Как да стана богат в България

man_tieЕдна вечер с мъжа ми пушехме на терасата и си говорехме за историите на наши приятели. Едно семейство бяха заминали за Канада с двете си деца. Моя приятелка се върна в родния ни малък град, след като няколко години се мъчи в големия град. Приятел на мъжа ми беше започнал бизнес преди 15 години, и най-накрая му беше потръгнало. Друг негов познат беше имал добър бизнес и много пари преди време, а сега нямаше нищо.

Историите им бяха много разнообразни, и понеже с него мислехме какво ние да направим за нашия живот, аз се опитвах да намеря общото между тях. Но общо нямаше. Мъжът ми каза:

“Пътят към успеха е строго индивидуален.”

Оттогава тази негова фраза ми е постоянно пред очите. Пътят към успеха, включително финансовият успех, наистина е индивидуален, тъй като всеки човек има различна съдба и различни силни и слаби черти в характера си. Така че всеки трябва да открие своя си път, своя си начин.

Въпреки това има някои универсални предпоставки, които, ако човек си ги създаде, могат значително да го улеснят в пътя към забогатяването.

Как да стана богат в България, фактор 1: Финансови навици

(Още: Инвестиране в правилните финансови… навици за успех)

Правилните финансови навици са ключови за вашия път към забогатяването, независимо дали сте в България или на друго място.

Първият и най-важен навик е никога, никога, ама никога да не харчите повече, отколкото изкарвате. В най-лошият случай трябва да сте поне на нула. Ако разходите ви системно превишават приходите, първата ви задача е да се научите да ги “нулирате”.

Вторият навик е да се научите да спестявате. Това трябва да е първото нещо, което правите след като получите заплатата си, а не последното. Като за начало започнете с 10% от дохода си и постепенно увеличавайте, докъдето можете. По този начин ще съберете пари, които после ще инвестирате.

Третият навик е да поддържате финансов буфер.

Четвъртият навик е да инвестирате. Целият смисъл на “упражнението” по спестяване е именно да стигнете до инвестирането. Най-елементарната и достъпна форма на инвестиране е срочният депозит, който ви носи лихва. Други опции за инвестиране са взаимните фондове, земеделските земи, финансовите инструменти (акции, облигации), собственият бизнес, и спекулативната търговия (може да е с акции, ДЗР върху акции, FOREX търговия и др.). Още: Къде (в какво) да инвестирам 5000лв.

Петият навик е винаги да търсите и да се борите за високи доходи. Високите доходи не са нещо, което пада от небето. Трябва да ги търсите целенасочено. Ако имате някакви спирачки в главата си, които ви казват – “парите не са важни”, “страхувам се да преговарям за по-висока заплата”, или “не мога да съм алчен!” – променете мисленето си. Няма как да търсите и да се борите (камо ли да постигнете) високи доходи, ако вътрешно се страхувате, срамувате или отвращавате от тях.

Как да стана богат в България, фактор 2: Изграждане на правилните предпоставки

Всеки човек се ражда с определени предпоставки. Доходите, социалното и финансово положение на родителите ви, както и техните финансови навици, играят голяма роля за бъдещото ви финансово положение. (Още: Може ли всеки да стане богат)

Семейството и обстоятелствата, при които се раждате и живеете, задават може би 80% от нивото на бъдещите ви финансови постижения. Но, разбира се, все пак и вие имате думата донякъде. Ако можете, опитайте се да изградите колкото може повече от следните предпоставки за финансов успех:

–Образование. Висшето образование е направо задължително в наши дни, ако искате да имате по-хубава и по-добре платена работа. Колкото по-престижен е университета и колкото по-търсена е специалността ви, толкова по-добре. (В случая имам предвид българските университети. Ако завършите образованието си в чужбина, би било безсмислено да се връщате да работите в България.)

Някои хора успяват да станат богати в България и без висше образование, но при тях има други предпоставки, които им помагат. Статистиката е категорична, че хората с образование имат по-високи доходи и по-добри условия на работа от хората без образование.

