Защо не се говори за спестяване

В една от предните статии поговорихме за цената на парите, а в друга сравнихме работата на заплата с развитието на собствен бизнес. Би било неразумно обаче да говорим за парите и управлението на личните финанси, без да разгледаме неприятната тема за спестяването. Вероятно ще ви заболи от нея, но колкото по-рано се погрижите за това, толкова по-малко ще боли.

ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА СПЕСТЯВАНЕ

Темата за спестяването на пари е отбягвана по няколко причини. Първо, именно защото е неприятна. Обичаме да говорим за нещата, които ни доставят удоволствие, а харченето на пари свързваме именно с това. С пари плащаме за нещата, които искаме – по-хубава кола, почивка на Ривиерата или образование от Cambridge. Спестяването автоматично ни лишава от всичко това (поне така си мислим).

Освен това повечето хора нямат навик да спестяват и обикновено започваме да спестяваме едва когато вече дължим пари, а това отново не е приятно чувство. Допълнително натежава и това, че често взимаме пари назаем точно когато сме закъсали с парите. Затова не е чудно, че самата дума “спестяване” свързваме с липса, нямане, дискомфорт, недостиг и така нататък – все негативни думи.

От друга страна, всички около вас искат да харчите, а не да спестявате. Семейството ви иска да харчите, за да можете да прекарвате по-добре времето си заедно – да платите за екскурзии и забавления. Банките и търговците искат да харчите. Лекарят, учителят, държавата – всички те се борят за вашите пари. В резултат на това съзнанието ви е бомбардирано с реклами и съобщения, които стимулират именно това поведение у вас – “потребителското”. Те искат да получат вашите пари и за целта непрекъснато ви казват да ги похарчите.

И накрая, от това да спестявате има интерес един-единствен човек, който често дори и не го осъзнава. Точно така, това сте ВИЕ.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА ВАС

Хората погрешно мислят, че спестяването е лесно, когато не са се опитвали да го направят (както при отказването на цигарите). Те се заблуждават, че по всяко време могат да започнат да пестят пари, стига да поискат. Обикновено този момент се отлага, отлага и отлага с доводи като Има време за това, Искам да си поживея малко или (любимият ми) Другия месец започвам, ама наистина вече сериозно. Като имате това предвид, спокойно можем да кажем, че:

(1) Спестяването ще промени не само отношението ви към парите, но и целия ви живот
Вашето отношение към парите рефлектира върху всички аспекти на живота ви, защото парите СА във всички аспекти на живота ви. За да започнете да спестявате пари, е необходимо да промените не само отношението към финансите си, но и начина си на мислене, а оттам и повечето си навици.

(2) Спестяването ще ви научи на дисциплина и търпение
Това са две качества, които играят голяма роля в живота на зрелия човек и спестяването ще ви помогне да ги развиете. За да ограничите харченето на пари, ще трябва да кажете “не” на себе си, на собствените си желания. Освен това ще трябва да го правите отново и отново за дълъг период от време, преди да видите резултатите от усилията си.

(3) Спестяването ще ви помогне да осъзнаете приоритетите си
Когато си наложите да не си купувате удоволствия с парите, ще ви се наложи да ги търсите другаде. Вместо да обикаляте хипнотизирано магазините, ще трябва да намерите друг начин за развлечение – да излезете с приятел, да отделите време за семейството си или да се запишете на танци. Накратко, ще обърнете повече внимание на себе си и хората около вас.

(4) Спестяването ще ви даде свобода
Не мислете, че спестяването ви лишава от нещо. Мислете за свободата, която ще можете да си осигурите след време. Спестяването ограничава потреблението ви сега, но в името на много по-важна цел: вашата свобода. Ако имате спестени пари, можете по всяко време да напуснете работа, и/ли да преминете на свободна практика, и/ли да започнете собствен бизнес. Няма да е необходимо да се съобразявате с хора и институции, на които дължите пари.

(5) Спестяването ще ви даде спокойствие
Случвало ли ви се е някога да изникне някакъв непредвиден разход тъкмо когато сте похарчили всичко и имате само колкото да изкарате до следващата заплата – на хляб и вода? Затворете очи и си спомнете точно как стана това и как ви накара да се чувствате. Може би “притиснати до стената” е точния израз?

