инвестирате в БФБ или вече сте го направили?

  Към статията искам да добавя следното:

  Печалбата не се очаква само от покачване на самата цена на акциите. Част от компаниите изплащат и дивиденти годишно. Реално дори и цената на самата акция да не се е покачила и да сте на 0 при изплащане на дивидента получавате % печалба годишно, който се определя индивидуално от всяка компания. Процентите варират (8-12% примерно) и зависят от това какъв процент от печалбата е решила компанията да изплати на инвеститорите си.

 3. @Бобо и Графа

  Например? Дай пример с компания, която е на NYSE, и не е американска.

  @iva

  Да, така е, дивидентите също могат да носят печалба, но сумата е много малка. А много дружества и не изплащат. Също така, на дивидент можеш да разчиташ, ако смяташ да задържиш акциите достатъчно дълго; но ако ги купиш днес и ги продадеш след една седмица…

 4. Ами който иска да търгува за кратки периоди е по-добре да се насочи към Forex търговия. При БФБ нещата не са толкова динамични и трябва нещо изключително да се е случило за да очакваш, че за 1 седмица можеш да удвоиш цената на акцията си или обратно.

  Относно дивидента: от теб зависи дали ще си купиш акции, които изплащат дивидент или не. Не съм съгласна, че сумата е толкова малка. При положение, че една акция ти струва между 1-6лв не можеш да очакваш дивидент в размер на 50лв на акция.

  Давам реален пример: купуваш акция на 2.6лв, изплащат ти дивидент от 0.39лв. За мен това не е лоша печалба обърната в %. Все пак ти няма да имаш само 1 акция. Не можеш да получиш нещо за нищо :)

  Вече всеки сам си преценя колко е склонен да рискува.

 5. @iva

  Това е супер дивидент, 15% печалба спрямо цената. Как реши да инвестираш във въпросното дружество?

 6. Тази конкретно ми бе препоръчана, но обикновено разглеждам графики и ако нещо ми стане интересно чета новини, търся информация за предходни години и т.н.

 7. ARGENTINA (10 ADR Issuers and 2 non-ADR Issuers)
  Adecoagro S.A. AGRO NYSE Consumer Goods 1/28/11 O IPO
  Arcos Dorados Holdings Inc. ARCO NYSE Travel & Leisure 4/14/11 O IPO
  Banco Marco S.A. BMA NYSE Banks 3/24/06 A IPO
  BBVA Banco Francés S.A. BFR NYSE Banks 11/24/93 A IPO
  Empresa Distribuidora y Comercializadora Norte S.A. (Edenor) EDN NYSE Electricity 4/26/07 A IPO
  IRSA-Inversiones y Representaciones, S.A. IRS NYSE Real Estate Investment & Services 12/20/94 G IPO
  Nortel Inversora S.A. NTL NYSE Fixed Line Telecommunications 6/17/97 A IPO
  Pampa Energia S.A. PAM NYSE Electricity 10/9/09 A
  Petrobras Argentina S.A. PZE NYSE Oil & Gas Producers 1/26/00 A
  Telecom Argentina S.A. TEO NYSE Fixed Line Telecommunications 12/9/94 A
  Transportadora de Gas del Sur, S.A. TGS NYSE Oil Equipment, Services & Distribution 11/17/94 A
  YPF Sociedad Anónima

  AUSTRALIA (7 ADR Issuers)
  Alumina Limited AWC NYSE Industrial Metals & Mining 1/2/90 A
  BHP Billiton Limited BHP NYSE Mining 5/28/87 A IPO
  James Hardie Industries N.V. JHX NYSE Construction & Materials 10/22/01 A
  Orbital Corporation Ltd. K OBT NYSE MKT Automobiles & Parts 8/25/11 A
  Samson Oil & Gas Limited K
  SSN NYSE MKT Oil & Gas Producers 1/7/08 A
  Sims Group Limited SMS NYSE Support Services 3/17/08 A
  Westpac Banking Corporation WBK NYSE Banks 3/17/89 A I

  тези са само на държави с буквата “А” има още мнооого! За пореден път те хващам да пишеш материал и да даваш съвети за нещо без да си подготвена!!!
  Това не е “как да спестим 5лв, като откажем цигарите”! Внимавай заблуждаваш читателите си!

 8. @Бобо
  Голяма част от тях (целия списък) имат представителства в САЩ. А тези, които нямат, издават ADR или друг тип финансов инструмент. По правило акциите на една компания се търгуват на борсата в съответната страна. Това, че на една борса не се търгуват само акции, а и други финансови инструменти и деривативи, е отделен въпрос. А това, че чрез заобиколни начини се предоставя възможност на инвеститорите да закупят част от даден компания, като се минава през инструменти тип “акции ама не баш”, е въпрос със звездичка. Щото по тая логика, да имаш дялове от фонд пак е “все едно да имаш акции” – ама не баш…

  За домашно мога само да ти поставя задачка (пак със звездичка) да си купиш акции на Нестле от NYSE. Задача с две звездички – купи си акции на Софарма Трейдинг от NYSE.

  Ако мислиш, че има някаква грешка в материала – което не е изключено да се случи, все пак нямам претенцията да знам всичко – можеш да го кажеш конструктивно. ;)

  Айде лека нощ, че утре съм на работа.

 9. An American depositary receipt (ADR) is a negotiable security that represents securities of a non-U.S. company that trades in the U.S. financial markets.[1] They are the domestic equivalent of global depository receipts. Securities of a foreign company that are represented by an ADR are called American depositary shares (ADSs).

  Shares of many non-U.S. companies trade on U.S. stock exchanges through ADRs. ADRs are denominated and pay dividends in U.S. dollars and may be traded like regular shares of stock.[2]

  The first ADR was introduced by J.P. Morgan in 1927 for the British retailer Selfridges.

  NO COMMENT!

 10. Ами именно де. Добър ден.

  Вместо това “no comment” накрая по-биваше да сложиш “Сори Рая, май си права” – ама нейсе.

 11. Здравейте,
  Иве включвам се само да кажа две думи за коментарите ти. Явно си в час с инвестирането съдейки по изказа ти, но форекса си е руска рулетка и не е инвестиране, а живо тото. Колкото до АТЕРА-та,която визираш трябваше да кажеш и че в момента цената вече не е 2,6 а 2,3лв и благодарение че имат апетитен бизнес великите дУпетати приеха един закон с който ги тикат към фалит или ликвидация!
  Така че умната!

 12. Здрасти,
  Не съм се интересувала подробно от Форекс и наистина не съм много наясно как стоят нещата. Ако някой ден опитам ще мога да кажа с по-голяма точност.

  Относно АТЕРА-та – аз не съм купила акцията на 2.6лв, най-вероятно към момента когато съм писала коментара това е била цената й. Като цяло откакто я имам се върти около нулата. Има леки понижения и покачвания, но това е нормално.

  Винаги има риск и затова трябва да се следи какво се случва.

Leave a Comment