Как да спестите 500 до 1000лв

Пълно е с безплатни неща! Спокойно можете да спестите пари, като ползвате тях вместо платените. Безплатните неща са навсякъде и ако не ги виждате, може би просто не сте ги потърсили.

Често хората с финансови проблеми казват, че няма от какво да спестяват. Това е вярно в много, много малко случаи. Обикновено има от какво и как да се спести, при това без много усилия. Да видим кои са нещата, които можете да ползвате напълно безплатно.

Събираме предложения! :) Освен ако някой вече не ви е изпреварил, ще можете да видите своите в края на статията.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: ИНТЕРНЕТ

Разбирам, че не всеки е като мен и не всеки може да живее без да има интернет у дома (впрочем и кабелната бих спряла, но за това друг път). Къде може да се ползва безплатен интернет?

1) безплатен интернет в училище / в университета. При това може да се ползва не само от учащите, но и от персонала, който има достъп до компютрите. Както и от приятели на персонала, който има достъп… :)

2) безплатен интернет на работа. Ако не може или ви е неудобно да го ползвате в работно време, елате 30мин по-рано или останете след работа и… си свършете своята работа. Можете дори да теглите филми – зависи от работодателя и качеството на връзката, но нищо не пречи сутрин да пуснете някои торента да се теглят до края на деня. После си ги взимате на флашка.

3) безплатен интернет в библиотеката. Всъщност там има много безплатни ресурси, не само интернет. Може би наистина не всички библиотеки имат, но нашата специално е много хубава (3 снимки) и има 9 компютъра с интернет.

4) безплатен Wi-Fi или безжичен интернет. Е, тук не мога да ви кажа готови варианти, понеже аз лично не ползвам такъв. Но щом в малък град като нашия имаме две кафета с безплатен нет… Освен това стартира проект за безплатен безжичен интернет в 5 гари: София, Бургас, Варна, Пловдив, Горна оряховица.

Естествено, ползването на безплатен интернет е свързано с някои дребни неудобства. Ще трябва да се съобразявате с часовете, в които работи даденото учреждение, ще трябва да излизате от вкъщи, определени сайтове/медии няма да работят поради ограничения в самия достъп или липса на приставки. В неделя почти никъде не можете да ползвате безплатен интернет.

Всичко това обаче има едно голямо предимство: отлепя ви от компютъра. Не ви позволява да се оливате и да стоите с часове (или дни!) пред екрана. Освен това ви стимулира да работите стегнато и продуктивно, без да се отклонявате. Аз лично много се радвам, че не плащам за интернет. В началото ми беше малко трудно да свикна, но сега изобщо не ми липсва. И това ви го казвам като човек, който има интернет блог :)

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КНИГИ

При това не говоря за пиратски или незаконно свалени книги. Аз лично много обичам да чета и ако имам свободни пари с удоволствие ще си взема една книжка… или няколко :) Като знаете какво е положението ми обаче, ще разберете защо в последно време изобщо не отделям пари за книги. Ето как.

1) безплатни книги от библиотеката. Нали ви казах, че имаме страхотна библиотека? Не помня преди колко време ме заведоха за първи път там – в детския отдел :) – но съм редовен читател. В нашата библиотека има не само книги, но и учебници, вестници, албуми, музика, снимки, софтуер, копирен център… не знам какво повече да искам! Вярно, че не всяко заглавие го има, но има немалко. Много книги и учебници са дарения от читатели :) В резултат имаме една много хубава и пълна с ресурси библиотека. Сигурно вече ви е станало ясно колко много си я обичам!

2) безплатни книги от библиотеката на kadebg.com . Не са много, но са подбрани и при това – напълно безплатни. Разгледайте.

3) безплатни книги от блогове. Много блогъри предлагат безплатни електронни книги като начин да популяризират дейността и блога си. Те могат да са художествени, а могат и да са наръчници на определена тематика.

4) безплатни книги от приятели. Много ми се иска да се включа в някаква инициатива за временна или постоянна размяна на книги, само че не държа много книги вкъщи (нали ви казах за нашата невероятна библиотека), а за размяна трябват двама. За сметка на това, макар и по-рядко, мои приятели и познати са ми давали книги. Бонус е, че обикновено са препоръчани и проверени и излизат хубави, като има и с кого да ги обсъдя после – нали и те са я чели :)

5) безплатни книги от онлайн томболи. В novavizia.com често пускат такива, а се оказа че и Петър Стойков (Longanlon) от kakacuuka.com раздава книги, при това ги изпраща за своя сметка.