–Английски език. Владеенето на английски език също вече е на практика задължително за почти всички добри позиции.

–София. Успели и богати хора има във всички градове, но столицата дава най-много възможности за намиране на добре платена работа, за създаване на много контакти, и за кариера.

Ясно е, че големите градове дават повече възможности спрямо малките. Но моето лично мнение е, че София е съвсем отделна категория и дори няма база за сравнение с другите големи градове като Бургас, Русе, Варна, Пловдив.

В България най-добри възможности за реализация дава София; после следват другите големи градове; и на опашката са средните и малките градове.

Тук може да има изключения – ако вие или семейството ви имате добро социално положение в малкия град, тогава може би София и другите градове не са най-добрия вариант за вас.

–Кариера. Определено е много по-трудно (да не кажа невъзможно) да направите кариера в малкия град. Но и в големия град не е лесно. Тук също нещата зависят донякъде от вас, донякъде от късмета и обстоятелствата.

По отношение на кариерата спазвайте тези две правила:

1) Работете за големи, чужди, добре известни фирми, дори ако в дадения момент те плащат по-малко, отколкото подобни на тях малки, български, неизвестни фирми.
2) Когато сменяте работата, го правете или САМО за още по-голяма фирма, или САМО за още по-добра позиция и заплата. (Позицията и заплатата трябва да вървят ръка за ръка.)

–Контакти. Подбирайте хората, с които общувате, но не ограничавайте мрежата си от контакти. Колкото повече хора познавате, толкова по-добре.

Социалните контакти са нещо много важно и много силно. Това, което някой ще свърши на добра воля за вас, не можете да го платите с пари. Освен това хората, с които общувате оформят малко или много начина ви на мислене. Ако се събирате с позитивни и упорити хора, вие самите ще се настроите позитивно и упорито.

По мое мнение “социалният капитал” е също толкова ценен, колкото и финансовия капитал.

Как да стана богат в България, фактор 3: Вашият характер и личностни качества

Тук нещата са малко по-трудни за дефиниране, тъй като понятията “характер” и “личностни качества” са абстрактни.

Но като цяло, работете върху себе си за изграждането на силен характер. Както вече казахме в материала “Как да стана богат? Първо станете правилния тип човек” :

Хората мислят, че има нещо, което трябва да направят, за да станат богати. А в действителност въпросът е в това, в какъв човек трябва да се превърнеш.

Какво означава да имате “силен характер”?

Едно от първите неща е да можете да защитавате себе си. Да слагате граници и да не позволявате на другите да ги престъпват. Пример: търсите си работа и на второто интервю сте говорили за заплата. Казвате, че в момента сте се насочили към позиции между 1200лв и 1500лв чисто, и интервюиращият ви казва, че това няма да е проблем. На третото интервю ви предлагат работата, но със стартова заплата 1000лв, защото “в момента не можем да си позволим повече” или “по-нататък можем да я вдигнем” или “самата позиция струва толкова”. Ако се чувствате неудобно да извадите проблема на преден план – вие сте казали между 1200лв и 1500лв чисто, те са казали, че няма да е проблем, а сега изведнъж ви сервират друго – ако ви е неудобно да говорите за това, значи трябва да поработите върху себе си.

Друг пример – ваши роднини организират семейно събитие, и вие от самото начало им казвате, че можете да дойдете само ако е събота или неделя. Те казват добре. След три дена ви казват, че са го организирали за сряда. Вие естествено казвате, че няма да можете да дойдете, и тогава ви обвиняват, че не държите на семейството; че всички други могат, само вие не можете; и “за вас отпуски няма ли”. Ако се чувствате гузни или виновни, може би трябва да поработите върху себе си.

Друга черта на силния характер е да сте устойчиви дори когато срещате трудности или ви предстоят големи промени. Ако лесно се паникьосвате или изпитвате страх от нови неща, работете за това да преодолеете тези черти в характера си. Вие не можете да промените външния свят – може да промените само себе си. Вие не можете да промените някое лошо събитие, но можете да промените своята реакция към него.