(6) Спестяването ще ви направи стратег
Много хора не виждат по-далеч от носа си, и то не само когато говорим за пари. За да се научите да спестявате, ще трябва да се научите да разпределяте финансите си правилно, а за целта трябва да можете да предвиждате събитията няколко хода напред. Гарантирам, че тогава много ясно ще видите колко смешно изглеждат отстрани хората, които се поддават на моментните си капризи и крият главата си в … пясъка.

(7) Спестяването ще ви издигне в очите на другите
Всички изброени дотук нефинансови ползи от спестяването ще подпомогнат вашето израстване като човек и скоро хората около вас ще го забележат. Това е така, защото когато управлявате добре личните си финанси, вие виждате света около себе си много по-ясно и по-спокойно. И разбира се, когато разполагате с пари, разполагате с независимост. Надали някой обича да иска пари назаем от познат или да бъде притесняван, когато започне да закъснява с връщането. За мен това е удар по достойнството ми. Затова си представете колко по-различно биха гледали на вас, ако никога не изпадате в нужда от пари и дори обратното, вие можете да помагате на другите.

ЩЕ ЗАБОГАТЕЯ ЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН ?

Честно казано – не, освен ако не сте започнали да спестявате от най-първата си заплата и сте готови да не пипате спестеното докато се пенсионирате.

Спестяването не е начин за забогатяване, а само първата стъпка по този път. То може да ви даде финансова независимост до едно определено ниво, на което да стъпите и после да надграждате. Не можете да забогатеете от спестяване, но и не можете да забогатеете без спестяване. Запомнете, че ползите от спестяването са най-вече нематериални и го използвайте за учебни цели.

Спестяването обаче може да се окаже истински трамплин към вашата финансова свобода. Основната роля на спестените пари е да бъдат спасителна мрежа в случай на нужда. Ако обаче пред вас изникне интересна възможност за бизнес, те автоматично се превръщат в начален капитал.

52 thoughts on “Защо не се говори за спестяване”

 1. Аз спестявам, понеже вече нямам нужда от нищо. Просто няма за какво да похарча парите си. Освен това не мога да отида на екскурзия, понеже свободно време от работа. Не мога да си купя хубава кола, понеже нямам достатъчно за такава. Спестяването не се свързва само с недоимък, а и с излишество.

 2. Спестяването, не се знае дали няма да има пак доминация на парите и като прибавим непрекъснатото увеличаване на цените, сами преценете дали си заслужява да спестявате. При мене се получи така: В продължение на десетина години спестявах детските добавки, които се полагаха към заплатата ми за двете ми деца, но… последма деноминация и в крайна сметка получих известие от ДСК да отида да закрия сметките на децата ми, защото по тях няма необходимата наличност! Закрих ти без да получа нито лев! Направих застраховки на двамата в Орел (сега Дженерали) – по 4 застраховки – сватбена, живот, за абетуриенската и още не знам какав, но когато изтече срокът, когато получиха известие да си получат парите, децата получиха общо за четирите около 40-60 лв. Спестявайте, спестявайте…. Подигравате ли се на хората с тази статия?

 3. Мария, не можах да разбера позицията ти – имаш повече пари, отколкото можеш да похарчиш, или нямаш достатъчно, за да спестяваш?

 4. Валерия, много добър въпрос повдигаш с този коментар! За какво да спестяваме, когато парите ни се стопяват поради обезценяване, нали така? При инфлация от 10% и лихва по спестовните влогове 2-3%, да спестяваш изглежда неразумно.

  И наистина е така, ако свързваш спестяването само с банковите влогове. По-добре е да разглеждаме спестяването първо като ЗАДЕЛЯНЕ, освобождаване на определен финансов ресурс. Когато вече имате определена сума спестени пари, можете да изберете дали да ги ползвате като спасителна мрежа при нужда (полезно в краткосрочен план), ИЛИ искате чрез тях да направите още пари.

  Във втория случай не е разумно да ги държите на влог, както сами сте видели. По-добре е да ги инвестирате, тоест да ги вложите в нещо, което ще се отплати. Ако сте достатъчно уверени в познанията си, можете да печелите от разлика във валутни курсове или от операции на фондовата борса. Но също така една инвестиция в топлоизолация на жилището ви може да се отплати добре, тъй като ще намали бъдещите ви разходи.