6) безплатни книги от google книги. Не са много (особено на български), но потърсете. Някои автори пък предлагат безплатна съкратена версия на книгите си. Така че, търсете!

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: SMS

Със сигурност знаете за това, но може би забравяте да използвате тези услуги. И ГлоБул, и Мтел ви дават възможност да изпращате безплатни sms-и от техните сайтове (за ВиваКом не знам). Ако се поразровите, може би ще намерите и други сайтове за безплатни sms-и, но аз лично гледам скептично на тях. Ако решите да ползвате други сайтове, задължително проверете дали работят, като изпратите съобщение до своя собствен номер. Обикновено не пристигат.

Безплатните sms-и, освен че са безплатни, имат и две други предимства:
1) позволяват да ги напишете бързо. Клавиатурата на компютъра за мен е по-удобна от тази на телефона.
2) позволяват да изпратите бързо един и същи текст на няколко души – любимото Copy-Paste.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: ОБУЧЕНИЕ

Със сигурност много безплатни курсове се провеждат в Бюрата по труда. Някои от тях са насочени към безработни, но други са за работещи хора, които искат да придобият нова или да повишат квалификацията си.

Отделно има какви ли не обучения (кои полезни, кои – не толкова), организирани от различни фондации или консултантски фирми. На някои можете да се запишете сами, на други е необходимо това да стане от името (понякога и с парите) на работодателя.

За деца и студенти има много, ама наистина много възможности за безплатно обучение към читалища, центрове за обучение, младежки домове, частни организации (MENSA по мои спомени имаха специални занятия за деца), занимални и какво ли не. Обучението е най-добрата инвестиция.

Предупреждение: веднъж в София ми набутаха в ръцете брошура за безплатен английски. Обърнах се да видя човека – всъщност бяха трима, облечени в костюми, единият от които носеше оръжие. Много се учудих и погледнах по-внимателно листовката. Беше от някаква, хм, църква, по мое мнение – някаква сектантска организация. Много секти предлагат разни курсове и консултации безплатно, за да ви привлекат. Внимавайте с такива «възможности» !

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КАФЕНЦЕ

Много фирми предлагат на служителите си безплатно кафе – от автомат или машина – а някои осигуряват също чай, мляко и други. Досега при мен винаги ги е имало тези неща (без на сегашната работа, но там пък плюсовете са други) и май никога не сме ги оценявали по достойнство.

Пример: имаме безплатно кафе и чай от автомат, но с колегите си поръчваме кафе от бензиностанцията (ужас и безумие!!) за фантастичната сума от 1.80. Е, не всеки ден (или поне аз не всеки ден), но 1.80 са много пари за кафе. Не ме интересува колко много мляко или пяна има. С парите от няколко такива кафета ще си купя термос да си нося от вкъщи. 1.80 – това е цял литър мляко!

Друг пример: още по-щедър работодател, който освен всички видове кафе и чай осигуряваше и сметана, и мляко, дори и готови 3-в-1 в кухнята. Имахме и хладилник, за който иска да си носи мляко/сметана. Имахме и какао. И горещ шоколад. Обаче винаги се намира някой недоволен, който иска по-скъпа марка шоколад или определена марка кафе.

Аз пък в момента пия кафе Moca (Мока), на цена 4лв/200гр от Кауфланд. Спокойно ми стига за цял месец :) В началото не ми харесваше на вкус, после свикнах. Сега като пия друго кафе, дори да е по-качествено – пак не ми харесва. Явно е въпрос главно на навик и свикване.

НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО: КАКВО ЛИ НЕ

Преди всичко имайте предвид, че за да можете да получите нещо безплатно, трябва
а) да се оглеждате за него и
б) да споменете, че се оглеждате за него

Особено второто е много важно. Често това, което ви трябва, може да ви бъде осигурено от някой, който се чуди как да се отърве от него, но му е жал да го изхвърли :) Най-малкото може някой да ви каже къде да го намерите безплатно.

1) Безплатни дрехи. Преди много се ядосвах, когато роднина или приятел ми предложи дрехи тип “почти не са носени”. Всеки си има вкус и само защото нещо ми става не значи, че умирам от желание да се показвам с него.

Въпреки това обаче понякога попадам на невероятни съкровища – не просто запазени дрехи, а със страхотна кройка, цвят, и точно по мярка. Така че, ако роднина или приятел ви предложи някоя дрешка, поне я вижте. Ако не ви е съвсем по вкуса, можете да си я носите вкъщи или да я използвате за работа.

