Как да се справим с КредитРеформ

 

“Тия докога ще ми звънят бе!” – казвате намръщено и мрачно хвърляте телефона на масата, естествено в режим без звук. На екрана продължава да мига непознат стационарен номер, но вие вече сте се научили да не вдигате…

Повечето от вас сигурно вече знаят за разправиите ми с КредитРеформ, предизвикани по повод моя овърдрафт от 500лв + няколкото ми неплатени сметки към Мегалан и КейбълТел. Ще споделя с вас 5 тактики, които ще облекчат положението ви.

Преди това обаче задължително вижте и предната статия КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие. Там стана дума на какъв принцип работят колекторите (фирми за събиране на вземания). Да видим обаче какво конкретно може да направите, за да се отървете леко.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

Първо – да погледнем ситуацията реално.

Щом ви звънят колектори, значи дължите пари на някоя фирма* – това може да е Blizoo, Mtel, Globul, Vivatel (най-често), може да е Топлофикация, може да е Първа инветиционна или ОББ, а може да сте взели нещо на изплащане през EasyCredit.

*Ако задължението ви е неправомерно начислено и сте убедени, че има техническа грешка, тогава основната ви грижа е да накарате фирмата-кредитор да коригира задължението. В този случай е безсмислено да комуникирате с колектора.

Няма да коментираме ситуации, в които вие просто сте решили, че не ви се плаща повече и прекратявате вноските, въпреки че имате договор. Ако ползвате услуга – финансова или не – сте длъжни да си плащате. Точка.

Затова да приемем, че сте изпаднали във временно затруднение – и при най-добро желание просто няма откъде да намерите пари точно сега. Ще приемем също, че ще си вземете поука от тази ситуация и прилежно ще си направите буфер, веднага щом се измъкнете.

ВАЖНО!

0) За тези, които още не са прочели задължителната статия КредитРеформ, ЕосМатрикс & вие, обясняваме – колекторът НЕ Е фирмата, на която дължите пари, тя е само събирач. Колекторът е нает от фирмата, на която дължите, и получава процент от събраните суми. (В някои случаи може и да откупи дълга ви от фирмата, но това е отделна тема.)

1) Колекторите ще направят всичко възможно, за да съберат парите доброволно по извънсъдебен път. Едва когато се убедят, че това е невъзможно, може да прибегнат до съд като крайна мярка, и то само след изрично нареждане от кредитора (самата фирма, на която дължите пари).

2) Колекторите са най-агресивни между 45-я и 90-я ден от просрочието. Тоест, ако последната ви вноска е на 01 декември и първата ви пропусната е на 01 януари, ще ви звънят активно най-вече от средата на февруари до края на март. Преди това вероятно ще получите 1-2 предупредителни писма и едва след като видят, че не реагирате на тях, ще започнат обажданията.

3) Колекторите разчитат главно на психологически натиск. Това означава, че от всичките им действия (писма, обаждания, срещи) лъха строгост и твърдост. Те целят да ви накарат да се чувствате възможно най-неудобно и да провокират у вас вина, срам, притеснение и дори страх.

“ КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ ТЯХ ?! “

Забележка: този материал не цели да насърчава нередовните платци! Понеже обаче всеки може да изпадне в лична финансова криза е редно да сме информирани как да се справяме с колекторите, без да стигаме до абсурдни крайности (като например да теглим от кредитна карта с безбожна лихва, само и само да се отървем от КредитРеформ).

1) Запазете спокойствие. В момента, в който спрете да плащате, можете да очаквате обаждане от колектор. Така че… очаквайте го :) Ако сте подготвени психически за него, няма как да сте изненадани. Така ще си спестите излишната паника и притеснения и ще може да се концентрирате върху оздравяването на финансите си.

