Как да започна бизнес, ако нямам пари?

“Имам супер идея за бизнес – инвестицията е само 5000лв, но нямам пари. Проучил съм нещата, такова нещо още няма в България и 100% ще има успех! Откъде да намеря пари?”

Така звучи основното питане на хората, които искат да стартират бизнес… но които никога досега не са го правили. Само те могат да зададат наивния въпрос “откъде да намеря пари”! Още при първия опит за стартиране на бизнес бързо става ясно, че има само два варианта за финансиране.

ДВА ВАРИАНТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Ако сте решили да стартирате собствен бизнес и сте попаднали на нашия сайт, значи вече имате конкретна идея за бизнес. Огледали сте я в повече или по-малко детайли, решили сте как ще започнете и сте стигнали до последния въпрос: Откъде да намеря пари.

Относно финансирането имате два реалистични варианта:

 • да вложите свои лични пари
 • да вземете заем като физическо лице

Това е.

Иначе другите варианти, чиято успеваемост е въпросителна, са:

 • финансиране по програми на ЕС
 • финансиране по национални програми
 • бизнес-ангели
 • награда от конкурс

Повече за тях – в материала Алтернативно финансиране на стартиращ бизнес .

Да се върнем на основните варианти: да вложите свои лични пари или да вземете заем като физическо лице.

Но ако имахте достатъчно свои лични пари (буфер), с които да започнете, надали бихте попаднали на този материал за финансиране на стартиращ бизнес. Затова ще предположим, че вие търсите начин да осигурите чужди капитали, които да инвестирате в идеята си.

В този случай е добре да се ориентирате към това да вземете заем от банка като физическо лице (защо като физическо – след малко). Останалите варианти* с финансиране по програми и пр. също са възможни, но не са особено реалистични. Това е така, понеже всеки от тях е изключително специфичен и действа при различни, доста строги условия – съответно е подходящ за тесен кръг случаи.

*Те са разгледани тук: Алтернативно финансиране на собствен бизнес

КРЕДИТ* ЗА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС ?

*Говорим в общия случай.

Кредитиране за нов бизнес няма. Тоест, ако искате тепърва да регистрирате фирма и да стартирате дейност, няма откъде да получите пари за това. Банкови кредити за бизнес има, но те касаят вече съществуващи бизнеси с минимум 1-3г. дейност зад гърба си и добра финансова история за това време.

Защо банките не кредитират нови бизнеси? Елементарно – понеже има голям риск бизнесът да фалира и банката да не успее да си прибере парите. Ако се питате как разсъждава банката, какво изглежда добре в нейните очи и какво – не, просто се поставете на нейно място.

Представете си, че вие сте банката. При вас идва непознат човек с думите “Имам супер идея за бизнес – инвестицията е само 5000лв, но нямам пари. Проучил съм нещата, такова нещо още няма в България и 100% ще има успех!“. Никога не се е занимавал с бизнес. Никога не е изплащал заем и няма идея какъв сериозен ангажимент е това. Естествено, че няма да му дадете пари току-така.

А може би бизнес план? Много е широко заблуждението, че ако имате добър бизнес план, банката изведнъж ще повярва в невероятния успех на идеята и ще й се видите като новия Бил Гейтс. Всъщност… не. Това да отидете с един гол бизнес план в банката и те да ви отпуснат 5000-10 000лв само заради страхотната идея го има само по филмите.

Никой не го е грижа за вашия бизнес план – кредитиране за нов бизнес няма. Един бизнес план играе роля, ако имате вече съществуващ бизнес и 1-3г. успешна дейност зад гърба си. Тогава този план служи да покаже на банката какво ще правите с парите й и каква печалба ще имате от това.

При самото стартиране обаче този план няма да ви помогне. Което не значи, че е лошо да имате бизнес план – напротив! – просто той ще служи за други цели, не за достъп до финансиране.

ЗАЕМ КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

Никоя банка няма да финансира още несъществуващ бизнес. За сметка на това пък можете да вземете пари като физическо лице – срещу представено обезпечение (гаранция). Гаранция може да бъде:

 • ако сте на заплата с постоянен договор
 • ако имате жилище или някакво имущество
 • ако имате поръчител (който ще започне да плаща вместо вас, ако вие не можете)

Често срещана идея е да теглите заем срещу заплата, а после веднага да напуснете работа и да се посветите на бизнеса.

Това е интересно и съвсем законно заобикаляне на правилата, което може да ви се размине без никакви последствия. Но все пак, макар и законно, това нарушава интересите на банката и тя сигурно ще се опита да ви противодейства.