Естествено, безплатните дрехи са още по-лесни ако имате брат/сестра или братовчеди с близки до вашите мерки :)

2) Безплатна козметика. Почти на всеки са му подарявали козметика, която… хм… не е улучила целта. Прекалено ароматен сапун? Пяна за бръснене? Шампоан, парфюм, крем? Колко пъти ми се е случвало да се чудя на кого да подаря чисто нов парфюм, който не ми е по вкуса. Ако някой само ми беше споменал, че си търси парфюм – веднага го давам :)

Да не говорим колко често има промоции в големите вериги и на определени щандове има безплатни дозички шампоан/крем/друго. Минете няколко пъти покрай промоутърките или просто ги попитайте дали можете да си вземете двечки… или трички. Най-вероятно няма да ви откажат, или ако се замислят, кажете “Ще избираме подарък за приятел и искаме да е нещо ново, но което сме пробвали – и вие идвате като по поръчка!”. И сега ако ви откажат, що за промоутъри :)

Отделно хората дистрибутори (или просто феновете на козметика) често поръчват повече неща, отколкото им трябва, и после ги раздават на приятели. Аз лично не познавам много такива хора, но други ми казват, че е съвсем възможно.

3) Безплатни забавления. От рода на концерт или театър. Там, където има училища или школи по изкуства, има и безплатни концерти и постановки. Само трябва да се поинтересувате къде и кога. Тъй като те се правят за изява на учениците, по правило са безплатни.

Понякога можете да се насладите на наистина виртуозни изпълнения. Обикновено ученическите концерти рядко са такива (виртуозни), но пък да гледате старанието на децата си има свой чар :) Днес например моята бивша класна ми даде покана за театрална постановка, която ще се изпълнява от ученици 12-ти клас и е безплатна. Жалко, че ще пътувам и няма да мога да отида, но следващия път съм там!

Декември е месец с много безплатни културни прояви. Със сигурност във вашия град ще има новогодишна програма, може би също някаква игра или томбола. Изложби? Конкурси? Литературни вечери? При нас има всичко :)

4) Безплатни профилактични медицински прегледи. Освен годишния преглед, който ви се полага, всяка година има анти-СПИН кампании, кампании за ранна диагностика, за безплатни очни прегледи, за безплатни прегледи на белите дробове, сърцето и прочее. Достатъчно е да питате личния си лекар или да потърсите в интернет и да си запишете напомняне за датата. За отправна точка можете да ползвате и сайта health.bg.
Някои работодатели също осигуряват такива – възползвайте се. Само че, когато прегледите са осигурени от работодателя, внимавайте. Обикновено фирмата-изпълнител е частна клиника и може да се опита да ви стресне с нещо, за да ви стимулира да си поръчате допълнителни изследвания. Ако ви кажат нещо обезпокоително, първо се посъветвайте с личния си лекар. Така например на мен ми казаха, че трябвало да си направя очила (това беше преди поне 2 години) – но и до момента нищо ми няма :)

5) Безплатни програми и софтуер. Освен че вече има Google Docs и OpenOffice, има какви ли не онлайн програми, включително за управление на личните финанси (които са описани в края на материала Как се прави личен бюджет ). Безплатни органайзери, календари, напомняния, речници, игри…

6) Безплатни кашони и опаковки. Знам, че звучи странно. Само че аз май развивам мания към опаковките – бурканчета, кутии, джобове, папки, още буркани… Много са ми удобни за съхранение на захар / брашно / ориз и прочее, защото лесно се отварят и затварят, прозрачни са и са безплатни. Стават също за касички за стотинки, кутия за химикали, контейнерче за кабели / гайки / игли и други.
По същата причина обичам кутии, джобове, папки и прочее, но в момента изпитвам остра нужда от кашони – за дрехи, обувки, книги и изобщо за съхранение. Безплатни кашони, при това всякакви размери и съвсем запазени, можете да вземете от почти всеки магазин (така или иначе ги изхвърлят). Само проучете кога точно зареждат – тогава имат най-много и разнообразни кашони.

7) Безплатни канцеларски материали. Винаги можете да си вземете някой и друг джоб от работата… но тук искам да ви обърна внимание върху промоционалните (рекламни) материали – календари, тефтери, химикали, ключодържатели, папки и прочее. Вършат ми идеална работа, а и може би ще продам някои, ако осъществя замислената гаражна разпродажба (за която споменах в Източници на пари ).

А ОЩЕ?