Разбира се, няма смисъл да водите всяка дребна битка, само и само да докажете на някого (или на себе си) нещо. Все пак живеем в България, и поводи за битки има навсякъде. Избирайте тези, които ще ви донесат някакво дългосрочно предимство.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във фейсбук!

12 thoughts on “Как да стана богат в България”

 1. Рая, ти говориш само за кариера и високи позиции. Аз имах 100% от твоите предпоставки да стана богат – София, контакти, висока позиция, английски, магистър, исках много без да се притеснявам и всичко останало. В един прекрасен ден уволниха изпълнителния директор на голяма компания, т.е. моят шеф и живота му се срина за месеци. Ако бях работил още по-усилено, щях да застана на неговото място и да работя по 12 часа, вместо по 10 часа на ден и след мноооого години да стана със сравнително висок стандарт, докато в един прекрасен ден не ме уволнят.

  Да, за 90% от българите щях да съм богат, но как може да си богат, ако не разполагаш със собственото си време. А и не съм особено добър актьор, за да се преструвам, че някой ми харесва и да се подмазвам на някакви хора. Тогава ще съм богата мишка, но все пак мишка.

  В един момент осъзнах, че истинското богатство е да разполагаш с времето си и сам да определяш приоритетите си. Възможността да развиваш твои проекти и да се занимаваш с това, което ти носи удоволствие, няма цена.

  За справка, виж най-богатите българи или най-богатите хора в света. Там няма хора, градили кариера. Те са градили бизнес. Дори Уорън Бъфет на първо място има бизнес система и след това е инвеститор. Да, CEO-тата на Мтел или Нестле може и да получават високи заплати, но да сме честни със себе си – аз не мога да стигна тяхното положение. А и българите на такива позиции в международни компании са единици.

  Всеки има два варианта – или да е мишка, или да поеме отговорност за живота си и да последва мечтите си. Аз не знам на някой мечтата му е да работи до припадък и да чака петък като Коледа.

 2. Така е, времето е най-голямото богатство. Но за да го “откупиш”, трябва да имаш пари или източник на пари. Граденето на кариера е основата към високите доходи, а те пък са предпоставка за инвестиране или бизнес.

 3. Да, това с кариерата ми харесва, но какво значи да градиш кариера в България, след като от топ позиция може да се озовеш на улицата, а след това да не си намерих работа на твоето ниво? Всъщност, всеки е различен. На мен ми е трудно да се преструвам на някой друг. В една от фирмите имаше мениджър, който беше “застинал” преди 10-ина години като знания и разбиране за процесите в компанията, но шефовете го държаха, защото никога нямаше твърда позиция и се нагласяше спрямо техните виждания, а и нямаше да си намери работа на друга място. За съжаление, на много места в България това е положението и социалната програма на фирмите се изчерпва с това, да не уволняват служителите, които не могат да си намерят друга работа :)

 4. Здравейте и от мен в тази схема се пропуска нещо много важно от нашето еждневие. Имаме много роли в живота-/на съпруг,домакиня, работник,родител,и т.н./ вси4ки те си искат своето за да се развиваме симетри4но и да сме в хармония със себе си ида не 4увстваме дисомфорт, е много по важно е как ще си подредиш живота за да не се окаже,4е за няаква си кариера си загубил много по-ценни за теб неща.Във времето в което живеем нещата са бързо-променящи се и стават все по-многопластови това, което описваш по-горе засяга предимно материалния аспект, с което съм съгласна,но той дале4 не из4ерпва целия проблем.А моето ли4но мнение за богатство в БГ е ако напреднеш пред останалите трябва да си траеш и да показваш много малка 4аст от успехите си ако ли не се приготви ”да влезе6 в ада;;за6тото тук всеки се смята за много по-велик от теб и отдава твоя успех едва ли не на слу4айност,а на него все нещо му пре4и,но ина4е е много по способен и работлив от теб разбираш ли-горкия.Основния проблем на българите по отношение на успеха, е 4е не са готови и нямат настройка да си го докарат с труд, програмирани са да се надяват нещо да им падне,,от небето и да станат богати,то ина4е няма как с тия малки заплати и тоя мързел да си напрегнат мозъка, а не да 4акат накой да ги ,,светне,,как да си оправят живота.Обградила съм се предимно с успешни хора, от които 4ерпя много идеи за себе си и общото между тях, е 4е те не спират да мислят и да си гледат тяхната работа и как да я развиват и подобряват нищо друго не ги интересува от сорта на дребни вмешателства в 4ужд живот,другото ,което прави впе4атление е 4е няма да ти дадат непоискани съвети.Права си за това,4е вси4ко е строго индивидуално т.е избор на всеки един по-отношение на действия си, а те са винаги в синхрон с определен тип характер и възгледи за света.

