“Как да спра да харча” ? Безценна идея за 2 лв

Снимка: http://dariknews.bg

Нали знаете как мразя да давам пари за храна, а особено по кафета?

По сметката ми в Булбанк имаше няколко плащания за Ръководството . Изтеглих 30лв за някои сметки тия дни. После седнахме на кафе с един човек и… платих 2.50лв сметка.

А по принцип ми се свидят дори 30 стотинки за кафе от автомат. Предпочитам да си направя.

Също ми се случва да се шматкам в Кауфланд с някого – дори не мисля да пазарувам, просто за компания – и накрая на касата сметката ми излиза дори по-голяма от неговата!

(Да, откакто си върнах заема и си развивам допълнителните доходи съм поотпуснала военния режим :)

Всъщност не че купувам неща, които не ми трябват . Купувам разни работи на промоция, които не се развалят – шампоан, стикче, паста. Само че те не ми трябват точно сега, и като давам пари за тях, после ми остават по-малко пари за планираните разходи.

Познато ли ви е?

„ЗНАМ ЧЕ МНОГО ХАРЧА, НО НЕ МОГА ДА СЕ СПРА”

…казват някои. Е, най-доброто решение е да не носите пари в себе си. Или да избягвате магазините, но тъй като те са навсякъде, няма как. Освен ако не се заключите вкъщи. И не спрете интернета. И телевизията. И си заковете пощенската кутия.

Като седнете на кафе с 2лв в джоба, можете да похарчите до 2лв сметка. Като седнете с 1лв в джоба, може да похарчите не повече от 1лв. Лесно. Просто. Гениално! :)

„НО АКО СПЕШНО МИ ПОТРЯБВАТ ПАРИ ?”

Първо, сладката розова блузка на витрината не минава за „спешно”.

Второ, за какво толкова спешно може да ви потрябват пари? В наши дни най-важно е да имате телефон и да можете да вземете такси. А таксито – 2 минути толкова ще ви изчака да се качите, да си вземете парите и да му платите.

Е, разбира се ако отивате в чужд град или държава, задължително си носете пари в брой – там няма на кого да се обадите, не знаете къде са банките, и може точно тогава картата ви да се прецака. Но това е друго.

„АМА АКО ИЗТЪРВА НЕЩО ИЗГОДНО ?”

Надявам се помните материала Промоции винаги ще има ?

Хората са много податливи на импулсивни покупки. Рекламите действат върху вас така, както кукичката за рибката. Това им е работата. Но ако не искате да свършите като шаран в тигана, трябва да намерите начин да се пазите.

И точно тук празният портфейл върши просто страхотна не, ами направо велика работа. Толкова е просто и ефективно, че ужасно ме кефи :)

Примерно вървите си вие по улицата, виждате нещо на витрината и влизате да питате. Продавачът започва да ви омайва, макар че няма нужда – колкото повече гледате нещото, толкова повече ви харесва и искате да си го купите. По навик вадите портфейла, обаче – стоп! – няма нищо в него.

Започвате да се ядосвате защо не сте си взели повече пари, сега ще трябва да се разкарвате до банката, а обедната ви почивка няма да стигне. Тюхкате се известно време и омърлушено се връщате на работа, като се заканвате веднага след това да минете.

За щастие това ви дава няколко часа време за размисъл, през които вероятно ще се откажете от покупката. Ако пък не се откажете, може би онова нещо наистина си струва и може би наистина го искате. Щом е така, давайте.

ВРАТИЧКИ ?

Е, вратички винаги се намират. Може да помолите продавача да ви го запази или да вземете назаем от колегата с вас. Обаче номерът ще мине само 1-2 пъти… освен ако не сте супер-сексапилна 20-годишна мадама :)

Постепенно ще свикнете да не държите много пари в брой у себе си, а така пък ще промените навиците си за харчене.

Снимка: http://www.helikon.bg

Ако още се съмнявате дали тази техника е ефективна, кратка история от книгата „Не казвай ДА, когато искаш да кажеш НЕ”.

Един човек имал проблем с хазарта. Все си обещавал да спре, и накрая все едно и също.