Някои от тези неща може би изглеждат дребни, но събрани накуп могат да ви спестят доста пари през годината. Само разходите за интернет са към 250лв годишно. Един стенен календар струва между 5 и 10 лв. Разходи за кафе – по 0.60лв на ден за 20дена е 12лв на месец или към 150лв годишно. За книгите – по една всяка месец, дори за 10лв – пак стават 100лв годишно. Така че не пренебрегвайте тези възможности!

Сигурно има и още. Давайте предложения! :) Освен ако някой вече не ви е изпреварил, ще можете да видите своите предложения точно тук, в края на статията. Ето събраните до момента:

Edna: Има един форум за размяна на книги – обявяваш какво предлагаш и следиш какво предлагат другите и се пращат по пощата (не съм участвала, но ми се видя забавно, пък и се говори много за книги там). Сетих се още нещо – може да пестиш от топлата вода, като се къпеш във фитнеса ;)

Alex99: Повечето конкурси за безплатни и може да спечелиш нещо, е не винаги ти трябва, но е на далавера (http://konkurs-bg.blogspot.com/). Има сайт (http://podariavam.com/), където хората подаряват ненужни неща. Ето и един по-“женски”: http://www.bgdomakinq.com/showcat.php?cat=118. В повечето сайтове за покупко-продажба има секция подарявам. Безплатни са някои промоции и мострички, например скоро си взех еднократна опаковка кремче за лице. Просто трябваше да го поръчам в сайта им, без никакви други уговорки и те ми го изпратиха.

iKaramanchev: Като идея, която ми идва на ум е възможността да се кооперираш с колега/и да си делите парите за път ;о)

Философ: Не си купувате уиндоус и офис пакета му а минавате на алтернативен вариант:Линукс и Опън Офис и ето спестени няколко стотин лева.Друг е въпроса до колко в България се плаща и за първите две………….. :)

Пламен Пенев: 1. Може да се спестява от цигари. Допреди година пушех средно по 2 кутии на ден: 365 дена по 2 кутии = 730 кутии по средно 4.50 лв. = 3285 лв!!! Сега пуша по една, което прави: 3285 делено на 2 = 1642.5 лв!!! Спестени! Преди време се замислих върху това, колко пари съм попилял за цигари откакто пуша, ами… аз пуша от 11 години т.е. 4015 дена по средно 2 кутии по средна цена 3 лв. = 24090 лв… за бога… аз съм “изпушил” една чисто нова кола, даже с екстри! Замислете се!

2. Въоръжете се с всякакви карти за отстъпка. Когато стане на въпрос за пазаруване(парти, пикник и т.н.) предлагайте да пазарувате вие с вашата карта, така ще трупате точки и/или пари. Днес на обед разбрах, че за една година съм “скатал” близо 30 лева в картата ми от ЦБА, пазарувайки само за нуждите на офиса в който работя. Може да са малко тия 30 лева, но са достатъчни за скромен коледен подарък на любим човек.

Snejja: Програмата “аз мога” за наетите по трудов договор – безплатна еднократна субсидия за повишаване на квалификацията/обучение в размер около 700 лв май, аз лично мисля да започна да уча нов език – поне да поставя основата с безплатен курс, пък после може и сама да продължа.

47 thoughts on “Как да спестите 500 до 1000лв”

 1. Права си, че винаги има вариант да спестиш оттук и оттам. Въпросът е от какво си готов да се лишиш. Лично за мен освен безплатните книги нищо не е вариант, но…това си е мой проблем :о) Като идея, която ми идва на ум е възможността да се кооперираш с колега/и да си делите парите за път ;о)

 2. Иво, и за мен преди много неща бяха уж такива, от които “не мога” да се лиша :) Всеки си знае ;)

 3. car pooling-ът не успя като идея, а и да се съобразяваш с някой, в смисъл с някакви часове и т.н не ме кефи никак, не обичам да возя хора в колата си,

  а и да пия евтино кафе в офиса е ужасно нещо- щом е безплатно е отвратително, плащам си 1лв като пич за лаваца, и поне знам, че наистина пия кафе и не отбивам номер. За книгите е оферта, аз лично съм спестил сума ти пари сваляйки торенти с книги, които са поне 15-20 лв едната.

  Не мисля, че е умна идея да рискуваш работата си за 15лв на месец интернет., като browse-ваш и сваляш филми в офиса

 4. Поделянето на парите за бензин е да е с колега, с който се познавате, в една посока сте и съответно сте в добри взаимоотношения. Не провсто първият срешнат :о) А иначе за безплатното кафе и ползването на нета в офиса и аз не смятам, че са подходящ вариант, но…всеки сам си решава :о) Според мен Рая просто е дала примери ;о)

 5. @iKaramanchev + Dude: не са само идеи на теория, почти всички съм ги пробвала.