 5. Здравейте значи спестяването е глупаво нещо защото в еин момент когато сте понатрупали пари може да се окаже че инфлацията обезценява парите ви повече отколкото вие вкарвате по сметката и ставате кон с капаци или роб както си го изберете на новия световен ред .неси мислете че може вие едноличната капчица в морето да прецакате системата толкова лесно.Човек е независим когато работи сам за себеси и каквото постигне с трудът си си остава негово постижение а варянт да се трудя и да давам парите си на бенка която да извлича полза от мен и същевременно да ми обезценява парите ми нещо не съм на кеф.Човек трябва да се стреми колкото се може да ги завърта парите или да ги инвестира в разумно нещо което ще му служи както бяхте дали пример със санирането.
  Все пак всеки решава сам за себеси какво да прави

 6. Кирил, прочетете отново отговора ми към коментара на Валерия.

 7. Много истинска статия, поздрави! Хубаво ще е да достигне до много повече “заблудени души” ! На критикуващите статията искам да кажа: Да прецакаш системата значи да започнеш целенасочено и дисциплинирано да прецакваш хилядите малки системки около теб, като спестяваш правиш точно това, освен това излизаш от графа – потребител тип бройлер! Ако имаш цели в живота, а не спестяваш с едничката цел да си купиш “последен модел телефон” и после си на нула и отначало, то това значи че ще се информираш за икономиката, валутните курсове, инфлация и т.н. и няма да изгориш със забравените си спестявания в да чакаш “банката да те извести”! Щом чакате някой да ви “извести” вие си оставате потребители по съзнание, чакащи пак някой друг да се погрижи за вас, като в тв рекламите нали, там някой непрекъсното се грижи за вашите нужди… познато и болезнено!

 8. “Потребител тип бройлер” – добре казано! Благодаря за коментара.

 9. Мисля, че понятието “спестяване” има много по-широк смисъл. Това едва ли е само да си скътаваш някой друг лев и да го прибираш на топло в някой нещастен банков депозит или в БурканБанк. Има и много цивилизовани начини да спестяваш точно като древните вавилонци – да плащаш първо на себе си от всеки придошъл към твоето парично езерце лев. Именно тази невероятна философия е превърнала хората от древния град в най-богатите, а славата на този център е жива и днес. Когато прочетох книгата за този начин на спестяване, който може да те направи богат от нищото, бях изумена колко е простичко, а какво може да направи от живота ти. Сега разказвам за това на всеки приятел и давам книгата на всеки, който иска да научи тайната на “Най-богатия човек във Вавилон”.

 10. Аз не мисля, че спестяването в класическия смисъл не е полезно в наши дни.
  Странен феномен е, че колкото и да харчиш – винаги намираш пари след това от някъде. Това може би е свързано с мотивацията, която произлиза от този начин на живот. Свършиха парите – трябва да изкарам нови. Започва се издирване на нови възможности – как, от къде, колко? Който търси – намира.

  Спестяването в класическия си вид предполага очакване на черни дни, затова и се прави. В един момент психиката се изключва за нови възможности. Тези, които спестяват НИКОГА няма да могат да изкарат повече пари от тези, които са с широки пръсти. Ще живеят привидно по-спокойно, но и много по-ограничено.

  Аз наблюдавах този феномен върху себе си. Имаше момент когато си харчех свободно. В момента се намирам във фазата на спестяването, и честно казано – не ми харесва.

  Но нали нито един от двата варианта не е по-добър, затова измислих трети – комбинацията от двата.

  Думата “Спестяване” се заменя с “Необходим заделен буфер”, който буфер задължително трябва да присъства, но само като гаранция за това, че през следващите месеци няма да са необходими извънредни спешни мерки, докато се търсят начини за изкарване на още пари, които трябва да се вложат в нещо :)

 11. Не разбирам защо казваш, че спестяващите никога не могат да изкарат повече пари от тези с широките пръсти. Имаш предвид като размер на приход или в смисъл, че банковото спестяване не се отплаща както инвестираните пари?

 12. Те не могат, защото спестяването е свързано с т.нар. “бедняшко мислене”. Всъщност бедняшкото мислене провокира спестяването. Тогава няма как със спестяване да изкараме повече пари, когато мисленето ни е насочено към това да си представяме все по-малки суми.

  Мисленето на човека винаги клони към крайност. То е като магнит, намиращ се между две метални релси – винаги ще се залепи на едната.
  Както вече знаеш, 90% са залепени върху бедняшката релса. Но защо е така?

