Как стартирах собствен бизнес

 

Не съм фен на Кийосаки, но трябва да му призная едно – ако не беше неговата книга “Богат татко, беден татко” щях да изтърва някои сериозни житейски уроци. Всичко започна с един новогодишен подарък.

Беше минала Коледа на 2008-ма и се задаваше Нова година – 2009. Тогавашният ми приятел ме попита какво да ми вземе за подарък. След дежурното “Ама няма нужда” реших да си пожелая книга и започнах да разглеждам рафтовете на една от малкото книжарници в града. Видях “Богат татко, беден татко” и я взех да я разгледам. Бях я виждала и преди, но нещо не ми вдъхваше доверие. Една такава лилава…

ФАЗА I

Четох я на един дъх – не помня дали за ден или два. Идеите му предизвикаха малка революция у мен и ме накараха да погледна света по съвсем, съвсем нов начин. Не можех да повярвам, че не е имало кой да ми го каже по-рано! Четях и препрочитах и някак всичко си идваше на мястото. Все едно досега си се мъчил да сглобиш пъзел, без никога да си виждал голямата картинка и как трябва да изглежда.

И какви хубави неща пише: “Не казвайте ‘не мога да си го позволя’, а мислете как можете да си го позволите”. Или “Не се страхувайте от провала, всеки предприемач трябва да се провали поне веднъж”. Разбира се, имаше го и крилатото “Богатите не работят за пари, те карат парите да работят за тях” – красота!

ФАЗА II

Изпитвах неистова нужда да обяснявам на всички каква голяма глупост е да работиш на заплата. Това, че те са по-възрастни и с повече опит от мен не ме спираше. Не ме спираше и факта, че никога не съм имала собствен бизнес. Убедена бях, че очите ми са отворени за Истината за забогатяването, парите, бизнеса, инициативността и изобщо.

Също така бях убедена, че всеки може да има собствен бизнес и да стане богат – в рамките на година, максимум две. Ако стартираш бизнес и правиш всичко както трябва, нещата веднага ще си дойдат на мястото. Просто няма как да не стане. А парите не са проблем – така пише – и ако си намерил добра идея, няма какво да му мислиш. Взимаш парите и започваш. Може да е малко рисковано, но нали това е то да имаш бизнес-дух, да не се страхуваш от риска. [Да се чете презрително:] Само хората на заплата с овчата си психика се страхуват от безразсъдни рискове, които са просто скрити възможности.

ФАЗА III

Четенето и приказките останаха в миналото. Беше време да пристъпя към действие! Няма и два месеца откак прочетох книгата, и вече обмислях стартирането на собствен бизнес. Е, може би “обмислях” е силно казано. То направо си беше решено – и дума да не става да продължа да работя на заплата! Трябваше на всяка цена да започна бизнес! Нямам семейство и деца, имам кураж и енергия. Какъв късмет, че имам само 500лв овърдрафт! Освен това се говори за световна икономическа криза. Какво по-подходящо време да започнеш! Нали дори имаше семинар, “Кризата като възможност”… За щастие аз и без това виждам възможности навсякъде и нищо не може да ме разколебае. И тъй като вече съм твърдо решена да стартирам бизнес, смело и гордо разказвам на приятелите си. Освен на най-близките.

ФАЗА IV

Случват се странни неща. Изглежда приятелите ми нямат единна позиция относно решението ми да стартирам собствен бизнес. Струват ми се някак … раздвоени.

От една страна, в очите им се чете известно безпокойство. Някои дори се опитват да ме предупредят, че действам малко прибързано и необмислено. (като “малко” е само за благозвучие). Дали не е по-добре да изчакам, намекват. Все пак – криза, това-онова. Реално погледнато нямам опит. Нямам и парите. Ха! Не знам дали да съм им благодарна, или да ме е яд на “овчата” им психика. Сякаш съжалението ми към тях надделява. Горките, те просто нямат идея как работят парите…

От друга страна, ентусиазмът ми буди страхопочитание у тях. Аз направо летя на крилете на енергията и новите възможности. Нищо не може да ме спре! Предполагам, че те си мислят дали наистина е разумно да ме разубеждават. Може би това е златния ми шанс? Пък и нали вярата в успеха е основно качество на предприемача. Те и на Бритни са се смеели, като е казвала че иска да е звездата на MTV…

От трета, чувам само каквото ми е удобно. Предупреждения, че реалния живот не е като в книгите, че да почвам бизнес с пари назаем е прекалено рисковано, че ми е прекалено рано и прочее – те определено не са в тази графа! Отхвърлям ги с грациозна лекота и имам готов отговор за всичко. Сложила съм знак за равенство между «риск» и «възможност». Абе, като по учебник.

ФАЗА V

Всичко е подготвено. Периодично чета Кийосаки, за да се надъхвам. Чета невероятните истории на хора, постигнали невероятни успехи. Абонирам се за сайтове за предприемачи. Изобщо, все сигурни стъпки към успеха.

От началото на 2009-та и малката революция във Фаза I са минали едва три месеца. Вече сме март 2009-та и планът е през май бизнесът да стартира. През март и април се случват много неща:
– подадох молба за напускане
– осигурих парите (въпросните 5000лв)
– намерих си съдружник (всъщност той ме намери) и още 5000лв от него
– договорихме се устно и писмено
– стартира работа по фирмения сайт
– изготвих дружествен договор
– регистрирах ООД
– търсихме, намерихме и обзаведохме офис
– подадохме молба за лиценз
– подготвихме база данни за контакт

Звучи като доста работа, нали? Така си и беше. В същото време все още работех на пълен ден се справях с допълнителна работа на граждански договор – ненормирано работно време, но със срок за предаване на работа.

Всичко беше готово точно навреме. Имахме всички нужни документи, сайт, стратегия, база данни, работещ офис и начален капитал. Отдъхнах си за кратко и се приготвих за жестоката битка с пазара.