  За кафето – никога повече няма да дам 1лв за кафе, не ме интересува дали е Лаваца, ако ще и диамантен прах да съдържа :) Въпрос на свикване е за вкуса, пак казвам, евтиното не винаги е по-лошо.

  За интернета в офиса – естествено, че не бива да рискуваш работата си за 15лв спестяване. Но ако работодателят ти е такъв цербер, какво правиш там? :) Аз съм го правила това със свалянето на работа, зависи все пак и каква ти е работата де. Ако работиш с клиенти или има много хора покрай теб сигурно няма да е разумно.

  За car pool аз лично съм ЗА, но не съм имала с кого да се комбинирам в София, а тук не ми трябва кола. Но не става дума да качваш напълно непознати.

  Естествено, всеки си има приоритети и различните идеи работят за различни хора :)

 6. е добре, ще ти останат да кажем 500 лв на година, и нали трябва да ги изхарчиш за нещо? един вид пак е за кафе:)

  аз съм голям фен на кафето, и не понасям боклуците, които се предлагат по разни будки за по 40-50 стотинки.

  И си мисля, че 30ина лева на месец за кафе не е кой знае какъв разход.

  А иначе по въпроса за свикването, е то може да ядеш банички по цял ден и да пестиш по 3-4 лв на ден от обяд, пак се свиква, но не е гот

 7. Не си купувате уиндолс и офис пакета му а минавате на алтернативен вариант:Линукс и Опън Офис и ето спестени няколко стотин лева.Друг е въпроса до колко в България се плаща и за първите две………….. :)

 8. Рая, принципно е точно такава истината за парите, Философе, много си прав за нета, незаменим е:)))

  Уча в Холандия, вече 3 години, и ви казвам, че ако искате нещо да направите, трябва да се научите да пестите и използвате правилно парите си. Пътувам от 2 години безплатно на трамваи, влакове и всякакъв градски транспорт. Първите 5 месеца го правих нелегално (мнооого е скъпо!!!!), след това намерих как да го правя законно. Иска се воля, моята работа стана със стипендия заради това, че работя и уча едновременно ;)

  Иначе за кафенце още 30 ст. отгоре винаги ще се намерят, само да не е с цигарка, че много скъпо излиза. Пуша от 8 години и съм ги спрял от месец и половина- ами, не ми липсват и ви съветвам и вие да го направите ;)

  Y

 9. Още много подобни идеи за спестяване има в началото на глава 6 от “Мъртви души” на Н.В. Гогол. Пак там е и описано, до къде ще стигне човек по този път :)

 10. Тази тема е страхотна! Но не очаквах да я видя тук. Посещавам това място, защото мисля, че най-важното е да се научим да печелим пари и да се развиваме, а не обратното. Пестенето не е безполезно, но е временна мярка и не бих го ползвала дълго. Направо е деградиращо. Мисля, че е много важно да преосмислим това, за което си даваме парите. В някои страни има статистика колко време работиш за определено нещо. Например: 1 час за една бира. Искам да кажа, че стойностите са относително нещо – според преоритета, според доходите и т.н.

  И така – не съм толкова богата, че да си купувам евтини неща. Това може да те съсипе. И най-важното е да мислим в посока: Как мога да си позволя дадено нещо, а не как да се ограничавам. Нали това препоръчва и Кийосаки! Спестявам и смъквам разходите много премислено и само докато стигна определени финансови цели, никога, ама наистина НИКОГА не спирам да мисля как мога да си осигуря по добър и богат живот. Повярвайте ми, винаги човек получава повече от това за което мисли най-много. Така че не се потапяйте в мисли за безплатни и евтини неща, защото те са сигурния път към мизерията!!!!!!!!!!!

 11. @Lupop,

  и аз изказах тази теза, но нещо не срещна разбиране, дребитните цели водят до дребни резултати, спестяването на под 50-100 лв на месец не води до нищо добро, ако е единствена цел

 12. И аз съм съгласен.

  Ако ще спестяваш, прави го с цел.

  Ежедневното лишаване от елементарни неща , е оправдано само , ако е за кратко или си принуден от обстоятелствата.