  Спестяването не е лош инструмент в никакъв случай. За животните това е начин на оцеляване в природата и те разбират нейните принципи. Светът на парите обаче няма нищо общо с природата и нейните правила. Светът на парите е просто едно човешко изобретение. То е игра, която има определени правила, но те не са като природните.

  Обикновения човек, разбиращ принципите на природата ще си помисли, че със спестяване може да постигне успех. Той започва да спестява пари ден и нощ, докато накрая разбере, че спестяванията му са се изпарили някъде. Също така обикновения човек не разбира какво означава думата “инфлация”, макар че е нещо което изключително много го вълнува. Така че той не разбира и капчица от правилата на играта с парите.

  Тези с широките пръсти търсят как да изкарат пари за да покрият покупките си. Така че през тях биха преминали повече пари. Ако имат малко свободни налични, те няма да ги сложат в буркана и така да си ги гледат пасивно цяла година. Ще ги похарчат веднага, но тъй като след този момент няма да има налични пари – ще потърсят как да изкарат от някъде. Така че това ги мотивира. Докато на спестяващите липсва каквато и да е мотивация за нещо. Ако имат работа и малко спестявания – това е крайната цел. Но когато един ден загубят работата си се оказват в много враждебна ситуация, в която не са свикнали да се намират.

  Тези с широките пръсти биха били много по-агресивни в критична ситуация, докато спестяващите просто ще си пъшкат сами в тъмното :)

  Когато целта е забогатяване обаче, спестяването и широкопръстието имат своята роля едновременно. Спестяването трябва да осигури временен буфер от средства, за да може в една критична ситуация да се реагира правилно и за да не е тази ситуация първата и последната. Широкопръстието се използва когато за да премине в следващата си стъпка, човекът или бизнесът се нуждае от нов инструмент, който трябва да е качествен. Нали това се нарича инвестиране :)

 13. Пестеливостта НЕ Е само за бедните. Според мен финансово стабилните хора също ценят парите си и не ги прахосват за глупости, както “широките пръсти”. Да не говорим, че “широките пръсти” трудно ще натрупат пари, понеже те са свикнали да харчат на макс всичко, което получат (ако не и отгоре).

 14. По мои наблюдения тези с широките пръсти преобладават и в двата полюса: има ги и при бедните и при богатите.Това не е определящ фактор за това едните да са богати.И не всички богати харчат така.Не малко от тях спестяват но спестяват разумно не всичко което могат да спестят.Примерно ако са покрили разходите си за лични нужди(ток,вода,храна,дрехи) то с останалото го разделят и една част инвестират а друга спестяват.

 15. Първият определящ фактор за това да са богати е да решат, че ще станат такива. Иначе са просто харчещи или спестяващи хора, които обичат да харчат или да спестяват и с това приключва всичко.

  Пестеливостта е стотици пъти по-развита при богатите. Пестеливостта не е класическата форма на спестяване в този случай, а просто минимизиране на разходите. Затова изглежда, че богатите са скъперници – те дават пари за нещо тогава, когато имат изгода.

  Финансово стабилните хора Не ценят парите, ценят инструмента. Това може да се прочете между редовете и при Кийосаки. Те знаят, че парите са без стойност (фалшиви), затова веднага след като ги получат бързат да се освободят от тях – разменят ги за активи. Богатите хора нямат пари, имат активи. Само в статистиката в пресата изглежда, че имат пари… милиони или милиарди. Те имат бизнеси, брандове, недвижими имоти, яхти, футболни отбори, медии, колекция от редки автомобили, влияние, и ако имат някакви пари, то те са само прашинка от цялото им богатство и служат само като инструмент и нищо повече. Широкопръсти са когато искат да купят ценен актив и “спестяват” единствено активи.

 16. Широкопръсти са когато харчат за неща като яхти и самолети(лични) :) , могат и без тях.
  Неоставят пари в кеш защото трябва да плащат данъци на тия пари(предсависи фирмата има нетона печалба от 1 милион , 10% данък -това са 100 000 лв за държавата , ай де бе , ще ти държат те пари в кеш ама друг път)

  А това че богатите били скъперници е една от най-големите заблуди на света.Бедните си мислят че щом богатите имат маного пари то те трябва да плащат за щяло и нещяло , ами нестава така.Те хората си плащат за това което имат нужда.