КАК ЗАВЪРШИ ВСИЧКО

… ви разказах тук: Искам собствен бизнес! и тук: “Искам собствен бизнес!” – кризата удря! . Важното в случая е друго – че всичко можеше да завърши по-добре. От една страна, вината си е в мен, защото подходих прибързано. От друга страна, вината е в обстоятелствата, защото се наложиха някои преждевременни промени (трябваше да се върна в родния си град през януари 2010). От трета, вината е и в Кийосаки. Преди да обясня защо, моля да ме разберете правилно – да, вината си е основно в мен и не, не казвам че не трябва да четете книгите му, в които има наистина добри идеи.

За какво е виновен Кийосаки? За това, че
1) не обръща достатъчно внимание на рисковете при стартирането на бизнес
2) изцяло прескача стабилизирането на личните финанси като ЗАДЪЛЖИТЕЛНА стъпка преди това
3) създава фалшиви асоциации между думите «бизнес» и «финансова сигурност»

Към стартирането на бизнес трябва да се подхожда много внимателно. За съжаление често в желанието си да не загубят смелостта и «инерцията» си хората пренебрегват опасностите. Те подхождат нетърпеливо към стартирането – пак по същата причина. На тях не им се чака да започнат постепенно, да видят как вървят нещата и тогава да инвестират пари и време в това. Повечето от тях правят като мен – напускат работа със замах, осигуряват парите и се хвърлят прекалено смело в едно рисковано начинание. Те нямат търпение да се погрижат за личните си финанси и сами да си осигурят необходимите пари за бизнеса.

Това, което най-много ме дразни обаче, е асоциацията между «бизнес» и «сигурност». Един млад бизнес е толкова далеч от сигурността, колкото Северния полюс от Екватора. Всъщност дори и по-развит бизнес никога не е застрахован от фалит. Кийосаки вижда и представя хората на заплата като по-нисша класа хора – нещо, с което няма как да се съглася.

И все пак трябва да дадем поне малко кредит на Кийосаки. Радвам се, че прочетох «Богат татко, беден татко», както и някои други от поредицата. Радвам се, че стартирах бизнес. Всъщност никой не може да каже какво щеше да стане, ако определени събития в моето семейство и в това на съдружника ми не се бяха случили… Факт е, че чрез стартирането на този бизнес и двамата научихме много. (Още: Моите 13 фатални грешки при стартиране на бизнес)

Казват, че животът е най-добрия учител. Само дето уроците му са много солени…

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

98 thoughts on “Как стартирах собствен бизнес”

 1. Звучи ми много познато, поне началната част, пак е хубаво, че си пробвала, знаеш какво да не допускаш като грешка за следващия път. А и си го направила на много ранна възраст, така че имаш време за следващи опити

 2. много, (ама много ) полезна статия. на книгите не бива да се разчита като на карта. те са за идеи и за размисъл. освен това почти всички имат недостатъка , че са писани за други реалности. най-вече за Америка. а там има доста големи разлики с нашата действителност, които коренно променят нещата.
  всъщност това важи и за учебниците , които по презумпция трябва да те НАУЧАТ и за всички популярни семинари с именити гости.

  не бива да се действа 1 към 1 , защото обстоятелствата са други, а често и времето е друго. въпреки това, аз лично мисля, че всички такива интересни и вдъхновяващи книги (пък и семинари) са много полезни. за съжаление действителноста изисква много повече от гол ентусиазъм и вдъхновващи книги. изглежда, че никоя книга не може да замени суровите уроци на реалноста. теорията не може да компенсира практиката. това е все едно да прочетеш 10 книги за бокса да се пробваш срещу Майк Тайсън. за мен е ясно, че човек постига това, за което е подготвен. ако успехът ти бяга – просто още не си готов за него. и с бизнеса е така, освен добри идеи, трябва и доста ( колко точно зависи от бизнеса ) опит заедно с неизбежните провали. и ако не си готов финансово и емоционално за провалите, няма как – спираш бизнеса. това, всъщност е нормално – много малко неща се получават добре още от първия и( дори от третия ) път.

  Кийосаки има тези грехове, които посочваш.

  Малко попресолява манджата.

  Но по принцип е доста прав в описанието на действителноста. ( в Америка, между другото, наемният работник е доста по-несигурен за работата си , отколкото в Европа.)

  Собственият бизнес ( както и всичко друго във Вселената) си има плюсове и минуси. И рискове. някои успяват от първия път, други от петия, а трети никога , а четвърти не се и опитват. всеки сам решава засебе си. най-важното е да следваш собствените си идеи и желания, а не тези на някой друг (родители, приятели и т.н.)

  А какъв беше бизнеса?

 3. @dude – благодаря. Не съм се отказала от идеи извън работа на заплата, но може би ще е по-скоро свободна практика, отколкото бизнес :)

  @стъкло – благодаря. Хубаво е да има автори като него, просто е позабравил предупрежденията. Тук-таме ги има в книгата, ама са някак… незабележими :) За това какъв беше бизнесът – беше HR-ски :)

 4. Ха, аз директно се хвърлих в дълбокото, без да съм чел някой от този тип автори. Доста по-късно попаднах и на Кийосаки. Много верни неща, но наистина са представени едностранчиво. Както и във всички останали книги от този род. :)

  Относно разликите между тез на заплата и тез със собствен бизнес, доста са големи. Лично аз минах по обратния път – първо собствен бизнес и сега на заплата. Но определено не искам да оставам на заплата, въпреки че вече съм пределно на ясно и трудностите и с проблемите на собствения бизнес.

 5. Ариорм – е, това пък не го бях чувала! Първо бизнес, а после на заплата :) Ще се радвам да разкажеш, много интересно ми е това!

