Как да отнемеш властта на корпоративната жена

Днес ви представям един материал на Лиз Раян, оригинално публикуван в сайта на Forbes. Аз много харесвам колонката на Лиз! (Ето линк към оригинала.)

Скъпа Лиз,

Аз съм голям фен на твоите статии и подкасти и знам, че си голям поддръжнинк на работещите жени. Като нашия любим кариерен гуру (правихме анкета!), много ще се радваме да дойдеш при нас и да говориш пред нашата Мрежа на Женския Успех.

Мрежата е общо сътрудничество между жени на средно- и висше-управленско ниво, от различни отдели и дивизии в нашата компания, които споделят идеи, направляват се и се учат една друга, с идеята жените в нашата компания да имат повече власт. Ние работим с директорското спонсорство на Елеанор Ригби, нашият Старши Вицепрезидент по Маркетинга, и всяка година организираме четири програми за благото на жените в нашата организация. Аз тъкмо бях повишена до Вице Президент по програмите, и ти си първия човек, на когото се сетих да пиша!

За нас би било чест да се присъединиш към нас на следващото събитие на Мрежа на Женския Успех през юни, да споделиш своята история и мъдрост с нас. Като нефинансирана корпоративна инициатива ние не можем да платим твоята стандартна тарифа като лектор, но можем да покрием разходите по пътуването и да осигурим скромен хонорар като благодарност за твоята презентация. Моля те да помислиш над нашата молба и да и кажеш дали датите през юни са окей в твоя календар. Ние всички много се вълнуваме да се запознаем с теб и да се учим от теб.

Искрено твоя,
„Бети Ръбъл“

Скъпа Бети,

Ти много добре си ме определила – аз съм фанатик на тема работещи жени! Аз обожавам да говоря с женски мрежи в корпорации, в университети и изобщо където и да било, където се събират работещи жени. Имаме много какво да си говорим!

Когато започвах каато специалист Човешки Ресурси през 1984, аз ходих на всякакви сбирки на местни работодатели и срещи на тема Човешки Ресурси. В началото не знаех нищо по темата. Задавах въпроси. „Какви насоки имате относно различията на работното място за различните полове?“, питах аз експертите и старшите съветници на тези събития. „Какво искате да кажете?“, ме питаха те. „Дискриминацията по пол е против закона.“. Това беше всичко, което имаха да кажат. Половата дискриминация е незаконна; случаят е приключен! Влиянието на пола на работа тогава не се смяташе за бизнес тема. Беше невидима, както почти всяка човешка тема на работното място.

Аз стартирах една онлайн общност за жени през 1999 и я разраснах до шейсет хиляди членове от целия свят. Във форума разнищвахме всеки проблем на работещите жени, който можете да си представите, и си помагахме една на друга как да навигираме в ежедневните ситуации на работа. Бях впечатлена да видя колко много организации бяха сформирали женски групи като вашата Мрежа на Женския Успех. Бях обезсърчена да видя колко много от тях са спонсорирани по начина, по който е и вашата, тоест само на думи.

Нека си припомним какво е даването на сила. Според речника, да овластиш някого означава да му дадеш власт или авторитет. Овластените жени (или мъже) говорят и действат с авторитет и сила. Организациите за развитие на жените казват на жените да намерят своя глас и да накарат важните неща да се случат – когато са истински. Когато са фалшиви – когато само на думи подкрепят овластяването на жените, а в същото време старателно избягват всякакви разговори, кампании или инициативи, които биха ги изложили на риска да станат прекалено открити и следователно да загубят и миниатюрните парченца фалшива власт, която им е дадена – тогава те вредят. Те подхранват заблуждението, че корпорациите имат важни програми, наречени „нефинансирани инициативи“.

Ето първото правило на инициативите: ако е нефинансирана, е фалшива. Само на приказки. Никой не се интересува от нея, освен дамите, които пекат кексчета за следващата сбирка на Мрежата на Женския Успех. Твоята компания плаща за това, което цени, и плаща само в приказки за всичко останало.

Предполагам, че вашият работодател финансира маркетинга и усилията по развитие на нови продукти. В реалния свят, ние инвестираме в нещата, на които държим. В измисления свят на приказките, ние се нуждаем от директорско спонсорство за да организираме събития, които скалъпваме с тиксо и подръчни материали, и молим лектори да говорят в залите на богати корпорации срещу хонорари, които са намалени почти като за благотворителност.

Овластяването е възможно, когато кажем истината. Има си дума за вашата отдаденост и служба на вашата Мрежа на Женския Успех, и тази дума е вербуване. Някой е уговорил вас и колежките ви към идеята, че да работиш неуморно за една несъществуваща корпоративна инициатива ще подсили и развие по някакъв начин теб и твоите колежки. Това не е вярно.

Първо Ниво на заблуждението е състояние, в което самите ние изпадаме, когато убедим себе си че някакви нелогични неща са верни. Абсолютно нелогична и безсмислена е идеята, че жените става по-силни, когато си мълчат за своя нищожен статус. Ако вярваш, че вашият изпълнителен директор цени проекти като вашия, при положение, че корпоративната инвестиция е близка до нулата, ти си в това ниво на заблуждение.

Второ ниво на заблуждението е по-крайно. Това е мястото, където ти се опитваш да вербуваш други хора да се присъединят към теб в света на измислените неща. Какъв вид гуру бих била аз, ако се съгласях да се присъединя към вас в това? Може би трябва да летя до вашия град, да ползвам товарния асансьор до залата ви за срещи и да направя дарение към вашата кауза в размера на моята стандартна тарифа, като че ли ти и твоите колежки сте жени в крайна нужда, като бездомни жени или жени, живеещи в приют? Не сте такива. Вие сте корпоративни жени, които са били подведени. Време е да изтръскате токсичната лимонада от вените си и да настоявате, че ако компанията цени овластяването на жените, най-добрия начин да покаже това е чрез чековата си книжка.

Нямам търпение да посетя теб и твоите сестри, когато изпълнителният директор ме покани да дойда и да подкрепя неговата или нейната визия за истинско овластяване на жените във вашата организация. Тогава вашият изпълнителен директор и аз ще дойдем, хванати под ръка, за да говорим на вашето събрание. Викам във ваша подкрепа! Намерете своя глас, индивидуално или колективно, излезте от Страната на Заблужденията и изпитайте овластяването от първа ръка, като дадете повече сила на себе си.

Искрено ваша,
Лиз

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

Leave a Comment