Затова е добре да знаете няколко неща:

1) Ако изобщо искате да имате шанс за кредит, в никакъв случай не казвайте на банката, че възнамерявате да напуснете работа. Тя и без това го допуска като възможност. Заявите ли го открито обаче, губите всякакви шансове за кредит.

2) Възможно е банката да бъде уведомена служебно за това, че сте напуснали работа. Заемът ви е бил отпуснат именно защото сте били на заплата с постоянен договор и именно това е гаранцията за банката. Вашето напускане е промяна в обстоятелствата и банката най-вероятно има право да изиска незабавно връщане на заема.

3) Въпреки това банката вероятно няма да ви тормози, ако редовно си плащате вноските – в крайна сметка това е важното за нея. Освен това за банката е ясно, че ако вече сте похарчили всички изтеглени пари от заема, няма как да ги върнете наведнъж и така или иначе пак ще са на вноски. При първото забавяне на вноска от вас обаче бъдете готови за усложнения.

4) Дори да не се възползва от правото си да изиска парите си веднага, банката вероятно ще вдигне лихвата по кредита ви веднага щом разбере, че вече не сте на работа. Защо? Защото след напускането ви кредитът става много по-рисков.

Ако се спрете на този начин за финансиране на вашия стартиращ бизнес – да теглите заем като физическо лице – запомнете следното:

 • почти невъзможно е да осигурите 100% финансиране
 • без гаранция няма да ви отпуснат пари
 • процедурата е дълга и сложна
 • ще трябва да плащате лихва
 • ще трябва стриктно да плащате вноските – като по часовник

НЯМА ЛИ ДРУГ НАЧИН ?

Винаги можете сами да финансирате бизнеса си, като използвате вашите лични пари. Собственото участие е винаги най-добрата гаранция за това, че сте готови да преследвате интересите си докрай.

Вижте и вариантите за Алтернативно финансиране на собствен бизнес . Тук ще разгледаме и изключенията от общите правила при финансирането. Междувременно ще имате възможност да споделите и своя собствен опит с останалите АЛФ-и :)

27 thoughts on “Как да започна бизнес, ако нямам пари?”

 1. Така си е , мамка му и прасе!

  Ако нямаш лични пари – шансът да започнеш е малък.

 2. Ха, вечния въпрос. Обаче, този въпрос не възниква само в началото. При всяко развитие на нещата, възниква и въпроса – да се разширя и взема кредит или да си затрая. Та, започването на собствен бизнес просто поставя въпроса за пръв път.

 3. Не винаги всичко става само с пари …. или поне с 5000лв , може с по-малко от 1000 лв = на едно море!!!!

 4. @vx – зависи от типа бизнес, но по принцип си прав. Понякога и 200лв стигат :) Просто най-често става дума за 5000лв, колкото е и минималния капитал за регистриране на ООД.

  @Ариорм – е, с разширението е малко по-различно, но в известна степен си прав.

  @Стъкло – “Мамка му и прасе” хехехе :))))

 5. Рая, бъркаш, минималния капитал за регистриране на ООД е 1 лв, провери закона, в сила е от 1 една година, регистрация по ддс само чакаш …. тези 200 лв отиват за различните декларации и нотариуси, касов апарат и неква дребна мултимедия, и хоп с 1000 лв имаш фирма с обзаведен офис :)

 6. @Vx – упс, прав си:

  “Чл. 117. (1) (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.”

  Което не означава, че с 1 лев можеш да развиеш бизнес, но при всички случаи е голямо облекчение :)

 7. Mожеш, но времето за развитие е доста дълго, без капитал се ограничаваш и започваш да работиш за държавата. Но е шанс, от който може да се възползва човек стига да знае какво иска и може!

 8. Теоретично можеш и с 0.01лв да започнеш, но на практика не става така. Не е нужно инвестицията да е огромна, ама все пак с трици маймуни не се ловят :)

 9. Така е маймуни с трици не се ловят, но аз ти говоря практически, не теоретично, имам опит.

 10. Ами именно де :) Нали и аз това казвам – теоретично не с 1лв, и с 0.01лв можеш да започнеш, но вече в РЕАЛНИЯ живот така не става. Освен ако не броим тотото за бизнес :) Там фишът ти е под 1лв и инвестицията ти може да има милионна възвръщаемост :)

 11. Вие за България ли си говорите или попринцип , защото нещата “тук” и “там” са коренно различни , пазарната ни икономика само на думи е такава и без твои хора бизнеса ти ако ваобще оцелее ще е колкото да ти докарва по 300-500 лева на месец , т.е. колкото 1 заплата , като риска и инвестицията си е за твоя сметка

 12. Хора, ако ще търсите бизнес, които да ви докарва по 1000-2000 лв на месец,- не си струва, не прави ли поне по 10 к на месец не мисля, че е оправдано като нерви.