  За шрифта – не е проблемът при теб, а в моята форма за коментари. Оправям го на ръка :)

  Радвам се, че не съм сама във вижданията си за Кийосаки :)

 6. Естествен че не всичко в книгите му е истинско.Но все пак това са книги , който искат да покажат и другата страна на монетата а не книги които да намерат баланса.Баланса хората сами си го намират и решават от коя страна да застанат.Както казах и в друг пост това не е наръчник стъпка по стъпка.

  Примерите са от неговият живот а не от вашия(нашия)! Имeнно за това навсякъде и всеки пъд подхода към даден бизнес е различен и има фактори с които човек трябва да се съобразава и които не са еднакви навсякъде и всеки път и за всичко.Тук идеята е да се покаже другата страна(май взех да се повтарям) именно за това не е правилно да се следват нещата които са описани толко подробно.Това са само примери които някога и някъде са работили.а за сега и тука примерите са други – просто трябва да се намерят :)

  Наистина малко високомерно се представят някой неща но това е за да искарат мислите на хората от рамката в която са сеикнали да мислят(как да бачкат за някой друг).Относно кое е по-сигурно :тва е много относително и зависи от десетки променливи!Но аз заплатаджия(човек който единствените му доходи са от заплата) милиардер несъм чувал :D

 7. Освен да четем книгите на Кийосаки, много е полезно да играем играта му – “Потоци пари”. Тази игра ни дава реалистичен поглед върху управлението на парите и възможностите за собствен бизнес. А в правилата на играта необходимостта от финансова сигурност е много добре отразена. Само дето не е казано изрично как да го направим в живота. Е, какво пък, Кийосаки си има мисия и си я следва. За нас остава да поразсъждаваме върху прочетеното и изиграното. :)

 8. Не съм съгласна за играта и освен това погледът изобщо не е “реалистичен”. В нея има опция да загубиш работата си, но не и да загубиш пасивния си доход. Освен това възможностите за такъв доход в играта ти идват наготово. И изчисленията за възвръщаемостта – също.

  Тази игра е полезна колкото и Монополи … :)

 9. Хубав материал, браво. Казвам ти го от позицията на чел почти всичко от Кийосаки и препатил много пъти, с много фирми (в които не съм бил на заплата :) )

 10. Ех, този Кийосаки много ни бърка в здравето. Той сам си го казва в почти всяка книга:

  1. Никой не е застрахован от провал

  2. Това, че аз се занимавам с “риъл естейт” :) не означава ,че и вие трябва

  3. Не напускайте работата си, преди да сте направили някои основни неща.

  Друг е въпроса, кой обръща внимание на тези неща.

  Въпреки това само факта, че си стартирала, пробвала и направила нещо вече те отличава от една доста голяма част българи. Така, че успех напред! :)

 11. Мисля да направя една страница с лични истории, че иначе хората не вярват. Като гледам само от коментарите към тая статия първите истории са готови :)

 12. За игрите , играл съм ги .Втората не струва!

  Първата си е като игра -нищо реално.Там единственият начин да забогатееш в играта ида се измъкнеш от бедността минава през банката, т.е. каквото и да направиш все със заем , сигурно банките са много доволни от играта :)

 13. Е, това е игра и като писах “реалистичен” имах предвид дотолкова, доколкото играта отразява живота. Конкретно за пасивния доход – ако човек си направи грешно сметките в играта, може да е принуден да продаде източника си на пасивен доход, на мен ми се е случвало. :)

 14. Продуктивен – предупрежденията са споменати “между другото”. Все едно на магистралата да сложиш табелка “Внимание!” с размер 20х20см.

 15. Финансова сигурност – да де, ама там е работата, че не отразява живота. А за да загубиш даден пасивен доход има много варианти, не само да си принуден да продадеш източника.

  Примерно – имаш жилище и наематели. Криза – няма наематели. Не продаваш жилището, но примерно ти стои 1година празно или на смешен наем.

  Друг пример – имаш акции да кажем. Криза – няма дивиденти. Не продаваш акциите, но и не взимаш пари.

 16. Акции без дивиденти – това го има в играта, има дори “срив” на цените на акциите. И пак казвам, това е само игра, опитай се да вкараш всички реални ситуации в една игра и виж какво ще се получи.

  Аз имам познати, които решиха да променят условията на играта, за да ги доближат до ситуацията у нас. Вярно, по-близо беше до реалността, но играта вървеше толкова мудно и трудно, че аз втори път няма да я играя при тези реалистични условия. Предпочитам оригиналната, по-динамична игра, която да свърши по-бързо и после да отида и да изпробвам наученото в истински бизнес. :)

 17. Еее не, как може да има хора, които да предприемат толкова важни (рисковани) стъпки в живота си само на базата на една (или 2) книги?!

  Точно пък този Кийосаки е егати измамника, книгите му са пълна глупост. Този е някакъв бивш военен, не е никакъв бизнесмен, финансист и няма никакво образование или опит в тази или подобна сфера. Просто този е набарал така чувствителната тема за хората – парите и е започнал да “твори” е тази насока.. пък било то и пълни, безпрецедентни глупости.

  Който желае нека прочете информацията за него и книгата му на този линк – http://johntreed.com/Kiyosaki.html . Там има изключително подробен анализ на голяма част от книгата му, на така наречениете “съвети”, които този Кийосаки дава в нея. Авторът (John T. Reed) на този сайт се е опитал да се свържи с реални хора, които са предприели собствен бизнес в резултат прочитането книгата на Кийосаки и на сайта може да видите техните мнение. Може сами да прецените за какви пълни абсурди става въпрос.

 18. Всъщност знаеш ли … много са хората прочели книгата на Кийосаки, в чиито умове тя е предизвикала “малка революция”. Резултата в огромен процент от тях обаче е – пълен безпорядък в живота им, загуба на страшно много пари, дори загуба на жилището им, загубени семества, приятели и въобще всякакви поражение предизвикани от загубата на огромна сума пари.