За известно време успявал да стои настрана, но после някоя сутрин жена му му поднасяла вестника със закуската. Той започвал да чете, стигал до спортната страница, виждал конните състезания, започвал да мисли кой кон може да спечели и да смята наум вероятностите. Цял ден на работа мислел само за това, накрая не издържал и отивал да залага.

Решението на терапевта му? Казал му да спре да чете вестници, в които има спортни страници.

Просто. Лесно. Гениално!

24 thoughts on ““Как да спра да харча” ? Безценна идея за 2 лв”

 1. Аз също нося в мен малки суми в брой, защото обикновено пазарувам с дебитна карта. Така по-лесно си следя покупките в електронното банкиране. В този случай за да се въздържа от импулсивни покупки просто търговецът трябва да няма инсталирано POS устройство :)

 2. Аз пък съм забелязал че колкото ми е по-фрашкан портфейла с кеш, толкова по-малко харча…странна работа.

  Абе хора, и двамата пишете хубави работи – абе вземете си по един хубав домейн ( за двамата ) и хостинг и инсталация на wordpress ( това за бат тони ) – ако искаш аз мога да ти го сетна сайта ако не се чувстваш уверен – ще ми отнеме 3 мин.

 3. А, благодаря :) Колкото до домейна, като ще се закачаме на тая тема :) На мен пък твоя не ми харесва. Много ти е дълъг :)) И освен това има тире в него. И освен това обясни на майка ми как се изписва “business”. И “workshop”. Просто казвам :)

 4. бе дори не е нужно за тони да прави квото и да е- регва си домейна през гугъл battony.com и гугъл ще ти редиректне всичко в блога, и линковете ще ти се сменят с новия адрес.

 5. Ех Р. , ти сега явно се засегна. Ама като си взела да правиш разбор
  1. ти имаш планове за този блог докато при мен си пиша само за кеф като ми дойде музата
  2. Името на блога ми е в нишата която пиша за разлика от твоя който няма нищо общо с темата ти – бранд никога не можеш да създадеш – ли ти трябва домейн със собственото ти име или нещо свързано с темата.
  3. Тирето не е по добре но да речем че тогава още се учех, а и не е фатално чак толкова
  4. Аудиторията ми определено би трябвало да знае английски, блога ми не е за врачки и илачи нито за готвене
  5. Освен това владея и някакви магийки и блога ми колкото и да не се занимавам с него се класира на 2-3 място за ключовите думи които искам, това което искам да кажа е, че ако имах твоето количество съдържание щях да имам 2000 уникални на ден .

  Това всичко ти го казвам с добро чувство знаеш че винаги съм ти давал съвети, ама ти много много не ги следваш, ти си знаеш твоето :):):)

 6. Не, грешно си ме разбрал. Не съм се засегнала, всеки има право на мнение и не е нужно (нито полезно) всички да мислим еднакво. За твоя домейн просто споделям мое мнение. Сайта си е твой, ти си имаш някакви съображения (примерно дето викаш аудиторията ти) и така си решил. Просто понеже я подхванахме тая тема :)

  Ако трябва да ти кажа откровено, на малко сайтове им помня домейните. В твоя влизам или оттук, или пиша в гугъл. Дори и да го помнех, мързи ме да пиша толкова много. Така е и със сайта на Тимур, и на Тони, и други.

  kadebg по някои ключови думи излиза на първо място, по други малко по-надолу, но обикновено е на първата страница. Не разбирам от SEO, пиша там някакви тагове и толкоз.

  В началото се борех за повече трафик. Сега обаче идеята е друга – КАЧЕСТВЕН трафик, за да ми вървят продажбите и хората, които се спират тук, да са лоялни и да четат редовно. И да са доволни от съдържанието.

  Има много неща, които могат и трябва да се направят по-добре, обаче пък нали се сещаш че човек обикновено се занимава и с други неща. Затова развитието става с малки стъпчици.