 13. Колеги, зависи първо какъв бизнес искаме да стартираме – дали е в сферата на производството, търговията или услугите. Аз лично бих се ориентирал към сферата на услугите, разходите тук са най-ниски, а и рискът според мен е много по-малък. Мисля че най-добрият вариант би бил да запазите своята работа и да стартирате малък бизнес през свободното ви време, който да ви носи допълнителни доходи. Тази година живот и здраве ще се дипломирам по специалност счетоводство и контрол и мисля след придобиването на известен опит в тази сфера да започна да водя счетоводството на различни фирми. 5 такива фирми по 100 лв това са ми 500 лв допълнителен месечен приход. А в зависимост от документооборота на фирмата, тарифата може и да е 150, 200, 250 лв……….

 14. @Х – аз винаги говоря за нещата У НАС, в България. Иначе каква полза?

  @Dude – какво значи да “търсите”? Бизнесът си го създаваш ти. А колко трябва да “докарва” – зависи от теб. В никакъв случай обаче не мисля, че един бизнес ще започне с 10 000лв печалба на месец през първата година… или дори през втората.

  @Костадин – и аз като Стъкло абсолютно те подкрепям в начина на реализация на идеята. Започваш бавно и внимателно и го развиваш постепенно, хем се учиш. Браво :)

 15. @Рая, може да не започне с 10к, но да целиш да изкарва по 1000 лв е мислене на дребно според мен. И аз както Костадин смятам, (и другаде го писах ) че услугите са най-добрия сектор. Дано да успееш, след което като почнеш да правиш по 5-6 фирми на месец, и им взимаш между 500-1000 лв , спокойно можеш да намериш един стажант, който да ти прави нещата срещу 200-300 лв и другото да е за теб, без да се занимаваш

 16. @Dude – разбирам ти идеята, но да не бъркаме мащабното с пожелателното мислене :)

  Можеш да се СТРЕМИШ към висока цел, но не бива да ЗАЛАГАШ на това в плановете си.

 17. @Dude – Пич , ти на 15 ли си , изкарал ли си през живота си някакви пари сам , познаваш ли някои които изкарва да кажем .. по 2000 на месец .. 10к е хубава сума но ако не си от назначените милионери с куфарчета 10к ще видиш само на снимка .. когато започнеш бизнес ще видиш как някои ще ти плаща по 500-1000 на месец за счетоводство и ти ще намериш “балама” дето да ти работи за 200 “за да не се занимаваш” ти .. казвам го от позицията на човек които има собствен бизнес от над 5 години и се занимава за някви 300-600 лева на месец .. което е пак по добре отколкото да работиш в ролята на “баламата” на някого за 200-300 .. такава е действителността в БГ и по специално в провинцията такая че по полека с филмите и книгите :)

 18. @X само ще спомена, че в бранша, който работя 2000 лв е много малко над стартовата заплата. Така че не ми говори дали познавам, – поне 100 човека знам, който правят по 2к. За провинцията тези пари може да изглеждат нереални, но за София това не е така. Ти не ми казвай, че не си се замислял дали си струва да копаш за 600 лв, вместо да си на работа, в която си биеш шута в 17:30 ?

 19. @Dude Ами да в софия има хора които вземат по 2000 , но лично аз знам за такива дето вземат 600-800 , пак в софия , като махнеш квартирата и транспорта и ти остават 500 .. еми няма смисъл , иначе ако някои ми даде 600 тук много ясно че ще ида да работя за него и да си ходя в 17.30 но последните 2-3 години тук се броят на пръсти тея дето вземат 600 и нагоре в провинцията (говорим за град 100 000 , не за някое село )

 20. Такива пари само в IT бранша има или нещо друго тясно специализирано.

  Но пак не е това общия случай, защото много IT-та знам дето работят за под 1000лв чисто, макар и с няколко години опит.

 21. @Рая – освен че си красива мацка имаш и “красив ум” и много се радвам че има такива трезвомислещи и здраво стъпили на земята хора , наистина трудно се намира работа ,дори и в софия ,дори и такива в IT и в банките, където да дават 1000 и повече на месец , поне от 2008 г. до момента .. тъжната истина

 22. аз взимам в Шумен около 1000 и нагоре но не стигат трябва да се мисли някакав бизнес но е трудно като не отпускат кредити …

Leave a Comment