 19. разбирам разочарованието ви и все пак винаги е по-добре човек да опита :) аз също се опитвам да развия бизнес от няколко години и въпреки че се развива, все още не е това което ми се иска.

  Преди няколко години също прочетох “Богат татко, беден татко” и допълнително се вдъхнових за стартирането на бизнес. Кийосаки в книгите си редица пъти отбелязва, че всеки 9 от 10 бизнеса се провалят и мисля, че е малко преувеличено да бъде обвиняван в спестяване на информация.

  Всички искаме да сме тези, които ще успеят, но поради различни причини не всички успяват. И дори да не успеем първия път, не бива да спираме до там. Следващия път може да стане. В подкрепа на Кийосаки мога да кажа още, че той разказва и за първия си провал в бизнеса т.е показва различните алтернативи – да се провалиш и да успееш.

 20. @Наско – тъкмо щях да ти кажа, че са много хората като мен, ама ти сам го каза :) Това не е “само” книга, а цял нов поглед към нещата. Съвсем нормално е да предизвика нова реакция и нови действия.

 21. @Милена – не изразявам разочарование, просто отчитам грешките си и искам да предупредя хората да не ги повтарят, да внимават повече.

  Кийосаки “отбелязва” много неща, но като ще се дават съвети на хората как да ЗАБОГАТЕЯТ трябва по подходящ начин да ги предпази да не ОБЕДНЕЯТ в процеса.

  Пак казвам, книгата е полезна, просто по-внимателно да се чете.

 22. @Финансова сигурност – играта е само игра, не бива да се приема като “образователна”. А във версията, която аз играх, не помня такъв вариант за дивидентите, но все едно.

  Ако мислиш, че “наученото” в играта ще приложиш на практика – ще пишеш после и ти статии като моите :))

 23. А, Рая, Кийосаки точно с тази цел създава играта – да е образователна. А съществуват и много други образователни игри. Погледнато от определен ъгъл, всяка игра е образователна, от всяка игра човек може да научи нещо. Това е начинът, по който децата научават много неща за заобикалящия ги свят и развиват различни умения. По този начин и ние, възрастните, можем да научим много, и то по възможно най-добрия начин – чрез лично преживяване. Има една такава история и за шаха. :)

  Ако говорим за акциите в “Потоци пари”, хм, нямам игра пред себе си, така че не мога да говоря конкретно за дивидентите, но възможността за покупка и продажба на акции зависи от изтеглената карта от “сделките”. Цените на акциите също зависят от изтеглянето на карта. Така че напълно възможно е да купиш акции в играта и да не спечелиш нищо от тях.

  Много добра идея ми подхвърли за наученото в игрите, ще пиша за това, благодаря ти! :)

 24. От кога я търся тая книга, някой има я ли я онлайн?

  Мога да Ви препоръчам и друга негова

  “Четирите потока на парите”

  Там става въпрос за квадрата получен от : 1. работещи на норма, 2. малък собствен бизнес, 3

  .голям бизнес и 4. инвеститор.

  Най добре е да се във вторите 2

 25. @Petko Dimoff, сума ти книги на Киосаки се намират по торентите, и сайтове от типа на megaupload, rapidshare и т.н. не си търсил достатъчно добре

  @Рая, ако искаш зверски трафик към сайт-а , решението е лесно, пишеш за Киосаки, влизат сума ти народ, чели кой повече , кой по-малко :)
  и се почва спор, а има ли спор, има и трафик

 26. Мдаа, по отношение на странния ми опит, първо бизнес и след това на заплата, както и на променената ми (в следствие на бизнеса) гледна точка, може би си струва да пиша някога :) Виждам, че се е разоряла интересна дискусия (за което благородно завиждам, щото при мене коментари тц). Това, което пише Кийосаки е вярно, но естествено е наблегнал на вдъхновението. И откровено се стреми да не задълбава в истинските проблеми, което е естествено, иначе щеше да пише в съвсем друг жанр ;)

 27. В момента съм на етап предпроектно проучване , Поглъщам всяка информация, която би ми осигурила повече кураж да се хвърля във водовъртежа.

  Няма как да се научиш да плуваш само с ръкомахане на сушта!

 28. Колкото да критиките за съдържанието и съветите които дава – той сам си казва(в някоя от книгите , непомня в коя точно) , че нарочно не е написла книгите си с терминология и всичките му неща за икономика и финанси защото щяло книгие да са му скучни и безинтересни на хората , а неговата цел е да са интересни и в същото време да поднесе съществената информация до хората без тези усложнени и скучни термини но и в същото време да ги научи как се правят пари.Предполагам , че от там може би евентуално има някакви разминавания.

 29. Прочетох с интерес коментара ти за книгата на Кийосаки, защото аз също я прочетох и тя също предизвика в мен малка революция :). Но имам една забелжка към коментара ти – Кийосаки пише, че трябва да ‘Да си гледаш собствения бизнес’, т.е. да си имаш работа, от която си получаваш стабилен доход ( твоята заплата) и в същото време тази заплата или част от нея да я инвестираш в assets, които ще ти донесат повече пари.

  Също така пише, че ‘Не съветва the newbies, разбирай такива като теб, без много опит в тази сфера, да създават фирми/ корпорации, защото в 98% от случаите тези същите фирми/корпорации загиват в първите 5 години от тяхното съществуване.

  Моят съвет в случая е – прочети книгата малко по-внимателно и it will make sense. Пожелавам ти късмет и съм сигурна, че в бъдеще няма да се водиш толкова от твоите емоции.

 30. @Невена – “Поглъщам всяка информация, която би ми осигурила кураж да се хвърла във водовъртежа” – май си тръгнала по моите стъпки… Хубаво си помисли кога, как и дали да се хвърлиш във водовъртежа!!