  Като каза Кийосаки той някъде говореше за Робинхутовци :)

  и за мислечето на бедните как трябвало да се взема от богатите и дасе дава на бедните :D

 17. Робин Худ е пич :) Когато е правил това, богатите са се държали собственически към обикновените селяни. Както винаги, имало е такси за това, такси за онова и за какво ли не. Класическа форма на власт над останалите.

  Кийосаки още пише, че след като са се установили данъците, богатите са ги обърнали в своя полза, така че да трябва да плащат по-малки такива. Бедните отново са се прецакали, малшанс.
  Картинката е ясна – едните търсят как да си го набутат – другите само им помагат да го направят.

  Абсолютно прав си за самолетите и яхтите. Те НЕ са актив и имат супер скъпа поддръжка. Но и богатите могат да поискат да си купят някоя играчка, защо пък не? :)

 18. //офтопик / Явно доста четеш книгите му.Играеш ли на игрите му?

  Ами прави са да ги обърнат в своя полза.Невсички богати са били мошенници и в един момент
  е нормално на тия да и момръзне , хората са си изкарали честно парите и някакви бедняци да им казват че трябвало да им се вземат защото имали много.Какви са тия че да казват кой има много и кой не.Който може и знае как го прави , който неможе седи и говори срещу можещите :)

 19. Чел съм Кийосаки. Преди няколко години. За мен беше първата книга за инвестиране и тя запали искрата ми за това. Написана е за първолаци, мотивираща е, изключително лесна е, а аз наистина нищо не разбирах(м) от икономиката и нейните откачени термини. Затова смятам, че е прекрасно начало. Пускал съм и CASHFLOW няколко пъти, мисля че нямах особен успех :)

  Наскоро разбрах, че идеята за пасивен доход може да е наистина пагубна. На практика е невъзможно да съществува едновременно за всички, които са прочели материалите му. Дори мисля, че именно тази идея подпомогна надуването на балона с недвижимите имоти, а в последствие и спукването му – днешната криза.

  Не вярвай на всичко написано от Кийосаки. Аз се радвам, че накрая намирам някой, който се е осмелил да потърси недостатъците в неговите решения (Рая)

 20. Едва ли неговата книга е допринесла с нещо за балоните , защото те си ги има още преди той да е роден и си се появяват периодично.Днешната криза е заради две банки които са манипулирали инвеститори.Така и незнам защо не ги осъдиха ?Е трябваше да плащат обезщетения.

  В книгите му е посочено нещо което може би обяснява балона с имотите , и то е вярването че цените на имотите само се покачват :)

  Да не забравяме че някои книги са му бестселъри и странно защо май богатите не са се увеличили :)

 21. О, сигурна съм, че няма да съм нито първия, нито последният човек, който го критикува по някои точки. Но съм сигурна, че “критикуващите” сме доста малка и непопулярна групичка :)

 22. Не напротив критикуващите ги са много защото масово хората не са забогатели от книгите , така че има много недоволни и мразещи ги бих казал само дето не си го признават публично :)

 23. То това че не са забогатели е защото изобщо не са ги чели, а не защото са ги чели и не са съгласни с тях :)

 24. Не, на практика е невъзможно масово хората да забогатеят от книгите на Кийосаки.
  Представи си, ако тогава съотношението бедни/богати е било 90/10, и ако приемем, че още 10% са станали богати (80/20), тогава колко по-бедни щяха да са бедните?
  Ако съотношението беше 50/50? Някой може ли да си представи как това се случва?! Ако 50% от хората са богати (>3 милиарда), от къде ще се вземат тия пари, без нещата да отидат към остра инфлация? И кой и колко ще се гърби за да просперират всички тия богаташи?

  90/10 означаваше и нещо друго – 90% от хората изкарват 10% от парите и останалите 10% от хората изкарват останалите 90% от парите. Ако същото се отнася за 50/50, тогава какво се получава – 50% изкарват 50% и останалите 50% изкарват останалите 50%. Тогава това е парадокс. Не виждам кои са бедни и кои богати тук :)

 25. Гoворя за тези които са ги чели.Повечето от тях казват :”много хубава книга” но си остават с това те дори не се опитват да направят нещо по въпроса.Странното е че на всичко отгоре започват да я препоръчват на приятели и познати без те самите да са извлекли някаква полза от книгата(която и да е тя не само тесзи на Р.К.)