  Ценното на статията е това, че насочва вниманието към наличните източници на безплатни неща. За което благодаря на Рая. Но не съм съгласен, че намирането на най-евтиния заместител на всичко е правилна стратегия. Защото променя умствената нагласа. Ако се прави редовно, човек свиква да търси най-евтиния начин да постигне нещо, а това обикновено не е най-добрия начин. Удачен е примерът, който срещах в една книга. Ставаше въпрос за това, че най-евтиното не е най-доброто, защото ” как би се чувстал, ако трябва да летиш в космоса с ракета, която е направена от най-евтините части, които са могли да намерят?”

  Започнеш ли веднъж да търсиш най-евтиното, свикваш да го правиш. И полека лека от евтиното кафе, през евтината кола и евтината почивка можеш , ако не внимаваш , да стигнеш до един евтино изживян живот.

  И още нещо, ако приемем, че между качеството и цената на един продукт има връзка , то каква ще е стойноста на нещо безплатно.

  Аз мисля, че би трябвало да има разлика между това, което можеш да научиш на един курс за безработни и това, което ще ти преподадат на един платен курс. Най-малкото лекторите ще са различни.

 13. :) Знаете ли, мисля, че грешите, а Рая е права. Но сте прави за целта.

 14. Искам да допълня, че много държа да не плащам за нещо повече, отколкото си заслужава. Разбира се, оценката е субективна. Например, не мисля, че е нормално да давам за ежедневното си кафе 1,80 лв. Бих си носила в термос, или може да се организира купуването на кафе-машина за офиса съвместно с колегите, или ако си наемем някой, който да ни доставя по уговорка един път на ден кафе, пак ще излезе много по-изгодно. За 1,80лв. бих пила кафе на място, приятно за седене с приятели на лафче.

  Може и за 3,00лв. Или за 5 лв. – зависи от мястото.

  Мисля, че и най-богатите хора не плащат цена, която не си заслужава. Бях чела някъде, че Бенджамин Франклин е научил този урок още в детството си. Когато бил малък много искал да има някаква свирка, която се продавала в магазина в техния квартал. Събирал цяла година парите си и накрая отишъл, изсипал всичките си монети в магазина, поискал свирката и продавачът му я дал. Когато се прибрал в къщи, горд с направената покупка и се похвалил на братята си, всички започнали да
  му се смеят, че е дал толкова много пари за нещо, което е много по-евтино. Този урок му е останал за цял живот, че никога не бива да се плаща цена, която не си заслужава.

 15. Всъщност всички сте прави от различна гледна точка. Не трябва да се прекалява с мисълта за спестяване на всяка цена, но и трябва да се съобразяваме с това, че цените са много ниски като за българския стандарт за живот (за европейския да не говорим), а цените са твърде често прекалено раздути – 3 лв кафе, 5 лв кафе?!?!?!?!?!?! Това да не е с бонус някоя американска фалирала банка към него?

 16. Имах предвид, че заплатите са прекалено ниски, не цените :)

 17. Както обикновено, всички сме прави донякъде :)

  Искам да подчертая, че идеята на статията НЕ Е да ползваме всички възможни безплатни неща и винаги да търсим най-евтиното. Както казах, за мен безплатният интернет и безплатното кафе са съвсем приемливи опции, за други – не. За мен пък не е приемливо да пестя пари от отопление и да стоя на студено, за друг може пък да е ок.

  Естествено, че спестяването трябва да служи на определена цел (моята я знаете), но и харченето трябва да служи на определена цел. Често харчим пари и си купуваме излишно скъпи неща за да впечатлим другите или пък самите себе си. Като вица за Евгени Минчев и Гала – Евгени се хвали на Гала с новите си обувки от крокодилска кожа за 1800лв. Гала: “Ах, Евгени, пак си се минал! На Витошка ги има за 2500” :))

  Примерът с ракетата и космоса също е удачен и да, за важните неща предпочитам да платя повече, АКО това ще ми даде качество. Само че интернетът и кафето не попадат в категория “Важни” при мен, а и няма задължително връзка между цената и качеството. Да кажем за кафето на цена 5лв – кафе като кафе, но цената се раздува от обстановката, обслужването и прочее.

 18. 1. Може да се спестява от цигари. Допреди година пушех средно по 2 кутии на ден: 365 дена по 2 кутии = 730 кутии по средно 4.50 лв. = 3285 лв!!! Сега пуша по една, което прави: 3285 делено на 2 = 1642.5 лв!!! Спестени! Преди време се замислих върху това, колко пари съм попилял за цигари откакто пуша, ами… аз пуша от 11 години т.е. 4015 дена по средно 2 кутии по средна цена 3 лв. = 24090 лв… за бога… аз съм “изпушил” една чисто нова кола, даже с екстри! Замислете се!