 5. Работя за един от олигарсите в Бг. Да, точно като мишка,не мишка не, мишленце. От наблюденията ми виждам, че и той е мишка,е едра мишка, ама мишка. Само дето за да “освободи” времето си плаща на някой друг да му свърши работата. Богат е, но зависим. Нямам представа защо е така. Вероятно пак работата опира до системата.
  Това между другото. Следя блоговете ви от години. Като чета често задавам мисленни въпроси към съответния. Рая : Къде си “сега”? В смисъл успяла, по-успяла или …..? За Бат Тони виждам, че все повече му пада гарда. това са ми личните усещания, и ако е така, то значи че победител е пак тя-жената. Ако не е кой знае колко успяла то поне не пада духом. Прощавайте просто разсъждения…

 6. @Стойне Василев

  Тони, учудвам се точно от теб да чуя нещо от рода на “в България това е положението” или “невъзможно е да имаш истинска кариера”. Ако някой мениджър е “застинал преди 10-ина години като знания и разбирания”, и се е задържал само с мазнене, това си е проблем на въпросния мениджър. Както сам ти много пъти си казвал, човек сам си определя съдбата. Като си в България не е казано, че трябва да работиш само в български фирми. Нито пък, че трябва да стоиш все в една фирма.

  А ако някой от топ-позиция се озове на улицата и после не може да си намери позиция на подобно ниво… явно толкова са му уменията и компетенциите. Кадърните хора никога не остават гладни.

  Да, разбира се, понякога нещата така се стичат, че човек не може много да шава, но нещата няма завинаги да са така, те винаги се променят. Както човек сам е отговорен за успеха на бизнеса си, така също сам е отговорен за успеха в кариерата си. Е, ако вярваш, че даденото ти положение е върха на сладоледа, то няма как да вървиш нагоре – няма как да търсиш по-доброто ако не вярваш, че то съществува. :)

 7. @Aleksandria – да, естествено в случая фокуса е на финансовия аспект, нали такъв е целия блог. Като цяло мисля, че сред българите има всякакви хора – и добри, и лоши, и упорити, и мързеливи. Някои са предубедени, други не са. Но определено, ако отделяхме толкова време да си помагаме, колкото отделяме да си пречим, щеше да е по-добре за всички.

 8. @Красимир
  “За да освободи времето си плаща на някой друг да му свърши работата” – ами естествено, то няма друг начин. Едно пране или ще си го изпереш сам, или ще платиш на някой да ти го изпере, то няма как да се изпере само :))) Това, че плащаш на някой да ти работи, не те прави зависим, а обратното, така че не можах да разбера защо казваш за шефа си, че е зависим.

  Аз на Тони не виждам да му “пада гарда”, но по-добре мога да отговоря за себе си. Дали съм успяла? Не и по собствените си критерии. Дали съм доволна от това, което съм направила до момента? Много. Мисля, че съм направила почти максималното, което човек в моята ситуация би могъл да направи. Сега следващото нещо е малко да променим ситуацията, защото при сегашните условия сме изкопали мината до дупка, вече е изчерпана, време е за нещо ново.

  Относно успеха, той зависи от много фактори, и самият човек е само един от всички тях.