  А и да си призная, все още има страшно много неща, които не знам. Едно от най-важните ми е обратната връзка, обаче нещо все не успявам да намеря начин да получа достатъчно. Другото ми е повече хора да се включват в коментарите, а не само да ги четат и да си разсъждават наум. Абе, много още работа има :)

 7. За да имаш продажби трябва качествен трафик – качествения трафик е трафика таргетиран по добре преценени ключови думи, не трафика който всеки ден ти следи блога(да речем част от тях вече 0.8% са си купили книгата ти), трябва нови посетители всеки ден, които търсят нещо, освен ако не пускаш нови продукти, тогава и редовния трафик се брои – следва анализ дали за съответната дума има достатъчно търсения – “лични финанси” има 170 уникални търсения на месец – сама си прецени защо какво и как – всяка статия може да се таргетира за определени нови ключови думи, поне с правилен тайтъл. С твоето съдържание трявба на ден да имаш поне по 2500-3000 уникални и 8000-9000 импресии. Като да речем 1000 поне посетители са ти нови изобщо и да речем правиш по 2-3 продажби на книгата си на ден ( там пък да не говорим колко имаш да подобряваш в презентацията ). Определено имаш матриял, но ти трябва много четене оше или малко професионална помощ. Поне да правиш анализ преди всяка статия и да слагаш тайтъли – само това примерно ще ти качи посещенията и продажбите двойно. И който те залъгва че оптимизацията не е толкова важна колкото съдържанието е много в грешка. Те и Гугъл го прокламират това, но то е едно голямо пожелателно мислене и лицемерие.

 8. Що бе, за мен пък точно лоялния трафик е качествен. И печеленето на нови хора също де, ама аз ги броя за спечелени като станат лоялни. Аз не очаквам някой случайно да влезе тук, да кликне на банера за ръководството и да се плесне по челото как не го е открил по-рано :))

  Пак да кажа, че от СЕО не разбирам толкова. Трафикът се качва, книгите вървят (макар не по 2-3 на ден) – засега това ми стига. Едно по едно, едно по едно :)

 9. Ей толкова си твърдоглава, че няма и накъде…казах ти аз, че ти си знаеш твоята си песен :):):). Как да ти го кажа …ако на ден влизат повече нови хора, шанса да си купят ръководството е по-голям. Ама поне дай 20лв на някой да ти направи корица, четеш чуждестранни блогове – знаеш как се прави….

 10. Е хубаво де, аз нищо против нямам да влизат, много ще се радвам. Идеята е обаче да влизат как да кажа, СЪЗНАТЕЛНО, а не случайно видели нещо някъде, цъкнали kadebg, гледали 2сек и като няма картинки или голи мацки и затварят :) Такъв трафик не ми трябва. А хубавия трафик според мен си иска време, защото лоялност се гради най-вече с време.

  За обложка си мислех в началото. Мога и аз да си направя. Ама за какво? Те сега и сега като ми пишат хора понякога ме питат не може ли да платят на куриера :) В смисъл мислят, че книгата е хартиена.

  Но основната причина е, че не виждам особен смисъл. Като ми остане време ще си поиграя сигурно – да не кажеш, че съм хептен твърдоглава и не те слушам :) А, и да почерпиш по тоз повод :))

 11. ПС И дет толкоз приказки ми изписа на мене, вземи ги събери и направи един пост от тях и си го пусни в блога, че като ти видя последната публикация с дата “лято 2011″… :) Аз пък мисля да събера тука една дискусия от фейса и да направя и аз един такъв материал.

 12. Ами като влязат на при търсене на “идеи за бизнес” или “стартиране на собствен бизнес” и разни такива ще са влезли СЪЗНАТЕЛНО нали това ще са търсили. Ако търсят “цици” едва ли ще си в индекса на Гугъл точно за тази дума.

 13. Не, имам предвид случайния трафик от Свежо, Фейса, Туитър и прочее.

  А иначе този сайт е основно за лични финанси и допълнителен доход, само част от нещата са за собствен бизнес. Да, по-вървежна тема е “собствен бизнес”, обаче няма как да пиша за нещо, което не разбирам толкова. Затова много не наблягам на темите за собствен бизнес засега.

 14. Тук се е заформила интересна дискусия. Моя блог го стартирах просто за да си има къде да си пиша историите. Не съм имал идея да стане комерсиален и да се развива по някакъв предначертан план. Но апетита може би идва с яденето. Лошото е, че за да се правят някакви магийки и да правя анализ преди всяка статия не ми остава много време.