  Книгите му се четат масово но в крайна сметка наистина много хора не са ги чели , въпреки че стоиността на тези книги е минималната (като цена говоря) и по ниско няма накъде.
  Човека дори е пуснал игрите безплатно на своя сайт и всеки може да ги играе онлайн но като влезна там все си има само по няколко човека , което е нищо като бройка :)

 26. Аз бих добавил само да спестявате, не просто заради самото спестяване и да имате пари под ръка в напредвидени ситуации, а да спестявате с някаква цел – жилище, кола, образование. Така ще постигнете, освен описаните от Рая неща, и самата цел на спестяването (нали това е смисъла – да можете да си позволите нещо, което не можете да купите сега).

 27. Да. Но все пак и самоцелното спестяване е по-добро от липсата на спестяване. Разбира се, най-добре да е подчинено на конкретна цел :)

 28. Спестяването е тема ТАБУ ! За спестяване не се говори и пише по медии, не се изучава в училища и университети и т.н., просто никой няма интерес хората да спестяват – освен самите те! Хубава статия, дано влезне в повече глави на практика…

 29. Да, почти като конспирация е. Защото тези с парите – корпорациите основно – имат сметка ние да харчим, а не да спестяваме. А някои хора ги е срам да спестяват – те мислят, че само бедните спестяват. Ама то има спестяване и спестяване :)

 30. Рая статията както винаги е много хубава. Не мисля че спестяване с цел покупка на някакви неща обаче е спестяване. За мен спестяването като цяло трябва да е начин да си увеличиш нетната стойност и трябва да се разглежда само в контекста на това. Лихвата е нещо много удобно и има няколко важни свойства за който трябва да се мисли 1-во дава ти пари и ти помага парите ти да нарастват 2-ро за разлика от лихвата по всякакви кредити работи за теб. 3-то така ти си банката а всички знаем че повечето банки печелят. А Кайосаки го е казал в книгата си и се свежда до едно изречение:

  “Богатите купуват активи. Бедните и представителите на средната класа купуват пасиви, като мислят, че са активи”

  И наистина е толкова просто !

  Така че следващият път като си купите кола или къща или нещо друго замислете се актив ли си купувам или пасив ще ми помогне ли това да стана по-богат или не. И като почнете да правите това ще осъзнаете каква е целта на спестяването да ви помогне да купувате активи (депозите, дялове в компании, инвестиционии имоти, акции, благородни метали) а не да купувате пасиви (компютри, коли, къщи (понякога къщата може да е актив там е доста сложно), развлечения). Когато направите това животът ви ще се е променил на 180 градуса и вече ще сте направили важни крачки към богатството.

 31. “Не мисля че спестяване с цел покупка на някакви неща обаче е спестяване.” – еми строго погледнато сигурно трябва да го наричаме ‘събиране’ :))

 32. @Kredit – Не е нужно да се купуват само активи. Според Кийосаки, само този който неистово иска да стане богат, трябва да купува само активи, а не пасиви.

  Има много хора, които не искат да са богати. Те си купуват пасиви (телевизори, почивки, телефони и др.), живеят си добре и са щастливи.

  Ако ти си купуваш само активи, кога очакваш те да ти носят доходи, с които да си купиш нови активи? И когато натрупаш достатъчно активи, няма ли да си твърде стар, за да пътуваш и да опознаеш света, например?

 33. Номерът е в баланса.
  Тук се заговори за инфлация и обезценяване и е важно да се разбират добре тези механизми. Влоговете в банките именно заради инфлацията са добър КРАТКОСРОЧЕН инструмент. Те имат предимството да са много ликвидни – почти веднага можете да получите пари в кеш.
  Инвестициите в акции и облигации са много по-сложни, но по-доходни като резултат. Не можете просто да отидете и да купите акции на кояда е компания. Трябва да се информирате, да следите пазарите и да променяте позицията си когато се налага (както добрия шофьор си познава колата и знае този шум дето го издава в реда на нещата ли е или е нещо странно и трябва поправка)
  Инвестициите в недвижимо имущество са по средата – от една страна – всичко или почти всичко се вижда. Но и там си има тънкости. Покупка на жилище с цил инвестиция (или дори за дом) трябва да ви кара да погледнете отвъд красотата или грозотата. Например два еднакви като площ, разпределение и качество на строителството апартамента. Единия обаче изглежда супер – боядисан, с хубава дограма, ламинат, кухня. Другия на голи стени, олющени тапети, балатум на 20 години по пода… Разлика в цената 20000 евро. Кой ще изберете? Готовия или този с потенциал?
  Също така осъзнавам, че харченето на пари ме прави по-щастлив по един или друг начин. Ако спестявам 85% процента от заплатата си не ми остават много пари за харчене. За да има някакъв баланс от време на време (веднъж на една две години) оставям цялата си заплата за харчене. Но дори и тогава предварително си правя сметките кой месец ще е това и какво точно искам да си купя евентуално. Така дори в тези случаи не си давам парите за глупости.