2) Не се поддавайте на провокации. Колекторите са инструктирани да действат така, че максимално да ви притеснят. Ще ви говорят назидателно, не особено любезно, ще използват думи като “съд” и “адвокат” и прочее. Всичко това цели “да ви разтрепери” и да ви призная, лесно постига целта си – ако не сте подготвени :) Не си позволявайте да си изпуснете нервите, понеже това ви слага в графа “податливи” и само може да увеличи тормоза.

3) Не се обяснявайте. Често хората започват да се обясняват и оправдават пред колектора, като очакват съчувствие или поне разбиране от негова страна – ама останах без работа, ама случи се това и това, ама бавят ми заплатата… Това е без значение – който ползва, плаща. Освен това дори да се разплачете, нищо няма да ги трогне. Те са на процент.

4) Не спорете (в началото). Друга основна грешка е да се оспорва дългът по телефона, особено в началото – това е несериозно. Колекторите не си губят времето и преди да започнат работа по даден случай, изискват документация с доказателства от фирмата-кредитор. Щом са избрали вас измежду 7 милиона души, надали е било случайно. Освен това, ако твърдо оспорвате дълга, това увеличава шанса да решат да ви го докажат… в съда.

5) Пазете документацията и си водете записки, ако трябва. Ако имате едно или две писма, приберете си ги някъде. Когато ви се обадят, запишете час и продължителност на разговора, с кого сте говорили (име), какво сте говорили. Така при следващи обаждания ще можете да им говорите с цитати и конкретни цифри, което ще ги респектира – очевидно вие внимателно следите какво се случва. Това ви дава двоен бонус: първо, не се стряскате лесно и второ, сте сериозен човек.

Всичко това ще ви спести много нерви и притеснения при първите контакти с колекторите. Очаква се, че през това време вие сте успели да измислите нещо и скоро ще започнете да погасявате. Ако обаче това не се случи?

Няма проблем! Вижте темата 7 безотказни реплики, ако ви гонят за пари .

Вижте също 10 стъпки към финансова стабилност .

21 thoughts on “Как да се справим с КредитРеформ”

 1. Противно на всеобщото мнение фирмите “колектори” не са създадени с цел да ни причиняват главоболия, а точно обратното. Права си, че на всеки може да се случи да изпадне в затруднено положение и тогава се появяват проблемите с обслужаване на сметки, заеми и въобще с посрещането на текущите ни разходи.

  Както ни е ясно на нас, това е ясно и на финансовите институции, както и в последствие фирмите, които са наети за събиране на просрочените задължения. На практика всичко е въпрос на бизнес. За да може да функционира дадена финансова институция, тя трябва да управлява събираемостта по вземанията си. Това е добре, както за самата фирма, така и за нас, нейните потребители. Така че коректното плащане е в интерес и на двете страни. До тук с встъплението :о)

  Въпросът “Докога ще ми звъят тези?” има страшно прост отговор – Докато си платиш :о) Проблемът е, когато това не е по силите ти към момента. Тогава идват и обажданията. Сама правилно отбеляза, че са най-активни до 90 ден на просрочието, изцяло от икономическа гледна точка, тъй като с всеки изминал ден сибираемостта се затруднява и съответно намалява. Въпреки това фирмите и агенциите имат интерес да съберат парите си с възможно по-малко разходи, поради това съдебното изискване е краен случай! Именно заради това обяснението на ситуацията, в която се намираме е от жизнено значение.

  Ако причините са наистина основателни е възможно да получите по-голяма отсрочка, както и ще може да получите решение според конкретният случай. Именно в това се крие ролята на хората, занимаващи се със събиране на просрочени вземания да намерят индивидуално решение на проблема. Най-важно е да съдействате максимално. Пиша всичко това, защото може да се каже, че имам известен опит в тази сфера и по-конкретно не като длъжник, но без да съм работил в този род фирми ;о)

 2. @iKaramanchev – съгласна съм, че фирмите трябва да си управлявате събирането на вземанията. Но фирмите колектори постигат събирането именно чрез главоболия (по друг начин обикновено не става).