  @Петко – за мен си струва да я имаш на хартия. Някъде 10-15лв трябва да е.

  @Финансова сигурност – това с “после ще пишеш статии като мен” имах предвид, че ще се опариш като мен, защото “наученото” в играта не важи в живота (забележи – в играта, не в книгата!).

  @Еми – благодаря :))

  @Go3i – критиката не е към това, че е изполвал РАЗБИРАЕМИ термини. Критиката е към това, че е представил нещата едностранчиво и без достатъчно предупреждения.

 31. Еми, кажи, след като говориш за newbies, как мислиш ,че се става pro? само с четене и мислене ли?

  На който му се чете, има интересна книга Attract money now, има доста по-интересни схващания.

 32. Благодаря, раздела с Безплатни книги е много добре подбран.

  Идеята да пишеш за този автор е отлична.

  p.s. Към Невена – няма какво да чакаш за водовъртежа – хвърляш се и късмет.

 33. Понеже Кийосаки е един от моите гурута ( другият е Ал Бънди от ” Женени с деца” ), реших да се включа пак.

  Май няма друг автор ,който да предизвиква толкова полемики. Сигурно е , защото книгите му са написани увлекателно, имат ясна теза и послания и най вече – показват света по един различен ” революционен” начин. Как да не се въодушевиш и да се впуснеш в бизнес начинания ;)

  Сигурен съм, че има много хора , които са се “опарили” следвайки идеите му ( а много повече са тези, които са чули. че има такива които са се опарили ;))

  Но Кийосаки не е виновен. Или поне не е по-виновен от всеки средно статистически търговец. Защото той е такъв. Продава идеите си ( и книгите и семинарите покрай тях ). Нормално е да наблегне на положителните качества на “продукта” си. Даже му прави чест, че изобщо предупреждава за рисковете от него. Колко банки и брокери например го правят?
  Проблемът ( според мен ) е, че това което пише в книгите му не е достатъчно за постигане на успех. Трябва много, много ( ама много ) повече от добри идеи и вдъхновение.

  Четейки го , всичко изглежда толкова ясно и просто. И лесно ;)

  И човек си казва ” мамка му и аз мога да го направя “. Това , съчетано с всеобщата заблуда, че да си бизнесмен и предприемач е лесно и забавно , (просто ти трябва добра идея и след година – две си успял.) и представата, че бизнес да си без началник означава да работиш, когато се наспиш и преди да излезеш да пиеш с приятели – води до тежки срещи с реалноста.

  и ако не си готов за това – скоро ресурсите се изчерпват, ентусиазмът пада, отчаянието те наляга и свиваш знамената. И се псуваш ( и Кийосаки псуваш също :))

  Но бизнесът е като брака.

  Една любима мъдрост гласи:

  “лесно е да се ожениш, трудното е да останеш женен”

  Та и с бизнеса е така.

  Но човек не бива да се отчайва. ИМА ХОРА , КОИТО УСПЯВАТ. Хора, а не извънземни. щом те могат, значи и другите могат. Е, трябва да напипат верния път ( и късметът да е с тях ), но е възможно. Това е важното!

 34. Рисувано стъкло пак е умерил десетката с тоя коментар :)

  Аз го критикувам като автор на книга за забогатяване (която може да доведе до обедняване), не като човек.

  Всеки си гледа интереса, но за мен е немислимо да забравиш за отговорността към собствените си читатели в името на “интереса”.

 35. @Петко – много лош съвет даваш на Невена! Точно от това “няма какво да чакаш” и “няма какво да му мислиш” стават белите. Щом тя още “събира кураж”, да изчака да го събере напълно и тогава да действа.

 36. съгласен съм, че “скачай, не му мисли” е доста опасен ( не непременно вреден ) съвет.

  Успехът е резултат от срещата на възможностите с уменията. И следователно – трябва и възможностите да са с голям потенциал за печалба и уменията ( всички видове умения – финансови, маркетингови, умения за общуване с хората и т.н. ) да са достатъчни. Много често хората се концентрираме само върху това което можем и разбираме ( или поне така си мислим ) ,а си затваряме очите за всички ” досадни” подробности свързани с воденето на бизнес. И понеже наемането на специалисти в областите, в които не сме силни е скъпо – правим каквото можем (подчертавам КАКВОТО МОЖЕМ) сами. А това е рецепта за лош бизнес.

  Книги като тези на Кийосаки и други подобни, често правят мечешка услуга като се концентрират само върху “теорията” – идеите и добрите примери. Малко автори посочват трудностите ( ежедневните и еженощни трудности и тревоги). Между другото, Кийосаки е доста по-коректен от другите в това отношение.

  Затова блогове като този са много полезни – заради личния опит и позицията на ” обикновен” човек, а не на гуру.

 37. и още нещо!

  Започването на бизнес, не би трябвало да е като “скачане във водовъртеж” – да е нещо авантюристично, героично (майната им на американските филми) и с непредсказуем резултат. Напротив, това трябва да е най-хладнокръвно преценената ни постъпка в живота (след брака :)). Защото залогът е голям, и не става дума за парите, а за самочувствието и самооценката.

  Най-важното нещо преди започване на бизнес е … добрият бизнес план. Най-добрия, който си в състояние да напишеш. И е много по-добре да потърсиш експерт в тази област, отколкото да “скачаш смело” рзчитайки на гол късмет. Колкото и да струва- провалът е много по-скъп.

  Знам ( на собствен гръб), че не е лесно да напишеш добър план. Но е изключително несериозно ( сам го разбрах, за съжаление) да започваш без план.

 38. @рисувано стъкло – е, сега можем да си стиснем ръцете – нямам възражения :)

 39. По-добре да си излязъл навън, на слънцето, па макар и да завали внезапен град и малко да те поочука. По-добре от това да киснеш вкъщи като наблюдател.