 34. @todortk – Да, трябва да се постигне баланс. Ако искам да стана много богат, сигурно мога да го постигна, но с цената на много лишения, ограничаване и накрая какво? Имаш пари, но живота ти е минал. Не е същото да “живееш” на 20 година и на 60 години, нали?

 35. “Много богат” е относително понятие.
  Лишенията може да са много или малко – зависи колко печелиш и какво можеш да си позволиш да спестяваш.
  И далеч не е необходимо да харчиш всичко за да си “поживееш”.
  А и какво ще правиш след това? На 20 години ще си живееш, на 30 още ще си живееш, на 40 пак ще ти се живее …. и в един момент ще си възрастен и/или болен и вместо да живееш достойно, ще живееш с една мижава пенсия и вече не само че няма да си живееш, но и да искаш няма как да постигнеш стандарт подобен на този на който си свикнал.
  Не можеш да се замислиш за бъдещето си като станеш на 50 години. Замисли се като си на 30 или дори на 20.
  Някой беше казал, че тези които са с широки пръсти намират начини да печелят повече. Може и така да е. Но нещо не ми се вярва. Повечето от хората с широки пръсти харчат повече отколкото печелят, като остатъкът е за сметка на кредити, а не за сметка на повече доходи. Тоест като ти прекъснат доходите оставаш не просто на нулата, а на минус.

 36. @Кирил Георгиев – да, ако си софтуерен инженер с доход $100 000 годишно и спестяваш 70% от доходите си… :)

 37. Права си. IT взимат неприлични пари и за това им е мнооого по-лесно. В САЩ средната заплата за софтуерен инженер e $115,462 на година, при средно около $ 56,000 за всички сектори и позиции в САЩ. Значи, горе-долу двойно.
  В БГ, или поне в София има вече десетки хиляди души (немалко малцинство), които взимат x2 средната заплата за София. Дори и да изключим всички IT devs, QA и пр., в целият сектор на BPO/Outsourcing има десетки хиляди хора, които взимат 1,500 чисто и хиляди хора които взимат поне 2,000 чисто. Само един фреснки, немски, италиански да научиш, вече за централно и северноевропеските езици да не говорим, и без никакви други умения влизаш в тази извадка. Така че не говорим за IT, които в БГ почват на 1К JQA, 1.5K JDev, 2K mid-QA, 4K mid AutoQA, 6K senior AutoQA или midDev за някои езици, и нагоре за Senior TL и т.н. Щом има ужасно много хора които в Сф живеят с под 1К, значи всички които са над, и особено над 1.5, могат да спестяват значителни суми, а те никак не са малко. Вече е mind choice дали ще ходиш да ядеш навън 2-3/седмично или не, дали ще си купуваш 2-3 чифта обувки на година или 1 чифт на 2-3 години, и всички останали добри практики и съвети за които ти самата толкова много си писала.

 38. Така е. В материалът ставаше дума за това как човекът станал милионер само и единствено спестявайки 70% от дохода си. Супер, браво. Просто обаче основният проблем на повечето хора в България е именно ниския доход. Има, разбира се, хора, които, въпреки добрите си доходи, не спестяват и не инвестират нищо – това си е техен избор. Но също така го има и другото, че с високия доход вървят и по-високи представителни разходи. Ако в дадени професионални среди всеки ходи на работа с кола, костюм, и кафе от МакДоналдс, някак си няма да те вземат на сериозно, ако ти ходиш на работа с тролея, с обикновени дрехи, и си носиш кафе от вкъщи.

Leave a Comment