 9. @Красимир – Нещата се развиват много добре и е още е рано да ми пада гарда :) Не държа да съм победител, а да се чувствам добре.

  @Рая – не казвам, че това е положението, ако е прозвучало така. Всеки сам си определя съдбата и това ми убеждение няма как да се промени. Лошото е, че наистина на много места се толерират хора, на които единственото им качество е на се подмазват и да се нагаждат. Наскоро бях на среща за обучение в една фирма и преди да дойде Баш Шефа всички ме обясняваха, че една тема не трябва да се включва. Когато Шефа им го каза, те се обърнаха към мен и ми казаха “Ние нали Ви казахме?”. Тъжна картинка.

 10. Всеки е зависим от нещо и от някой. Може най-големия на тази земя в един момент да е зависим от най-малкия за части от секундата и това е решаващо. Тук решаващо е да имаш цялостно отношение и подход към хората.

  Аз Рая я разбирам какво иска да каже, както и споменава в коментарите за “положението в което е”. Не е лесно жена, особено пък в България, особено пък в малък град и с бебе да направи много. За мен е показателно, че разсъждава в тази насока.

  Аз за себе си разбрах, че не се чувствам добре като наемен работник. След дълги години собствен бизнес, приех управленска позиция при много приятелски условия за около 3 години. Исках да пробвам нещо различно, уви не е за мен.

  Наемната позиция я оправдавам само ако си в безизходица, временно е, и събираш капитал за бизнес или пък искаш да създадеш връзки и да учиш занаят. Ако е за последното даже е задължително. Повярвайте ми безценно е да създадеш контакти. Примерно да ти направи логото супер кадърен дизайнер щото просто сте колеги за 20лв примерно. Мога да дам безброй други примери.

  Навремето работех е един ресторант и Шефа ( така му викаха и си го заслужаваше ) ме учеше, че пуска децата си да поработят на чуждо, да се научат и тогава ги взема при себе си. От него научих и че, никога персонала не трябва да знае кога идва и си тръгва шефа. То трябва цяла статия да напиша за него…

 11. @Свилен – така е, всеки е зависим от нещо и/ли от някой. И няма как иначе, освен ако не идеш да живееш на Марс и сам да си отглеждаш всичко.

  Наемната позиция според мен няма нужда от “оправдаване”. На високите позиции човек може да си договори всякакви условия, не само като заплащане, а и като време. А един хубав хибрид между собствения бизнес и трудовия договор е консултантската дейност.

  Разбира се, има хора на трудов договор, които мечтаят за собствен бизнес – както има и хора със собствен бизнес, които мечтаят за трудов договор. Един далечен познат има “собствен бизнес” – нещо свързано с ВиК – и дава мило и драго да се уреди в една от големите фирми в града, като какъвто и да е.

  В крайна сметка важното е да получаваш това, което искаш (пари, време, свобода, престиж, контакти, известност). А дали ще го получиш чрез “наемен труд” или “собствен бизнес” или който както иска да му вика – много важно… :)

 12. За да обобщя, важното е да се чувстваш добре там, където работиш, независимо дали си на трудов договор, самонает или имаш собствен бизнес. Аз никого не убеждавам, че едното е по-добро от другото. Всеки има право на избор. Но, дали всеки има свободен избор? Ако имаш 30-годишен ипотечен кредит, нямаш много възможности. Ако си имаш своите ограничения и няма кой да ти даде малко кураж и съвети, пак ще си ограничен.

  Това, което правим с Рая и още много други хора, е да даваме възможности – да си управляваш добре парите, да спестиш, да инвестираш, да си намериш по-добра работа, да стартираш бизнес. Тогава имаш имаш избор сам да определяш бъдещето си. На този етап искам да изградя стабилен и успешен бизнес, който да промени, ако не света, поне България. В бъдеще, ако има компания, която иска да направи същото, може да искам да се присъединя към нея. Основното е изборът. А много хора го нямат и само си търсят оправдания за положението, в което са.

Leave a Comment