  2. Въоръжете се с всякакви карти за отстъпка. Когато стане на въпрос за пазаруване(парти, пикник и т.н.) предлагайте да пазарувате вие с вашата карта, така ще трупате точки и/или пари. Днес на обед разбрах, че за една година съм “скатал” близо 30 лева в картата ми от ЦБА, пазарувайки само за нуждите на офиса в който работя. Може да са малко тия 30 лева, но са достатъчни за скромен коледен подарък на любим човек.

 19. @Пламен – остави се, и аз като помисля за изпушените “пари” и ми става зле, за здравето да не говорим :)

  За ЦБА – според мен са много скъпи тези магазини и въпросните 30лв годишно са избити от надценката на останалите стоки и пак не е изгодно. Но ако така и така си решил да пазаруваш оттам, наистина – защо да не ползваш картата?

  Аз също имах такава на ЦБА – хем с нея купувах само стоки на промоция, които са по-евтини или същите като в други магазини. Сигурно бях събрала пари за вафла и половина :) и си загубих картата някъде…

 20. За тези, които не могат да се откажат от пушенето – двама мои колеги споделиха, че купували тютюн и другите нужни неща, за да си правят цигари и им излизало горе долу 20-22 лв на месец.

 21. Ако искате да спестите от цигарите и като цяло да ги откажете една книга има я в нета на Алан Кар “Не пуша вече” е перфектна …. за отказване от цигарите и то без никакъв проблем :) и ето, че инвестициите за новата ви кола започват да пристигат :) или за каквото друго искате …

 22. така е :) поздравления за сайта тъкмо го намерих … от 6 месеца си водя отчет за всички раходи който правя направо съм потресен :) особенно от към страна на цигарите, не само от финансова гледна точка (защото поне с 30-40% при мен разходите отиват точно там) милиони са преимуществата на непушача …

 23. Благодаря, добре дошъл при нас :)

  Впрочем ако споделиш откъде си намерил сайта, много ще ми помогнеш :) Също и ако споделиш резултатите от отчета. Можеш да го направиш и във Facebook, където има тайна група kadebg. Ако искаш да те добавя, пиши ми на мейла.

  Това е моята история с цигарите. Прав си за милионите преимущества на непушача (отказалият ги пушач). Сега, като ги спрях, съм по-върл защитник на спирането от хората, които никога не са пушили :)

 24. Можете да пестите от вода. Вместо да отиде в канала докато се къпете, може да я ползвате и за тоалетната….малко втора употреба става, но пък си е чиста проба от полза и за бюджета и за природните ресурси.

  А относно цигарите ползата става двойна ако ги откажем….без да се смята таксата за личен лекар и лекарства /евентуално/.

 25. То с вана всеки може….ето и за това трябва да се мисли :) Абе нещо като пенсионирането от другата тема. …..”по рано”

 26. Да, аз съм голям фен на поговорката “По-добре късно, отколкото никога, но най-добре – рано!” :)

 27. за сайта разбрах от гоогъл нещо за увеличение на заплатата бях написал и случайно попаднах на него …. бюджета ще го сейфна за месец примерно и ще го кача някаде даможе дас е драпне. Сега нещата са малко хаос, но плана за догодина е добър :)

 28. Важното е да имаш идея какво искаш да правиш! Останалото ще се нареди :)

 29. Това е за хазартен тип хора, но със стабилна психика и търпение. Става въпрос за игра на онлайн покер. Може да се регистрираш в някой сайт и да играеш само фрийролите (безплатни игри) Печелят се долар два най-често. Но след това може да ги увеличиш. Дори има сайт, който предоставя напълно безплатни 50$. Ако играеш мъдро, ги увеличаваш. Един приятел в момента има към 300$ (верно за 3 месеца време, но всеки месец продуктивността му расте с много) Скоро спокойно ще вади по 100лв на месец примерно с по 1 час игра на ден.