 40. @Шарена сол – да, ама ако хванеш пневмония (като мен), отидоха 2 години на антибиотици по 300 лв на месец :)

 41. Много ми хареса статията. Браво! Знанието е основа, но опита е нещо безценно което струва скъпо. Управлението на риска (под всякаква форма) е най-важното за всеки успех, след дисциплината и постоянството разбира се !

 42. Имам предвид следното: Колкото и тривиално да звучи, споделих твоята а и предполагам на много други започнали първият си опит с провал. Аз също имах съдружник, с който в последствие се разделихме, но за всичко което ми се сличва съм си отговорен аз и никой друг. А сега вече развивам собствен бизнес без никакви съдружници по-трудно се напредва, но мисля че така е по-добре.

 43. @autotim – хубаво си направил, човек се учи от грешки – или от чуждите, или от своите.

  Аз не търся вина в нещо или някого и знам, че успехът и провалът в голяма степен зависят от мен. Знам, че и да бях останала в София, няма гаранция как щеше да се развие бизнесът, може би пак щеше да замре. А може би не.

  За съдружниците – неслучайно я има приказката за орташката работа… По-добре сам според мен.

 44. Ха, много вярно. Проблемът със свръхентусиазма е познат и за съжаление много разпространен.

  Просто в един период, човек отказва да види и да вземе предвид разни рискове, които, по законите на Мърфи се случват едновременно.

  Остава разбира се опитът, ноу-хау-то, а това никой не можe да ти вземе .. Даже и този мръсник – Мърфи :о)

 45. И на мен ми се е случвало това , и аз съм постъпвал по същия начин , затова БРАВО ! Прави това което обичаш, прави го със страст , и всичко останало ще дойде от самосебе си :)

 46. Съжалявам ама Кийосаки не ми даде душа да си губя времето да го чета. Ако искам да чета нещо за мотивация, то чета истории на успешни хора/бизнес и.т.н., много по-реално и интересно е, особено ако има и факти. Прелиствал съм книгата и съм се зачитал, но ми беше някак си скучна. Къде по-полезно ми беше да си чета учебника по предприемачество в комбинация с The perfect store, ама то при мене може би така се получава щото бизнесът ми е специалност.

  Та с 2 думи за книгите от типа БТБТ просто са компилация от няколко учебника, съчетани с няколко практически / фолклорни съвета и обяснени на разбираем език …за мен това не е стойностно. Някъде наскоро прочетох и подобно мнение за гурутата на личностното осъвършенстване че цедят книгите си от никому неизвестни книги на талантливи психолози дето им куца маркетинга :).

  Друго кво…а Рая увлекателно пишеш, това ме вдъхновява и аз да разкажа една , две истории в стил лично преживяно. Бтв щом се интересуваш от СЕО посещаваш ли предприемач.ком и уебмастърбг.орг?

 47. А забравих да допълня, че и стила на писане ми допада, все едно сякаш пишеш и на други тематики :):):)

 48. Не пиша друго засега, но ми се иска. Благодаря за комплиментите :)

  В предприемач.ком имам регистрация, но не влизам – нещо не ми допада тоя сайт. За уебмастър.орг не знаех, ще го погледна.

 49. Предприемач е чудесен форум само да знаеш как да отсяваш плявата, както навсякъде в интернет. Абе що ми се стори че пишеш и фантастика… :):):)?

 50. За форума – възможно е, просто на мен нещо не ми допада :)

  Имаше един период, в който пишех, даже имах някои публикувани, но в момента не се занимавам – нямам време. Имам разни идеи, ама нямам достатъчно време за всичките :)

 51. Забвано четиво. Само още нещо за избора – собствен бизнес или на заплата … Абсурдно е да се поставя по този начин, като че на заплата са хората, които са некадърни за собствен бизнес ;) Но мисля, че това си го разбрала вече. Има професии предполагащи да си част от голям бизнес или корпорация. Хората желаещи да практикуват такива, няма как да го направят в собствен такъв за 5000 или 50.000лв.

  Има и хора, които умишлено търсят сигурност и риска не им е в кръвта нито им прави живота интересен. Те не искат да взимат сами решения, нито искат сами да носят последствиятa – независимо хубави или лоши (да, някои не са толкова алчни за слава и им е по приятно ако е поделена с екип). Има и такива, които са прозряли истините в края на статията, без да им се е налагало да ги изживяват на свой гръб. И т.н. и т.н.

 52. @outfaced – естествено, че НЕ Е вярно, че хората на заплата са по-некадърни или по-страхливи или по-… каквото и да било :)

 53. Кийосаки ни прави на глупаци и богатее от това.

  Рая, благодаря ти, за споделения опит!

 54. @goro – може би “прави ни на глупаци” е малко силно казано. Всъщност идеите му не са лоши, просто трябва да се четат внимателно (и според мен авторът трябва да обръща СПЕЦИАЛНО внимание на предупрежденията, след като дава такива смели съвети на обикновените хора).

 55. Точно това му е номерът. Адресира идеите си към масовия читател. Уж, че всеки може да стане богат. Е, това си е заблуда – съзнателна. Не всеки, разбира се, ще стане богат, ама мнозина ще си купят книгата му. И кой ще стане от това богат – познай :)

  Той сам си казва, че алчността на хората е сериозен фактор. И той си го отчита това :)

 56. Хехе :) Мда, малко тип “Наистина всеки има ВЪЗМОЖНОСТ да стане богат. Но колко е ВЕРОЯТНО е друг въпрос” :)

 57. “На калпав читател , Киойсаки му пречи”. Защо да не може всеки да стане богат ? Да не би да нещо, което Господ е позволил само на избрани?

  Приказки от типа ” Гроздето е кисело ” и “Пари ми дай, акъл не ща ” са присъщи на хора, на които все нещо им пречи.