  Ще се радвам Свилен и dude да ме посъветват какво е най-подходящо да се направи в моя случай. Собствен домейн – това е ясно. WordPress – какви са предимствата? Колко време ще ми отнема да се науча на някакви неща и от къде да започна?

 15. Тони, иди на hostbulgaria.com и си купи домейн и хостинг. Като и готов се обади да ти кажа следващата стъпка. Ще ти дам 1-2 насоки и толкоз. Умно момче си има интернет за отговор на всичките ти въпроси.

  @Рая – “собствения бизнес” беше само условен пример бе момиче, не ме отчайвай че не си разбрала :). Просто ти казвам че си струва да отделиш минута и половина за анализ и да прецениш на база на цифрите какво заглавие да има поста ти. Това е като да имаш красиви мисли ама как ще ги разбере някой аако си спъната в приказката. Твоята тема има много интересни и практически аспекти за които да пишеш – например “Как се плаща глоба в Кат” – онлай си спестяваш еди колко си лева ако я платиш в епей. ( за това аз ще пиша да не ми откраднеш идеята )

 16. Не бе не бе, разбрах те бе. Прав си. Замириса ми на това още откак правих една анкета… Но точно за цаките на собствения бизнес в пълния смисъл на думата не мога да пиша, мога просто да използвам думата “бизнес” , защото много хора разбират “бизнес” просто като “нещо с което се изкарват пари”.

  Оня ден правих едни промени по сайта, гугъл май вече ги индексира, да видим. Ще има малко спад в трафика, но няма как. После пък ще се засили.

  За идеята не се тревожи, няма да ти я открадна. Хората все си мислят някой да не им открадне идеите, обаче не идеята, а изпълнението й на практика е важното. Рядко някой ще се запали по чужда идея,а дори да го направи, вероятно ще й оклепе изпълнението.

  Но съм ти благодарна за подсещането с ключовите думи, ще се възползвам полека-лека :)

 17. @Свилен – Дотук добре. Купих си домейн и хостинг от SuperHosting (по-добра цена извадиха). Мисля да си инсталирам WordPress и после четох, че има опция да си импортна статиите от blogger в WP. Какво ще кажеш?

 18. Понякога и прекалена предпазливост в пазаруването може да те доведе до загуби.Така или иначе ще дойде момента когато ще се наложи да си купиш съотвтния продукт.Случвало ми се е да си правия такива “тънки” сметки и да си пазя парите,но така или иначе идва момента когато трябва да си го купиш,но тогава(както става често) вече си изтървал най-добрата цена.
  А когато пия кафе някъде си го плащам с удоволствие ,нали именно заради това хората ходят в кафенета,а не че на всяка цена трябва да пият нещо.
  :)
  …и да не забравяме бакшиша :)

 19. Мда, празното портмоне е много дисциплиниращо.
  Когато се плаща в 95% от случаите с карта, както е тук, където живея, е доста трудничко да свикнеш да се контролираш.
  Съвет, който прочетох в една тукашна книга за лични финанси беше, да си изтеглиш моментално разполагаемата сума за месеца /след плащане на наем, ток, вода и пр., което тук е само по банков път/ и да знаеш, че само тези пари имаш право да похарчиш. Да дообясня – тук по подразбиране по дебитната карта, която всички имат, има около 70% превишение, т.е. ако разполагаш с 100 пари, можеш да харчиш без проблем 170, картата не се блокира, когато надвишиш 100, банката не ти и казва дори “надхвърлил си разполагаемите средства”, трябва сам да се поинтересуваш да го видиш в извлеченията /онлайн/.

 20. Виж ти!

  Аз пък се сещам за опция да си поръчаш карта с твърд лимит, по която да нямаш право на овърдрафт. Или да имаш само една карта, с която да плащаш битовите сметки, а всичко останало да ти е по банкови сметки без карти към тях.

  Разбира се, в тоя случай неудобството ще е по-голямо, защото ще трябва специално да ходиш до банката да теглиш. А и не знам доколко е прието да се плаща в брой там, където живееш.

Leave a Comment