  Пак да кажа, че идеята на материала не е да насърчава нередовните платци, а да помогне на хората, изпаднали във временна финансова криза :)

 3. Не чрез главоболия, а чрез преговори, но с много по-малко компромиси, поради положението, в което се намират техните клиенти. Въпреки това обаче ако успееш да докажеш, че имаш желание и план как да наваксаш тези затруднения колекторите ще ти съдействат. Уточнявам, че говоря за случай на задължения към фирми, които държат на имиджа си и не биха го рискували с позволяване използването на съмнителни методи за събиране. В такива случаи се сключват т.н. Service level agreement.

 4. Коментирах и в другата статия, но след като прочетох тази разбрах насочеността на съветите.
  наистина ако човек е ползвал нещо, трябва да си плати и разбирателство от какъвто и да е характер е добре дощло.

  Ако обаче неплащането е провокиране от несъгласие, то най-доброто е спорът да се пренесе веднага в съда, отказ на всякакъв контакт с подобни фирми и даже искове за нарушения по ЗЗЛД, както и сигнали към комисията. Закона е така написан, че прехвърлянето на лични данни от фирма към фирма е 99% незаконно (особено ако не става въпрос за банки, където действат и други закони).

 5. @iKaramanchev – Венислав е оставил подробно обяснение в предната статия тук: https://kadebg.com/2011/01/25/creditreform-eosmatrix-i-vie/

  @Венислав – естествено, че ако самото задължение е неправомерно начислено, действията следва да са съвсем различни! Ще добавя бележка към статията.

 6. 1вото и най-важно нещо – ако си взел кредит от нещо подобно на EasyCredit, ти, мой човек, си най-големият ТЪПАК ! (не визирам никой от постовете)

  2рото – ако си се оказал “най-големия ТЪПАК” вземи пари от някой приятел на заем и им ги тръшни на масата.

  Лично на мен ми писна от тези “кредитни истории” – харесват ми онези как се правят пари :)

 7. Съгласна съм, че подобни кредити не са добри. Предният ми приятел беше взел Sony Playstation джобен, струваше към 300лв, с изплащане за 6месеца ли колко. Като сметнахме колко пари е дал накрая излязоха малко над 400лв, тоест 30% лихва. Да се смееш ли, да плачеш ли…

  Колкото до правенето на пари – ами гледам да пиша това, което се чете, а статиите за правене на пари събират много малко коментари, за разлика от тези :) Но спокойно, днес пускам последната статия от поредицата и сменяме темата.

 8. Отговор на съменениято до колко законни са действията при прехвърляне вземанията по кредит съм дал в предишната статия – https://kadebg.com/2011/01/25/creditreform-eosmatrix-i-vie/.

  @kumcho vulcho – Тези фирми са се насочили към съвсем друг сегмент от пазара, но това не прави клиентите им тъпаци. Всеки сам може да прецени до колко услугата го удовлетворява. Най-малкото ако не можеш да вземеш пари от друго място, тъй като не можеш да си докажеш доходите?! Или парите ти трябват наистина на момента?! След като тези фирми са все още на пазара значи има търсене на подобна услуга. Концепция – висок риск, висока лихва :о)

 9. Напълно съм съгласна с последният коментар.

  Много по-добре е да мислим как да си осигурим по-добри доходи и така да изплатим по бързо дълговете си, отколкото да се забиваме в тази тема.

  Въпреки това, съветите ми харесаха, защото до известна степен са приложими и при други ситуации, когато се решават спорове от подобен характер.

 10. иКараманчев, в другата статия съм отговорил, но и тук ще спомена:

  1. Придържам се към прехвърлянето на лични данни, а не на вземания (едното може да част от другото, но в случая това няма значение).

  2. Повечето случаи начина на прехвърляне е “немърлив” и се допускат нарушения, просто защото трябва да се съобразиш с доста процедури.