 30. @Георги,

  имам познати, които се издържат с покер, правят доста добри пари, но ако нямаш потенциал за поне 50/100 НЛ, не виждам смисъл да си губиш времето за 100/200 евро на месец

 31. програмата “аз мога” за наетите по трудов договор – безплатна еднократна субсидия за повишаване на квалификацията/обучение в размер около 700 лв май, аз лично мисля да започна да уча нов език – поне да поставя основата с безплатен курс, пък после може и сама да продължа

 32. – в форумите на сайта zaedno.de понякога добри хора подаряват разни неща, преди време трябваше да пътувам до Германия един чичка ми подари винетка за Австрия :)Също така ако пътувате за някъде можете да се възползвате от обявите където можете да пътувате с някой който има свободно място в колата си (не е безплатно но може да е супер изгодно)
  http://www.couchsurfing.org – възможен начин да обикаляте света без да плащате за спане,храна и др…
  – аз също спестявам от цигарите по над 1200 лв годишно като минах на електронни цигари
  П.С. И все пак не забравяйте поговорката : “безплатно е само сиренето в капана на мишката” ;)

 33. @Виктор – това за сиренето и капана не знам колко е вярно :) Вярно е, че най-доброто си остава платено. Но обикновено може да се намери ако не безплатен, то много по-евтин вариант, само ако се огледаме малко.

  Също така не е нужно да се спестява от всичко. За нещата, на които държиш, си струва да дадеш пари – за собственото си спокойствие :)

 34. Здравейте, не съм съгласен, че може без интернет вкъщи. Или поне не за всички хора. За мен примерно нестава. Работата ми е свързана изцяло с интернет (Нет Админ съм) и ми трябва денонощно интернет, защото доста често се случва да съм дижурен нощно време и вместо да кибича в офиса, аз си спя вкъщи и ако стане нещо подръжката ми звъни аз ставам включвам си лаптопа връзвам се към VPN-на в офиса и си работя от вкъщи. А има и доста други хора на който им трябва интернет постоянно. Варианта е малко по разбиращите да се направят на цигани и да хакнат безжичните мрежи на съседите. Така, че поне според мен няма как да се кара без нет вкъщи.

 35. Здрасти и добре дошъл в коментарите!

  Естествено, че не за всички е добре да са без нет. Нито е нужно ей така самоцелно да си правим да ни е гадно :) Но когато нещата са затегнати, съвсем спокойно може без интернет и няма какво да се тръшкаме.

 36. Ами тогава си карайте без интернет. Но мисля, че може да карате и без телевизия, и без GSM-ми. Направо се върнете в каменната ера и си правете дори и приборите за хранене от камък. Няма какво повече да кажа.

 37. Ем нищо не си разбрал значи. Някой ден ако ти дойдат дългове до главата, тогава ще разбереш за какво говоря.

 38. @Компютъртни курсове Пловдив – добре дошли в коментарите! :) Радвам се, че идеите са ви били интересни.

 39. Важно за спестяванията е да имат цел и лимит. Например “искам нова кола” ще спестявате по 200 лв на месец и след 2 години ще имате 4800лв., които евентуално ще ви стигнат. Ако спра кафето ще спестявам 220 лева на месец и ще спестя парите за 22 месеца вместо за 24. Ако спра цигарите ще спестявам по 300 и ще ми трябват 16 месеца. Струва ли си да се лиша от някое от тези удоволствия за да ускоря спестяването? Ами ако спестявам по 1000 лева на месец? Ускоряването между 1000, 1020 и 1100 е по-малко от месец за 5000 лв. Струва ли си? А ако спестявам за пенсия? Тогава 5-10% отгоре може да са важни. Още повече, че така освен допълнителните спестявания намаляваме и бъдещите си разходи. Но ако просто спестяваме без цел “просто за да има” е много вероятно да не ни се получи.

 40. @Todor – да имаш цел помага, особено когато трябва да полагаш специални усилия, за да спестяваш. Ако взимаш добри пари, тогава е много лесно да спестяваш и без конкретна цел – ей така, защото просто остават. А после приложение винаги ще им се намери :)

 41. Рая, парите никога не “остават”. Едно време като бях студент първи курс (1998-9г.) родителите ми ми пращаха по 120 лева на месец. От тези пари си плащах общежитието и храната и в края на месеца имах останали 10 лева, които да дам назаем на работещия ми колега, който вземаше 300 лева заплата. Дори сега съм в състояние да изхарча цялата си месечна заплата за глезотийки и в края на месеца нищо да не остане (а има хора, които вземат тези пари за цяла година). Просто си имам приоритети и цели и винаги първо отделям пари за спестяване. В много западни страни масово се живее на кредит – хората харчат повече пари отколкото имат и това е всеки месец. И като им сметнеш нетната стойност (активи – дългове) много често е под нулата. В България хората имат все още нагласа за спестяване и много често собствени жилища. Което със сигурност много дразни банките, защото те печелят от кредити, а не от депозити.

 42. @todor – е, какво да спорим сега – на някои хора им остават просто :)

Leave a Comment