  В случая Киойсаки, защото ги “зарибявал”! ? Като ги питаш, обаче, как се забогатява ? – отговорът е нещо от типа ” С кражби, мошенничества и т.н.” Тоест, по честен път не може да се забогатее!

  Нека си вярват ( по-удобно им е ), но да не си търсят лесни оправдания.

  Като не вярват на Кийосаки, на кого имат доверие?

  Май на никого! Най-малко на себе си!

  Аз не казвам, че Киойсаки е прав за всичко, но не виждам какви заблуди проповядва.

 58. Освен това, наистина не мога да разбера защо всеки да не може да постигне финансова независимост, пък и дори забогатяване?

  Май повечето “критици” не са чели внимателно ( ако изобщо са чели ).

  1. В книгите си казва, че всеки може да постигне финансова независимост. Което си е така, защото е нещо, което може да се научи. Не нещо, което се случва по някакъв магичен начин, само на “късметлиите”.

  Както е безспорно, че всеки може да се научи да кара кола, да плува, да готви, да рисува и т.н. Стига да иска и да вложи необходимите усилия.

  2. Киойсаки не пише, че следвайки съветите му ще станеш най-богатия в света. а че ще забогатееш дотолкова, че ще си независим.

  Идеята е, че не всеки, може да стане БИЛ ГЕЙТС, но всеки може да е финансово добре. Стига да внимава , какво прави и да е готов да плати цената – мислене, планиране, труд, търпение и т.н.

 59. @Стъкло – за финансовата независимост съм съгласна, че всеки може да я постигне (дори без Кийосаки).

  ПС Липсваше ми, сякаш се беше позагубил последните седмици. Дано поне да си събрал повече подаръци :)

 60. Който не харесва Кийосаки, да прочете откъса от ” Най-богатият човек във Вавилон”, който е при теб и ще види приликите.

  Не мога да рзбера, защо вместо да му благодарят, че разширява кръгозора и дава смислени идеи, много “разбирачи” се чувстват “зарибени”?

  ПС. Аз чета редовно и често имам желание да се включа, ама пуст мързел.

 61. Защото за обикновените хора тези идеи изглеждат прекалено амбициозни (рисковани) и съответно плашещи. Собственият бизнес и инвестирането не са за всеки и също не са единствения път към Независимостта.

  По принцип всяка нова идея и всяка нова гледна точка е ценна, стига да не е твърде едностранчива.

 62. Чудя се каво търсят такива хора в твоя блог, защото и ти защитаваш тезата, че ВСЕКИ може да подобри финансовото си състояние. Независимо от всички пречки.

  Ама, най-лесно е да си кажеш ” Гроздето е зелено” и да продължиш само на заплата.

 63. Тук не си прав.

  Да, ВСЕКИ може да подобри финансовото си състояние и да стигне до Независимост. БОГАТСТВОТО обаче е друг въпрос, доста по-сложен, и тук няма универсални съвети.

  Работата на заплата е хубаво нещо и ако я превърнеш в кариера, ще си живееш доста добре и спокойно. Това също е възможен път към доброто финансово състояние и Независимостта. За да имаш бляскава кариера трябват не по-малко усилия от това да имаш бизнес. Така че и двете имат плюсове и минуси, и двете не са универсално подходящи за всички.

 64. Така е, но Кийосаки не дава съвети за забогатяване , а за постиане на финансова независимост. Затова, тези които са го чели набързо, му вменяват че говори за забогатяване и се чувстват “зарибени”.

  Аз не казвм, че заплатата е лошо нещо и е задължителна да се впуснеш в бизнес занимания. Постигането на добра и възходяща кариера е дори още по-сложно. Казвам само, че заплатата (колкото и да е голяма ) не дава автоматична сигурност. просто защото, когато спреш да работиш – спира и заплатата. И тогава най-ясно проличава колко добре би било да имаш пасивни доходи. За което пише и Кийосаки.

 65. Според мен Кийосаки говори много повече за забогатяване чрез собствен бизнес и инвестиране, отколкото за финансова независимост чрез пасивен доход. Същото прави и Ким, жена му, в книгата си “Богата жена”. Колкото до сигурността – нищо не дава автоматична сигурност, дори бизнеса и пасивния доход.

  Впрочем теб има ли те в нашата ФБ група?

 66. Е, той е написал 15 книги и аз не съм чел всички. Може би в някои от тях набляга на забогатяването. И зарибява яко :)

  АЗ се регистрирах като приятел във фейсбука, но не можах да намеря как се влиза в групата.

 67. Съжалявам, че съм обидил някого с мнението си, което беше крайно. Разбира се, че има и полезни съвети и неща в книгите на Кийосаки. Но от това, една малка рибка няма да порасне акула. Има и изключения, ако малката рибка се е родила като акула. Но рекламата е, че всяка рибка може да е акула. А това не е така. А за него ефекта е, че всяка рибка и се иска да бъде акула, и може би, поради това, ще си купи от книгите му. :)

 68. @goro – е, е, е! Може понякога да припалваме – хора сме все пак – но в крайна сметка целта е да огледаме въпроса от всички гледни точки :) Истината обикновено е по средата.

 69. супер публикация. правилно си се насочила и искрено се надявам, че първия ти неуспех няма да те насочи отново по “грешния път”:). аз също като теб съм имал неуспехи и знам, че само този, който се отказва никога със сигурност не успява. аз в крайна сметка имам собствен бизнес вече от повече година и ще се радвам ако мога да ти помогна с нещо.

 70. Много ми се иска да напиша някакъв коментар. Истината е, че не знам точно какъв. :(
  Първо – Рая, искрено се възхищавам на личността и на опита ти. По случайност попаднах на блога, който водиш, и от тема на тема прочетох почти всичко в него. Странното е, че именно Кийосаки и неговите книги ме доведоха тук. Симпатизирам ти, защото всичко, за което пишеш, ми напомня на различни етапи от моя живот. До голяма степен същите мисли са хвърчали и в моята глава. Единствената разлика е, че аз не проявих куража да напусна работа и да започна собствен бизнес. Въпреки че не е късно.
  И 2-ро: Много бих искал да се присъединя към фейсбук групата, за да не пропускам нито една новост. Жалко, че не знам как.