  3. малки текстове в договорите, не отменят закон – абсолютно невъзможно.

 11. Вече няма малки букви в договорите, това само по себе си е незаконно ;о) Както вечеказах не говоря просто така, знам как е на практика. Фирмата, в която работя има собствен кол-център за събиране на просрочени вземания, а също така сме използвали и външни агенции, накои от вече цитираните. Мога да ти гарантирам, че няма нищо незаконно, нито има варианти за заплахи и такива неща. Механизмите на разговор с клиенти, изпаднали в просрочие са различни, също както са различни и самите те. От конфликти нямат полза нито клиентите, нито финансовите институции. Не случайно се търси контакт с клиентите, за да се разбере какъв е проблемът.

 12. На практика, правната култура на хората е ниска и от едната и от другата страна и затова всичко някакси работи.

  Аз работя в банка и личното ми наблюдение, е че в банковата сфера, личните данни не се съхраняват правилно (Имаше даже и банка рекьордьор по загубени дела от такъв характер), нарушават се правата на клиентите и законите, удобно се скриват всички зад разните Наредби на БНБ.

  Ако човек иска не е длъжен по никакъв начин да комуникира с фирма колектор, нито да урежда каквито и да било задължения с нея.

  Ако се стигне до съд, е ясно че като си некоректен платец ще трябва да си платиш, но до този момент, съм убеден че и фирмата към която имаш задължения и самата фирма колектор, ще са допуснали достатъчно нарушения за да можеш и ти да ги осъдиш.

 13. Това е несериозно! Няма как да откажеш да комуникираш с фирмата-колектор и това да не доведе до принудително събиране по съдебен ред. Незнам каква практика имаш, но определено ми се струва, че тя е остаряла. Че нещата в страната ни не са наред, не са, но това не значи, че всичко е в разрез със закона. Още повече, че стигне ли се до съд и те осъдят да си изплатиш дълга това по никакъв начин няма да ти помогне занапред. А и няма никаква гаранция, че ще можеш да заведеш дело за нарушения, допуснати от фирмите-колектори или от фирмата-кредитор.

 14. iKaramanchev е прав за малките букви в договорите – вече ги няма. А дори и да успееш да осъдиш колектора за неправилно боравене с лични данни например, това няма да ти опрости задължението. Тоест ти ги съдиш за данните, а те те осъждат за задължението. И пак си го прибират.

 15. хаххахха явно някой има доста свободно време и неплатени сметки:)))Явно маменето на дребно на някои им успокоява съвеста или по този начин не се чустват гузни когато се чувстват ощетени да си извадят главата от пясъка!!Т.е. с по-прости думи към автора…ако някой ви е ощетил потърсете си правата….тези статийки искрено ме разсмиват…чакам следващата с интерес докъде може да стигне човешката простотия и манията “да се покрием”,рано или късно всичко излиза на бял свят:)Едно “задълженийце” може да ти попречи за доста работи..но кокошкарчетата като им опре яйцето тогава се сещат:)))УСПЕХ!!!

 16. Здравейте,

  а как да се отърва от обаждания за задължения, с които нямам нищо общо и даже не знам за какво става дума. Които може би касаят мъжа, с който от 4 години нямам нищо общо, а въпросните “колектори” ми звънят на личния ми номер, който никъде не съм давала, говорят за задължения на “съпруга ми”, какъвто той никога не е бил, наричат ме с неговата фамилия, която никока не съм носила. Държат се арогантно и заплашително – като попитах от къде точно се обаждат: “Не сме длъжни да ви повтаряме по 100 пъти, като не сте чули”, “Тогава ще трябва да ви посетим”.

 17. Здравейте,

  Подайте жалба в полицията. Никой няма право да ви звъни и да ви притеснява постоянно, камо ли без никакво основание.

  Другия вариант е да отидете при който оператор сте, и да блокирате входящите обаждания от техния номер.

Leave a Comment