  Това е за сега от мен – желая ти от сърце много успехи и неизчерпаем ентусиазъм!

 71. @Благовест – за да не изпускаш новите публикации, е достатъчно да се абонираш по email (розовото поле горе вдясно). За групата – ще те потърся във ФБ и ще ти изпратя покана :)

  Колкото до моето напускане – то беше колкото кураж, толкова и глупост, рисковано и недостатъчно обмислено.

  Собственият бизнес е средство за изкарване на пари, точно като заплатата. Много хора смятат, че да имаш бизнес е по-престижно от това да си на заплата, а всъщност това няма никакво значение. Човек трябва да прави това, което е подходящо за него.

 72. Ако знаеше всички тези неща в началото нямаше да започнеш бизнес, повярвай ми :) Не е виновен Кийосаки и съдбата помага на подготвените ;)

  Моята мисъл по темата – ако парите които правите на месец от заплата и дейности са твърде големи за описване като работна заплата, тогава е момента да се регистрира фирма :) а може би преди това да минете и през граждански договор, ако все пак обема е по-малък :)

 73. Здравей Рая,

  Днес се регистрирах, защото има добри статии относно финансовата грамотност и личните финанси.
  Ще си позволя да не се съглася с теб че Кийосаки не обръща внимание при стартирането на бизнес, дори е написал цяла книга за това “Преди да напуснете работа”.Също така описва и своята неподготвеност за управлението на собственият си бизнес при неговото разрастване.Изобщо цялата негова поредица от книги е полезна да се прочете.Това, което мен ми прави впечатление, че във всички книги, едни и същи идеи се представят по различен начин, но все пак това е прилагане на умението на търговец за да печели редовно от продаването на различни, но негови книги.
  Както се разбира от разказа, ти си напуснала работа без да имаш никакъв опит при иправлението на фирма, което може би е основната причина да не успеете.
  Не искам да ме разбереш погрешно, че те критикувам, а напротив.Аз също съм се опарил и то няколко пъти и затова знам, че е много важно да си подготвен.Искам да кажа на всички, че преди да започнат бизнес, трябва да научат много важни неща свързани правенето на бизнес.Най-важно е познаването на законите.Познаването на законите позволява на всеки търговец съвсем законно да плаща по малки данъци и да се възползва максимално от предимствата, които те му дават.
  Спирам, че стана дълго :-)

 74. @НИК – здравей и добре дошъл в коментарите :)

  Знам за книгата “Преди да напуснете работа”, но в статията визирам “Богат татко” – най-популярната му книга.

  Колкото до липсата на опит в управлението на фирма, реално откъде можеш да имаш такъв опит ПРЕДИ да си направиш собствена фирма? :) Вариантът е да си мениджър в чужда фирма може би… и пак не е гаранция че ще успееш в собствения бизнес. Защото като мениджър в чужда фирма ти си основно изпълнител, тоест работата ти е главно да прилагаш на практика насоките на собственика (макар и да взимаш собствени решения, те са подчинени на неговата политика).

  Познаването на законите сигурно също е важно, макар че според мен по-важно е да можеш да осигуриш добри приходи на фирмата. Тогава спокойно ще имаш и за данъци ;)

 75. Благодаря ти.

  Най-важното, е че хората трябва първо да имат финансова грамотност, защото тогава ще знаят, какво е Приходи и Разходи / Активи и Пасиви и ще могат да правят разлика между наемен работник, самоосигуряващо се лице, бизнес и Инвестиране.Колкото повече знят за всяка една категория, толкова по подготвени ще бъдат.
  Само ще ти дам един пример: при въпроса “Кой плаща по-голями данъци, работника или работодателя? – от 10 запитани служители – 8 отговарят, че работодателят плаща по-голями данъци.
  Ето това трябва да се промени и тогава ние сами ще си помогнем за да не сме най-бедната нация от страните в европейският съюз.

 76. Аз съм много ЗА да си помагаме сами.

 77. Да доста заинтригуваща от потребителя статия.За някой който иска да се пробва с търговия, му препоръчвам да се пробва тук http://www.plus500.bg/Trading/Stocks.aspx с безплатен реален първоначален бонус от 30лв.Не е нужен никакъв депозит просто се възползвайте от бонуса нищо няма да изгубите,просто има голяма вероятност да спечелите.Само трябва да уцелите точния момент на търговията.Също така с този бонус имате един единствен шанс.Препоръчвам- (злато или платина-това е за закупуване на унции),Сащ500 и UK100,(за закупуване на договори вид акции).Който реши да се пробва му пожелавам един голям успех и да не му се изпразват джобовете от тук на татък.

 78. ne ми харесва статията намерила 5000 лева от кьде ги е намерила да не са паданали от МАРС не можеш да почнеш бизнес без пари –статия не ми харесва верно трябва кураж ама без пари даже и един химикал не можеш да си купиш — без нищо ако си крьгла нула нищо не можеш да направиш без средства и не само средства и акьл бизнес план кое и как се произвежда кьде ще с епродава риск ==статията е рарибяваща да тьрси хора който да купуват материали как се прави бизнес

 79. Здравей, Рая

  Добра статия си написала, оценявам я!
  Би ли споделила сега имаш ли собствен бзинес и какъв?

 80. @Hris – не, нямам в момента. С две малки деца, работа на пълен ден и много промени, ми е предизвикателство да се справя с ежедневнието. Може би някой ден по-нататък, но не ми е фикс-идея. Важното е да сме добре и да сме живи и здрави.

Leave a Comment